Honza a Heďa

XXX.XXX.132.104
Dobrý den.
Před třemi dny nám rodila koza, na první pohled zdravá, dobrá do chovu, ale do pár vteřin po porodu jednoho kůzlete, vytlačila i dělohu. Omyli jsme, zatlačili, sešili a koza ji vytlačila zase, tak jsme ji museli uspat. Má malou kozenku, o kterou se hned začala starat sestra její mámy, protože rodila pár hodin před ní.
Otázka zní:
Můžeme si malou kozenku nechat do chovu, nebo je výhřez dělohy dědičný? Případně ovlivňují u kůzlat dědičnost tohoto problému geny kozla a jeho linie?
Jde o to, že máme 20 koz různých plemen, kozla 100% anglonubijského, a budoucí stádo se z nich musí utvořit na nějaké úrovni. Neradi by jsme si do chovu zanesli něco jako špatný gen, nechceme ji ale hned porazit bez důkladného zvážení. Jde o velmi krásné zdravé kůzle.
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Honza a Heďa
napsal(a):
Dobrý den.
Před třemi dny nám rodila koza, na první pohled zdravá, dobrá do chovu, ale do pár vteřin po porodu jednoho kůzlete, vytlačila i dělohu. Omyli jsme, zatlačili, sešili a koza ji vytlačila zase, tak jsme ji museli uspat. Má malou kozenku, o kterou se hned začala starat sestra její mámy, protože rodila pár hodin před ní.
Otázka zní:
Můžeme si malou kozenku nechat do chovu, nebo je výhřez dělohy dědičný? Případně ovlivňují u kůzlat dědičnost tohoto problému geny kozla a jeho linie?
Jde o to, že máme 20 koz různých plemen, kozla 100% anglonubijského, a budoucí stádo se z nich musí utvořit na nějaké úrovni. Neradi by jsme si do chovu zanesli něco jako špatný gen, nechceme ji ale hned porazit bez důkladného zvážení. Jde o velmi krásné zdravé kůzle.
Děkuji za odpovědi.
Dědičné to není.
Škoda, že jste to zabalili takhle rychle. Co jste udělali kromě vrácení dělohy zpátky?
Ono když neuděláte nic, tak ano, zvíře často dělohu zase vytlačí. Co je potřeba udělat kromě toho: epidurál. to proti tlačení. ono s epidurálem se ta děloha i milionkrát lépe vrací.
vápník do žíly. hypokalcémie je jeden z hlavních důvodů, proč zvíře dělohu vytlačí.
glukóza do žíly. když už člověk něco dává iv, glukózou se nikdy nic nezkazí, posiluje.
oxytocin. k urychlení sbalení dělohy
a intrauterinní tabletu.
pokud není děloha na hadry, teda doslova, jako když si jí zvíře rozšlape do hnoje nebo pokud není potrhaná kvůli nějaké neadekvátní pomoci při porodu, není potřeba zvíře s výhřezem utrácet. prostě je potřeba jen udělat výše napsané.
Honza a Heďa

XXX.XXX.132.104
Myslím že není třeba vysvětlovat jak to strašně vypadalo zaprvé, tudíž i kvůli bolestem jsme ji chtěli ulevit, přišla o dost krve a měla ji hrozně zašpiněnou od podestýlky děloha byla venku úplně celá.
Ale řešení jak popisujete by jsem rád rozvedl. Pokud to správně chápu, tak Epidurál na uspání, či zklidnění, aby se nevzpouzela a přestala tlačit.
Vápník. Pokud ho měla málo, mohu dodat ostatním kozám doplněk stravy, mám ho připravený, jen mě nenapadlo, podat ho před porodem. A dostatkem Vápníku se dá výhřezu předejít?
Tabletu už známe a glukózu taky. Oxytocin, když jsem si přečetl co a jak, jsme řešili kůzletem, nechali jsme ho ať se pořádně napije mleziva.
Pokud to není dědičné, tak co to způsobuje? Po porodu už je 6 koz naprosto v pořádku, bez komplikací. Už jsme si prošli tolika nástrahami a vše jsme překonali, a zachránili, tak bych se z tohoto neúspěchu chtěl opět poučit, pokud mi poradíte a rozepíšete, byl by jsem rád.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Honza a Heďa
napsal(a):
Myslím že není třeba vysvětlovat jak to strašně vypadalo zaprvé, tudíž i kvůli bolestem jsme ji chtěli ulevit, přišla o dost krve a měla ji hrozně zašpiněnou od podestýlky děloha byla venku úplně celá.
Ale řešení jak popisujete by jsem rád rozvedl. Pokud to správně chápu, tak Epidurál na uspání, či zklidnění, aby se nevzpouzela a přestala tlačit.
Vápník. Pokud ho měla málo, mohu dodat ostatním kozám doplněk stravy, mám ho připravený, jen mě nenapadlo, podat ho před porodem. A dostatkem Vápníku se dá výhřezu předejít?
Tabletu už známe a glukózu taky. Oxytocin, když jsem si přečetl co a jak, jsme řešili kůzletem, nechali jsme ho ať se pořádně napije mleziva.
Pokud to není dědičné, tak co to způsobuje? Po porodu už je 6 koz naprosto v pořádku, bez komplikací. Už jsme si prošli tolika nástrahami a vše jsme překonali, a zachránili, tak bych se z tohoto neúspěchu chtěl opět poučit, pokud mi poradíte a rozepíšete, byl by jsem rád.
Mno. Podle vašeho popisu mi to připadá, že jste to řešil samo domo, Enough said. To pak dopadá různě.
Výhřez dělohy vzniká souhrou několika okolností, těžký porod, velké mládě, zvíře které opravdu hodně tlačí a má povolené vazy plus ta hypokalcémie. Akorát podáváním nějakých tablet jen tak naslepo všem zvířatům si nepomůžete. Protože každé zvíře je jiné a taky hypokalcémie vzniká tak nějak běžně u zvířat s těžkým porodem prostě proto, že vápník je třeba ke svalové kontrakci, takže se spotřebovává.
Jo, sáním se sice uvolňuje oxytocin přirozeně, ale jde o to, kolik. Dávat ho jen tak při každém porodu je pitomost. Nedat ho, když je má děloha takový problém, taky. Ale to by měl vědět váš veterinář.
Já bych se z takového neúspěchu asi poučila hlavně jeho výběrem.
Pokud byla děloha na hadry a zvíře hodně krvácelo, pak možná byla chyba dělohu vůbec vracet napoprvé. Hodně rozbitá, zašlapaná děloha zachránit nejde. Někdy jde zachránit celé zvíře tak, že se provede resekce, prostě děloha pryč. Ono je to pak samozřejmě na vyřazení, ale máte aspoň tu laktaci.
Dovolím si do toho laicky vstoupit. Zatím mám tu čest naštěstí jen s výhřezem pochvy u starší ovce, která odchovala hodně následných bahnic. Nikdy se to u žádné její dcery ani následného příbuzenstva neopakovalo. Ovci nám vet nějak sešil-stáhnul, už nevím jak, je to asi 20 let. Ovci jsme na podzim vyřadili. Momentálně jsem byl před 14 dny na výhřez pochvy u souseda. Jeho ovce je nejstarší, asi osum let. Nějak jsme to stáhli přes stehna, zatím to drží, jednou jsme to museli poopravit. Říkal že tahle postižená ovce mu vždy dávala obrovské jedináčky, tak že v jeho případě, asi časem "únava materiálu" podpořená stářím, kdy už tělo toho vápníku a jiných potřebných látek víc spotřebuje, než stihne nashromáždit.
Honza a Heďa

XXX.XXX.132.104
Dobrá, děkuji Vám, dost jsme se poučili, určitě to probereme s veterinářem a seženeme si tyhle potřebné věci, kdyby se něco zase stalo. Kozenku si tedy necháme, uvidíme snad nebude po mámě.
Nicméně, už nám odrodily další 3 kozy, až na větší kůzlátka, naštěstí jsme u toho byli, se nic nestalo a už nám běhá 17 kůzlátek celkem. :) Moc děkuji za rady a postřehy.