Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Dobrý den,
pořídili jsme šest kamerunských oveček na vypásání pozemku. Jsme v ovcích začátečníci a dotaz mám tento: je normální, aby na nás ovce pořád bečely?
Tedy je nám jasný, že bečení je normální projev ovce, ale my se cítíme jimi úplně terorizováni.
Z pastviny vidí dobře na barák, dvůr i zahradu a stačí, že se někdo objeví v okně, natož někde venku a běží směrem k nám a doslova řvou. Přistihávám se, že se někdy doslova na dvůr plížim, abych to nevyprovokovala. Není to moc příjemný a myslím, že je i otázka času, kdy to začne vadit někomu v okolí.
Trávy ještě není dostatek, tak mají balíky sena. Jim to ale moc nejede, myslím, že bečí protože chtějí něco lepšího. Ze začátku jsme jim občas dali trochu obilí, chleba atd. ale teď už to tak tři měsíce neděláme, protože si myslíme, že jsme je tohle řvaní možná takhle naučili.
Je to tím, že prostě žebrají? Dá se to ovce odnaučit? Existují nějaká plemena, která nejsou tak hlučná?
Gocz

XXX.XXX.27.34
Začal jste nejhůř, jak jen to šlo. Takže teď to musíte začít dělat opačně. Choďte k nim co nejčastěji, ale nesmíte jim nic dát. Ony musí pochopit, že tam sice jste, ale nic z vás nevypadne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Díky!
Nevíte náhodou jestli kamerunky patří k těm hlučnějším plemenům?
Co mufloni?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje ovce taky normálně nevydají ani hlásku, ale stačí že jim nesu něco dobrýho, zavolám na ně, tak se s bečením seběhnou a čekaj co dostanou. Musím je mít zvyklé na zavolání kvůli naložení a převozům z pastviny na pastvinu dokud si nepořídim nějakou borderu co by mi je naháněla. Docela se divím, že je to nerozmazlilo tak, že by stále něco vyžadovaly. V období po bahnění kdy na sebe bečí ovce a jehňata je ale stádo docela hlučné. To je nějakých 25 bahnic + odchov. To se ale třeba během měsíce hozdně zklidní a jen co jehňata ještě povyrostou, tak pak už jsou zticha všichni.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky!
Nevíte náhodou jestli kamerunky patří k těm hlučnějším plemenům?
Co mufloni?
Moje kamerunky řvou jen z jara, kdy jim přestává chutnat seno a tráva je ještě mrňavá. Postupem času se uklidní.
Gocz

XXX.XXX.27.34
napsal(a):
Moje kamerunky řvou jen z jara, kdy jim přestává chutnat seno a tráva je ještě mrňavá. Postupem času se uklidní.
Buďte v klidu. V tuhle domu řvou všechny bez ohledu na plemeno.
napsal(a):
Moje ovce taky normálně nevydají ani hlásku, ale stačí že jim nesu něco dobrýho, zavolám na ně, tak se s bečením seběhnou a čekaj co dostanou. Musím je mít zvyklé na zavolání kvůli naložení a převozům z pastviny na pastvinu dokud si nepořídim nějakou borderu co by mi je naháněla. Docela se divím, že je to nerozmazlilo tak, že by stále něco vyžadovaly. V období po bahnění kdy na sebe bečí ovce a jehňata je ale stádo docela hlučné. To je nějakých 25 bahnic + odchov. To se ale třeba během měsíce hozdně zklidní a jen co jehňata ještě povyrostou, tak pak už jsou zticha všichni.
Dělám to úplně stejně. Vždy když jdu k ohradě a zaregistrují mne, tak přiběhnou a bečí. Když nic nemám tak po 5 minutách znechuceně v tichosti odchází se znovu pást.
Tak já nevím, ovce obyčejně bečí dost často, naše také, jak vylezem na dvůr, a je to zhruba okolo doby krmení, někdy i jehňata co jsou zvyklí na boční příkrm, od ovcí, co jsou starší a mají mín mlíka.O kozách nemluvě, ty jak se čeká na krmení a taky na dojení večer/potom je odměna/, tak vřeští neskutečně, kolikrát jim přeskakuje hlas.Do toho kokrhají kohouti/momentálně 10ks/, gagají kačky/, ještě že koně sou zticha i králíci.Do toho hafá 5 psů.
V životě bych neřekla, že se jimi cítím tetorizována, asi ste je zas tak moc nechtěli, a máte je fakt jako ty sekačky/ty řvou, jen když je zapnete.
U nás to nikomu nevadí a okolo také ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
To je asi pravda, skutečně jsme je pořídili na to vypásání a dost mě štvou, protože hodně okusují stromky, mladší už zničili. Zdá se mi, že například mladé jehličnany jsou největší lahůdka. To jsem o ovcích nevěděla. Ale to je, samozřejmě, moje blbost, měla jsem si to líp zjistit. Zlatí koně a králíci, ty krásně vypásají a neřvou!
Zkusím obnovit téma...
Otázka učení bečení. Učí se ovce bečet od sebe navzájem, nebo se to musí každá ovce naučit sama z jiného podnětu? Jde mi to to, jestli když mám 1 bečící ovci z 10, jestli naučí bečet ostatní. Jinými slovy jestli mi 1 ovce zkazí stádo. Nebo jestli dokud si např. nerozmazlím krmením ty nové, tak budou bečet jen ty staré uřvané a mladé už se to nenaučí...?