Jak vrátit kůzle pod kozu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2017 09:32
peťak

XXX.XXX.159.147

Zdravím pěkně,
včera se nám - sice už v termínu (142. den), ale podle mne ještě trochu brzy (obyčejně rodíme až kolem 150. dne a pak bývá vše OK) narodila dvě kůzlátka od prvničky. Našli jsme je již očištěná, ale nedařilo se jim postavit se a když jsme je přikládali koze k vemínku, nejevila vůli tahat. Navíc má koza opravdu velmi husté mlezivo nebo opravdu dlouhou nudlovitou zátku, takže dá opravdu velkou prácí dostat něco z vemínka i mně... Proto jsme kůzlátka vzali raději domů do tepla, než naberou trochu sil. Zpočátku jsme jim museli stříkat mléko do pusinky stříkačkou (protože se nám podařilo oddojit jen velmi málo maminčina mleziva, dostali ještě mlezivo - nemlezivo - od kozenky, která porodila před šesti dny). Kozička bohužel uhyula - pravděpodobně vdechla nějaké plodové obaly, protože vždycky po nějaké chvíli začala chrčet a z koutku pusiny jí pak vylezl kousek toho obalu. Kozlík se později večer trochu vzpamatoval a začal se mít k světu, teď ráno se skoro i postavil, smolka vyšla. Maminka se po nich shání a já bych jí kozlíka moc ráda co nejdříve vrátila do péče. Můžu ho teď, když byl celou noc v teple v kuchyni, občas vzít za maminkou do chlívka, kde je zima? Myslím, že už i silně saje a byla bych ráda, kdyby se co nejdříve naučil pít od mámy... A za jak dlouho ho tam, myslíte, můžu nechat úplně? Moc děkuji za rady.

9.2.2017 09:37
agentka

XXX.XXX.4.255

Určitě chodit za maminkou a maminku dojit at se nezastaví laktace nebo nedostane zánět - na toto je dobré mít doma infra lampu - nemáte? a zavěsit ji tak aby kůzle mohlo být v chlévku pod ní - 142 je strašně brzo to jsou slaboučká 147 den už je ok ale toto je fakt brzo takže to chce fakt teplo a pravidelný příjem mleziva a jestli ho koza chce je to super - držím palce.

9.2.2017 09:39
agentka

XXX.XXX.4.255

Blbý je že jsou ty mrazy takže to teplo takovému předčasnému je fakt nutné zajistit bud tam a nebo ho prostě nosit jen na napití.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2017 11:00

Jen ho hezky vraťte mamince, udělejte to ve dne, do večera si zvykne. Uvnitř matky byl taky v teple a po porodu vyšel do zimy, což je normální a teď by to měl zvládnout. Když bude suchý a matka ho bude krmit, nechte ho u ní. Udělejte to dokud je čas, za dva dny už si ho nevezme.

9.2.2017 11:57
peťak

XXX.XXX.159.147

No nejraději bych ho takhle rovnou vrátila, ale zatím se nám to moc nedaří - teď byl hladový, tak jsme šli za mamkou do chlívku, položili jsme jí ho tam, volala ho, pak za ním přišla, očichala, oňufala, ale krmení ještě nezvládá, malý ještě nestojí na nožkách a když jsme jí ho přikládali, tak mu to moc nešlo, ani netahal tak pěkně silně jako tahá z lahvičky... Vlastně pravděpodobně nevypil od mamky vůbec nic, a i prst mi tam v tom chlívku tak silně netahal, jako předtím doma, když se vzbudil a měl hlad. Vypadalo to, že ho ta zima zase jaksi ztuhla... No tak jsme zatím oddojili, vzali ho zase do tepla a dali mu z lahvičky. Budeme tedy pravidelně za maminkou docházet a učit se a až to krmení půjde, necháme ho pěkně někdy dopoledne tam. Myslím, že je to asi fakt nedonošenec, co potřebuje pár dní v teple, aby zesílil, protože vypadal, že v tom chlívku zcela ztratil čilost i tu chuť k jídlu... Nebo myslíte, že by bylo lepší ho tam nechat mamince a jen docházet a přikládat? (infralampu nemáme...).

9.2.2017 12:04

Prima, noste ho tedy, aby neztratil kontakt. A pití od mamky taky zkoušejte pořád, protože jak se to nenaučí, už ho máte na krku a stejně to není, jako když se krmí samo u mámy. Někdo tady psal, že dává pod seno petky s teplou vodou a kůzlata si na to lehají. Já jsem to nepotřebovala, ale možná by mu to zútulnilo pobyt v chlívku aspoň přes den. Ona se matka většinou na začátku hodně stará, aby kůzleti něco nebylo a ta psychická podpora je pro mládě potřebná. Já bych ho tam ale přece jen radši nechala a jen chodila kontrolovat, případně krmit.

9.2.2017 12:23
lilo

XXX.XXX.201.210

Taky by mel dostat selen injekcne... ono ho to trosku podpori... nosit prikladat... a nedat mu z lahvicky driv dokud nezkusi vzdycky od matky... dokud ho matka neodmita tak je to supr... vychladnout ho nenechavejte...

9.2.2017 12:24
lilo

XXX.XXX.201.210

Prikladani... pokud znate techniku dojeni coz si myslim ze jo..capnete kuzle narvete mu do koutku prst pak tam dejte struk... a druhou rukou ten struk primackavejte... vzdy jen trochu... aby zacal tahat...

9.2.2017 14:41
peťak

XXX.XXX.159.147

Hm, vypadá to blbě s tím vztahem k mamince. Evidentně jim tam překážíme my, už před námi maminka raději utíká, když přijdeme s kozlíkem a když jí ho tam necháme, tak na něj pomekává, ať jde za ní, ale to on ještě neumí... A on po chvíli snažení se někam jít, odpadne a leží, je mu zima, tak je nemůžeme nechat dlouho o samotě... Sice se nám už podařilo, že se i napil, ale sám bez pomoci to nezvláde, abychom je tam mohli nechat spolu, navíc mamka má toho mléka dost málo (nebo mi ho nechce dát, když ji oddojuji, rozhodně necítím, že by bylo vemeno prázdné...).

9.2.2017 14:48

Možná z toho nic nebude, tak to prostě někdy bývá. Kdyby se stalo, že to kůzle nezvládne, ještě můžete mít letos druhá kůzlata, když to nepropásnete. Kza bude mít zhruba po 3 týdnech od porodu říji. Když ji připustíte, budete mít letní kůzlata. Uvažte to, možná lepší než až za rok.

9.2.2017 14:56
peťak

XXX.XXX.159.147

..No máme ve stádě kozla, tak oni si to spolu zváží (o:.

9.2.2017 15:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Ten selen dostalo? jak je kozina stara... lonska?

9.2.2017 16:50
peťak

XXX.XXX.159.147

Selen dostane teď večer - neměli jsme ho u sebe, kozenka je předloňská, ale myslím, že chyba není v ní, ale ve mě - že jsem podcenila ty velké lednové mrazy a nedala kozám více příkrmu - já se snažím fungovat spíš bez příkrmů (respektive s minimem jako s dobrůtkou při dojení), ale myslím, že spotřebovaly dost energie na zahřívání se a tak jim zbylo málo pro kůzlata a do mléka... Je to bohužel letos už náš druhý předčasný porod a obě kozenky byly vždy po porodu dost vyhublé... ta první kůzlata (našla jsem je už mrtvá - bylo to ještě o týden dříve) byla od osvědčené dojky, a od té teď dojím tak 1/2 - 3/4 litru denně No škoda že jsem to nepoznala, když měly v břichu kůzlata. Zvyšuji jim teď postupně dávku a doufám, že stihnu zachránit další porody... A že se i tyto dvě alespoň na travičce trochu rozdojí... Ach jo, těšila jsem se, že letos konečně začne být naše kozí hospodářství trochu výdělečné, a vypadá to bledě... No ale aspoň se nám dnes narodili dva krásní zdraví beránci - oproti těm předchozím fiaskům mi to přišlo jako zázrak jak ani ne půl hodiny po porodu běhali za mamkou po výběhu a zkoumali.. Ovečky holt snáší tu zimu líp...

9.2.2017 17:03
lilo

XXX.XXX.201.210

Vy mate anglonubijky nebo vysokopodilovky.. pridavate jod? u nich je to nutnost... byt by dostali par kapicek do kazde vody... nevsimla jste si treba strum, nebo vypadavani srsti na krku? atd?

10.2.2017 01:44
peťak

XXX.XXX.159.147

No my máme jod v lizu, který mají nonstop k dispozici, žádné příznaky nedostatku jodu jsme dosud nezpozorovali, vím, že jsem to jednou studovala a dočetla jsem se, že se dá i předávkovat, tak to jsem zase nechtěla. A myslíte, že by to mohlo být příčinou těch předčasných porodů a nedostatku mléka? Jinak moc děkuji za všechny rady všem. (o:.

10.2.2017 06:49
lilo

XXX.XXX.201.210

Urcite... je to jeden ze znaku nedostatku... zvlaste predcasne porody a potraty... ale kuzlata maji pokud nema koza alespon trochu zvetsenou strumu...
mrknete na to kolik toho jodu tam je... asi to pokreje potrebu behem normalniho obdobi... ale kdyz jsou brezi tak jejich potreba roste...

10.2.2017 08:20
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ještě je otázka, kolik toho jódu tělo využije.

10.2.2017 11:44
agentka

XXX.XXX.4.255

Stím krmením musíte začít aspon 6 týdnů před porodem aby byla mládata krásná a koza udělala dostatek mléka... nechat je stráda a rodit do takových mrazů to je opravdu docela nezodpvědné a jestli to jsou nubijky ta tím tuplem...hold poučení pro příště a to stím kozlem... akorát si ty kozy vysílíte jestli je zase naskáče.. další březost.. já jsem zastánce toho že kdo má kozu na mléko měla by rodit jednou ročně...

10.2.2017 12:27

agentka napsal(a):
Stím krmením musíte začít aspon 6 týdnů před porodem aby byla mládata krásná a koza udělala dostatek mléka... nechat je stráda a rodit do takových mrazů to je opravdu docela nezodpvědné a jestli to jsou nubijky ta tím tuplem...hold poučení pro příště a to stím kozlem... akorát si ty kozy vysílíte jestli je zase naskáče.. další březost.. já jsem zastánce toho že kdo má kozu na mléko měla by rodit jednou ročně...

Obvykle kozy nerodí dvakrát za rok, ale když koza kůzlata neodchová a chcete je mít, je to řešení. Také to nechávám na nich a kozla mám s kozami. Každoročně mám nějakou kozu, která rodí dvakrát, ale vždycky to jsou silné a nejlíp živené kozy, které to zvládnou hravě. Netvrdím, že to tak musí být, ale prostě kozly neodděluji a dávám přednost tomu, že jsou všichni stále spolu. Když vidím, jakou radost a péči projevuje každý kozel mláďatům a jak se na ně těší, je to nade vše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík