Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2017 18:31
honza123

XXX.XXX.139.247

Zkušená chovatelé, mám dotaz včera jsem si všiml malé bulky pod čelistí, ale dnes se jí zase o něco zvětšila. Ovce normálně žere a pije, žádně jiné změny kromě bulky nejsou. Nevíte co by to mohlo být případně jestli mám volat veterináře?

Matsik

30.3.2017 19:14
Matsik

XXX.XXX.126.5

Ve většině případů je to známka začervení.

30.3.2017 20:44
honza123

XXX.XXX.139.247

Sice nemám dost zkušeností, ale nenacházeli by se i ve stolici.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2017 20:55

honza123 napsal(a):
Sice nemám dost zkušeností, ale nenacházeli by se i ve stolici.

No, pokud nemáte mikroskopický zrak, odstředivku a flotační roztok, tak ve stolici nic neuvidíte. Červíci nejsou tak primitivní, aby se nechali hostitelem jen tak vcelku vykadit, jejich životní náplní je žít UVNITŘ hostitele, ne v jeho výkalech.

Ale to co je na obrázku není otok mezisaničí, ale prostě asymetrická boule. Může to být absces od zubu, z cizího tělesa zapíchlého v tlamě nebo třeba i aktinomykóza.

Nebylo by fakt lepší zavolat si na to veterináře?

30.3.2017 21:26
honza123

XXX.XXX.139.247

Už jsem ho volal zítra přijede.

Gocz

3.4.2017 07:24
Gocz

XXX.XXX.27.34

Na nic nečekejte a fofren odčervit. Pokud možno Aldifalem nebo Albexem (na bázi albendazolu). Jsou to motolice nebo vlasovky.

3.4.2017 08:12
enducha

XXX.XXX.113.13

Na motolici jedine ivomec super, Aldifal nezabere.

3.4.2017 09:11
moonika

XXX.XXX.207.79

Nie je boule ako boule.

3.4.2017 09:18
moonika

XXX.XXX.207.79

honza123 napsal(a):
Zkušená chovatelé, mám dotaz včera jsem si všiml malé bulky pod čelistí, ale dnes se jí zase o něco zvětšila. Ovce normálně žere a pije, žádně jiné změny kromě bulky nejsou. Nevíte co by to mohlo být případně jestli mám volat veterináře?

Je to rovnaké aj na druhej strane? do úst, na zuby ste pozerali? je to mäkšie či tvrdšie, je to stále rovnaké? vet prišiel? Lebo na bottle jaw mi to tiež nepripadá. a sliznice?

Gocz

3.4.2017 09:28
Gocz

XXX.XXX.27.34

enducha napsal(a):
Na motolici jedine ivomec super, Aldifal nezabere.

Myslím, že je víc možností:
http://vetweb.cz/motolicnatost-skotu-v-okrese-frydek-mistek/.

4.4.2017 01:16
Czek radost

XXX.XXX.240.29

Dobrý večer, já mám podobný problém hned u dvou ovcí. Volala jsem vetovi a ten mi řekl, že možností je víc. Prý tam může mít hnis pak je potřeba propíchnout a nechat vytéct. Za další to může být nedostatek vitamínů a jakmile se začnou pást boule sama zmizí, ty ostatní možnosti už si bohužel nepamatuji. Vet slíbil, že přijede.

Gocz

4.4.2017 07:04
Gocz

XXX.XXX.27.34

Czek radost napsal(a):
Dobrý večer, já mám podobný problém hned u dvou ovcí. Volala jsem vetovi a ten mi řekl, že možností je víc. Prý tam může mít hnis pak je potřeba propíchnout a nechat vytéct. Za další to může být nedostatek vitamínů a jakmile se začnou pást boule sama zmizí, ty ostatní možnosti už si bohužel nepamatuji. Vet slíbil, že přijede.

Prosím, dejte pak vědět, co to bylo a co jste s tím udělala, protože to se tady obvykle už nikdo neobtěžuje napsat. Vždycky je to stejné: Pomoc, co mám dělat a pak už nic. Dík.

4.4.2017 08:25
moonika

XXX.XXX.131.197

Czek radost napsal(a):

Vygúglite si ako vyzerá bottle jaw, ak to zodpovedá, je to mäkký opuch, ktorý je zrána menší, prípadne ak majú bledé sliznice tak je to začervením.

4.4.2017 08:26
moonika

XXX.XXX.131.197

Gocz napsal(a):
Prosím, dejte pak vědět, co to bylo a co jste s tím udělala, protože to se tady obvykle už nikdo neobtěžuje napsat. Vždycky je to stejné: Pomoc, co mám dělat a pak už nic. Dík.

Presne.

4.4.2017 10:31
Czek radost

XXX.XXX.240.29

Na sliznici jsem nekoukala, je to měkké. Ale "legrační" je že zrovna tyhle dvě ovce veterinář odčervoval. Tak nevím. Když nebude mít čas, tak holt nezbude než naložit ovci a zajet k němu na návštěvu. Naštěstí to nemám daleko. :) Určitě, ale dám vědět jak to dopadlo.

4.4.2017 10:36
Czek radost

XXX.XXX.240.29

moonika napsal(a):
Vygúglite si ako vyzerá bottle jaw, ak to zodpovedá, je to mäkký opuch, ktorý je zrána menší, prípadne ak majú bledé sliznice tak je to začervením.

Tak jsem googlila. Nevím sice jestli to vypadá taky tak, ale vyděsilo mě to na tolik, že mám v plánu ještě dnes zajet k vetovi.

4.4.2017 10:52
moonika

XXX.XXX.131.197

Len rátajte s tým že mnohí veterinári o existencii "bottle jaw" nemajú šajnu :) resp CZ/SK veti, Ako dlho sú po tom odčervení? Tiež som sa s tým stretla(u iných), že to naskočilo po odčervení, nakrátko, čo si veľmi neviem vysvetliť.

Gocz

5.4.2017 06:24
Gocz

XXX.XXX.27.34

Záleží taky na tom, čím byly odčervené. Zdaleka ne všechny přípravky jsou v tomto případě účinné. Můžete, prosím, ještě napsat, jestli je ta boule pravo-levě symetrická, tedy jestli ta ovce vypadá stejně zleva i zprava?

5.4.2017 20:28
Czek radost

XXX.XXX.240.29

Uff, jeden by nevěřil jak je náročné vyfotit ovci z boku. Bouli má z obou stran stejně. Druhá ovce co měla tu menší bouli už ji nemá. Veterinař bohužel ještě nepřijel a my se taky ještě nikam nedostali.

5.4.2017 20:30
Czek radost

XXX.XXX.240.29

Ovce odčervoval přímo veterinař, čím bohužel nevím, ale určitě by to šlo zjistit.

5.4.2017 20:35
moonika

XXX.XXX.201.80

Czek radost: no to vyzerá dosť ako opuch zo začervenia. On zvyčajne ráno je slabý a na večer väčší. Kukali ste sliznice podľa FAMACHA?

Gocz

6.4.2017 07:52
Gocz

XXX.XXX.27.34

Pokud je ve stejném stádě více ovcí s "boulí" najednou, pak je pravděpodobné, že je to začervení.
S časem si moc nezahrávejte. Pokud by to mělo nmít stejný průběh jako u mne, tak máte asi 5 dní a je po ovci. Určitě mrkněte ovci do oka pod odchlípnuté spodní víčko. Pokud tam bude oko čistě bílé, tak fofrem k veterináři. Někdy i pejskaři mají něco, co se dá použít nebo alespoň ví, kde to sehnat.

