Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Denisa Z.

30.3.2017 21:28
Denisa Z.

XXX.XXX.90.188

Dobrý den, prosím o pomoc. (Jsem naprostý amatér, s ovcema jsem nikdy do bližšího styku nepřišla). Máme na zahradě berana a ovci od května 2016 a teď nám ovce ulehla (cca 4dny zpět) a sotva se hýbe. Beran vypadá v pořádku. Ovce leží na boku, s hlavou zakloněnou, nejsem si jistá jestli sama jí a pije (má strčenou vodu i jídlo hned vedle noh), ale každý den ji otec dává jídlo a vodu do pusy, takže sama to asi nezvládá. I já jí chtěla dát do pusy tvrdý chléb, začala si ho brát, ale jakoby ztratila sílu a přestala.. Vlna jí padá ze zad, prý odrůstá a roste nová. Veterinář ji odčervnil, prý píchnul i nějaké vitamíny, ale je to už asi 2dny a stále se nic nezměnilo. Něco jsem hledala na internetu, a nemyslím si že by měla znatelně zvýšený výtok z nosu, ani hnis. Nepoznám zda je dehydrovaná, ale je cejtit na zádech páteř (jak jí padá vlna).
Děkuju za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2017 22:00

Jste hodná, že máte zájem ovečce otce pomoci, ale obávám se, že to bude nad Vaše síly. Kort když si s tím neporadil ani veterinář.
Teplotu jí někdo měřil? Vlna vypadává při horečce nebo po prodělání teploty.
Pokud sama nežere, je potřeba do ní dostat nějaký preparát na podporu činnosti žaludků - pomocí rozmíchání do vody a nalití do hrdla zakloněné hlavy z pivní lahve (například). Přípravky se jmenují např. Uniruminal, Rumin, atp.
Pokud je vychrtlá, že je jí cítit páteř (a není po porodu, vyčerpaná, vykojená), tak byla (je) nejspíš velmi začervená.. Kdy u ní byl veterinář? Co jí aplikoval víte?
Můžete jí zkusit odklopit víčko a zjistit jeho barvu. Mělo by být růžové, ne porcelánově bílé. To je nejjednodušší zkouška, zda je ovce začervená (ale není to jistý způsob diagnozy - jsou i paraziti, kteří nepijí krev, tedy začervení nezjistíte z "odkrveného" víčka). Pokud byla velmi začervená a vet jí píchl odčervení, měl také podat zároveň i vitamín B12 a železo, aby jí pomohl se zvetit, resp. překonat intoxikaci rozkládajícími se parazity v těle...

Je toho prostě mnoho.
Taky to vůbec nemusí být začervením, ale něčím jiným. Může být oslabená zimou, jestli nebyla dobře živená, může jí dlouhodobě chybět nějaký potřebný (mikro)prvek, může být slabá začervením a do toho jí někdo něco nevhodného zkrmil a tím jí rozhodil žaludky a tedy "dodělal"... nebo prostě nějaká nemoc...
Březí není, když jsou spolu beran s ovcí?

Denisa Z.

30.3.2017 22:29
Denisa Z.

XXX.XXX.90.188

Teplota se neměřila, alespoň o tom nevím. Po porodu není, vykojená také ne, ještě mladé neměla. Myslím že jeli k veterinářoj s ní, ne naopak. A odčervoval ji a píchal nějaké vitamíny (minerály nějaké), zítra budu moct vyzjistit co všechno (otec s ní jezdil) proběhlo a co ne. Víčko zkusím také zítra, již u ní nejsem (bydlím v bytě, ovce máme jinde).
O březosti se také uvažovalo, ale nejsme si jistí. Myslím že zítra nebo o víkendu jedou opět k veterináři, tak snad už něco zjistí.

30.3.2017 22:58

Pokud ovce už několik dní leží a nežere ani nepije, nebude už s čím jezdit, nejspíš...

Denisa Z.

30.3.2017 23:46
Denisa Z.

XXX.XXX.90.188

Krmi ji otec, ja jsem ji nevidela ze by jedla, snazila se vzit mi chleba z ruky, ale neslo ji to, tak to vzdala:/.

31.3.2017 06:59

Jestli neni brezi, tak ji uz dal netrapte.

31.3.2017 08:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ovce byla určitě tak začervená že už ani odčervení nepomůže (dokonce nepomůže asi ani aitydýtská metoda)! Chleba nedávejte nikdy, ani kdyby to bylo její poslední přání!
Hlavně ať taťka odčerví berana!

Denisa Z.

31.3.2017 08:29
Denisa Z.

XXX.XXX.96.19

Březost zjistíme asi až o víkendu, od vet..
Dobře, vyřídím, děkuji.
A tedy podle Vás bychom ji měli utratit, kdyby nebyla březí?

31.3.2017 08:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli dožije neděle tak to bude zázrak a jestli by byla schopná v takovém stavu se obahnit, tak... to asi stejně nedá
Převalte ji na levý bok a na pravé straně, před kolenem zadní nohy- před zadní kýtou zatlačte do břicha. Pokud byla loni stále s beranem tak by jste měla ucítit mladé.

31.3.2017 08:44

Pisete ze je tam mate od lonskyho kvetna, jak je ta ovce a beran stara? Jestli to byly jehanta ze zacatku roku 2016, tak je mozna jeste ted brezi, ale pochybuju ze by zvladla porod kdyz je sama krok od tunelu. Jestli na to ma nekdo z rodiny kuraz, tak ji porazte, vyvrhneta a pripadne usmrte u jehnata.

31.3.2017 11:24

Souhlasím s radama o utracení. A doporučím si o chovu ovcí aspoň něco málo vyzjistit. A obdivuju hhippie za ten její první příspěvek. Já měl chuť spíš začít nadávat, ale to jsem si pak radši nechal pro sebe. Ale ocenuju vaší snahu, že se snažíte ovci pomoct.
Jen pár rad:
Chleba ovci nedávat, zjistit aspoň trochu jak vlastně trávení ovce funguje.
Pokud nechcete nastudovat celou parazitologii a vytvořit si svůj vlastní odčervovací systém, tak doporučím 2x ročně všechny odčervit a zapsat si, čím se odčervovaly a při dalším odčervení chtít něco s jinou účinnou látkou.
Pokud zvíře přestane žrát, tak se mu hodně rychle zastavuje trávení a to chce pak rozeběhnout něčím na podporu trávení.

Denisa Z

31.3.2017 12:04
Denisa Z

XXX.XXX.96.19

Ja si ovce neporizovala, tudiz jsem nemela duvod neco studovat. Jen se ted objevil problem a tak jsem si rekla, ze se mrknu na net a zkusim vyzjistit co se s ni deje, jestli bych aspon tim mohla pomoct. Ve stredu i ve ctvrtek jsem u ni sedela asi pul hodky a uklidnovala ji, hladila.
Dekuju za rady, prenesu je k otci a snad se beran bude mit lepe. Ovecka to pry dnes dopoledne vzdala:(. Odveze ji k veterinari, aby zjistil pricinu a aby se to priste neopakovalo.
Urcite si vypujcim knihy o chovu a pokusim se otce poucit sama, kdyz to nezvladl on.Dekuji mockrat za rychle reakce a rady.

31.3.2017 13:05

Ja to rikala, ze to neda :( vite co, ono je toho opravdu mnoho, co clovek potrebuje vedet. U chovu jakehokoli zvirete. Proto pojud o tom chcete neco nacist, poridte proste knihu o chovu ovci a az by Vas neco zajimalo blize, zajdete na iFaunu. Tady je mnoho dobrych navodu a rad, ale neposkladate od piky, jak ty ovce chovat. Protoze co chovatel, to zkusenost a nazor.. Treba Vas to chytne a poridite k beranovi nejakou vlastni ovecku. Je to pekny konicek.

31.3.2017 13:05

Stane se, ja jsem taky pri porizovani prvnich ovci moc nemel tuseni jak moc krehky zvirata ohledne zacerveni to jsou.

31.3.2017 13:19

Já když si vzpomenu na své začátky, tak bych si za některé věci taky nejradši nafackoval, proto bych byl rád, když už vím o čem to je aby jen co se mi nějaký začínající chovatel připlete do cesty mu dát takovou nějakou osvětu. Ovečky je škoda, mrzí mě to.

31.3.2017 16:32
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já když si vzpomenu na své začátky, tak bych si za některé věci taky nejradši nafackoval, proto bych byl rád, když už vím o čem to je aby jen co se mi nějaký začínající chovatel připlete do cesty mu dát takovou nějakou osvětu. Ovečky je škoda, mrzí mě to.

Jenomže, někdy člověk mluvi tzv. do dubu. Sice vás kupující vyslechne ale myslí si své a pak zjistí, že to není tak jednoducé a tak rychle jak se pro ovce rozhodl, tak i tak rychle skočí. Pokud prodá dál do KU, tak se potom divím, kam až se ta moje zvířata dostala. A zvířata, která ode mě šla s CPH ER jsou z bídou v I. A sráží CPH matkám, které mám ještě v chovu.

2.12.2017 23:36

Dobrý večer, prosím o radu. Dnes jsem si vsiml u 2 letošních jehnat romanovek že maji vypadanou srst na nose viz. Foto. Vůbec nevím co by to mohlo být nevíte někdo? Jedině co mě napadá to že mame krmelec z kari site 10x10 a že jak tam strkali hlavu tak že si to vytrhli. Je to jen u těchto. Předem děkuji za rady.

3.12.2017 09:36
lilo

XXX.XXX.201.210

Spis si myslim ze jde o mecanicke poskozeni treba o jesle...

3.12.2017 10:17
dad

XXX.XXX.225.133

Krmelec s oky 10 x 10 ? není to málo ?
jinak by to mohla být opravdu jen stržená srst, na fotu je vidět jen světlý flíček.

3.12.2017 10:22

dad napsal(a):
Krmelec s oky 10 x 10 ? není to málo ?
jinak by to mohla být opravdu jen stržená srst, na fotu je vidět jen světlý flíček.

Taky jsem si to myslel.

3.12.2017 15:54
lilo

XXX.XXX.201.210

No jasne... neprecetla jsem si to... ze mate krmelec z karisite... tak to je ta nemoc... trebas moje kozy je maji oholene cele... bohuzel tam ty cumaky rvou kam az muzou... asi tak a ne ze by z toho canili mene...

3.12.2017 17:50

lilo napsal(a):
No jasne... neprecetla jsem si to... ze mate krmelec z karisite... tak to je ta nemoc... trebas moje kozy je maji oholene cele... bohuzel tam ty cumaky rvou kam az muzou... asi tak a ne ze by z toho canili mene...

Mě se právě zdá že s tím moc zbytečně nevytahují pod sebe... Mám krmelec po boku uzavření takže si tahají z těch děr. Zítra vám to vyfotím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík