Ovca začala odmietať jahňa po 4 dňoch

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2017 07:32
a.durackova

XXX.XXX.139.12

Zdravím chovateľov. Chováme ovce už 8 rokov, ale prvýkrát sa nám stalo, že ovca, po pôrode všetko v poriadku, ako z knihy, o jahniatko sa sama vzorne starala. Nechala som ich v oddelenom priestore v ovčíne zavreté na 4 dni ako vždy, aby si na seba zvykli, bolo to jej prvé jahňa, a aby jahňa zmocnelo. Ostatné ovce tam majú prístup tiež, takže sa chodili cez ohradu očuchávať. V sobotu som mamu s jahňaťom vypustila do stáda k ostatným na pašu a odvtedy ho začala odstrkávať hlavou a nedá mu piť. Zatiaľ to robíme tak, že na noc ju zatvárame, ale aj keď je s ním ovca zavretá na tom istom mieste, kde sa predtým oň vzorne starala, stále ho odstrkáva, takže ju musíme držať aby sa malá napila. To isté na paši. Ja ju nalákam na misku s obilím, manžel ju čapne a ja priložím malú cicať. Takto to od soboty robíme 4 krát denne. Sledujeme ju či sa malej náhodou nepodarí napiť samej, skúša to často, ale mama ju vždy odstrčí. Verím, že to prejde, ale prečo jej takto s prepáčením prdlo v bedni, to nechápem. Ďakujem za rady. Andrea.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2017 08:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemate tam nejakej stresovej prvek? Kolemjdouci, pobihajici psi atd? Vemeno ma v poradku, nema ho pokousany nebo nejaky puchejre? Nektery ovce spatne nesou odlouceni od stada. Vsimnul jsme si toho u ovci, ktery maj ve stade svoje matky, jsou na sebe vic vazany.

10.4.2017 08:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mohlo se stát že když ovce přišla do stáda, tak nějaký hladovec od jiné ovce se jí vrhl na vemeno a to ji vystresovalo. Koukněte taky na struky, jestli nejsou pokousané.

10.4.2017 08:47
a.durackova

XXX.XXX.139.12

Všetko bolo v poriadku, vždy sme zo začiatku po vypustení pri nich, dokonca sme sa s manželom a synom striedali, aby jahňa niekde nezabudli, len ovca bola celá tak nejako mimo, jahňa hľadala a ono behalo popri nej, keď zabékalo išla ho hľadať úplne inde... a pod. Prvničky zvyknú mať svoje muchy. Je to inak dosť stresmen, jediná zo stáda, ktorej vadí škrabkanie na hrudi, tak to bude asi tým, asi sa len musí ukľudniť. Ďakujem. Andrea.

20.4.2017 08:58
a.durackova

XXX.XXX.139.12

Dobrý deň, len by som chcela pre zaujímavosť doplniť, že ovca sa o jahňa prestala zaujímať úplne, nič sa nezmenilo. Ovca nemá žiadne problémy s vemenom, keď ju pri cicaní držíme neprejavuje nervozitu ani bolesť, prežúva, alebo sa načahuje za trávou. Vemeno kontrolujem, aby ho jahňa pri každom pití vysalo poriadne. Zápal som už pred tromi rokmi zažila a viac nechcem. Jahňa má momentálne dva týždne a tri dni. Na noc ovcu s malou zatvárame, kvôli líškam. Jahňa cicia 3 x denne, ale iba v našej prítomnosti, sama mu piť nedá. Už je "vycvičená". Stačí že ráno počuje ako otvárame bránku a už pekne drží - ale len kým je zavretá, potom ju vypustíme na pašu k ostatným ovciam, na obed ju lákame na misku s obilím a večer malá cicia keď ju zase zavrieme na noc. Našťastie to malá ovečka zvláda v pohode, rastie, priberá, behá za mamou, hrá sa s ostatnými, momentálne je najmladšia v stáde, takže je to taký malý provokatér. Snáď z nej raz bude lepšia mama, ako tá jej.
Pozdravujem. Andrea.

20.4.2017 09:56
profesor1

XXX.XXX.192.98

Je to sice o starost navíc, ale když to takhle funguje, tak se to vyplatí a jehně bude určitě OK.

Přidejte reakci

Přidat smajlík