bazzara

XXX.XXX.192.161
Ahojte
Mám kozu která má 3 roky. Už měla 2 kůzlata napoprvé. V létě jsme k ní dali kozlíka který měl 2 měsíce čili jsme nepředpokládali že ji obskočí (už kvůli tomu že nebyl ani poloviční v poměru k té koze) Nicméně teď dva dny zpátky byla koza zničehonic jako vyměněná přestala žrát, pít a to byla vždy první u všeho co se v chlévě dělo. Teď stála jak zaražená a nešla ani ke šrotu ke kterému dřív nechtěla nikoho pustit. Tak jsem na ni chvíli koukal a vypadala jako březí (břicho se ji hodně zvětšilo) když jsem si spočítal měsíce tak už je to víc než půl roku co tam je z kozlíkem i když byl malinký když jsme ho tam dávali.
Tak problém je v tom že už třetí den nepozoruju že by se otvírala. Prostě krom toho že se chová zvláštně, často močí, má větší břicho a dnes ráno měla opravdu znatelné hladové jámy nic nenasvědšuje tomu že by byla březí.. Ve vemínku má něco máááálo ale opravdu jen nepatrně (před tím dojila tak 4litry). Teď je už rok zasušená.
Mohla být jen nafouklá a březí není? Nebo jestli je tak jak dlouho před porodem by nežrala a nepila? (dá si seno ale o hodně méně než normálně, vody si taky jen lízne)
jěště tady ukážu nějaké foto ale na nich není moc vidět...
Díky za zkušenosti.
Podle kozího oka a postoje na poslední fotce bych řekl že - koza zjistila že je v tom a teď se stydí, nebo ji něco bolí. Z těch fotek se toho moc poznat nedá. Kdyby měla před porodem a vzhledem že už je to koza starší a dobrá dojka, tak by jí vemeno už trčelo do zadu a bylo by vidět. Ale možná se mýlím. Poslechněte trávení. Jestli žaludky nerachotí, tak raděj zavolejte Veta.
bazzara

XXX.XXX.192.161
Rachotí i přežvykuje, průjem nemá...
Že se stydí máte určitě pravdu :-D ale proč že...
Docela peknym ukazatelem brezosti a bliziciho se porodu je pipna a vemeno... pokud se naleva jak pipina tak vemeno tak se treba i neco blizi... koza mi neprijde nijak no trosku na te prave strane ma neco... tak ji prohmatejte... tu pravou stranu... jtestli trebas neucitite nejake pohyby plodu... jakoby smerem k vemenu a kyte... do trisla... budte trpeliva jeslti tam je kuzlatko pred porodem urcite se nozickou opre.
bazzara

XXX.XXX.192.161
Včera jsem prohmatával a snad jsem i něco cítil ale nejsem si uplně jistý no... Právě že to vemeno skoro nic a pipka taky ne..
Možná planý poplach... nechám ji na samotce ještě přes víkend a kdyžtak půjde zpět k ostatním :-D.
bazzara

XXX.XXX.192.161
Jsou spolu pořád od konce května ale byl to opravdu prcek 2měsíční který ji nesahal ani po kotníky a ani teď si nedokážu představit že nan ní vykočí :-D.
No... prcek neprcek.. oni jsou dost prizpusobive jak kozi tak kozlici... kozlik muze byt schopen oplodnit zhruba ve 4,5 mesicich... spise ale pozdeji... pokud je cerstve brezi... tak pohyby neucitite drive jak 6 tydnu pred porodem.. ani to vemeno ani ta pipina nemusi vykazovat zadne znaky zmeny drive jak 3,4 tydny pred porodem... pokud by ji preci jen nakryl.. tak nejdriv nekdy v tech 5 mesicich... tak pocitejte...
Březí být může, podle mých zkušeností, jsou už ve třech měsících chlapci oplodnění schopní. To že je kozlík malý neznamená, že si neporadí. Koza před porodem žere, dokonce i mezi stahy si klidně může zobnout. Nechutenství a naježení bych spíš přičítala parazitům, nebo dietní chybě, než porodu.
PetraL

XXX.XXX.112.247
Hezký večer, chci se zeptat též na před porodní období. Od listopadu mám dvě kozy, které do té doby měla paní s kozlem -tedy kupovali jsme, že možná březí jsou. Zvláště jedna, která dávala mléko, začala dávat méně a méně (prý) a tedy paní předpokládala, že je březí a postupně ji hned na začátku zasušila. Máme je od 17.11.2016 tedy předpokládám, že do konce března se dočkáme rozuzlení.
Moje otázka: Ta zasušená kozička má cca měsíc lehce nateklé vemínko, ale jen jednu půlku. Vím, že vemínko je oddělené a půlky jsou nezávislé na sobě, stejně se chci zeptat, zda je to v pořádku a zda to může značit blížící se porod. Či se mám bát nějakého zánětu nebo parazita? Omlouvám se za možná stupidní dotazy, ale jsem začátečník a nechci nic zanedbat, zároveň se na kůzlátka těšíme.
Díky, Petra
No nemusi mit uplne symetricke vemeno... nasledne... nekdy se ve vemeni tvori i tzv. paneneske mleko... veminko jemne prohmatejte... jakou ma tuhost, zda v nem nejsou boule, ci cokoliv co by naznacovalo nejakej spatnej vyvoj mlecne zlazy... a pokud nijak nehreje, nejsou na nem nejake boule tak to nechte a uvidite...
PetraL

XXX.XXX.112.247
Děkuji za reakce. Lilo asi nepostřehl, že se jedná o zasušenou kozu. Jinak vemínko je měkké a nijak extra horké, takže usuzuji, že je vše vpořádku.
bazzara

XXX.XXX.192.161
Abych se vrátil k mému tématu. Kozička už zase žere jako dřív. Břicho spadlé (propadlé). Už je cítit jak se ji to hemží v břichu ale vemeno pořád nalité jen minimálně a pipka vůbec
takže ještě nejspíš nerodíme. Je na samotce žrádla má dost klid taky a nezbývá jen čekat.