braka

XXX.XXX.179.9
Dá se u nás sehnat sánská koza, kůzle? Poradte chovatele, díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krmelín jich má pár ser a určitě budou nějaké kozičky prodávat. http://www.kozi-farma-krmelin.cz/ Jo a pak Pulíček z Pěnčína se rozhodl bílé křížit sánskejma, tak tam by se možná daly sehnat nějaké podílovky, ale to vlastně nevím, on si je teď asi bude všechny nechávat.
braka

XXX.XXX.179.9
Jasně, chtěl bych kozenu na mlíko co trochu dojí, mám kříženku hnědé a AN a moc mi toho mlíka nedá. Tak sháním nějakou dobrou dojku a prý sánská je dobrá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrá může být koza jakéhokoliv plemena, klidně kříženka, a ani pop vám dojivost nezaručí. Berte něco po dobré dojnici z chovu který znáte.
lízkulka

XXX.XXX.179.9
Pořádnou dojku těžko seženete, všichni chovají jen jakési kříženky s malými vemeny, kloudných koz je málo, už pěkně dlouho nebyla v nabídce dobrá koza. Taky sháním kozu, už jsem objel spoustu enormních dojnic, ale v reálu Vám každej chce vnutit jen co se mu doma nehodí.
Jdi si lízat, a až dolížeš tak přemýšlej, jestli ty sám bys to nejlepší prodával nebo si radši nechával doma.
Já prodávám buď přebytečný mladý kozičky, anebo to co se mi nehodí - ale to co je u mne nejhorší, může být pro někoho dalšího to nejlepší, co zatím měl. Mám za sebou dvacet let chovu - vím, co mám doma.
A každému otevřeně říkám, že to nejlepší si pochopitelně nechávám a dávám dál jen to, co se mi nehodí.
Igor.
lízkulka

XXX.XXX.179.9
Ano přesně to popsal Igor, typický dvacetiletý chovatel od kterého se nic kloudné nedostane. Jen tak dál Igore přeji ještě mnoho chovatelských let. A prosím tě za všechny to co se ti nehodí radši pácni po palici a nedělej z lidí blbce.
lízkulka
napsal(a):
Ano přesně to popsal Igor, typický dvacetiletý chovatel od kterého se nic kloudné nedostane. Jen tak dál Igore přeji ještě mnoho chovatelských let. A prosím tě za všechny to co se ti nehodí radši pácni po palici a nedělej z lidí blbce.
Jenomže příjde chovatel s tím, že má na nákup jenom 800 Kč a víc, že není ochoten dát. Tak za tu cenu dostane odpovídající "kvalitu". Potom chodí a pomlouvá, ale už neřekne, že je škudlil. Potom jsou tací, kteří s cenama usnuli někde před dvaceti lety a teď se probudili a všechno co je dražší je zlodějina. Pak je dobré sledovat inzeráty, kdy se někdo snaží zvířat zbavit za zlomek ceny, třeba z důvodu úmrtí v rodině a ostatní k tomu nemají takový vztah nebo prostě nemohou z časových důvodů. Když jsem potřebovala navýšit VDJ, tak jsem nechala doma každý pazneht. Kolikrát taková na první pohled mizerná ovečka byla lepší matka než nějaká krasavice.
lízkulka
napsal(a):
Z nikoho blbce nedělám. Prodávám buď nadbytečný mladý neověřený kozičky (cena tomu odpovídá) anebo kozy, které nesplnily očekávání. Nevyskytují se u mne kozy, které dávají opakovaně jen jedno kůzle, nejsou dobré matky, atp. - za tím je právě těch dvacet let práce a negativního výběru. Špatné kusy automaticky porážím - ale slušně, palicí bych praštil leda namyšlené drzé mladíky. Poslední roky porážím leda stařenky, anebo kozlíky - nepodarka jsem měl naposled před nějakýma deseti letma...
Co dojí pod tři litry, to jsem už před mnoha generacemi vyřadil - takže když prodávám dvou-tříletou kozenu která má nádoj nad čtyři litry, je to pro mne to nejhorší z mých kusů. Zatím si ale nikdo kdo ode mne koupil kozeny nestěžoval - naopak, vím o třech lidech, kteří si na tom mém "nejhorším" postavili vlastní chov, protože v širokém okolí nesehnali nic lepšího. A nikdy nemám dost koz na prodej, i letos jsem musel odmítnout už pár zájemců.
A dokud nebudu končit s chovem, tak své nejlepší kusy prodávat nebudu. A nedělá to žádný rozumný hospodář, lízkulko. Takže se prašti palicí sám, třeba se ti rozsvítí a nebudeš tu zbytečně urážet lidi o kterých nic nevíš.
Igor.