Pes u stáda - které zákony a vyhlášky se ho týkají?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2017 10:24

Máte někdo přehled o tom, jestli je někde legislativně ošetřeno pasení se psem (ne jako sport, ale práce)? Jde o to, že většina měst a obcí má ve vyhlášce povinnost, že pes na veřejném prostranství musí být na vodítku nebo s náhubkem. Podle mysliveckého zákona v honitbě pes nesmí pobíhat mimo vliv svého majitele (podle mě bez vodítka i náhubku, ale nesmí si dělat, co nechce majitel), to znamená, že pást může bez vodítka i náhubku. Nemůžu nějak najít, jak to je, když je honitba na nezastavěném území města. Podléhá vyhlášce nebo mysliveckému zákonu? Možná na psí diskusi o tom budou něco vědět, ale Vy tady zase máte ovce a kozy i psy.

10.3.2017 10:27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Máte někdo přehled o tom, jestli je někde legislativně ošetřeno pasení se psem (ne jako sport, ale práce)? Jde o to, že většina měst a obcí má ve vyhlášce povinnost, že pes na veřejném prostranství musí být na vodítku nebo s náhubkem. Podle mysliveckého zákona v honitbě pes nesmí pobíhat mimo vliv svého majitele (podle mě bez vodítka i náhubku, ale nesmí si dělat, co nechce majitel), to znamená, že pást může bez vodítka i náhubku. Nemůžu nějak najít, jak to je, když je honitba na nezastavěném území města. Podléhá vyhlášce nebo mysliveckému zákonu? Možná na psí diskusi o tom budou něco vědět, ale Vy tady zase máte ovce a kozy i psy.

Ovčí pastvina není veřejné prostranství.

10.3.2017 12:10

Ovčí pastvina není veřejné prostranství.

Děkuju za informaci. Na konci města je zarostlé území, orná půda, trvalé travní porosty, prašné cesty mezi nimi, žádná ohrazená pastvina, ale jen zemědělské pozemky v soukromém vlastnictví, z nichž na některých se dá pást. Otevřená krajina na území města a honitba zároveň. Ale taky je to oblast, kam chodí lidi na procházky do přírody, protože to mají blízko. Myslela bych si, že tam by se měl uplatňovat zákon myslivecký, a ne nějaké místní vyhlášky. Nevím, čeho konkrétně se chytit, kde je popsáno, co je a co není veřejné prostranství.

10.3.2017 13:23

Zkuste se zeptat Tom.tady - myslím, že pase s pomocí psů a je to "pochozí" pasáček. Měl by vědět

10.3.2017 14:06

Zkuste se zeptat Tom.tady - myslím, že pase s pomocí psů a je to "pochozí" pasáček. Měl by vědět

Díky za tip.

10.3.2017 15:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ještě myslím ohledně těch myslivců, tak je tam něco, že když má pes obojek a tak nesmí střílet - zjednodušeně řečeno. Ale to se mě jen tak vybavuje, možná mylně.

Accuracy

10.3.2017 16:13
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Co já vím, tak pokud je pes viditelně označen jako něčí majetek, např. tím obojkem, postrojem, vestičkou, prostě čímkoli, co je vidět z dálky, tak ho střelit nesmí. Myslivec nesmí střelit žádného psa, střílet neoznačené (=zjevně toulavé, bezprovizorní, kteří jsou skutečnou hrozbou pro zvěř) psy může jen myslivecká stráž či jak se to jmenuje, a to jen a pouze tehdy, když ten pes momentálně pronásleduje zvěř a je na honitbě. V podstatě je to stejné jako u auta, když si zaparkujete auto na zákazu parkování, taky to nikoho neopravňuje to auto podpálit, není-li to z nějakého důvodu skutečně nutné.
Za toulání psa můžete nafasovat pokutu až do výše 30 000, myslivec/stráž, který protizákonně střelí psa, může dostat pokutu až půl mega.
Jinak se nesmí střílet, s výjimkou ohrožení člověka na zdraví či životě, pes ani nic jiného na 200 m (? nejsem si jistá) od nejbližší budovy, je-li budova oplocena, počítá se to od plotu.
Tak to aspoň bylo před 10 lety.

10.3.2017 16:39

V mysliveckém zákoně je, že pes se musí pohybovat pod vlivem majitele. Že ovčáckého psa nesmí v žádném případě zastřelit atd. Ale narazila jsem na vyhlášku našeho města, podle níž pes na veřejném prostranství musí být na vodítku nebo s náhubkem. A já samozřejmě pasu bez vodítka a bez náhubku a už se to někomu nelíbí. Psi jsou důležití, bez nich by mi kozy lezly do pole apod. Nepasu v ohradě, ale jdeme někam, kde pást smíme. Myslivecký zákon mi starost nedělá, ale to veřejné prostranství.Tak taková je konkrétní situace. Je mi divné, jak by se měla přepravovat stáda někam na jinou pastvinu. Většinou jsou k tomu psi. A kdyby měli mít náhubek nebo být na vodítku, byli by fakt hodně platní.

10.3.2017 16:40

Accuracy napsal(a):
Co já vím, tak pokud je pes viditelně označen jako něčí majetek, např. tím obojkem, postrojem, vestičkou, prostě čímkoli, co je vidět z dálky, tak ho střelit nesmí. Myslivec nesmí střelit žádného psa, střílet neoznačené (=zjevně toulavé, bezprovizorní, kteří jsou skutečnou hrozbou pro zvěř) psy může jen myslivecká stráž či jak se to jmenuje, a to jen a pouze tehdy, když ten pes momentálně pronásleduje zvěř a je na honitbě. V podstatě je to stejné jako u auta, když si zaparkujete auto na zákazu parkování, taky to nikoho neopravňuje to auto podpálit, není-li to z nějakého důvodu skutečně nutné.
Za toulání psa můžete nafasovat pokutu až do výše 30 000, myslivec/stráž, který protizákonně střelí psa, může dostat pokutu až půl mega.
Jinak se nesmí střílet, s výjimkou ohrožení člověka na zdraví či životě, pes ani nic jiného na 200 m (? nejsem si jistá) od nejbližší budovy, je-li budova oplocena, počítá se to od plotu.
Tak to aspoň bylo před 10 lety.

Pokud pes vyditelně žene zvěř nebo ji strhává tak psa může v klidu zastřelit.to samé když vám na zahradě cizí pes bude honit nebo trhat ovce a pod.

10.3.2017 19:18

Co je veřejné prostranství ve stádě, kde je všechno "něčí"?

10.3.2017 19:27

Co je veřejné prostranství ve stádě, kde je všechno "něčí"?

Ve stádě nebo ve státě? Veřejné prostranství může být i pozemek soukromý, který obec jako veřejný vyhlásila a s majitelem o tom má smlouvu.

10.3.2017 20:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

No tak obecní nebo městská vyhláška by asi i Toma.Tady donutila město obejít. Tady vám asi nikdo neporadí. Asi by jste musela zažádat o vyjímku.

Accuracy

10.3.2017 20:59
Accuracy

XXX.XXX.129.250

Pokud pes vyditelně žene zvěř nebo ji strhává tak psa může v klidu zastřelit.to samé když vám na zahradě cizí pes bude honit nebo trhat ovce a pod.

Jasně, můžu se mýlit. Já to studovala před 10 lety, můžu to mít už nějak domotané.
Jen jsem nepochopila, v čem si protiřečíme. Že v té situaci může střílet i myslivec? Že může střílet i blíž než 200 m? Nebo co mám špatně? Budu ráda, když to uvedete na pravou míru.

10.3.2017 21:05

Sbírala jsem během dne nějaké informace a vypadá to, jak napsala nahoře bodlinka. Veřejné prostranství není všechno, kam lidi vlezou. Není to území zemědělsky obhospodařované, i když je na ploše města. Když je někde honitba, nemůže tam být veřejné prostranství. Asi.Takže tam se mě městská vyhláška netýká, tam spadám pod myslivecký zákon. A podle toho se řídím. Když jednou kozy utekly ke knihovně a před kostel, tam bych pro ně se psy bez náhubku nemohla, ale mezi pole můžu. No, uvidíme, co na to řekne příslušný orgán státní moci.

Tomáš Nevěřící

10.3.2017 21:51
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243

Příliš nechápu vaši snahu o prošetřování kam smí pes s náhubkem nebo bez.
Já to vidím asi tak:
Pes bez náhubku, může se pohybovat pouze na vlastním pozemku.
Všude jinde pouze s náhubkem a na vodítku.
Na honitbách a soukromých pozemcích nemá cizí pes co pohledávat.
Pokud prostranství nebo pozemek patří obci, řídí se pohyb psů příslušnými vyhláškami. Pochybuji, že někde je to jinak.

10.3.2017 21:58

Tomáš Nevěřící napsal(a):
Příliš nechápu vaši snahu o prošetřování kam smí pes s náhubkem nebo bez.
Já to vidím asi tak:
Pes bez náhubku, může se pohybovat pouze na vlastním pozemku.
Všude jinde pouze s náhubkem a na vodítku.
Na honitbách a soukromých pozemcích nemá cizí pes co pohledávat.
Pokud prostranství nebo pozemek patří obci, řídí se pohyb psů příslušnými vyhláškami. Pochybuji, že někde je to jinak.

