Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

petramac

27.3.2017 12:02
petramac

XXX.XXX.233.244

Dobrý den, dá se podle fotek poznat, zda je koza březí? Byli jsme s naší kozou 25.října u kozla, skok se povedl ( dvakrát ), pak se ale znovu prskala, ještě jednou jsme byli v prosinci a to už k sobě kozla vůbec nechtěla pustit...pak už říji neměla, tak nevíme. Jsme začátečníci. Nám připadá, že je jako bečka, ale nevíme. děkuji.

27.3.2017 12:19
janau.

XXX.XXX.162.61

V této fázi by mělo být už nateklé vemínko, podle fotky těžko odhadnout...

27.3.2017 13:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Podle "patvaru" břicha bych řekl že je. A bude to dneska večer
Vemínko moc vidět není ale trošku jo. Zkuste cecíky jestli se plní, koukněte jestli nemá pipinu od hlenu, zatlačte na pravou stranu břicha - na to vyboulené, měla by jste narazit na něco tvrdého a mělo by se to pohnout. Nechte se překvapit, pokud možno příjemně!

27.3.2017 13:55
janau.

XXX.XXX.162.61

Jéé, tak to jsem zvědavá jestli Profesorovi tip na dnešní večer vyjde Naše kozy vypadají dnes tak, že vypadají, že snad mají v sobě 4čata, vemínka nateklá už měsíc a pořád chodím nakukovat a pořád prostě nic.. Bohužel neznám termín skoku, kozel byl s kozama celý podzim i zimu, takž teď můžu akorát pořád jenom dokola načuhovat a čekat Ať se daří a případně foto sem

27.3.2017 20:24
moonika

XXX.XXX.203.131

Aj ja tipujem že to bude už už :).

petramac

27.3.2017 20:27
petramac

XXX.XXX.233.244

Děkuji všem za názor...jen vemínko ještě nalité nemá, tak nevím smajlík Hodně žere, pije, chodí se pomazlit...ostatní kozy od sebe odhání...

28.3.2017 08:44
janau.

XXX.XXX.162.61

No, u nás tedy zatím pořád klid, i když vemínka už několik týdnů nalitá... Druhá koza vzkazuje, že se prostě vyfotit nenechá

28.3.2017 13:43
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Já, jak se dívám, mám obavu, že je naše Roza březí, nemá žádné břicho a to údajně dle býv.majitele byla s kozlem měsíc a měla by rodit pravděpodobně koncem dubna, co myslíte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2017 14:12

gajdovka napsal(a):
Já, jak se dívám, mám obavu, že je naše Roza březí, nemá žádné břicho a to údajně dle býv.majitele byla s kozlem měsíc a měla by rodit pravděpodobně koncem dubna, co myslíte?

Jestli má rodit za měsíc, tak bych si tipla, že je jalová.

Dopadla jsem takhle úplně stejně min. rok. Kupovala jsem březí kozu na zač.březosti, byla to nubije, nakrytá čistokrevným nubijákem, moc jsme se těšili na kůzlátka... a ono prd!
Jestli potřebujete kozu na mléko, porozhlédla bych se po něčem v okolí, co už odrodilo

petramac

28.3.2017 14:21
petramac

XXX.XXX.233.244

Dnes kozenka začala polehávat, vyfotila jsem pipinu, nevím, jestli to je tak před porodem, nebo ne...

28.3.2017 14:26
gajdovka

XXX.XXX.45.9

petramac napsal(a):
Dnes kozenka začala polehávat, vyfotila jsem pipinu, nevím, jestli to je tak před porodem, nebo ne...

U mé kozeny to takhle bylo.

28.3.2017 14:28
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli má rodit za měsíc, tak bych si tipla, že je jalová.

Dopadla jsem takhle úplně stejně min. rok. Kupovala jsem březí kozu na zač.březosti, byla to nubije, nakrytá čistokrevným nubijákem, moc jsme se těšili na kůzlátka... a ono prd!
Jestli potřebujete kozu na mléko, porozhlédla bych se po něčem v okolí, co už odrodilo

Tak to bych se asi hodně naštvala, jelikož při pořizování to byla moje podmínka, aby byla březí a byla docela drahá, jakože je březí.Kůzlata prý měla tři roky po sobě a byla s kozlem měsíc.

