Kdy odstavit beránky ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2017 07:48
KlaraNo1

XXX.XXX.225.141

Hledala jsem ve vláknech odstavení jehňat. Někdo říká, že mají být pod ovcí alespoň 4 měsíce, ale co s beránkama ? Kdy jsou schopní reprodukce? Jak to prosím děláte u Vás? Jo a máte nějaký způsob označování mladých s matkami? Včera jsem volala na ČMSCH a paní potvrdila, že ušní známku můžeme dát do půl roku od narození a hlášení udělat 7 dnu od označení. Upozornila mě taky, ze si máme interně označit mladé s matkami. Čím to mám udělat?

18.3.2017 07:51
KlaraNo1

XXX.XXX.225.141

Máme 14 ovcí a po nějaké době už to asi nerozeznám.

PaV22

18.3.2017 12:08
PaV22

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
my necháváme beránci pod matkou cca 3-3,5měs. a nebo kastrujeme. A matky s jehňaty si značíme tak že značkovačem si napíšeme na jehně číslo a to samé číslo i na matku. např. matka bude mít 1 a jehně bude mít taky 1 a když má dvojčata tak značíme úplně stejně akorát že tu 1 nebude mít jedno jehně ale dvě. Snad chápete.

18.3.2017 14:00
KlaraNo1

XXX.XXX.225.141

PaV22 napsal(a):
Dobrý den,
my necháváme beránci pod matkou cca 3-3,5měs. a nebo kastrujeme. A matky s jehňaty si značíme tak že značkovačem si napíšeme na jehně číslo a to samé číslo i na matku. např. matka bude mít 1 a jehně bude mít taky 1 a když má dvojčata tak značíme úplně stejně akorát že tu 1 nebude mít jedno jehně ale dvě. Snad chápete.

Moc děkuji, prý jsou znackovace ve spreji a pak jako voskova křída. Co si mám spíš pořídit? Bála jsem se, že to dlouho nevydrží, hlavně kvůli dešti. Na jaké místo je nejlepší označení? A kdy kastrujete beranky, prosím?

PaV22

18.3.2017 14:20
PaV22

XXX.XXX.89.231

KlaraNo1 napsal(a):
Moc děkuji, prý jsou znackovace ve spreji a pak jako voskova křída. Co si mám spíš pořídit? Bála jsem se, že to dlouho nevydrží, hlavně kvůli dešti. Na jaké místo je nejlepší označení? A kdy kastrujete beranky, prosím?

Ano jsou dva druhy spreje a křídy já osobně vyzkoušel oboje ale lépe se mi pracuje se spreji... křídy spíše na prasata na ně se píše s tím krásně ale ovce jak mají vlnu to moc nejde.(pokud jsou ostříhané tak to jde taky pěkně křídou) Vůbec se nemusíte bát vydrží to tam třeba do doby než je ostříháte. Kastrace se doporučuje max. do jednoho měsíce věku. A nebo hned jak beránkům sestoupí varlata. Mi kastrujeme co nejdřív asi tak do týdne max do dvou.

18.3.2017 15:04
KlaraNo1

XXX.XXX.225.141

PaV22 napsal(a):
Ano jsou dva druhy spreje a křídy já osobně vyzkoušel oboje ale lépe se mi pracuje se spreji... křídy spíše na prasata na ně se píše s tím krásně ale ovce jak mají vlnu to moc nejde.(pokud jsou ostříhané tak to jde taky pěkně křídou) Vůbec se nemusíte bát vydrží to tam třeba do doby než je ostříháte. Kastrace se doporučuje max. do jednoho měsíce věku. A nebo hned jak beránkům sestoupí varlata. Mi kastrujeme co nejdřív asi tak do týdne max do dvou.

A jak a čím kastrujete, prosím?

PaV22

18.3.2017 15:19
PaV22

XXX.XXX.89.231

Používají se k tomu kleště a gumičky tzv. Strangulační kleště a stangulační gumičky a nasazují se na sestouplá varlata a nebo na zkrácení ocásku.

18.3.2017 16:10
KlaraNo1

XXX.XXX.225.141

Mám je doma na ocasky, tak jim přiškrtím i pytlíky.

PaV22

18.3.2017 16:35
PaV22

XXX.XXX.89.231

19.3.2017 19:54
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Co já o kastrování beránků vím, tak se nedoporučuje, kastrát hůře roste. A po zkušenostech nevěřím, že mladí beránci jsou matkám nebezpeční. První se narodil 3.2. Od matek a berana je oddělíme koncem června. Pak se pasou na rozdílných pastvinách, mladí zvlášt, beránci a jehničky společně, a matky s beranem zvlášť. Naše holky suffolky maj říji v říjnu a postará se o ně vždy beran. Letos máme osm jehnat a z toho sedm beránků, to bude u nás veselo. Porážíme je v říjnu a listopadu.

19.3.2017 20:19
přezdívka

XXX.XXX.105.195

JanaKostelec napsal(a):
Co já o kastrování beránků vím, tak se nedoporučuje, kastrát hůře roste. A po zkušenostech nevěřím, že mladí beránci jsou matkám nebezpeční. První se narodil 3.2. Od matek a berana je oddělíme koncem června. Pak se pasou na rozdílných pastvinách, mladí zvlášt, beránci a jehničky společně, a matky s beranem zvlášť. Naše holky suffolky maj říji v říjnu a postará se o ně vždy beran. Letos máme osm jehnat a z toho sedm beránků, to bude u nás veselo. Porážíme je v říjnu a listopadu.

Tak jste do teď měli kliku, že ovečka nešla do říje dřív, než jste beránky zabili. Porod u takové podtržené jehničky je " lahůdka".

20.3.2017 07:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Aby šla ovce do říje dříve než v srpnu je vyjímka. Nebavím se o kamerunkách a podobných. Dříve než 12.ledna se mě ovce ještě nebahnila, tak si to spočítejte. Možná kdybych jehňata odstavoval dřív, tak by říje začala dřív ale i tak říje v červenci je troufnu si říct že na 99% nepravděpodobná. A to jdou do říje opět na 99% první staré ovce.

P.S. POZOR! Dnes 11:28hod. začíná JARO!

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2017 07:53

KRizenka suffolk romanovka me porodila do prvniho snehu, byl to bud konec listopadu nebo zacatek prosince. Tenkrat me "dvoji" porod zaskocil.

20.3.2017 08:07
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

profesor1 napsal(a):
Aby šla ovce do říje dříve než v srpnu je vyjímka. Nebavím se o kamerunkách a podobných. Dříve než 12.ledna se mě ovce ještě nebahnila, tak si to spočítejte. Možná kdybych jehňata odstavoval dřív, tak by říje začala dřív ale i tak říje v červenci je troufnu si říct že na 99% nepravděpodobná. A to jdou do říje opět na 99% první staré ovce.

Mám suffolky, takže i stejnou zkušenost, jen s tím rozdílem, že ted dva roky po sobě mi vůdčí ovce rodila jako poslední. Bahnice mám čtyři a porodily naprosto ve stejných datech jako vloni i ve stejném pořadí Začaly počátkem února a v týdenních intervalech odrodily. Jedna za druhou přesně stejně jako vloni. Navíc máme zajímavou ovenu. Je celá černá, naše, matka suffolk otec náš minulý beran, zwarbles a něco, byl také celý černý. Možná VF?Narodila se začátkem března 2016. K beranovi suffolk se dostala 15.9.2016.Zabřezla naprosto nenápadně, porodila, sama a beze všech problémů jednoho krásného beránka na konci února, rodila jako poslední dva dny po vůdčí ovci Takže vlastně máme bahnic pět. Stará se vzorně. :) Žijí po celý rok pohromadě, bahnice s beranem. Řídí si říji sami. Jehnata odstavujeme koncem června, protože oveny a beran jdou na pastviny k lesu, tam nechcem jehnata dávat. Ta jsou u nás v sadu a přilehlé pastvině. Letos mám v plánu černou ovenu nechat při domě z jehnaty, chci ji dojit, uvidím jak to půjde. Už jsem to zkoušela, když byla v choulu, vcelku se dá zvládnout. Mléko je dobré, tedy ten panák, co jsem vždy nadojila

20.3.2017 22:34
milu

XXX.XXX.16.70

profesor1 napsal(a):

Dobrý večer, dovolím si oponovat se svojí vlastní zkušeností. Letos jsem měla první jehně 25.12. (tedy už loni) a postaral se o to neoddělený mladý beránek, který šel na porážku zkraje srpna. Podotýkám že mám čistokrevné suffolk. A bylo to od prvničky (jehničky zapouštím až na druhém roce).

20.3.2017 23:00
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

milu napsal(a):
Dobrý večer, dovolím si oponovat se svojí vlastní zkušeností. Letos jsem měla první jehně 25.12. (tedy už loni) a postaral se o to neoddělený mladý beránek, který šel na porážku zkraje srpna. Podotýkám že mám čistokrevné suffolk. A bylo to od prvničky (jehničky zapouštím až na druhém roce).

Jo, láska je mocná čarodějka Hlavně, že vše dobře dopadlo.

20.3.2017 23:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

A já si dovolím oponovat mojí jistě delší zkušeností......
Tak jste, vy to jedno procento, kdy se to může stát
Mám berana VF neustále ve stádě VF, SF (i při bahnění) a porody nejdříve v lednu.

20.3.2017 23:18
milu

XXX.XXX.16.70

profesor1 napsal(a):
A já si dovolím oponovat mojí jistě delší zkušeností......
Tak jste, vy to jedno procento, kdy se to může stát
Mám berana VF neustále ve stádě VF, SF (i při bahnění) a porody nejdříve v lednu.

Určitě máte delší zkušenost, jen jsem chtěla upozornit, že se nedá spoléhat na to že ovce v červenci mít říji nebude smajlík Pro ostatní chovatele, aby nebyli tak vykulení jako já, že mají na Vánoce jehně

20.3.2017 23:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

No ale v prosinci pětadvacátého myslím naděluje Santa ?! Tak že beran je v tom určitě nevinně

21.3.2017 21:02
milu

XXX.XXX.16.70

profesor1 napsal(a):
No ale v prosinci pětadvacátého myslím naděluje Santa ?! Tak že beran je v tom určitě nevinně

No vidíte to, a já berana chudáka podezřívala, to by mě nenapdalo, že je Santa tak poťouchlej

22.3.2017 08:38
janau.

XXX.XXX.162.61

profesor1 napsal(a):

Sousedi mají každý rok od jedné ovce také pravidelně každý rok na Štědrý den (plus mínus nějaký den) vždycky dvojčata
Jinak ke kastraci beránků, VET nám včera přijel gumičkovat beránky (16ti denní,4,5 týdenní), u obou mu kulky vždy vyklouzly z gumičky (prý se mu to nikdy, takže je pak přestal trápit a řekl že za 3 týdny je přijede vykastrovat oba "chirurgicky". Myslíte, že budou oba za 3 týdny pro takový zákrok věkově vhodní? Raději bych kastrovala, vzhledem k tomu, že budou oba ve stádu až do konce léta.

22.3.2017 09:05
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nějak si nedovedu představit jak můžou kulky měsíčního jehněte po nasazení vyklouznout z té gumičky. Jestli bude ten mladší věkově vhodný nevím, ale od toho je VET aby to posoudil. Osobně bych to ale ke konci léta nenechával kvůli mouchám. Teď je budete mít víc pod kontrolou.

22.3.2017 09:57
janau.

XXX.XXX.162.61

profesor1 napsal(a):
Nějak si nedovedu představit jak můžou kulky měsíčního jehněte po nasazení vyklouznout z té gumičky. Jestli bude ten mladší věkově vhodný nevím, ale od toho je VET aby to posoudil. Osobně bych to ale ke konci léta nenechával kvůli mouchám. Teď je budete mít víc pod kontrolou.

Ano, kastrace má proběhnout za ty 3 týdny, až povyroste ten mladší beran, aby je mohl kastrovat oba najednou. Ne až na konci léta Ale ve stádu budou pak do konce léta - zač. podzimu, čili do věku cca 6-7 měsíců. Proto ta kastrace. No opravdu mají nějaký "divný" či malý kulky, sama jsem držela gumičku a cítila jsem, že obě kulky jsou správně v pytlíku a když jsme gumičku pustili, obě prostě utekly.. No možná jsme měli jen blbý den, já i veterinář

22.3.2017 09:58

A blbej den meli i beranci :).

22.3.2017 11:36
KlaraNo1

XXX.XXX.102.93

Taky chceme mít beránky ve stádě do konce léta, ale jestli se pak po kastraci zpomalí jejich růst, jak psala paní Jana z Kostelce, tak budu muset najít jinou variantu smajlík

23.3.2017 09:37
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

KlaraNo1 napsal(a):
Taky chceme mít beránky ve stádě do konce léta, ale jestli se pak po kastraci zpomalí jejich růst, jak psala paní Jana z Kostelce, tak budu muset najít jinou variantu smajlík

Konečně jsem našla diskuzi, z které jsem čerpala! https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3024905/jak-na-kastraci-narozenych-beranku Přečtěte do konce.

24.3.2017 01:46
KlaraNo1

XXX.XXX.22.202

JanaKostelec napsal(a):
Konečně jsem našla diskuzi, z které jsem čerpala! https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3024905/jak-na-kastraci-narozenych-beranku Přečtěte do konce.

Děkuji za odkaz .

Přidejte reakci

Přidat smajlík