Jehně má vykloubený kotník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

link

2.4.2017 17:40
link

XXX.XXX.168.24

Dobrý den,
předem se omlouvám pokud zakládám duplicitní vlákno. Ale potřebuji se ujisti že jsem udělal vše co jsem mohl.
Předevčírem jsem zpozoroval u nového jehněte (půl dne staré), že divně našlapuje na přední nohu.
Po odchytu jsem zjistil že nestoupá na pazneht, ale tento pazneht je v kloubu (''kotník'') otočen do pravého úhlu dozadu. Takže jehně stoupalo na nohu přímo na kloub kotníku. Zkusil jsem nožku narovnat do normální polohy. Bylo znát, že nožka do přirozené polohy jde, ale přišlo mi jakoby mělo zkrácené šlachy. Jehněti jsem dal dlahu aby nožka byla v přirozené poloze. Po ošetření jehně skotačí a běhá, jako zdravé.
Myslíte že to pomůže? nebo se mám smířit s vyřazením kusu.
Děkuji za rady zkušenějších (jinak je to čistý suffolk z dvojčat).

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2017 17:46

Jo dlaha tomu většinou pomůže, ale pazneht by měl být zespodu odkrytý, jinak to pak dělá neplechu, takže obvaz jen okolo nohy, ale neovinovat s ním pazneht zespoda. převazoval bych to co 2 - 3 dny a vždycky po sundání bych ho zkusil pustit a pozoroval bych jestli už nohu natahuje..

2.4.2017 19:21
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

link napsal(a):
Dobrý den,
předem se omlouvám pokud zakládám duplicitní vlákno. Ale potřebuji se ujisti že jsem udělal vše co jsem mohl.
Předevčírem jsem zpozoroval u nového jehněte (půl dne staré), že divně našlapuje na přední nohu.
Po odchytu jsem zjistil že nestoupá na pazneht, ale tento pazneht je v kloubu (''kotník'') otočen do pravého úhlu dozadu. Takže jehně stoupalo na nohu přímo na kloub kotníku. Zkusil jsem nožku narovnat do normální polohy. Bylo znát, že nožka do přirozené polohy jde, ale přišlo mi jakoby mělo zkrácené šlachy. Jehněti jsem dal dlahu aby nožka byla v přirozené poloze. Po ošetření jehně skotačí a běhá, jako zdravé.
Myslíte že to pomůže? nebo se mám smířit s vyřazením kusu.
Děkuji za rady zkušenějších (jinak je to čistý suffolk z dvojčat).

Jedná se o kontrakturu, patrně způsobenou chybným postavením nody v děloze. Stav se zpravidla upraví sám, v těžsích stavech dlaha (pzor na otlaky, zaškrcení kr. oběhu- podložit vatou). Lze aplikovat intrevenózne engemycin 3 dny po sobě.( u hříbat se dává 20ml).

link

2.4.2017 20:15
link

XXX.XXX.168.24

Děkuji za rady...

3.4.2017 09:28

Dobrej je plastickej obvaz, nahreje se v teply vode a natvaruje se primo na noze. Kdyz zacne nekde tlacit strihne se to a da se znova pouzit.

3.4.2017 15:00
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrej je plastickej obvaz, nahreje se v teply vode a natvaruje se primo na noze. Kdyz zacne nekde tlacit strihne se to a da se znova pouzit.

Novodurová trubka, rozříznout na půl, vystlat vatou, připevnit obinadlem, důkladně vypodložit okraje. Není to vymknuté ani zlomené, pouze zkrácené šlachy, takže to nemusí mít pořád.

Přidejte reakci

Přidat smajlík