6.4.2017 09:36
MŠ

XXX.XXX.198.72

Zdravím
Teď su chytrý jak všeci co sa jim to stalo, začervení, u mňa to byla otázka 5 dni max a už nebylo cesty zpět, když sa to neřeší hned jak sa opuch objeví a zvíře moc zeslábne odčervovák ju spolehlivě zabije a nepomože ani svěcena voda
Doporučení: zvířata s opuchem odčervovat 2-3 dni po sobe dvojitu dávku a naposled odčervit 2dávku cele stádo protože odčervit 1krát normální dávků postižený kus je zbytečná práca protože sa to za měsíc dva tři objeví znovu
Já to řešil o víkendu, použil sem helmigal, má široké spektrum záběru včetně vlasovek které sa z trusu obtížně zjišťuje, ochranné lhůty na maso 14 dní včetně masa mláďat na mléku a mleko 5 dní, výsledek je že mně opravdu moc slabá ovca padla,2 s opuchem jak na fotu výš sa opuch ztratil a zbytek stáda včetně březích ovcí a koz proceduru zvládly v pohodě
MŠ.

Gocz

6.4.2017 11:18
Gocz

XXX.XXX.27.34

MŠ napsal(a):
Zdravím
Teď su chytrý jak všeci co sa jim to stalo, začervení, u mňa to byla otázka 5 dni max a už nebylo cesty zpět, když sa to neřeší hned jak sa opuch objeví a zvíře moc zeslábne odčervovák ju spolehlivě zabije a nepomože ani svěcena voda
Doporučení: zvířata s opuchem odčervovat 2-3 dni po sobe dvojitu dávku a naposled odčervit 2dávku cele stádo protože odčervit 1krát normální dávků postižený kus je zbytečná práca protože sa to za měsíc dva tři objeví znovu
Já to řešil o víkendu, použil sem helmigal, má široké spektrum záběru včetně vlasovek které sa z trusu obtížně zjišťuje, ochranné lhůty na maso 14 dní včetně masa mláďat na mléku a mleko 5 dní, výsledek je že mně opravdu moc slabá ovca padla,2 s opuchem jak na fotu výš sa opuch ztratil a zbytek stáda včetně březích ovcí a koz proceduru zvládly v pohodě
MŠ.

Pokud na motolice funguje fenbendazol, jak píše MŠ, pak doporučuji aplikovat Panacur. Je u něj jednodušší aplikace a u veterinářu je poměrně snadno k dostání. Přes veškerou snahu jsem nenašel na netu info, jestli je fenbendazol na motolice účinný. Pokud někdo víte o odkazu, kde je to napsáno, tak jej sem, prosím, dejte.

6.4.2017 14:12
Czek radost

XXX.XXX.240.29

Tak dnes odpoledne by měl dorazit veterinář. Tak uvidíme.

7.4.2017 10:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

Zkuste se jej zeptat na Aldifal.

7.4.2017 13:51
MŠ

XXX.XXX.198.72

Ja si nechal dělat koprolku a krev, jeden nejslabší kus sem porazil a pitvali sme, vnitrnosti na pohled úplně zdravé, ale ve slezi par larev vlasovky jinak nebylo vidět nic, od další slabé sme vzali trus ve kterém byly vajíčka nejakých strongylů tato ovca neměla ani otok brady a toto byla jediná co nedala nasazené silné dávky odčervování a do třetice od ovce fyzicky relativně v pohodě ale s otokem sa brala krev ve které byly "zvýšené jaterní hodnoty související se začervením"
helnigal sem volil protože sa mně objevily vlasovky už na podzim 2015 u koz, také masivní otok a do 3 dní konec, tehdy bylo cele stádo odčervené injekčně dextomaxem, vloni standartní odcervení aldifal který bere většinu červů a tasemnice ale ne vlasovky, známý mně doporučil helmigal s tím že má dosť velký zaběr parazitů včetně zmíněných vlasovek, u něho sa týmto odčervovadlem skoro zbavil problémem se začervením
panacur bude určitě snadněj aplikovatelný ale já už měl doma helmigal a na cca 80ks by to byla s tyma vysokyma davkama co sem nasadil asi financně jiná legrace se stejnym vysledkem
doufam že vam moja zkušenost pomože s pozdravem MŠ.

Gocz

7.4.2017 19:31
Gocz

XXX.XXX.157.2

MŠ napsal(a):
Ja si nechal dělat koprolku a krev, jeden nejslabší kus sem porazil a pitvali sme, vnitrnosti na pohled úplně zdravé, ale ve slezi par larev vlasovky jinak nebylo vidět nic, od další slabé sme vzali trus ve kterém byly vajíčka nejakých strongylů tato ovca neměla ani otok brady a toto byla jediná co nedala nasazené silné dávky odčervování a do třetice od ovce fyzicky relativně v pohodě ale s otokem sa brala krev ve které byly "zvýšené jaterní hodnoty související se začervením"
helnigal sem volil protože sa mně objevily vlasovky už na podzim 2015 u koz, také masivní otok a do 3 dní konec, tehdy bylo cele stádo odčervené injekčně dextomaxem, vloni standartní odcervení aldifal který bere většinu červů a tasemnice ale ne vlasovky, známý mně doporučil helmigal s tím že má dosť velký zaběr parazitů včetně zmíněných vlasovek, u něho sa týmto odčervovadlem skoro zbavil problémem se začervením
panacur bude určitě snadněj aplikovatelný ale já už měl doma helmigal a na cca 80ks by to byla s tyma vysokyma davkama co sem nasadil asi financně jiná legrace se stejnym vysledkem
doufam že vam moja zkušenost pomože s pozdravem MŠ.

Díky moc. My jsme tady řešili motolice, protože ty jsou podle diskuzí nejčastější příčinou "boulí". Bohužel vlasovky jsou hned na druhém místě. A tady je trochu problém v použitém přípravku. Pokud na motolice působí albendazol a nepůsobí fenbendazol a na vlasovky působí fenbendazol a nepůsobí albendazol tak je to loterie co použijete. Koprologii nestihnete udělat tak rychle, aby vám ještě dokázala pomoct. Skoro to vypadá, že na "bouli" je vhodné použít obě v co nejkratším intervalu po sobě(24 hodin). Co to, ale udělá se zažíváním těch ovcí, to si netroufám odhadnout. Podle mého veta se sice nedají ani jedním předávkovat, ale co udělá jejich kombinace, to asi hned tak někdo vědět nebude.

8.4.2017 20:11
MŠ

XXX.XXX.198.72

To asi bude mazec, ale lepší než čekat čemu všeckému sa eště přitíží, já po te kůře pro jistotu tym očividně slabým přidal nejaky multivitamín na rychlejší zdrchání a zatím to vypadá dobře.

9.4.2017 07:06
moonika

XXX.XXX.200.146

Ten opuch zo začervenia je častejšie u tej vlasovky, motolica nie je zďaleka tak rozšírená ako vlasovka. A pokiaľ ste v minulosti neodčervovali stále tým istým alebo ste nepoddávkovali tak by malo na vlasovku účinkovať snáď všetko. U našich v minulosti na ne zabralo všetko, či albendazol, či fenbendazol, či eprinomectin.. U motolíc je to horšie, že zvyčajne tie liečivá nezaberajú na všetky štádiá.

13.4.2017 23:03
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Právě řeším otok u kozy nemá takto zřetelnou bouli, ale pod bradou je otok vyditelný a dá se říst, že je nateklejší i hlava.ráno méně večer hodně.veterinářka ji neviděla ale usoudila, že se motolice hodně rozšířili-především na podmáčených a vlhkých pastvinách-to je náš problém.
koprologii jsem neřešila, ale možná buduaž po měsíci-zda tam něco je.

Odčervila jsem celé stádo koz i ovcí a té jediné koze mám po měsíci aplikovat druhou dávku.
ochraná doba na maso asi 11dní, mléko 28...vet.mi dala butox...na motolici

nevíte kdy by ji měl splasknout ten otok popřípadě čím ji přilepšit?odčervila jsem v pondělí ale řekla bych že za těch pár dní začala spravovat protože hodně rychle zhubla jo a má 2měs.kůzlátka...

tak nevím když čtu reákce na vet.kteří jsou spíš na psy a kočky a pak odčervujou jen tím co mají...zda to není i tento případ, ale vet.je mi sympatická a samy maj stádo oveček...tak snad by to mělo být dobře.

14.4.2017 07:26
moonika

XXX.XXX.221.129

Butox na motolicu... To je úlet... Inak OL k butoxu sú Ochranné lhůty
Maso skotu 18 dnů, maso ovcí 1 den.
Mléko: 11 hodin.

Ak fakt dala butox tak musíte dať normálny odčervovák. A to že majú bottle jaw neznamená že musia mať práve motolice, najčastejšie je za tým rozšírenejšia vlasovka. Aj keď ak tam máte podmáčané tak môže byť aj motolica. Šškoda že sú sviatky... Inak by som vám poradila odobrať bbky na rozbor a na to odčeviť napr aldifalom. A ak by sa potvrdila motolica tak asi by bolo treba Ivomec s clorsulonom a pod. ale ak je za tým vlasovka tak zbytočne by ste dávali niečo s takou dlhou dobou rezíduí v mlieku. Len problém je že motolica sa nie vždy v rozbore prejaví...:( Nemali ste niekedy motolicu v rozboroch?
Ale keď je už opuch mali by ste odčerviť hneď, a dať železo a B12.

14.4.2017 09:51
Jamarov

XXX.XXX.88.248

moonika napsal(a):
Butox na motolicu... To je úlet... Inak OL k butoxu sú Ochranné lhůty
Maso skotu 18 dnů, maso ovcí 1 den.
Mléko: 11 hodin.

Ak fakt dala butox tak musíte dať normálny odčervovák. A to že majú bottle jaw neznamená že musia mať práve motolice, najčastejšie je za tým rozšírenejšia vlasovka. Aj keď ak tam máte podmáčané tak môže byť aj motolica. Šškoda že sú sviatky... Inak by som vám poradila odobrať bbky na rozbor a na to odčeviť napr aldifalom. A ak by sa potvrdila motolica tak asi by bolo treba Ivomec s clorsulonom a pod. ale ak je za tým vlasovka tak zbytočne by ste dávali niečo s takou dlhou dobou rezíduí v mlieku. Len problém je že motolica sa nie vždy v rozbore prejaví...:( Nemali ste niekedy motolicu v rozboroch?
Ale keď je už opuch mali by ste odčerviť hneď, a dať železo a B12.

Já sem chtěla udělat rozbor, ale prý by to bylo zbytečné...konečně koza vypadá dobře odčervila jsem v pon. takže asi to zabralo...co to je tedy nevim...za měsíc ji mám dát znovu butox...a na co tedy je?mělo to být právě na tu motolici...a na ty vlasovky to zabírá?
Odčervila jsem i ty 2měs.kůzlata
No úlet je to, že jsem loni přestala o 2 měsíce dřív dojit protože se takto projevující otok objevil u jedné kozy v září a tak jsem ji odčervila -určitě tím butoxem-i ostatní kozy preventivně...a prý měsic ochranná lhůta-pak 2.odčerv.a zase měsíc..a.O.L. měcíc...takže rozdojovat v listopadu když už byli připuštěné byla blbost

To přece není možný|?

14.4.2017 09:54

Jamarov napsal(a):
Já sem chtěla udělat rozbor, ale prý by to bylo zbytečné...konečně koza vypadá dobře odčervila jsem v pon. takže asi to zabralo...co to je tedy nevim...za měsíc ji mám dát znovu butox...a na co tedy je?mělo to být právě na tu motolici...a na ty vlasovky to zabírá?
Odčervila jsem i ty 2měs.kůzlata
No úlet je to, že jsem loni přestala o 2 měsíce dřív dojit protože se takto projevující otok objevil u jedné kozy v září a tak jsem ji odčervila -určitě tím butoxem-i ostatní kozy preventivně...a prý měsic ochranná lhůta-pak 2.odčerv.a zase měsíc..a.O.L. měcíc...takže rozdojovat v listopadu když už byli připuštěné byla blbost

To přece není možný|?

Jak, zbytečný rozbor?

Butox je v podstatě sprej proti hmyzu. Funguje to na hmyzáky. Máte pocit, že motolice nebo vlasovka jsou hmyz?

To přece není možný? Asi tak.

Utéct dokud je čas.

14.4.2017 09:55

Takže asi tak. Pokud máte okeklý kozy, v první chvíli rozbor - pak víte, co máte a kolik toho máte. Pak odčervit podle toho - ale odčervit, ne šplíchat butoxem. že nebudou mít všenky nebo klíšťata je strašně fajn, ale případný problém s červy to fakt neřeší.

A pokud jsou oteklý opravdu kvůli červům, nic se nezkazí nějakou podporou - železo, béčko a tak.

14.4.2017 10:01
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak, zbytečný rozbor?

Butox je v podstatě sprej proti hmyzu. Funguje to na hmyzáky. Máte pocit, že motolice nebo vlasovka jsou hmyz?

To přece není možný? Asi tak.

Utéct dokud je čas.

Tak nevím zda jsem to nespletla?když říkáte na hmyz...to jsem jim taky koupila

.Užívá se butox vnitřně?

A kdy udělat rozbor aby to mělo ten správnej efekt?
Za necelý měsíc...jakoby před 2 odčervením?at vím na co je tedy vůbec odčervit...protože se mi nechce do nich něco jen tak cpát...což se tedy asi zrovna děje

14.4.2017 10:09
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Takže butox je roztok a ne odčervovák...

.tak pardon naši vet.asi fakt spěchala chtěla jsem vědět čím je tedy budu odčervovat a měla jsem dva druhy nataženého-proti hmyzu a odčervovák

a vet.řekla butox?
co jim budu dávat za krk na hmyz mě nezajímalo...

tak ale nevím stejně čím jsou odčervený...byl to nějaký dlouhý název...ani jsem ho nikdy předtím neslyšela-tak jsem myslela že je to na ty blechy...a když jsem se zeptala na to odčervení...tak butox asi jsme se nepochopili tak děkuji za informace.

14.4.2017 16:45
moonika

XXX.XXX.189.121

Jamarov napsal(a):
Takže butox je roztok a ne odčervovák...

.tak pardon naši vet.asi fakt spěchala chtěla jsem vědět čím je tedy budu odčervovat a měla jsem dva druhy nataženého-proti hmyzu a odčervovák

a vet.řekla butox?
co jim budu dávat za krk na hmyz mě nezajímalo...

tak ale nevím stejně čím jsou odčervený...byl to nějaký dlouhý název...ani jsem ho nikdy předtím neslyšela-tak jsem myslela že je to na ty blechy...a když jsem se zeptala na to odčervení...tak butox asi jsme se nepochopili tak děkuji za informace.

Teraz som asi nepochopila ja Vás:)
Tak teda ako ste "odčervovali", dávali ste ten "akože-Butox" na chrbát či do tlamy či injekčne?

14.4.2017 22:13
Jamarov

XXX.XXX.88.248

moonika napsal(a):
Teraz som asi nepochopila ja Vás:)
Tak teda ako ste "odčervovali", dávali ste ten "akože-Butox" na chrbát či do tlamy či injekčne?

To se nedivím podávala jsem na chrbát jeden roztok a druhej do tlamy...zapsala jsem si název butox-protože to mi vet.odpověděla na otázku čím je tedy budu odčervovat...ale asi jak spěchala mě nepochopila...takže pokud je butox na vnější parazity tak mi vyplývá, že ten odčervovák se jmenuje jinak...

11.5.2019 17:22
janau.

XXX.XXX.230.1

Vážení chovatelé, prosím o názor... Loni měla koza na tváři bulku, ta se časem ztratila, letos se na stejném místě objevila ne bulka, ale prostě jako kdyby odřené místo. Pod bradou je nyní navíc boule, je tvrdá, skoro černá, každý rok děláme rozbory trusu, žádné velké začerveni nikdy nebylo. Co myslíte, dá se k tomu něco odhadnout?

11.5.2019 21:09
anoel.jedina

XXX.XXX.226.7

To místo na tváři vypadá jako prasklý absces, ale píšete, že letos tam žádná bulka nebyla. Na začervení to nevypadá, spíše na nějaký kožní problém. Určitě nechat prohlédnout veterinářem. To místo na tváři bych ošetřila aspoň desinfekcí (betadinou).

12.5.2019 16:46
janau.

XXX.XXX.230.1

A ta černá tvrdá boule pod dolním pyskem? Přímět to snad nebude, spíš nějaké zapouzdření? Vražený trn ze žrádla apod.?

IvetaL.

19.5.2020 22:38
IvetaL.

XXX.XXX.121.9

Mě se také letos u tří koz vyskytl otok pod bradou. Ráno žádný otok a večer když přijdou z pastvy tak jsou oteklé.Trochu jsem se pídila a ptala veterináře. Ten mi potvrdil, že je to ze začervení, nejčastěji z motolic a plicnivek. Stejně mi to nedalo a konkrétně od těchto tří jsem si nechala udělat koprologický rozbor. Motolice i plicnikvy vyšli negativní a byli tam pouze vajíčka GIN na 4 křížky. Naposledy jsem odčervovala v únoru Panacurem, také podle výsledků z koprologického rozboru. Pravděpodobně jsou na tento přípravek už naše kozy rezistentní. Čím jiným by se dalo odčervit v době kdy se dojí. Iveta

20.5.2020 05:01

IvetaL. napsal(a):
Mě se také letos u tří koz vyskytl otok pod bradou. Ráno žádný otok a večer když přijdou z pastvy tak jsou oteklé.Trochu jsem se pídila a ptala veterináře. Ten mi potvrdil, že je to ze začervení, nejčastěji z motolic a plicnivek. Stejně mi to nedalo a konkrétně od těchto tří jsem si nechala udělat koprologický rozbor. Motolice i plicnikvy vyšli negativní a byli tam pouze vajíčka GIN na 4 křížky. Naposledy jsem odčervovala v únoru Panacurem, také podle výsledků z koprologického rozboru. Pravděpodobně jsou na tento přípravek už naše kozy rezistentní. Čím jiným by se dalo odčervit v době kdy se dojí. Iveta

pouze GIN na čtyři křížky vám otok krásně udělá.

A hlavně. Spoustu parazitů umí udělat otok už ve stadiu larvy, kdy v koprologii nevidíte vůbec ale vůbec nic.

A pokud odčervujete pořád dokola panacur, tak ano, to už nebude fungovat.

Je to vlastně hodně těžké, ta otázka, co udělat se začervenou dojenou kozou. Kde je vlastně máte? jestli v malém výběhu, který nelze střídat, připravte se na to, že časem budete kozy kvůli tomu rušit. Protože to nepůjde ničím.

IvetaL.

20.5.2020 11:49
IvetaL.

XXX.XXX.121.9

Pro kozy mám velkou pastvinu. Loni jsem střídala dvě. Letos jsem udělala 3 pastviny. Kozy se pasou vždycky týden na jedné pastvině a pak další týden na další pastvině atd. Takže jsou pak na té další vždy po měsíci. Panacurem jsem naposledy odčervovala před 2 lety a teď letos v tom únoru. Teď jsem používala Albex a Helmigal. Když jsme měli plicnivky tak jsem použila Ivomec eprinex, ten se leje na záda, ale je pro krávy. Ten zabral. No spíš mi přijde, že na ten otok jsou třeba víc vnímavější jen některá zvířata.

20.5.2020 11:52

samozřejmě. 10% zvířat je zdrojem 90% parazitů na pastvině.

dá se na to dělat i selekce, děláte koprologii individuální a pak nejpostiženější zvířata prostě vyřadíte a nazdar.

helmigal má tu stejnou účinnou látku jako panacur a albex je velmi podobný se zkříženou rezistencí.

za tři týdny parazité na pastvině neuhynou. takže to vaše střídání je v tomto směru na nic.

IvetaL.

22.5.2020 09:29
IvetaL.

XXX.XXX.121.9

Aha, předpokládám tedy, že není žádný pastevní odchov ideální. Nejlepší by tedy bylo, aby byly kozy zavřené a krmení se jim vozilo. To by se ani nemusely tolik odčervovat, protože by se neměly kde nakazit. A nebo tedy jak píšete, dělat selekci dle koprologie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík