kulisanda

XXX.XXX.109.3
Ahoj všem. Mám takový všeobecný dotaz. Pracuji posledních 6 let na farmách, nyní na druhé, mezi tím i v zoo atd. Doma také něco chovám. Chtěla jsem se zeptat - každý to dělá trochu jinak, ale v podstatě by to ale mělo být asi takto : mám na pastvě pár krav, popř. ovcí, koz. Když se odčerví, nebo to vypasou, přeženou se na novou. Takto se to dělá tam, co jsem. Krávz y tu mámě měsíc, vypásli pastvinu a už panikaří, že mají hlad, že se musí přehnat. Je ale problém s přístřešky, napáječkami, neustále nové ohrady...Tam, co jsem byla před tím, se to nedělalo, ale pastviny zdupané, spíš se to už bere že zvířata jsou venku na sluníčku, ke krmení neslouží pastva, ale hlavně seno a senáž. Nevadí to? Co třeba začervenost? Pokud by se měla zvířata přehánět, jak se to dělá třeba v zoo, kontaktních parcích atd? Vadí něčemu, že zvířata mají celý život jeden výběh? Vím, že to někde takto dělají, a neviděla jsem žádný problém, ale také třeba začervenou pastvinu, hubená zvířata a jeich úhyny. jak to děláte vy? Máte na všechna zvířata více pastvin? Chtěli bychom postavit kontaktní minizoo pro malé děti, jednoduše přístřešek a kousek trávy. Automatickou napáječku, příkrmiště. Takto to všude mají...Ale nevím jak to v praxi funguje. Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kulisanda
napsal(a):
Ahoj všem. Mám takový všeobecný dotaz. Pracuji posledních 6 let na farmách, nyní na druhé, mezi tím i v zoo atd. Doma také něco chovám. Chtěla jsem se zeptat - každý to dělá trochu jinak, ale v podstatě by to ale mělo být asi takto : mám na pastvě pár krav, popř. ovcí, koz. Když se odčerví, nebo to vypasou, přeženou se na novou. Takto se to dělá tam, co jsem. Krávz y tu mámě měsíc, vypásli pastvinu a už panikaří, že mají hlad, že se musí přehnat. Je ale problém s přístřešky, napáječkami, neustále nové ohrady...Tam, co jsem byla před tím, se to nedělalo, ale pastviny zdupané, spíš se to už bere že zvířata jsou venku na sluníčku, ke krmení neslouží pastva, ale hlavně seno a senáž. Nevadí to? Co třeba začervenost? Pokud by se měla zvířata přehánět, jak se to dělá třeba v zoo, kontaktních parcích atd? Vadí něčemu, že zvířata mají celý život jeden výběh? Vím, že to někde takto dělají, a neviděla jsem žádný problém, ale také třeba začervenou pastvinu, hubená zvířata a jeich úhyny. jak to děláte vy? Máte na všechna zvířata více pastvin? Chtěli bychom postavit kontaktní minizoo pro malé děti, jednoduše přístřešek a kousek trávy. Automatickou napáječku, příkrmiště. Takto to všude mají...Ale nevím jak to v praxi funguje. Moc děkuji.
Ale jo, spoustu lidí to má tak, že má zvířata pořád v jedné ohrádce či ohradě. hlavně hobby chovy zahradní.
a dělá to přesně tři typy problémů: a) tráva v ohrádce nemusí stačit, buď pořád - pokud vám vypásla zvířata trávu v dubnu, kdy roste úplně nejrychleji, představte si, to to udělá v srpnu - nebo částečně, tzn. v dubnu dobrý, v srpnu vypaseno. to je řešitelné krmením. pokud je ohrádka příliš malá, tráva chcípne a bude tam hlína, a na hlínu když naprší plus výkaly zvířat vznikne hluboký bláto. takže hygiena chovu půjde pryč.
no a pak ti paraziti. ono to dlouho, nebo relativně dlouho problém nebude a ohrádka se bude postupně promořovat.
a jak se promoří, vznikne neřešitelný problém.
..... ohrádka se bude postupně promořovat a postupně vyprázňovat.......
Kulisando, už jsme se tady tak trochen shodli, že ideální bylo je a bude pastviny co nejčastěji střídat. Někdo navrhoval učit se od myslím Nomádů
Pokud je pastvina bohatá, tak vody moc nepotřebujete. Zvířata si vystačí skoro na sto procent se šťavnatou trávou. Během zimy ustájit na omezeném prostoru, který zůstane během pastevní sezóny prázny a vydezinfikuje jej slunce, případně vápno, případně nějaký dezinfprostředek - dle proveditelnosti. Tak by to bylo teoreticky nejlepší.
Jak to funguje v ZOO, to by jste měla vědět, když jste tam pracovala. Myslím že opět - pevné ustájení dezinfikovat.... ? něčím..... a výběh - co největší, uzavřít když je bláto, opět nevím jak často něčím vhodným vydesinfikovat, možná jen tím vápnem.

Ono navíc střídání pastvin z hlediska produkce trávy a z hlediska parazitů vyžaduje jiné intervaly. v intenzivním chovu se může stát, že zvířata se vrátí do obrostlého oplůtku zrovna když se vylíhnou paraziti, které tam nakakala při své poslední pastvě. obecně platí, že pastvin by mělo být co nejvíc, pak se promořují pomaleji. taky je super střídat pastvinu a louku na seno. pastvina, která byla minulý rok louka na seno, se dá považovat za čistou pro účely porodů a odchovu mláďat. pak je super střídat pastvu různých zvířat, které nemají společné parazity, třeba ovce střídat s koněm. v zahradních chovech můžou pomoct husy nebo drůbež. no a pak takové to kosení nedopasků, rozmetání trusu - breberky nemají rádi sucho - a naopak, nepást na krátce spaseném porostu, protože breberky se drží u země a když nutíte zvířata žrát zbytky trávy i s hlínou, vlasovkám se to extra líbí.

Kdyz spasate strane a ovce mate v podstate jen na takovych mistech tak tezko budte ty strane susit. Takovy mista nemaj ani takovej vynos jako roviny. Teorie je jedna vec, realita druha. Vapnit nebo dezinfikovat pastviny? Vapnenim se nejak degraduje porost. Presne bych to musel najit.

Jo to je vono. Nejaky porekadlo na to je ze vapneni syna obohati a vnuka privede na buben nebo tak nejak. Holt pidichovy zahradkovy jsou odsouzeny k parazitum. Kdyz takhel obcas jedu streku na moravku vlakem tak je takojech zahradek kupa kde to hlodaj dve tri ovecky placek 10x10m. Moc me to hlava nebere, me takovej pohled netesi.

Vápnění pomáhá možná na leccos, ale na střevní parazity stejně ne. na ty funguje jen to, co jsem řekla. nechat vyschnout, nechat spást jiným zvířetem, nebo nechat umřít hlady střídáním pastvin.