28.3.2017 17:10
dadu

XXX.XXX.61.94

petramac napsal(a):

Řekla bych, že toto už je k porodu smajlík

28.3.2017 17:24
gajdovka

XXX.XXX.45.9

dadu napsal(a):

Jejda, proč myslíte?podle hladovek?vemínko stále měkké, nic se neděje, kopání nevidím.

28.3.2017 17:25
gajdovka

XXX.XXX.45.9

dadu napsal(a):

Aha, to bylo k jiné kozence, už to vidím.

28.3.2017 18:00
dadu

XXX.XXX.61.94

Podle vyšpulené pipiny

28.3.2017 18:41
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Tak letošní rok je fakt unikum, nejdříve řeším nemoc koz, úmrtí kozlíka, pitva, léčení kozenky, pak sháním všude, kde se dá březí kozenu, nakonec jsem sehnala kozu, jak dům, ale říkám si budou kůzlátka, aspon je zdatná, je šťastná, pán mi ji dovezl, z důvodu nemoci se nemůže starat, zůstala mu sama na statku a nakonec nebude březí?děti se těší, po tom špatném, na kůzlata a nakonec nebudou, to je fakt síla.Za tu cenu jsem mohla mít skoro tři kozenky a pán tvrdí, že u něj byl kozel, že ho viděl skočit, ale neví kdy a já musím čekat a čekat, protože pořídit si další starší kozu už nemíním, uklidňuje mě, že je koza fakt velká, že může mít to kůzle dobře schované, či malé, ale vidím ty vaše pupkaté a to mě znepokojuje.

28.3.2017 19:18

Ale tak se nemusíte hroutit. Přeci nemám křišťálovou kouli. Třeba ještě překvapí.
Jen říkám, že jsem takhle kupovala zaručeně březí nubii, živila jsem jí půlrok, pořád chodila okukovat břicho, které se vlastně zvětšovalo, ale bylo to jen z toho, jak dobře byla živená a nemusela dojit...

28.3.2017 19:24
gajdovka

XXX.XXX.45.9

Ale tak se nemusíte hroutit. Přeci nemám křišťálovou kouli. Třeba ještě překvapí.
Jen říkám, že jsem takhle kupovala zaručeně březí nubii, živila jsem jí půlrok, pořád chodila okukovat břicho, které se vlastně zvětšovalo, ale bylo to jen z toho, jak dobře byla živená a nemusela dojit...

No jo, kdo má stádečko, to se to mluví, ale já na to mlíko čekám už rok.

28.3.2017 20:57
dadu

XXX.XXX.61.94

Mě se stal "opak" - koza připuštěná, po třech nedělích opět prskala. Tenkrát ale zrovna napadlo hodně sněhu a mrzlo, tak jsem to vzdala - koza by si vemeno šourala ve sněhu a měla jsem strach, aby jí neomrzlo. Tak jsem holt byla smířená s tím, že kůzle nebude. Pak jsem ji jednoho krásného dne (opravdu bylo krásně, květen) pásla na dvoře a tak si tak říkám : "ta má nějakou naběhlou pipinu... ", ale dál jsem to neřešila. Pak jsem ji dala na úvaz a šla něco dělat domů. Asi za hoďku koukám z okna a říkám si, co to tam u té kozy je... Tak jsem šla ven k ní a co myslíte?... No, měla tam dvě čerstvě narozená kůzlátka!

28.3.2017 21:51

Gajdovka: jj, měla to být moje první dojná koza tak jsem jí vyměnila za kříženku, bezrohou, a naprostá spokojenost. Tahle měla děsně malé struky (kupovala jsem skorozasušenou, takže jsme ještě něco vydojili) a když bylo vemeno plné - kulaté, tak se to děsně blbě dojilo. Mám trochu nefunkční prsty jedné ruky po úraze s koněm, tak jsem ráda za normální podlouhlé vemeno kříženky bílé

29.3.2017 19:40

Posílám fotku, jak vypadá březí koza, u které si i já mohu být jistá, že březí opravdu je.
Jeslti tohle nebudou zas trojčata, tak už se nikdy nevsázim
Ještě se ale k porodu nechystá.

29.3.2017 19:43

Pardon, nechápu, že je to obráceně :(.

29.3.2017 19:53
dadu

XXX.XXX.61.94

Tak moje koza vypadá v leže stejně jako ta vaše. Když se ale postaví, tak je jen jako dost dobře nažraná Ale termín má až 2.5.

30.3.2017 09:18
janau.

XXX.XXX.162.61

Pardon, nechápu, že je to obráceně :(.

Jedna moje kamerunka má stejné břicho (i barvu) jako ta Vaše, vlastně má to břicho vyboulené jak do stran, tak i dolů (nepodařila se mi žádná normální fotka), vemínko už měsíc nateklé, pipina poslední týden taky) no a ta druhá (viz foto černé kamerunky výše) nosí klasicky po stranách " 2 batůžky", vemínko taky plné, pipina normál. Ani jedna na porod nevypadá, obě spokojeně žerou nebo leží a přežvykují, jsou v klídku a já už 2 týdny načuhuju jak Kelišová No, přijde mi prostě zvláštní, že každá koza má úplně jiné břicho, loni to tak měly obě taky tak a obě porodily dvojčata..

3.4.2017 12:23

Tak se mi podařilo vyfotit naší Lízu. Má mít kůzlata okolo 20.4, ale už je jak dělová koule, snad všechno dobře dopadne.

3.4.2017 14:47
gajdovka

XXX.XXX.5.44

Tak se mi podařilo vyfotit naší Lízu. Má mít kůzlata okolo 20.4, ale už je jak dělová koule, snad všechno dobře dopadne.

Závidím kouli.

15.4.2017 18:01

Musím se pochlubit, naší Líze se právě narodila dvě krásná kůzlata, už si stoupají a snaží se pít. Zítra je zkusím vyfotit.

15.4.2017 18:19
moonika

XXX.XXX.163.225

Musím se pochlubit, naší Líze se právě narodila dvě krásná kůzlata, už si stoupají a snaží se pít. Zítra je zkusím vyfotit.

Nech sa im darí:).

15.4.2017 21:07
reznade

XXX.XXX.216.36

Naše kráska měla termín 11.4., ale zatím se k porodu nemá, ikdyž vemeno už má jak balón...

16.4.2017 20:25
16.4.2017 21:51
janau.

XXX.XXX.230.1

Tak tady jsou naši krasavci.

Ať se daří, moc hezcí!

16.4.2017 22:27
reznade

XXX.XXX.216.36

Tak naše koza dnes odpoledne konečně porodila, jednoho kozlíka, ale ten by furt polehával a o pití nemá zájem. A podle všeho nemá ani sací reflex. Nevíte někdo jak ho vyvolat?
Mlezivo jsme do něj zatím dostali stříkačkou.

17.4.2017 16:00
Mlsná koza

XXX.XXX.192.99

Krásní jsou! A co to je kozenky nebo kozlíci?

17.4.2017 16:21

Zrzavá kozička a černý kozlík.

17.4.2017 21:30
Mlsná koza

XXX.XXX.192.99

Tak to je fajn

17.4.2017 21:34
Mlsná koza

XXX.XXX.192.99

reznade napsal(a):
Tak naše koza dnes odpoledne konečně porodila, jednoho kozlíka, ale ten by furt polehával a o pití nemá zájem. A podle všeho nemá ani sací reflex. Nevíte někdo jak ho vyvolat?
Mlezivo jsme do něj zatím dostali stříkačkou.

Nás letos pěkně vypekla kůzlata. Mysleli jsme, že nemají sací reflex, ani nepotáhli před náma, neudělali jediný "cuc", ani z láhve, prostě nic. Několik hodin zkoušení, a stále nic. Vemeno po půl dni mírně odpito jen z jedné strany.
Pak se ale ukázalo, že pijí, jen nám to ani jednou za 3 dny nepředvedli. STálo nás to plno nervů a ono ejhle - obě kůzlata jsou krásná a dobře rostená

Jste si jistí že opravdu nepije?

18.4.2017 08:03
janau.

XXX.XXX.162.61

Mlsná koza napsal(a):
Nás letos pěkně vypekla kůzlata. Mysleli jsme, že nemají sací reflex, ani nepotáhli před náma, neudělali jediný "cuc", ani z láhve, prostě nic. Několik hodin zkoušení, a stále nic. Vemeno po půl dni mírně odpito jen z jedné strany.
Pak se ale ukázalo, že pijí, jen nám to ani jednou za 3 dny nepředvedli. STálo nás to plno nervů a ono ejhle - obě kůzlata jsou krásná a dobře rostená

Haha, tak to samé se mi také stalo letos s našimi kůzlaty. Jedna kamerunka je hodně malá a kůzlata má taky drobná a tím pádem se zdají po porodu oproti jiným kůzlatům "slabá". Narodily se 1.4., čili v sobotu a já u nich stála každou chvíli celý víkend a pořád stresovala, aby se napila. Když jsem kozu přidržela, tak kůzlata nechtěla pít. Manžel mi říkal, že postřehl, že pijí obě, ale myslím, že mě chtěl jen uklidinit, vidí vrtící ocásky, kůzle, které se motá někde okolo vemena a myslí, že jasně pijí Zrovna u této kozy byly loni problém s odmítnutím kůzlete, tak jsem se prostě bála..
Opravdu ale nebyl problém, manžel měl pravdu, jen jsem prostě neviděla, co jsem vidět chtěla.. Pít jsem je viděla až třetí den. Kůzlata mají už přes 2 týdny a jsou obě v pořádku..

18.4.2017 21:08
reznade

XXX.XXX.216.36

Mlsná koza napsal(a):

Už je to v pořádku, už pije pěkně. No on přede mnou se ke struku hrnul a nechytil ho vůbec ten první den, drcal do něj moc vysoko a chytal ho z boku, nechtěl pod matku.

5.3.2023 07:59
NatkaB

XXX.XXX.47.82

To naše koza nežere vůbec ani nepije má zrychlené dýchání a dýchá se jí těžce má už i mlíko a břicho má dole. Furt leží ale mi taky nevíme kdy má rodit protože máme kozy spolu( i s kozlem) jen ona je teďka sama.

5.3.2023 08:14

NatkaB napsal(a):
To naše koza nežere vůbec ani nepije má zrychlené dýchání a dýchá se jí těžce má už i mlíko a břicho má dole. Furt leží ale mi taky nevíme kdy má rodit protože máme kozy spolu( i s kozlem) jen ona je teďka sama.

Tahle vypadá, že bude rodit každou chvíli.

Na vašem místě bych byla velmi ve střehu.

5.3.2023 11:02
roklanka

XXX.XXX.44.45

NatkaB napsal(a):

To není dobré,ležící těhule by mohla mít ketozu. Koza i kdyby byla jak barák,chuť na žrádlo neztrácí i když leží. A nebo rodí a nejde jí to. Je třeba to řešit ihned!

5.3.2023 11:28
NatkaB

XXX.XXX.45.47

Ona leží jenom někdy pak se zvedne a začne žrát seno myslíte že by mohlo jít o porodní bolesti?

5.3.2023 11:30
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak snad poznáte,jestli je už otevvřená.

5.3.2023 11:33
NatkaB

XXX.XXX.45.47

My jsme právěže začátečníci a neviznáme se v tom:-(

5.3.2023 11:36
juhaj

XXX.XXX.164.121

To je vidět dobře,já to poznala u rodící černé ovce ve chlívě na první pohled. Taky poprvé v životě jsem to pozorovala Pod ocasem to vypadá prostě jinak .

5.3.2023 11:41
NatkaB

XXX.XXX.45.47

Dobře děkuji za radu hledala jsem furt na internetu ale on o tom prostě nikdo nenapsal článek

5.3.2023 11:46
juhaj

XXX.XXX.164.121

Stejně, pokud se vám něco nezdá, konzultuje hned s veterinářem.

5.3.2023 11:51
roklanka

XXX.XXX.44.45

NatkaB napsal(a):
Ona leží jenom někdy pak se zvedne a začne žrát seno myslíte že by mohlo jít o porodní bolesti?

Pokud se zvedá na žrádlo,bobkuje a má živej výraz ,tak asi bude v pohodě. Ale píšete,že ztěžka dýchá a to by neměla. Jestli se jedná o začínající porod poznáte poměrně snadno,prostě strčíte do kozy prsty,pokud do ní (s citem) dostanete tři prsty,otevírá se k porodu.

5.3.2023 12:28
NatkaB

XXX.XXX.61.102

Dobře já ji každou hodinu kontroluju takže to udělám

5.3.2023 12:57

NatkaB napsal(a):

Promiňte, OT, proč jste změnil(a) nick?

Stejně si myslím, že se bez zkušeného člověka neobejdete.

5.3.2023 13:02

NatkaB napsal(a):

Doufám, že ty prsty budou čisté a naolejované. A že víte, kam je strčit.

5.3.2023 13:07

NatkaB napsal(a):
Dobře děkuji za radu hledala jsem furt na internetu ale on o tom prostě nikdo nenapsal článek

Jéžiši, tohle se nehledá na internetu, ale u člověka, který VÍ!
Viz vedlejší vlákno.

5.3.2023 13:26
NatkaB

XXX.XXX.61.187

Jj vím a vešly se tam všechny tři

5.3.2023 13:27
NatkaB

XXX.XXX.61.187

Protože jsem se zaregistrovala

5.3.2023 13:33

NatkaB napsal(a):
Protože jsem se zaregistrovala

Tak to jo. Všechny tři. Tak dejte pak vědět, jak to dopadlo.

5.3.2023 13:44
NatkaB

XXX.XXX.61.187

Jj dám

5.3.2023 16:51
roklanka

XXX.XXX.44.45

Pokud porod nepostupuje,musíte se přesvědčit,že tam není zašprajclé kůzle. Kozu postavte a strčte ruku do ní a pomozte koze. Kůzle se tahá směrem k vemeni a pokud možno při stahu,

5.3.2023 17:06

roklanka napsal(a):
Pokud porod nepostupuje,musíte se přesvědčit,že tam není zašprajclé kůzle. Kozu postavte a strčte ruku do ní a pomozte koze. Kůzle se tahá směrem k vemeni a pokud možno při stahu,

to nedělejte. takový rady pro začátečníka, to je super způsob, jak zabít i tu kozu. já vím, že jste někde říkala, že nerovnáte a taháte, ale to prostě není dobrej postup a už vůbec to není dobrý jen tak radit.

pokud porod nepostupuje, paní si musí akutně někoho zavolat. ideálně veterináře.

5.3.2023 17:07

plus taky:

za týrání se považuje

m) zasahovat do průběhu porodu způsobem, který neodpovídá obtížnosti porodu, zvyšuje bolest anebo poškozuje zdraví matky i mláděte,

5.3.2023 17:26
roklanka

XXX.XXX.44.45

Bezesporu máte Bodlinko pravdu,ale pokud neseženete žádného veta,co pak? Vycházím z vlastních zkušeností, tady proste v neděli v podvečer nikdo prostě nepřijede. Pak je otázkou,co je větší utrpení pro zvíře ?

5.3.2023 17:54

roklanka napsal(a):
Bezesporu máte Bodlinko pravdu,ale pokud neseženete žádného veta,co pak? Vycházím z vlastních zkušeností, tady proste v neděli v podvečer nikdo prostě nepřijede. Pak je otázkou,co je větší utrpení pro zvíře ?

já taky vycházím z vlastních zkušeností a lidi jsou schopný takových věcí, že nechat to tak je utrpení v průměru menší.

5.3.2023 17:57

prostě nejde za žádných okolností radit začátečníkovi, aby jakkoliv cokoliv tahal, možná s výjimkou do porodních cest zcela vstoupených končetin a to nejspíše pouze pánevních a to ještě s velkým kaveat, protože nepozná, jestli to není celé otočené (jiné než horní postavení).

5.3.2023 17:59

taky porod nepokračuje a z kozy nekouká vůbec nic, tak to bývají různé hrůzokozelce nebo minimálně zcela podložené pánevní končetiny u zadní polohy (vstupuje do porodních cest pouze ocásek) a tam si začátečník prostě neškrtne ani omylem.

5.3.2023 18:31

roklanka napsal(a):

Právě proto je třeba mít dopředu telefony na lidi zkušené, když už ne přímo na veterináře,

Už jsem psala o porodu telete traktorem...

13.3.2023 17:04
NatkaB

XXX.XXX.47.82

Tak už jsou tu ale jedno je slabé:(

13.3.2023 18:07
juhaj

XXX.XXX.164.121

Důležité je, jestli má sací reflex.

14.3.2023 13:18
NatkaB

XXX.XXX.43.42

Má už se normálně pohybuje🥰