O jehně jsme přišli při porodu a ovce má nalité vemeno, ale nedaří se mi oddojovat (nic neteče) Celé vemeno, včetně struků je takové jako, gumové, (nejde mi to lépe popsat) Určitě je citlivější, protože ovce se nenechá. Teplé je, ale nemám jinou březí, abych porovnal teplotu.Možná je to normální.Každopádně, ani když jí masíruju, nedaří se mi aby něco vyteklo.Poradíte co s tim ? Asi náběh na zánět ? Všechno co jsem, do teď přečet, tak už mi hlava nebere.Všude je to trochu jinak.Tak se chci zeptat Vás zkušenějších na praxi. A vet samozřejmě až v pondělí odpoledne, což je dost dlouhá doba.Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chovám kozy, ale to je nejspíš to samé. Jestli matka není nějaká superdojnice a nechcete ji dojit, za pár dnů by se to mělo spravit a měla by se postupně zasušit. Ale je divné, že neteře nic, když se ji pokoušíte dojit. Nepíšete, jestli vůbec umíte dojit . Jestli ji chcete zasušit, nemasírujte vemeno, nechte ho v klidu, snad ta masáž a pokusy o dojení nezpůsobily problém. Kdyby vemeno bylo zarudlé a bolestivé, dávejte chladné obklady, do pondělí by to mělo vydržet. Možná ta ovce má citlivější vemeno, ale ještě nemusí být bolestivé, některé nechtějí snášet doteky a musí si pokaždé zase zvyknout. Víc mě teď nenapadá, není jasné, jestli je to od včerejška nebo třeba už týden. Ale asi tak jako tak bych to řešila jen pozorováním nebo obklady, případně nabídla ovci protizánětlivé byliny, pokud jsou k dispozici.
napsal(a):
Chovám kozy, ale to je nejspíš to samé. Jestli matka není nějaká superdojnice a nechcete ji dojit, za pár dnů by se to mělo spravit a měla by se postupně zasušit. Ale je divné, že neteře nic, když se ji pokoušíte dojit. Nepíšete, jestli vůbec umíte dojit . Jestli ji chcete zasušit, nemasírujte vemeno, nechte ho v klidu, snad ta masáž a pokusy o dojení nezpůsobily problém. Kdyby vemeno bylo zarudlé a bolestivé, dávejte chladné obklady, do pondělí by to mělo vydržet. Možná ta ovce má citlivější vemeno, ale ještě nemusí být bolestivé, některé nechtějí snášet doteky a musí si pokaždé zase zvyknout. Víc mě teď nenapadá, není jasné, jestli je to od včerejška nebo třeba už týden. Ale asi tak jako tak bych to řešila jen pozorováním nebo obklady, případně nabídla ovci protizánětlivé byliny, pokud jsou k dispozici.
Je to od pátku (včera ) ráno.Jaké bylinky to mají být prosím.

Otázka je, jestli je bude žrát . Řebříček, šalvěj, měsíček, jitrocel. Kdyby už něco rostlo, bylo by to lepší. Růžovité rostliny mají taky takové účinky, zkuste jí nasbírat šípky, ještě jsou na keřích. Jeřabiny už asi ptáci sežrali, sušené asi nemáte. Nějaká malá jablíčka, hlavně ohryzky, ale to už taky asi teď nemáte. Trochu kyselého zelí by jí taky prospělo, ale po troškách, asi na to není zvyklá. Když je to od pátku, nemořte ji dojením, pokud vyloženě to mléko nechcete. Nevím, jestli jehně neumřelo třeba kvůli tomu, že porod byl předčasný nebo byl nějaký jiný problém, ale někdy mléko není, když není mládě, ani po porodu. Píšete, že je vemeno gumové, takže to bude asi dobré. Špatné by bylo hodně tvrdé, zarudlé, horké.
Tak zatím to vypadá čím dál tím stejně.Jde mi o to, abych něco nezkonil a pak to nebylo jeśtě horší.Teplota je řekl bych normální a nějak tvrdé taky neni.Jehně se narodilo normálně, jenom bylo mrtvé.Pomohl jsem jenom dokončit zadní nohy, ale asi by to zvládla sama.Teď vypadá (ovce) celkem v pohodě.žere, chroupe a nějak extrémně nepoleháva.Ani jí nevadilo, že na to šahám Tak asi (teda )snad dobrý. Díky moc za reakci

Zkuste tady poheldat zanet vemene. Vloni jsem resil u ovce nefunkcni pulku vemene. Mazal jsem mastickou kterou tady nekdo doporucoval ale zabuh nevzpomenu na kompletni slozeni. Byl tam ocet a myslim ze sadlo a jeste neco. Struk byl komplet nepruchozi, mazal jsem jen touhle masti, masiroval, nerozjelo se to nikam dal.