Consejo

XXX.XXX.168.43
Zdravím, prosím o pomoc ty co už nějaké zkušenosti mají.
Mám roční kozu, kterou mi propustil kozel když měla první říji (kozel byl její otec). Koza zabřezla. Asi 3 měsíce před porodem se jí začala jakoby otevírat pochva, jenže na porod bylo ještě brzo (to že je březí jsem zjistila až na poslední chvíli) a tak jsem si myslela že jde o výhřez. Pak po těch 3 měsícech se koza začala rodit.1.den večer z ní vylezla věc podobná močáku, ta po chvíli splaskla. Tak jsem si myslela že porodí přes noc.2.den ráno ale nikde nic malý nebylo, a večer už začala tlačit, jenže nic z ní nešlo, trvalo to asi 3 nebo 4 hodiny. Nakonec jsem do ní musela sáhnout a kůzlata vytáhnout. Obě byla mrtvá.
Pár dní se koza zotavovala a byla dobrá, jenže asi po nějaké době jsem ji kontrolovala vemeno. Jedna polovina byla dobrá ale mléko v ní bylo. Ta druhá byla ale v oblasti struku byla tvrdá a bylo na ní asi zánět. Vypadalo to jako pupínek u akné akorát větší. O hodně. Když jsem ji na to koukala tak se mi ji ten "pupen" podařilo nechtěně prasknout a vytékal z toho hnis.
Mažu jí to tmavou mastí (název je mastitida, něco v tom smyslu). Myslím že jí to trochu pomohlo ale dneska si to koza drbala a strup ji prasknul znova.
Ptám se tedy:
1. Mám jí to dál mazat tou mastí ? Nebo mám použít i řepík?
2. Je to zánět? Nejsem si 100% jistá.
PS : než mně ukamenujete že jsem pitomá a veterináře jsem vynechala, .. pomáhal mi s ní přítel, který už s tím zkušenosti má.
Pss: je to moje první komplikace. Jiné kozy nikdy problémy neměly.
Poto, že jste se nepokoušela kozu po porodu rozdojit, soudím, že kozy nechováte
na mléko a předpokládala jste, že se sama zasuší, když nebudete dojit, jak tu
bývá doporučováno. Já jsem takovým způsobem kozu nikdy po porodu nezasušovala
a ani bych se o to nepokoušela. U Vás je otázkou, jaké časové období je, po nějaké
době jsem ji kontrolovala". Jestli že koza dostala zánět do jedné poloviny vemena,
který nebyl léčený, byla by polovina vemena zatvrdlá. Ovšem, pokud se ve vemeni
tvoří hnis, udělá se absces který po dozrání praskne a hnis vyteče. Neznám, jak
velký byl ten pupínek, když byl o hodně větší než akné. V případě, že by se jednalo
o hnis, který vytéká z prasklého abscesu z poloviny vemene po zánětu, je takovou
kozu třeba vyřadit z chovu. Jestli je, pupen" pouze z povrchového poranění,
zastříkávala bych ho atb. sprejem. Jestli je však struk zatvrdlý, neprůchodný a
v dané polovině vemene není mléko, tak bych kozu vyřadila. Posoudit a rozhodnout
však musíte Vy, protože to vydíte, nebo veterinář.
Consejo

XXX.XXX.168.43
pajca
napsal(a):
Poto, že jste se nepokoušela kozu po porodu rozdojit, soudím, že kozy nechováte
na mléko a předpokládala jste, že se sama zasuší, když nebudete dojit, jak tu
bývá doporučováno. Já jsem takovým způsobem kozu nikdy po porodu nezasušovala
a ani bych se o to nepokoušela. U Vás je otázkou, jaké časové období je, po nějaké
době jsem ji kontrolovala". Jestli že koza dostala zánět do jedné poloviny vemena,
který nebyl léčený, byla by polovina vemena zatvrdlá. Ovšem, pokud se ve vemeni
tvoří hnis, udělá se absces který po dozrání praskne a hnis vyteče. Neznám, jak
velký byl ten pupínek, když byl o hodně větší než akné. V případě, že by se jednalo
o hnis, který vytéká z prasklého abscesu z poloviny vemene po zánětu, je takovou
kozu třeba vyřadit z chovu. Jestli je, pupen" pouze z povrchového poranění,
zastříkávala bych ho atb. sprejem. Jestli je však struk zatvrdlý, neprůchodný a
v dané polovině vemene není mléko, tak bych kozu vyřadila. Posoudit a rozhodnout
však musíte Vy, protože to vydíte, nebo veterinář.
Tak to, že jí mám vyřadit z chovu je mi jasné. Koza je Holandská zakrslá takže to mám jako hobby. Zkontrolovala jsem jí asi po 2 týdnech max.
roklanka
napsal(a):
Já bych vyřadila vás, z hobby chovů. Neposkytnete koze péči, necháte jí rodit bez pomoci, nevíte, co je otevírací vak, ale co je výhřez víte.Vemeno se kontroluje denně po porodu a je jedno, jestli dojíte či nikoliv.
Souhlasím lidi co nepoznají začínajíci porod ale místo toho všelijak filozofuji a ješte nejsou schopni potom kontrolovat vemeno a oddojit ať je to koza jakákoliv, by nemněli chovat zvířata a když tak by ste meli mít poruce dobrého veta a obrátit se na něj a nedělat tu diagnozy typu myslela sem...
Nechci tu do nikoho prudit ale prostě je to tak, kdo zažil u zvířat lecos mi dá za pravdu, možná..
Consejo

XXX.XXX.168.43
Říkám že jsem měla problém poprvé, tak si toto laskavě nechte.
Kdybyste četli tak byste se dočetli, že jsem kozu odrodila. Mrtvá jsem z ní musela vytáhnout.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Consejo
napsal(a):
Kdybyste četli tak byste se dočetli, že jsem kozu odrodila. Mrtvá jsem z ní musela vytáhnout.
Odrodila jste kulový. to zvíře potřebovalo, aby jí někdo pomohl ve chvíli, kdy vylezla ta vaše močáku podobná věc. v této chvíli jste zírala tupě na druhou dobu porodní. kdybyste se s někým poradila nebo zavolala veta, tak máte kůzlata živá.
asi tak.
Consejo
napsal(a):
Consejo... stane se... poucte se z toho... kuzlata opravdu mohla byt ziva... ten pytlik je znamka toho ze kuzlata maji byt venku treba behem pul az hodiny... proste to zvlhci porodni cesty... koza pak ma vypuzovaci stahy... pokud nejde nic tak volam veteraka pokud si do ni troufnu sahnout vetsinou zjistim nepravidelnou polohu a promotanost plodu.. to ze jste je vyndala druhej den sic mrtva je take jeste zazrak ze se koza zase nezavrela... a nezdechla i s nima... No a ted k vasemu dotazu... repik dobre, salvej, vyplachy, atb, sprej dobre, jodizol dobre, proste dezinfikovat a az se to zatahne tak mazat treba veprovym sadlem... hlavne zkontrolovat ty struky po cele delce vemene pohmatem jestli tam jsou zatvrdliny atd..., mozna by pomohla i fotka toho jak to vemeno na zivo vypada... mohl to byt pistel, nebo nejaky abces, ktery nemusi souviset ale muze... kozu kterou nezacnete dojit povetsinou se da zasusit...otok vemene po nekolika dnech ustoupi... ale vzdy musite veminko kontrolovat prave v prvnich dnech po porodu a ne az za 14 dni... to co pisou nahore holky tak maji bohuzel pravdu a neda mi to nez s nimi souhlasit...
Consejo
napsal(a):
Váš příspěvek jsem četla ale nejde mi do hlavy proč ste nezasáhla dřív ale až když, jak píšete ste musela kůzlata vytáhnout mrtvá proč ste do ní nešáhla dřív, někdy je nutné koze ale i ovci či krávě pomoct, což se mi stáva u prvniček,
Jo každý děláme chyby ale když se mi něco nezdá nebo nemám skušenosti tak volám veta nebo někoho skušeného,
Jinak zvířata před porodem hlídam i v noci,.
No a co z toho plyne? Když ze zvířete vyjde měchýř s plodovou vodou, tak začíná porod, a když začíná porod, tak by měl pokračovat vytlačením mláděte. Pokud tak do hodiny, nebo do půl hodiny ze zvířete netrčí mladé, tak zjišťuji kde je problém. Vemeno je třeba kontrolovat i po nevydařeném porodu jestli nezačíná hřát a tvrdnout.
Máte novou zkušenost, která vás stála dvě kůzlátka, no bóže, bude hůř.
Ještě mě nejde dohlavy ten jakože výhřez v druhém měsíci?!
profesor1
napsal(a):
No a co z toho plyne? Když ze zvířete vyjde měchýř s plodovou vodou, tak začíná porod, a když začíná porod, tak by měl pokračovat vytlačením mláděte. Pokud tak do hodiny, nebo do půl hodiny ze zvířete netrčí mladé, tak zjišťuji kde je problém. Vemeno je třeba kontrolovat i po nevydařeném porodu jestli nezačíná hřát a tvrdnout.
Máte novou zkušenost, která vás stála dvě kůzlátka, no bóže, bude hůř.
Ještě mě nejde dohlavy ten jakože výhřez v druhém měsíci?!
Ty se normalne opakujes...
Hele to nikdy nevis co se vykoti... ale diletantismus, nebo nerozvaznost, nebo prehnana setrivost... v pripadech kdy jde treba i o zivot jde proti zdravemu rozumu... takze se holkam nedivim ze kamenovaly... nicmene... je potreba i poradit co dal s tim vemenem... a to vemeno potrebuje peci.. potrebuje mozna nasadit i ATB... pripadne muze jit i o pseudotuberkulozu... takze by bylo dobre vzit z toho nejaky vzorek a nechat to vysetrit... a nikdo jinej nez veterak to za pani neudela... to je asi vsechno... ono je to lehke radit na diskuzi... bez moznosti objektivniho posouzeni.
Pajča radila co s vemenem. Těžko soudit podle stručného popisu, chce to aspoň fotku a nejlepší je vet na posouzení. Atb měla koza dostat hned po vytažení mrtvých kůzlat.Nekamenovala bych, kdybych zaznamenala pokoru a pocit viny.Každej chovatel má na krku nějakej křížek, ne každej ho přizná.
Hele dámy chtěl jsem to jen odlehčit. Vlastníma chybama se člověk učí nejvíc (proto jsem tak dobrý-učený ) a kritika taky hezky prodlužuje paměť. Ne že bych to nějak zlehčoval, ale jsou situace, kdy nějaké uhynulé jehně-kůzle je pouze úsměvná věc.
To vemeno, pokud se hnis vyvalil stěnou vemene - přes kůži, tak jestli to není nějaká ušlechtilá koza, tak bych ji co nejdříve umístil na pekáč. Za ty prachy co vrazíte do léčby s nejistým výsledkem - chronický zánět, koupíte kůzle, případně kozu jinou.
No a to je ale profo ONO... proste ke zvireti se nelze chovat jen jako k veci... za ty prachy... proste pokud nekdo necho chova je to mnohem hlubsi vztah... jasne umre toho take dost... ale neposkytnout pomoc a peci jen kvuli tomu ze je kuzle levnejis nez dana koza...? to je pak otazka proc chovat... kdyz k tomu mam takovej vztah... prinasi mi to vubec radost? mam ta zvirata vubec rad?

lilo
napsal(a):
No a to je ale profo ONO... proste ke zvireti se nelze chovat jen jako k veci... za ty prachy... proste pokud nekdo necho chova je to mnohem hlubsi vztah... jasne umre toho take dost... ale neposkytnout pomoc a peci jen kvuli tomu ze je kuzle levnejis nez dana koza...? to je pak otazka proc chovat... kdyz k tomu mam takovej vztah... prinasi mi to vubec radost? mam ta zvirata vubec rad?
No zrovna u holandských zakrslých překračuje jakákoliv léčba cenu nového zvířete velmi rychle.
lilo
napsal(a):
Tak tohle se ti moc nepovedlo ( a to se ti stává jednou, maximálně dvakrát za... )
Vztah.... Já už tolikrát léčil i za pomoci VETA a výsledek byl většinou takový, že jsme zvíře trápili týden,14 dnů a stejně pak šlo. Z tvého pohledu je léčba pomoc, to je celkem pravda. Po roce ale zjistíš že zvíře - v tomhle případě koza z vemene - z půlky vemene stejně nedojí a stejně ji vyřadíš. Tak já to raději risknu, zvíře zabiju, využiju tak či onak a své černé svědomí si utěšuji tím, že jsem ušetřil za léčbu
Přehnaný vztah ke zvířatům je určitě pro zvíře horší než můj možná z něčího pohledu cynický vztah. (A to jsem vynechal ekonomiku chovu).
No spis ta pomoc.. nez lecba... clovek pokud chova jakekoliv zvire ma k nemu pristupovat spise preventivne... a to je rozdil... to znamena spis nez lecit tak nepodcenit moznost problemu... byt pripraven... ano pokud koza ma neco... otazka co ma konkretni zvire... s vemenem... je ve sve podstate odepsane... a nejde profo o to co se mi povedlo nebo nepovedlo.. zvire ac je z pohledu zakona pouze Vec... veci neni a clovek by k ni tak nemel pristupovat... a za tim si stojim... pokud je nekdo diletant a zanedba zvire v zakladni peci tak by proste chovat nemel.. o tom psala bodlinka i roklanka a s tim souhlasim...jinak take nelecim... ale snazim se predchazet tem preblemum alespon tim ze si neco prectu, ze se snazim vzdelavat a utribit si znalosti a zkusenosti tak abych z nich tezila... s danou pokorou k zivemu tvoru... a ta pokora je i v tom rozhodnuti ho zabit a nelecit... to je obrovskej rozdil...
Je mi to jasný, taky jsem poučená.Nemám tolik zvířat, takže se snažím léčit sama, poučena z vlastních chyb. Není zánět jako zánět, pokud se vrátí další laktaci, vyřadím, ale hned hůl nelámu. Vet ke mě jezdí dnes už jen odebírat krve, maximálně mi přijede s tabletou do dělohy, nebo píchnout atb a to zcela vyjímečně. Což není ani tak má zásluha, ale téměř bezproblémové stádo.

Kdybychom všichni dělali vždycky správné věci, nebyli bychom na zemi, ale v nebi. Stalo se a nedá se odstát, příště bude třeba zase jiná komplikace nebo taky příště budete dost duchapřítomná a na iFaunu se kouknete trochu dřív. Dá se tu najít leccos, už se tu řešilo spousta věcí. Toho veterináře jste asi zavolala nebo kozu zavezla k němu, aby se nemohl vymlouvat, že nemá čas. Kromě toho, že by asi byla nejlepší antibiotika injekčně, zkuste natrhat šípky nebo koupit sušené a zkrmovat je. Zkuste jakékoliv byliny, které působí protizánětlivě, jestli je koza bude žrát. Řebříček, vrbu, šalvěj, měsíček, co kde vyčtete. Ony jsou někdy hrozně mlsné, ale na druhou stranu si obvykle taky umí poradit samy. škoda, že ještě není žádná pastva ani keře, aby si mohla sama vybrat. Vemeno kontrolujte a oddojujte, ne úplně doprázdna, aby se ještě nepodráždilo, ale hnis musí ven. Omýváním řepíkem můžete jen prospět, ale kdyby se rána zavřela a hnis zůstal uvnitř, musíte ho znovu vymačkat. Podle popisu nepoznáme, jestli je ten zánět silný, možná to nebude tak zlé, někdy se píštěl může úplně vyhojit.

dadu
napsal(a):
Z toho řepíku bych měla trochu strach právě proto, že ránu rychle uzavírá, i když je tam hnis.
Asi jo, proto píšu, že se musí kontrolovat a vymačkat. Osobně s ním mám zkušenosti nejlepší, nevysušuje jako heřmánek a právě na povrchu ten strup neudělá tak rychle. Možná omývání tak 1x denně by prospělo, ale častější by uzavřelo povrch. Hnis musí ven a je potřeba to čistit. Možná by po vymačkání pomohl i peroxid vodíku.