Průjem u ovce z česneku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2017 13:43
janau.

XXX.XXX.162.61

Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby měla ovce průjem ze sežrání zelené rostoucí části česneku? Podcenili jsme oplocení užitkové zahrady a ovce nám předevčírem přes den vlítly do záhonů, všimla jsem si, že je zčásti sežraná nať z nového letošního česneku a jedna z ovcí měla odpoledne kašovitý řidší tmavězelený průjem. Navíc k tomu kulhá, nevím, zda se nějak nenatáhla při zdolání překážek, když se snažila dostat na ty záhony.. Asi je blbost aby to mělo přímou souvislost s tím česnekem? Paznehty jsou OK, kontrolovala jsem při té příležitosti i oční víčka a zdají se mi poměrně světlá, taky mi připadalo, že má ovce dost tvrdé břicho, oproti ostatním i méně přežvykuje. Včera měla už průjem lepší, resp. tmavě zelený, ale tužší konzistence (bobky ale samozřejmě ne). Odčervena před měsícem Dectomaxem. Domluva s vetem je taková, že zítra jdou bobky všech ovcí na rozbor, výsledky budou také zítra. Podle toho se uvidí, zda odčervit a čím, nicméně Famacha nepoužívá, tvářil se na to divně, vlasovku v bobku nenajdeme, tak jsem z toho všeho rozpačitá.. Nevíte taky, na co je ten dectomax účinný?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.4.2017 15:00

Z česneku to nebude, spíš pátrejte, co jiného sežrala. Průjem může být u labilnějších jedinců i ze stresu.

26.4.2017 15:19

Jestli u vas je uz trava jako ze jiste jo tak prujem bude i z ty travy nez se srovnaj, Tady to zaclo rust poradne teprve nedavno takze az ted zacinaj mit ukakany zadky. Vzdyt to treva skoro tejden nez se projevi nejaka takova zmena, rek bych ze urcite ne druhej den.

26.4.2017 20:14
janau.

XXX.XXX.230.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jestli u vas je uz trava jako ze jiste jo tak prujem bude i z ty travy nez se srovnaj, Tady to zaclo rust poradne teprve nedavno takze az ted zacinaj mit ukakany zadky. Vzdyt to treva skoro tejden nez se projevi nejaka takova zmena, rek bych ze urcite ne druhej den.

No, ovce je hodně vyhublá oproti druhé (obě kojí jedny dvojčata), už skoro nekulhá a bobky se jí už dnes tvořily, takové ty měkčí, ale už ne úplně ve shluku. Stejně zkus ten rozbor, nikdy jsem to nedělala, tak aspoň budu vědět pro zajímavost.. V každém případě mají ty sliznice na víčku jen světlounce růžové, všichni, i všechna jehňata..

28.4.2017 07:51

U jehnat je to divny ze by jim sliznice zruzovely, japak ze jsou stary?

28.4.2017 15:22
janau.

XXX.XXX.162.61

No jedny mají 2 měsíce, druhé mají 2,5 měsíce (obojí dvojčata). Jinak výsledky rozboru bobků u dospělých (2 ovce,1 beran) říkají, že obě ovce mají nízký stupeň začervení kokcidiemi a slezových hlístic (jeden křížek), beran je z tohoto hlediska úplně v pořádku. Myslíte, že by bylo vhodné odčervit znovu na ty krevsající, když mají ty světlé víčka? Byla jsem se schválně podívat u skorosouseda na jeho ovce a má ty víčka opravdu prokrvenější (myslím samozřejmě jeho ovce :-D).

28.4.2017 20:49

Zkuste podpořit krvetvorbu otrubami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík