Týdenní odmítnutá jehňata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2017 11:28
janau.

XXX.XXX.162.61

Dobrý den,
poradil by mi prosím, někdo? Mám doma dva týdenní dosti váhově nevyrovnaná jehňata z jednoho vrhu - kříženci Suffolk, jsou bohužel na flašce od prvorodičky (beran vážil při porodu 4,5 kg, jehnička 2,5 kg). Mlezivo jsem oddojila, to dostávali první den několikrát, snad dostatečně, i když jehnička dlouho nechtěla sát, ale podařilo se ji rozpít. Krmím tedy mléčnou směsí pro jehňata (Mikrop Ovis). Přírůstky mají cca 200 g /den každý. Dávám jim cca množství mléka odpovídající 20% jejich tělesné váhy. Poradil by mi někdo, co jim přidat dál? O víkendu budou mít 12-14 dní, přidám seno, ale jak upravit množství mléčné směsi a jak dlouho ji dávat a popř.kdy přidat jádro a v jaké formě? Kdy jim přidat minerální liz?
Děkuji předem, já nikde tuto informaci nemůžu najít, jsem začátečník a tuto situaci řeším poprvé..

13.3.2017 11:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Kousek lizu mohou dostat hned.Seno taky a i trochu šrotu. Vyměňujte každý den za čerstvé. To co nechají dejte starým. Ze začátku to budou spíš jen očuchávat než žrát, ale je potřeba, aby si postupně ochutnla. Množství upravíte podle toho, jak to bude mizet. Seno neomezené množství, se šrotem opatrně. Pozor na enterotoxemii.

13.3.2017 12:18
janau.

XXX.XXX.162.61

Děkuji za rychlou reakci a co myslíte s tím mlékem? Mám dávat pořád to množství odpovídající 20% váhy? Tento týden budu dávat ještě 4x denně mléko, příští týden bych chtěla snížit frekvenci na 3x denně, ale nevím, kolik ho mám dávat, když začnu přidávat seno a šrot, kdy ho mám začít ubírat a do jakého věku mlékem celkově krmit? Je mi jasné, že jim nemohu dávat donekonečna těch množství 20 % jejich hmotnosti..

13.3.2017 14:54
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Berte to podle ovce. Po porodu nasadí asi tak do 6 týdnů drží přibližně stejně. Potom začíná umiňovat. Dávám 3x denně 1/2 litr a potom 2x denně 1/2 litr a nakonec jen jednou denně 1/2 litr. Jehňata pod ovcí sají klidně i v 5 měsících. Dávám do 100 denního vážení a potom omezuji. Beránci jsou na tom hůř, protože nejpozději ve 4 měsících musí ze stáda, aby náhodou něco neprovedli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.3.2017 19:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka napsal(a):
Berte to podle ovce. Po porodu nasadí asi tak do 6 týdnů drží přibližně stejně. Potom začíná umiňovat. Dávám 3x denně 1/2 litr a potom 2x denně 1/2 litr a nakonec jen jednou denně 1/2 litr. Jehňata pod ovcí sají klidně i v 5 měsících. Dávám do 100 denního vážení a potom omezuji. Beránci jsou na tom hůř, protože nejpozději ve 4 měsících musí ze stáda, aby náhodou něco neprovedli.

Šrot raději ne.

17.3.2017 12:12
janau.

XXX.XXX.162.61

přezdívka napsal(a):

Děkuji moc za radu. Stejně ale nevím, klik toho mléka mám dávat. Dnes mají 12 dní a pak ho pak přidávat nebo ubírat. Řídím se tím, kolik teď váží (beránek 6,2 kg, jehnička 4,3 kg) a stále jim dávám množství mléka cca těch 20% jejich váhy rozdělený do 4 dávek (resp. něco lehce navíc). Ta jehnička toho moc najednou nevypije, max.250 ml, je jí pak těžko, hrbí se, těžce dýchá a zřídne jí dočasně trus (no ale myslím, že se tyhle příznaky stále každým dnem zlepšují). Beránek má chuť samozřejmě pořád. Čili celkově vypijí 1400 ml/den + 900 ml/den.Denní přírůstky mají beránek 250 g, jehnička 150 g. Přidala jsem tento týden seno, vodu a min. liz. Šrot zatím ne. Jak jim půjde váha nahoru, tak budu lehce přidávat množství mléka do věku cca 1 měsíc? Je to správně? Příští týden ještě rozdělení do 4 dávek a ten čtvrtý týden už jen 3 dávky? Asi to moc řeším a možná jsem vám i k smíchu, ale jsou to první jehňata a když už jsem se rozhodla je zachraňovat, nechtěla bych dělat nějaké zásadní chyby.
Moje blbost, že jsem nechala na rady místního chovatele a neoddělila obě prvorodičky před porodem (jsou 2). Nyní se obě starají o 2 měsíční jehňata od jedné z nich a tyhle druhé 2 jsou zamítnuté. Ještě jeden dotaz, prosím - kdy je mohu dát do společného stáda? Jak jsem psala, mám dohromady 2 ovce, dvě měsíční jehňata a berana. Plus tyhle 2 flaškáče. Když dám tyhle 2 mladší k nim do ohrady, dost do nich ovce bouchají, ta jehnička někdy nestihne ani utéct, takže když u nich nejsem, tak jsou ty dva flaškáči spolu oddělení. Děkuji moc za trpělivost se mnou

Přidejte reakci

Přidat smajlík