Tak to vidíte blbě.

začnu od konce. vyhlášky obce se týkají katastru obce bez ohledu na to, jestli je pozemek na kterém by měly platit obecní či nikoliv.

bavíme se o ovčáckém psu. pokud je pastvina ovcí zároveň honitba, pes pracující u stáda tam má úplně stejně co pohledávat jako pes na dohledávce či třeba pes policejní či záchranářský. navíc žádná vyhláška či zákon neukládá majitelům psů mít je na vodítku s náhubkem všude jinde než na vlastním pozemku. ani ten myslivecký ne. v honitbě nesmí být pes, který mimo vliv svého vůdce štve zvěř. pokud si čuchá u cesty vedle majitele, je to ok. pokud podle povelů ovčáka ovládá stádo ovcí, nemůže ani ten největší zelený mozek říct ani pumpička. ani tomášové ne.

10.3.2017 21:59

Sbírala jsem během dne nějaké informace a vypadá to, jak napsala nahoře bodlinka. Veřejné prostranství není všechno, kam lidi vlezou. Není to území zemědělsky obhospodařované, i když je na ploše města. Když je někde honitba, nemůže tam být veřejné prostranství. Asi.Takže tam se mě městská vyhláška netýká, tam spadám pod myslivecký zákon. A podle toho se řídím. Když jednou kozy utekly ke knihovně a před kostel, tam bych pro ně se psy bez náhubku nemohla, ale mezi pole můžu. No, uvidíme, co na to řekne příslušný orgán státní moci.

Si myslím, že v případě, že byste psem vyháněla kozy od kostela, nikdo by proti tomu, že ten pes nemá při té práci náhubek, nic nenamítal.

Tomáš Nevěřící

10.3.2017 22:18
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243

Jestli, že má paní svoje stádo se svým psem na vlastní pastvině, tak tady není nic k řešení a pátrání.
Vy u vás ve městě máte definované co to je ovčácký pes a na základě toho máte vyjímku z vyhlášky?

10.3.2017 22:36

Tomáš Nevěřící napsal(a):
Jestli, že má paní svoje stádo se svým psem na vlastní pastvině, tak tady není nic k řešení a pátrání.
Vy u vás ve městě máte definované co to je ovčácký pes a na základě toho máte vyjímku z vyhlášky?

Hele žádné zákony nejsou myšlené tak, aby fungovaly ad absurdum. Stejně tak "normálně" se nesmí stát na chodníku, ale sanitka nebo stěhováci tam stát můžou a policajt by vypadal jako blbec, kdyby té sanitce montoval botičku, přestože v zákoně o provozu na pozemních komunikacích nic o výjimkách není, stejně tak, pokud se dobytek zaběhne před knihovnu a ovčák ho odvede s pomocí ovčáckého psa, policista mu tak maximálně poděkuje.

Jo, si představte, že pastvina nemusí patřit ovčákovi. Může ji mít v nájmu, nebo tam může mít dovolenou pastvu, případně přehání stádo z jedné pastviny na druhou, i to existuje, představte si to.

Tomáš Nevěřící

10.3.2017 23:05
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243

Možná by na ten pozemek ať už vlastní nebo pronajatý, nebo s povolenou pastvou mělo vést dlouhé vedení bodlinka.
Nevím jak u vás, ale u nás na chodníku stěhováci stát nesmí.U nás by byl za blbce, ten, kdo by přes město z jedné pastviny na druhou hnal stádo.

10.3.2017 23:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hmmm, typický vstřícný, úřednický přístup Tomáši.
( blahoslavení kdo neviděli a uvěřili! ).

10.3.2017 23:45
tom.tady

XXX.XXX.83.88

profesor1 napsal(a):
No tak obecní nebo městská vyhláška by asi i Toma.Tady donutila město obejít. Tady vám asi nikdo neporadí. Asi by jste musela zažádat o vyjímku.

Myslíš ? Zrovna jsem dneska blaženě vzpomínal, jak jsme honili stádo z pastviny na pastvinu skrz Bohnické sídlště . Ale zkusil bych tu vyjímku... pokud nejsou na hlavu padlí, tak by ji měli dát.

I když... u nás lumeni na městě vyhláškou ustavili pozemky v honitbě k volnému venčení psů .

Tak to vemte jako pozvánku a přivandrujte k nám. Zarostlejch brownfieldů jsou tu hektary, akorát u jednoho kostela už má někdo kozy na špagátě a na louku u toho druhého si brousím zuby já .
Furt je tu ale hřbitov, se spoustou chutné zeleně. Tam by to navíc šlo bez psa - je to pěkně ohrazený, i vodu tam mají.

10.3.2017 23:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Pokud budeš pást na tom hřbitově, tak se do těch Bohnic asi vrátíš
Pokud mě ovce z pastviny zdrhnou na Václavák a já je s pomocí hafíka z Václaváku naženu zpět na pastvinu, tak pochybuji, že někdo bude řešit nějakého psa bez náhubku a vodítka(pokud nic nevyvede), kterého jsem k jejich odstranění použil.

Tomáš Nevěřící

11.3.2017 08:03
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243

Pokud jsem dobře četl, tak paní zajímá úřednický přístup ve věci pohybu jejího psa na myslivecké honitbě a ve veřejném prostoru.

11.3.2017 20:14

tom.tady napsal(a):
Myslíš ? Zrovna jsem dneska blaženě vzpomínal, jak jsme honili stádo z pastviny na pastvinu skrz Bohnické sídlště . Ale zkusil bych tu vyjímku... pokud nejsou na hlavu padlí, tak by ji měli dát.

I když... u nás lumeni na městě vyhláškou ustavili pozemky v honitbě k volnému venčení psů .

Tak to vemte jako pozvánku a přivandrujte k nám. Zarostlejch brownfieldů jsou tu hektary, akorát u jednoho kostela už má někdo kozy na špagátě a na louku u toho druhého si brousím zuby já .
Furt je tu ale hřbitov, se spoustou chutné zeleně. Tam by to navíc šlo bez psa - je to pěkně ohrazený, i vodu tam mají.

Nikdy jsem s tím problém neměla, ale když někdo chce psa bít (myšleno mě), hůl si najde. Pásla jsem občas předloni na trávníkách na sídlišti, nevadilo to, naopak lidi byli rádi. Pak potká člověk blbce a ten napíše udání, i když nemá reálný důvod. Já už jsem přemýšlela, že se někam odstěhuju, protože mě občas něco tady dost štve a už mi třeba lidi od Kyjova říkali, ať jdu tam, že tam je tolik zarostlých pozemků... Byla jsem tam a líbilo by se mi, jenže mně se líbí všude. Ale tady to má větší smysl než na vesnici, kde bych to dělala jen pro sebe. Tady to dává i duševní užitek širokému okolí. Tak snad ještě vydržím díky za pozvání.
Díky téhle debatě jsem zase získala jistotu a odhodlání se nedat, díky bodlince, která má přehled v kdečem a i díky ostatním, kteří se tu začali bavit.

12.3.2017 14:04

Kdysi jsem se o tuto problematiku také zajímala.Zkopírovala jsem jen části, mělo by to platit.
Zkráceně označený ovčácký pes, pod vlivem psovoda může být na volno a bez košíku.

e) usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební; usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení

V současné právní úpravě neexistuje zákon, jenž by přikazoval vlastníkům soukromých pozemků nutnost oplocovat své pozemky (je to jejich právo, nikoli povinnost). I když je pozemek neoplocený a neoznačený, neznamená to automaticky, že by byl přístupný bez omezení. Omezenost nebo dokonce zákaz vstupu na pozemek není určena jen fyzickou přítomností plotu nebo cedule, ale bývá určena i zákony. Kupříkladu zákon číslo 266/1994 Sb., o dráhách, který definuje obvod dráhy, což je v naprosté většině pozemek bez oplocení a označení a současně udává, že prostor obvodu dráhy je veřejnosti až na výjimky nepřístupný. Nebo zákon číslo 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, kde v paragrafu 63 vymezuje pozemky, na něž se nevztahuje právo volného průchodu. K těmto pozemkům patří zastavěné či stavební pozemky, dvory, zahrady, sady, vinice, chmelnice a pozemky určené k faremním chovům zvířat, dále orná půda, louky a pastviny v době, kdy může dojít k poškození porostů či půdy nebo při pastvě dobytka. Dalším znakem veřejného prostranství je obecnost jeho užívání, což samozřejmě výčet prostorů výše nesplňuje. Dráhy, zahrady, sady, pole, louky, pastviny a další slouží ke konkrétnímu užívání a nelze v jejich případě hovořit o obecném užívání.

Zdroj: http://zboril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=383393.

Tomáš Nevěřící

12.3.2017 15:22
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243

Přesně a stručně popsáno i pro méně chápavé, nebo pro ty, kteří chápat nechtějí, že na pozemek, který není můj, se lézt nemá, natož se psem nebo dokonce pást.
Diskuze pod článkem

12.3.2017 20:44

Ještě jednou děkuj, jiva, Tomáši a další, kdo pochopili, o co se jedná .

Přidejte reakci

Přidat smajlík