Stále zisťujem, ako málo o kozách viem. Aj keď sa snažím o čo najlepší chov a kŕmenie, občas proste výsledky tejto snahe neodpovedajú. Prosím dlhoročných chovateľov o názor. Začali sa mi kotiť kozy. Všetko sú to dobré dojky, s nádojmi 3-6 litrov. Prvé tri okotené kozy sa kotoli teraz tretí krát. Zasušené pred pôrodmi boli minimálne 2,5 mesiaca, od nového roka som ich zažala prikrmovať jadrom, ináč kvalitné jemné seno a trávna senáž stále k dispozícii. Kozy sú ako sudy, širšie ako dlhšie. Problém je ten, že veľmi slabo nalievajú vemená. A neviem si vysvetliť prečo. Prvá koza má trojčatá, veľké, životaschopné. A pri okotení mala 3 dl mlieka . Kozľatá prvé 2 dni dosť hladovali, teraz sa to už postupne zlepšuje. Ďalšie 2 kozy boli na tom lepšie, ale žiadna sláva. Kozľatá sú všetky pekné veľké, ale mlieka majú kozy pri okotení veľmi málo. Kozľatá po okotení odoberám a odchovávam separátne, takže mám prehľad, koľko mlieka kozy majú. Máte na to nejaké vysvetlenie?
sanyhobby
napsal(a):
Zmes: repné rezky, lucerkové granule, jačmenný šrot, sójový šrot, ovos.2 x denne plné 20 litrové vedro pre 15 kôz.
To je málo, rezky vám urobia kus objemu+lucerka, ovos je ľahký... zmerajte si koľko VÁŽI OBILIE v tej vašej dávke pre 20kôz. Neviem síce akú časť objemu tvoria v tom tie napučané rezky.
ešte podstatná otázka :D to čo ste menovali dávate za deň či 4x denne?
Kamilko

XXX.XXX.3.7
Mal som kozu dobru dojku v sezone 6l mlieka na den, ta pri koteni nebola nikdy poriadne naliata, teraz mam tiež dobru kozu, čaka tretikrat mlade a ta nalieva mesiac pred porodom, pri druhom okoteni už mala vemeno ako vedro. fotka je pred druhym okotenim s pred roka.
Lukas94

XXX.XXX.4.28
Zdravím chcem sa spýtať mám 2 ovečky majú 3 roky.Su 3 týždne pred ocakavym porodom.Len tej jednej sa nejako nenalieva vemeno.Chcem sa spýtať či je možné že sa jej naleje mliekom až po porode.Diky