Uživatel s deaktivovaným účtem

Já to tu mám letos nějaké nepovedené s těma porodama. Ovce co mi před měsícem vyzmetala dvojčata, poté nalila vemeno a já ho jen pohmatem kontroloval, mi před hodinou neplánovaně porodila beránka. Takže vlastně před měsícem vyzmetala 2 ze 3 jehňat co nosila. To poslední donosila. Vemeno jí už splaskávalo, ale teď ho zas nalívá. Beránek se teprv snaží vstát a já přemejšlim jak kvalitní mlezivo asi teď ovce má. Brix stupnice refraktometru bude asi u ovčího mleziva jiná než u kravského a tak jeho kvalitu teď asi nějak směrodatně nezměřím, ale i tak to zkusím. Veškeré zamražené ovčí mlezivo jsem vypotřeboval u nedávných trojčat a tak teď ohřívám aspoň kravské kterého mám mraky. Nebo to mám nechat, ať si jehně saje co tam ta ovce má? Co myslíte?Já si říkám, že podánim kvalitního kravského nic nezkazím. ale je možné, aby ovce nalila 2x za měsíc vemeno kvalitnim mlezivem? Na odstřik se to jako mlezivo tváří.

Kravské co jsem jehněti dal mělo hodnotu skoro 30 Brix, dostalo 250ml, jehně se už teď konečně postavilo, a sápe se po vemeni. Ovce teď už naštěstí taky stojí, vemeno má nalitý a jeho hodnota je mym refraktometrem neměřitelná, tzn přes 30. Takže ovce po vyzmetání 2 jehňat zvládla jedno donosit a ještě vytvořila na podruhé perfektní mlezivo.

Já tu probicol snad taky mám, ale ono jehně bylo v pohodě, síly mělo dost, jen bylo po těžším porodu, poopuchlejší hlavu mělo a jen potřebovalo trochu víc času na rozdejchání a rozhejbání se. Kdyby bylo jak hadr tak po něm taky třeba sáhnu. Ony ty texelácký jehňata nějak asi neuměj natáhnout přední nohy, že jdou paznehty předních nohou společně s čumákem a pak když má ven projít hlava a lokty zároveň, tak to zkrátka moc nejde.

Porodní váha asi 7,25kg protože napité teď má 7,75kg a čtvrt litru mleziva jsem mu dal já a další už poctivě pije od mámy.

Mno, to tedy...u té první bych nevěřila, že to dali...
Ovce to zvládla i bez podpory vápníkem? Já mám pořád v hlavě ten náš těžký porod, kdy se ovce už nepostavila...od té doby mám Calgel v lékárničce (možná už je prošlý... ).

Jo ovce naprosto bez podpory. Já pořád možná naivně doufám v to, že pokud je ovce krmena kvalitnim objemem, jeho výživová hodnota se nějak podle potřeby v čase mění jak je potřeba a má k dispozici kvalitní minerální lizy, nic jí nestresuje, tak by mělo být všechno v pohodě. Aspoň co se bahnic a drtivé většiny jehňat týče. Nějaká mortalita jehňat tu samozřejmě je, ale to je snad všude.

Tak mortalita je všude. Otázka je, v jakém procentu..

Já už nad tím nějakou dobu přemejšlím a už dřív jsem tu chtěl rozjet vlákno na tohle téma. Nevím ale jestli by to bylo k něčemu, protože všichni se radši chlubíme s úspěchama než s mortalitou jehňat a zda by z odpovědí se dal udělat nějaký objektivní závěr.

Hlavně vzhledem k tomu, že máme povětšinou velmi malá stáda (do 10 ks), byly by ty procenta dost scestná
Mortalita u chovatelů v KÚ je jistě zaznamenávaná, ne?
Co jsem se nedávno bavila s kamarádem (250 bahnic), má mortalitu 8 % (což se mi zdá opravdu velmi slušné).
napsal(a):
Hlavně vzhledem k tomu, že máme povětšinou velmi malá stáda (do 10 ks), byly by ty procenta dost scestná
Mortalita u chovatelů v KÚ je jistě zaznamenávaná, ne?
Co jsem se nedávno bavila s kamarádem (250 bahnic), má mortalitu 8 % (což se mi zdá opravdu velmi slušné).
Ono taky záleží na plemeni, které se chová. Letos jsem si pochvalovala, že mám u romanovek z 21 jehňat od 6 bahnic jen jednu mrtvolku. Potom to všechno "dohnaly" dvě poslední. Z paterčat přežila 2 a z trojčat 1. A hned jsem na úplně jiném procentu přežití.

Hhippie: 8% u tak velkého stáda je super výsledek. Skoro by se mi tomu nechtělo věřit
Dost taky záleží na systému chovu, ovce chované venku rodící do mrazů budou mít určitě jiné výsledky než ovce které má člověk u baráku ve stodole v "teple" na suché slámě a pořád na ně čumí přes ip kameru aby mohl včas zakročit.
U mě je zatím brzo na nějaké konečné počty, protože bych na tom byl dost špatně, protože by se mi zatim započítaly jen nejen tyhle zmetci, ale procenta by mi tu kazily i trojčata od prvničky ze kterejch zbylo jedno a jeden mrtvej asi předčasně narozenej jedináček. Teď nastoupí vlna porodů zkušených bahnic. která to skóre stáhne doufám k nějaké 10% celkové mortalitě.

Myslím, že 10 % je v pohodě, ne? Tak nějak bych to viděla..