Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2017 13:04
jkartex

XXX.XXX.103.117

Dobrý den,
od včerejška máme doma prvně 3 kozenky. Nemáme ještě žádné zkušenosti, zato hned problém s jednou kozičkou, která dnes ráno ulehla. Vet ji viděl, napíchal nějakou výživu a podporu trávení a poradil ať holčičce dáváme sladkou vodu.
Automatcky jsem myslela na glukopur, ale dočetla jsem se zde v diskusích, že glukopur koze určitě ne. Mohu se zeptat zkušených, z jakého důvodu a co použít místo něj? Co třeba med, případně v jakém množství?
Předem moc děkuji za odpovědi a rady
Bára.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.2.2017 13:48

jkartex napsal(a):
Dobrý den,
od včerejška máme doma prvně 3 kozenky. Nemáme ještě žádné zkušenosti, zato hned problém s jednou kozičkou, která dnes ráno ulehla. Vet ji viděl, napíchal nějakou výživu a podporu trávení a poradil ať holčičce dáváme sladkou vodu.
Automatcky jsem myslela na glukopur, ale dočetla jsem se zde v diskusích, že glukopur koze určitě ne. Mohu se zeptat zkušených, z jakého důvodu a co použít místo něj? Co třeba med, případně v jakém množství?
Předem moc děkuji za odpovědi a rady
Bára.

Med? NE A NE!

Vysvětlím. Koza je přežvýkavec, že? To znamená, že má bachor. Bachor to je takový velký pytel, který slouží jako fermentační komora. Uvnitř bydlí spoustu druhů různých potvůrek a potvor, je to celý složitý ekosystém, který rozkládá substrát, což je potrava, kterou koza zkonzumuje. Vy nekrmíte kozu, krmíte ty potvůrky. A koza se živí konečnými produkty metabolismu těch potvůrek a potvůrkami samotnými. Za odměnu jim poskytuje teplo, obsah bachoru neustále promíchává, přežvykuje, což není nic jinýho než rozmělňování rostlinných vláken, aby se k nim potvůrky lépe dostaly.

Z tohohle vyplývá pár dalších věcí, třeba že přežvýkavci, teda i koza, vůbec nepřijmou žádné sacharidy z potravy. Prostě ne a ne. Když sežerou sacharidy, tak ty sacharidy všechny beze zbytku sežerou potvůrky. Podle typu sacharidu a potvůrky - je jich tam hodně druhů a každá má trochu jiný substrát a jiné produkty metabolismu - vzniknou ze stráveného sacharidu různé jiné produkty. Kyselina octová a kyselina máselná vzniká štěpením celulózy, kyselina propionová a kyselina mléčná štěpením škrobů. A tyhle kyseliny se vstřebají do těla přežvýkavce. A z kyseliny octové a máselné udělá koza tuk a z kyseliny propionové si vyrobí svůj vlastní hroznový cukr, co má v krvi.

Pořád je to jasný? Prostě cokoliv, co do bachoru nalijete, je jen a jen substrát pro potvůrky.

A co se stane, když tam místo sena dáte glukopur nebo med? Potvůrky co mají jako substrát jednoduché sacharidy se na to vrhnou, bude se jim to líbit, začnou se množit a produktem jejich metabolismu bude kyselina octová a kyselina mléčná. Hodně kyseliny mléčné. Čím nižší pH bude v bachoru, tím víc se tam bude líbit potvůrkám co dělají kyselinu mléčnou. Ale ostatním potvůrkám se to líbit nebude vůbec a nakonec umřou. A máte z toho nádhernou acidózu bachorového obsahu.Totální rozvrat.

12.2.2017 13:50

Takže glukopur? Sladká voda? Med?

Chcete to zvíře dorazit, ženská?

Přežvýkavci se nedávají rychle stravitelné cukry. Zdroj energie to pro něj není, akorát je to nebezpečné. Přežvýkavci, který potřebuje podporu, se dává kyselina propionová, neboli propionát. Máte jí ve všech takových těch ruminech, uni-ruminalech a vodách na ketózu. Už víte proč?

12.2.2017 14:18
jkartex

XXX.XXX.103.117

Pokud bych zvíře chtěla dorazit, neptám se nikde na radu a i to co se mi nezdá učiním dle pokynu veterináře. Momentálně jsem narazila na podání cukru koze v nouzi a jelikož jí ublížit nechci a vím, že to není tak jednoduché, jen nejsem takový znalec abych to měla zmáklé a dokázala sobě, případně vetovi oponovat proč, ptám se zde, protože je tu mnoho fundovanějších jako třeba vy. Netřeba se pohoršovat.
A prospěšná můžete být hned znova, protože stále tápu :)
takže jasný, cukr prostě ne. Ale jak teda kozence pomoci s dodáním nějaké energie. Kozenka už je mnohem lepší, ještě se nepostaví, ale už se zajímá, vypadá že nemá bolesti. Ale seno nežere. Ve starší diskusi tady je hodně lidí co v tento moment podává právě ten glukopur, stejně jako mi radil vet a nedoporučuje se podávat jiné krmivo než seno. Nevím jak dlouho taková kozenka může takto fungovat a kdy už je třeba jí tu energii dodat i za cenu jiných rizik a čím jí teda dodat?

12.2.2017 14:22
jkartex

XXX.XXX.103.117

A určitě děkuji za reakci, jen jsem víc řešila proč jste zaujala skoro až útočnou pozici, až jsem na to zapomněla :) upřímně jsem měla za to, že jsou to reakce dvou různých osob...

12.2.2017 14:27
jkartex

XXX.XXX.103.117

Jasně už to chápu i na to jste mi odpověděla - uniruminal... musím číst pozorněji
omlouvám se, ale vidíte jak si z obsahu člověk veme jen něco, zvlášť když ho vyvedete z míry :).

12.2.2017 16:07
lilo

XXX.XXX.201.210

Prvni co by me zajimalo je jeslit ji funguji bachory... poslechnout v levo kozy... bude pritomno kvaseni jak v sudu... prelevani viditelny i pohyb do hladove jamy... pokud nefunguji je nutnost napichat neco na podporu bachoru, hepagen na ochranu jater... a davat bakterie, ruminatori, ruminal, prodigestan nebo cim muze ten veterinar disponovat... v nalevu... prvni pomoci muze byt svarena dubova kura, pivo a jemna masaz bachoru... smerem k hladove jame...
stav ktery proziva vase koza muze byt byt jen v dusledku stresu z prevozu...

12.2.2017 16:50
jkartex

XXX.XXX.103.117

lilo napsal(a):
Prvni co by me zajimalo je jeslit ji funguji bachory... poslechnout v levo kozy... bude pritomno kvaseni jak v sudu... prelevani viditelny i pohyb do hladove jamy... pokud nefunguji je nutnost napichat neco na podporu bachoru, hepagen na ochranu jater... a davat bakterie, ruminatori, ruminal, prodigestan nebo cim muze ten veterinar disponovat... v nalevu... prvni pomoci muze byt svarena dubova kura, pivo a jemna masaz bachoru... smerem k hladove jame...
stav ktery proziva vase koza muze byt byt jen v dusledku stresu z prevozu...

Děkuji za odpovědˇ. Jestli jedou všechny žaludky určitě nevím, ale ráno veterinář říkal, že jsou v pořádku a i je slyším, jen nepoznám, zda všechny. Každopádně kozička je lepší, už stojí, ale žrát nechce. Ze stříkačky pije akorát vodu, ale s chutí :)
O pivu se zrovna snažím najít nějaké informace. Jaké pivo, v jakém množství, jak často? A ještě prosím o info proč, případně jaká složka piva pomáhá?
Na stresu jako příčině jsme se shodly i s chovatelkou, navíc jsme jí stres zvýšili tím, že jsme holky rozdělili, protože když ulehla, tak ji kolegyně nesolidárně trkaly :(.

12.2.2017 17:23
roklanka

XXX.XXX.46.227

Nepíšete jak je stará ta kozička, ale jedním pivem nic nezkazíte, na značce nezáleží.

12.2.2017 17:34
lilo

XXX.XXX.201.210

No nekdy kdyz jsou bachory zasekle tak sice slysite cvachtani... ale ne uz piskani, bublani a prelevani...prave jako v kvasicim sudu... takze pokud je to vodnate cvachtani tak to v poradku neni... take ten pohyb musi byt videt... a pak je dobrym ukazatelem prezvykovani... ja kdyz jsem si privezla prvni kozu tak mi nezrala tyden... ale bachory ji jely... doprejte ji nejake treba smrkove vetvicky nabizejte treba mrkvove olupky a tak... seno muze byt jine nemusi ji chutnat...

12.2.2017 17:50
jkartex

XXX.XXX.103.117

Tak jsem byla na kontrole a koza stojí, kus popošla a měla plnou hubu sena :) jejda, to jsem šťastná. Hlavně ať jí to vydrží.
Moc díky všem za pomoc.
Kozence je rok. Zvuky by měly být ok a přežvykuje snad také dobře. Nemám je ještě vůbec nakoukané, nevím co je u nich normální a co už ukazuje na problém.
U piva jsem nemyslela jakou značku preferují :) ale jestli je rozdíl v procentech alkoholu, případně zda funguje i nealko (to mám totiž doma).

12.2.2017 19:17
roklanka

XXX.XXX.46.227

S nealkem neporadím, to jsem nikdy nezkoušela, ale jak 10 tak 12 ano. Sledujte zda přežvykuje ( zda se vrací natrávenina zpět do huby), pokud ano, tak je vše v pořádku.

12.2.2017 20:09
jkartex

XXX.XXX.103.117

Moc děkuji za popis toho přežvykování. Myslím, že přežvykuje tak jak má. Chodí, žere seno, zajímá se o kolegyně za přepážkou, je zvědavá, reaguje.
Nechci to zakřiknout, ale teď bych do ní neřekla, že vůbec měla nějaký problém. Přitom ráno sebou mlátila v křeči o zem a pak půl dne jen bezvládně ležela natažená.
Tak doufám, že si nás kozenka jen zaškolila a už jí bude dobře, protože týden jako Vy lilo, bych to nepřežila :)
dala jsem jí trošičku ovesných vloček (prý je dostávala u chovatelky) a lněné semínko, tak jsem zvědavá co zjistím na kontrole.Bohužel, pořád se mě bojí a když jsem nebezpečně blízko, nechce žrát. Větvičky jí dám raději až ráno, až bude pod dohledem.

12.2.2017 20:34

Bodlinko, prosím tedy ještě o upřesnění a doplnění ohledně sladkého tématu:

To, že se nepodává cukr v jakékoli formě perorálně už víme.

Ale jak je to s podáním nitrožilně?

Totiž... po těžkém porodu, co jsme měli u ovce, mi bylo doporučeno totálně vyčerpanou ovci krom potřebné formy vápníku (nevím, co to přesně je, aby se to vstřebalo optimálně do těla přežvýkavce) podpořit glukózu - nitrožilně (vetem).

Jinak tu mám pocit vlastně nepadlo, co tedy za nejrychlejší energii člověk může přežvýkavci podat při nějakém náhlém vyčerpání (předpokládám situace typu právě těžký porod, pak mě napadá např. zaklesnuté zvíře, které dlouho bojovalo, aby se odněkud vysvobodilo a navíc je hladové... atp.). Rumin je sice prima na podporu žaludků, ale asi nedodá "rychlou energii" pro zvetění se, ne? Selen? Jak rychle se vstřebává a co dokáže s organismem udělat? (vím akorát, že se podává novorozeňatům právě z tohoto důvodu).

Děkuji

12.2.2017 20:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pivo a v něm vaječný žloutek, případně si zabrakovat ;-).

12.2.2017 21:15

Nojo, Profo, ale pokud Vám leží vyčerpaná bahnice a pod ní jedno přeživší jehně, tak jí asi nepodříznete, že?

12.2.2017 21:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bodlinko, prosím tedy ještě o upřesnění a doplnění ohledně sladkého tématu:

To, že se nepodává cukr v jakékoli formě perorálně už víme.

Ale jak je to s podáním nitrožilně?

Totiž... po těžkém porodu, co jsme měli u ovce, mi bylo doporučeno totálně vyčerpanou ovci krom potřebné formy vápníku (nevím, co to přesně je, aby se to vstřebalo optimálně do těla přežvýkavce) podpořit glukózu - nitrožilně (vetem).

Jinak tu mám pocit vlastně nepadlo, co tedy za nejrychlejší energii člověk může přežvýkavci podat při nějakém náhlém vyčerpání (předpokládám situace typu právě těžký porod, pak mě napadá např. zaklesnuté zvíře, které dlouho bojovalo, aby se odněkud vysvobodilo a navíc je hladové... atp.). Rumin je sice prima na podporu žaludků, ale asi nedodá "rychlou energii" pro zvetění se, ne? Selen? Jak rychle se vstřebává a co dokáže s organismem udělat? (vím akorát, že se podává novorozeňatům právě z tohoto důvodu).

Děkuji

Nitrožilně není problém.Stejně tak se může podávat podkožně, nebo do břicha, prostě injekčně někam.

Ale v bachoru prostě rychlé cukry nemají co dělat. V lepším případě to "jen" nebude vůbec fungovat, v horším si celý stav vylepšíte acidózou.

12.2.2017 21:26

Jinak vyčerpané zvíře, tomu udělá něco nitrožilně jen dobře. Často není potřeba ani glukóza, stačí prostě kapačka a dělá to divy.

12.2.2017 21:34

Děkuji, to jsem potřebovala vědět...
Prostě nejsou po každé a pro každého stavy zvířat, které je dobré nebo nutné řešit kudlou...

12.2.2017 21:36

Apropo - podkožně...jak dlouho se to vstřebává, než to začne účinkovat? Jsou asi okamžiky, kdy může být rozhodující každá čtvrthodina...

12.2.2017 21:57

Apropo - podkožně...jak dlouho se to vstřebává, než to začne účinkovat? Jsou asi okamžiky, kdy může být rozhodující každá čtvrthodina...

Podkožně je to blbý. vstřebávání je pomalé, u zkolabovaných zvířat ještě pomalejší, a potřebné množství kapačky u placatých zvířat je mnohem větší než je reálné nacpat pod kůži. jako co se glukózy samotné týče asi lepší než drátem do oka, no. Ale zázraky nečekejte.

12.2.2017 22:11
pajca

XXX.XXX.73.177

Když se v těch cukrech budu šťourat, tak doporučované pivo obsahuje
též cukr. A ne málo. Tak jaký rozdíl by byl v tom, kdyby tazatelka dala koze
třeby lžíci glukopuru, nebo medu, nebo to pivo.

12.2.2017 23:01

pajca napsal(a):
Když se v těch cukrech budu šťourat, tak doporučované pivo obsahuje
též cukr. A ne málo. Tak jaký rozdíl by byl v tom, kdyby tazatelka dala koze
třeby lžíci glukopuru, nebo medu, nebo to pivo.

2 g sacharidů na 100 ml.

Lžíci glukopuru nebo medu by koza zvládla. Ale pořád platí to samé, ona si tu glukózu prostě z tlamy nemůže vzít, ani kdyby jí strašně potřebovala. Všechno zasyčí v bachoru a je to.

13.2.2017 06:41
jkartex

XXX.XXX.103.117

Kozička je stále ok, tak snad máme na čas vybráno a kozenka klid.
Ještě jednou všem děkuji a ať Vám zvířátka jdou :).

13.2.2017 08:36
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nojo, Profo, ale pokud Vám leží vyčerpaná bahnice a pod ní jedno přeživší jehně, tak jí asi nepodříznete, že?

Je rozdíl vyčerpaná a vyčerpaná. Jestli se jedná jen o vyčerpanost, tak je to OK, pokud je vyčerpanost způsobená trávicím problémem, nebo trávicí problém zpusobí, tak stejně jde mléko do háje a čeká nás piplačka s jehnětem + placení léčby ovce. Tak tady už je to na zvážení s tou kudlou. Ale v tomhle se nemůžeme (nejem já a ty) shodnout, protože já změnu +/- 5ks ovcí víceméně nepoznám, ale kdo má 3,4, ovečky, tak se na to dívá jinak.
Letos jsem asi nebyl sám komu začalo bahnění brzy a jak se tak postupně dozvídám, tak většině chovatelů ovcí okolo jehňata v těch mrazech skoro všechna pomrzla - všem co chovali "venku, jen pod přístřeškem", bez celodenního dozoru. A celkem je to nějak zvlášť netrápí, protože na jehňata dotace jak víme nejsou Taky mě ten jejich postoj nejde moc pod fousy, ale "pochopit" se to dá. Aspoň letos nebudu mít takovou konkurenci.

13.2.2017 10:11

jkartex napsal(a):
Tak jsem byla na kontrole a koza stojí, kus popošla a měla plnou hubu sena :) jejda, to jsem šťastná. Hlavně ať jí to vydrží.
Moc díky všem za pomoc.
Kozence je rok. Zvuky by měly být ok a přežvykuje snad také dobře. Nemám je ještě vůbec nakoukané, nevím co je u nich normální a co už ukazuje na problém.
U piva jsem nemyslela jakou značku preferují :) ale jestli je rozdíl v procentech alkoholu, případně zda funguje i nealko (to mám totiž doma).

Nealko funguje taky. U alko pozor, koza se pak může motat a padat, protože se namazala klidně i jedním pivem (zkušenost).

Přidejte reakci

Přidat smajlík