Lenka 0013

XXX.XXX.243.1
Dobry den. Mam 3 měsíční jehně plemene suffolk, ktere bylo na flasce od narozeni (ovce nepřijala). Krmeno kozim mlékem melo ve dvou mesicich 22kg. Dostava stale mléko, ale žere i seno a ječmen, pristup k lizu ma. Pred 10 dny prestala přijímat mléko a jádro, zrala pouze seno a z flašky vodu (jinak se nenapoji). Zaroven se změnila barva a konzistence výkalu na žluté slepené bobky, úplný průjem nebyl. Jehně vzdy po napojeni svěsila hlavu, stala v koutě a viditelne se chvěla. Po 2 dnech zacala opet přijímat kozí mléko, ale v daleko menším mnozstvi, výkaly se průběžně spravuji a zhoršují bez jasne priciny, chvění přetrvává pouze 10minut po napojeni. Stale přetrvává neochota k většímu pohybu (predtim jehně skotacilo a s kozlikem o závod). Zjistila jsem, ze je roztrzeny pytel s cementem, kde ho zjevne ubylo, tak mam strach, jestli to nemuze byt z toho. Take jsem zacala tyden pred touto zmenou zdravotního stavu kozí mléko z 1/3 redit kravskym mlékem z obchodu, ale to jehneti nevadilo. Pro jistotu nyni dávám pouze kozí mléko a vodu. Drive vypilo jehně 1,5 az 2 litry mléka na den, nyni je to pouze 0,8 litr na den a 0,5litru vody. Bojím se ji odstavit od mléka, protoze viditelně zhubla a nezere moc jádra. Ke šrotu vubec nepoustim. Nevim co delat, z knih a internetu jsem pouze zjistila, ze je narušena funkce trávicího systemu, coz vidim i beztak. Ani nevim co by svedl veterinář. Muze mi někdo poradit jak pripadne upravit krmnou dávku, nebo pokud ma s timto nekdo nejake zkusenosti? Dekuji za reakce.
Ja bych odcervila... a dukladne... veterinar s tim svede takovy ktery trochu zna ovce... muzete zavolat mvdr. Axmanna byt jen telefonicky s nim konzultovat zkusenosti... jinak veterinar podpori necim bachorovou funkci, pripadne vam ochrani jatra drive nez jehne padne... muzete michat odvar z dubove kury, hermanku, kminu..