Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2017 20:38
jírab

XXX.XXX.229.192

Všechny ovce měli pěkné bobky po celý rok. Teď před 2 týdny začali 3 z 8 průjmovatět. Všechny najednou. Přemýšlel jsem co se změnilo a já jsem 2 dny před tím začal napájet místo vody z vodovodu tou ze studně co dávám normálně 3/4 roku když nejsou mrazy. Tak jsem se honem vrátil k té kohoutkové, ovcím podával odvar z dubové kůry a u dvou ovcí se to zpravilo, ale 1 stále střídavě průjmuje, někdy víc, někdy je to lepší. Dnes začala mít průjem ještě další ovce, tak uvažuji, jestli je to vůbec kvůli té vodě a nebo jestli žerou něco špatného na pastvě (je tam řada vzrostlých javorů se spadaným listím). Odčerveno bylo na podzim, teď jsem měl v plánu na jaře po porodech. Rodit mají každým dnem (jeden porod už je OK), tak asi není dobré jim teď cpát odčervovadlo. Zítra jedu poradit se s vetem, tak se ptám i tady co byste radili.

5.3.2017 20:45
jírab

XXX.XXX.229.192

Ještě dodám - počátek těch problémů odpovídá času, kdy roztál sníh a začali si přikusovat venku. Takže něco z pastvy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2017 21:01

Jo, to muze byt. Maji k te "pastve" moznost si kousnout i do sena? To je urcite potreba. Zkuste podat neco na zmirneni prujmu. Rumin, cerne uhli, odvar z dubu, atd. To se tu resi stale. Kazdopadne pokud mate pocit, ze to zpusobuje pastva, asi bych je oddelila, aby na ni nemohly, at se zbytecne nevysiluji pred temi porody. Ony si potom zvyknou na travu zas, ale ted to asi nema cenu pokouset..

5.3.2017 21:10
jírab

XXX.XXX.229.192

Seno žerou min. z 80%, tráva skoro žádná ještě není. Asi je všechny nechám zavřené a uvidím.

5.3.2017 21:11

Dneska jsem vsechny ne jen kvuli tomu ze spasaly i neviditelnou travu. Seno jeste mam, tak ho pekne pozerou. Spotreba totiz rapidne klesla. Na louce sezerou vic hliny a potvor nez travy. Docela zacinam chapat chovatele co radsi na zimu ovce zavrou.

5.3.2017 21:25
jírab

XXX.XXX.229.192

Sena mám dost, místa ve stodole taky, tak jim ráno zavřu vrátka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík