petramac

XXX.XXX.233.244
Dobrý den, prosím o radu. Přivezli jsme si dvouměsíčního kozlíka, přivezli jsme s ním i další dojnou kozu ze stejného chovu. Od druhého dne měl průjem, po poradě s veterinářem jsme dali odvar z dubové kůry a smectu, je připnutý v přístřešku, mysleli jsme si, že je průjem z čerstvé trávy, kterou dříve neměl a tady si na ní pochutnával. Ráno průjem nemá, jen bobky, někdy slepené, někdy OK, jakmile dopoledne pije od kozy, odpoledne je zase průjem zpátky Prý pil od všech koz z chovu, i od té, kterou jsme si přivezli, je ale možné, že když pije jen mléko od ní ( není to máma), může mít průjem z toho? A pokud bychom mu kozu nepodrželi, aby od ní pil, nechat jen seno a pomalu přidávat jádro? Předem děkuji za radu...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že ten průjem nemusí být nijak kritický podle toho, jak to popisujete. Nevím, jak dlouho trvá, ale zdá se mi nějak, že chvíli. Jestli má průjem od druhého dne a první den ho neměl, je to spíš stres ze změny. Taky píšete, že je připnutý v přístřešku. To znamená, že nemůže volně běhat? To by pro kůzle bylo špatné, dobré to není ani pro dospělou kozu. Od kozy s mlékem bych ho neodlučovala, sice kombinace tráva mléko může na něho působit projímavě, ale mléko nechte a přidejte spíš seno nebo větvičky s kůrou třeba zároveň ještě s tou pastvou. Nebo i bez pastvy. Trochu slepené bobky ještě nemusí být nic hrozného, ale opravdový průjem už je třeba řešit zásadně. Dokud má jakékoliv známky průjmu, jádro nedávejte vůbec.
petramac

XXX.XXX.37.228
Děkuji za rady, právě mě mate, že chvíli bobky ( někdy slepené), pak zase průjem...ten jsem řešila i s veterinářem, poradil právě smectu. Jádro nedávám vůbec, má seno, pastvu a mléko od kozy tedy nechám, k tomu odvar z dubové kůry s hroznovým cukrem pro energii. Už jsem ho pustila volně, zase asi pro dobré fungování střev je pohyb důležitý...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ten odvar je dobrý, ale zkuste přinést větve i s kůrou, jehličím nebo listím na okusování. Jehličnany, vrbu, ovocné stromy, ta kůra dělá trávení dobře a navíc je to i baví. Udělejte jim pohodu, ať mají radost ze života, většinou se to projeví i na jejich zdraví.
Jinak ta Smecta nebi živočišné uhlí jsou dobré, neuškodí a můžou se podat právě i při pochybnostech, o co jde.
petramac

XXX.XXX.233.244
Kozlíka jsem hned včera pustila, je s ostatními kozami ve stráni, kde je plno náletových keřů, plno větví s kůrou na okusování, listí...je šťastný jako blecha, okusuje všechno, co se dá...tak snad mu to udělá dobře i na ten průjem...moc děkuji za radu