Dobry den,
mam rodinny dum s celkem vetsi zahradou a nechce se mi ji celou sekat a chtel bych si na cast zahrady dat ovce a zajima me priblizne kolik ovci na tu plochu dat aby jich nebylo moc.
Vyclenena cast pro ovce je nejakych 1250m2 kde bych jim udelal pristresek a potrebne veci aby se tam meli dobre.Kolik ovci by bylo dobre tam dat aby jim prevazne vystacila trava + nejake mensi mnozstvi pamlsku jako jsou jablka mrkev atd?Chovat bych chtel pravdepodobne ovce suffolk.Nikde jsem nenasel nejaky konkretni nazor napriklad ze 1 ovce potrebuje 250m2 5 ovci tedy 1250m2 tak abych vedel kolik tak nejak dat.
Dekuji za odpoved.
A to budete chtět odchovávat i jehňata? V průměru se počítá s odchovem 1,7 jehněte na bahnici a to je jako jedna ovce. Na ten prostor co uvádíte tak 2 ovce a berana jenom v období připouštění a pak šup s ním do mrazáku. A když bude sucho a neporoste tráva, tak objíždět různé meze a sekat jim trávu do krmelce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je na dvě jehňata na výpas, co půjdou do mrazáku jakmile neporoste dost trávy. Max.
Ono té trávy zas tolik neroste, když to vztáhnete na to, kolik sežere denně ovce. Pokud je na té ploše trávník, ve smyslu zahradní travní semeno, tak ani ty dvě jehňata se tam neuživí, protože okrasný trávník roste hodně pomalu, má malou produkci.
Já mám 900 m2 trávníku a přes léto mám problém na tom upást 40 morčat, protože prostě ohrádku posouvám rychleji, než stačí tráva dorůst. Asi tak.

Mattyssek
napsal(a):
No jehnata spis prodavat.Takze by byl asi pevny pocet. A berana teda si nenechavat na pristi pripousteni?
To nedáte. na stádo ovcí je to malé.
ono nikde se nepíše 1 ovce/250 m2, protože je to blbost. Pět ovcí, to je nějakých 0,6 dobytčí jednotky. Máte 0,125 hektaru. Přiměřené osazení vynikající pastviny je nějakých 0,375 dobytčí jednotky. To je 180 kg živé hmotnosti zvířat. To se píše. Suffolk je velké zvíře, takže na tuhle hmotnost máte dvě bahnice bez berana a bez jehňat.
A to jen za předpokladu, že tam je vynikající produkční porost.
Fakt, jestli je tam trávník, zapomeňte na to. Na trávníku se dají stěží pást ta morčata.

Samozřejmě fyzicky na to místo nacpete zvířat mnohem víc, ale v tom případě to bude opravdu jen výběh, ne pastva, a budete krmit jak mourovatej. A co přes zimu, když tráva není? To je nejjednodušší mít trávožravá zvířata v mrazáku.
Mattyssek
napsal(a):
No jehnata spis prodavat.Takze by byl asi pevny pocet. A berana teda si nenechavat na pristi pripousteni?
No, tak že uvažujete asi o chovu, když se ptáte ba berana k připouštění. Jestli je to váš sen, jděte do toho. Trávožravá zvířata se přes zimu stávají senožravá a jestli neobracíte každou korunu, tak seno celkem v pohodě koupíte vždy. S tím beranem bych se ve vašem případě přes zimu nezatěžoval. V srpnu - září koupíte buď staršího(bývá ověřený ale taky už nebezpečný), nebo mladého urostlého, který na ty vaše dvě oveny postačí. Beran pak v prosinci může do klobás-mrazáku.... Pak příjde bahnění. Nádherná věc, sem tam spojená i s problémy. Nejkrásnější je ale pak pohled na jaře na pasoucí se oveny s dovádějícími jehňaty. Opravdu k nezaplaceni! Co ovšem bývá k zaplacení jsou občasné zdravotní problémy, sem tam končící úhynem zvířete. Léčba vás vyjde tak na 500-1000, -Kč a stejně kolikrát budete kopat jámu. Mezi tím - krmení, voda, stříhání, hnůj, závistiví a rozzlobení sousedi, registrace, kontroly, první jehně na grilu, druhé jehně na grilu, suchý rok= neroste tráva, mokrý rok = bláto, třetí jehně prodáte, nemusíte sekat zahradu.....
Je to jen na vás

A za několik let to všechno vybijete kvůli neřešitelnému problému s červy a kokcidiózou :D
Takových zahradních chovatelů je...
No to byla dostatecna odpoved takze max 2 ovce bez berana
to neni problem.Ja se ptal protoze všude se pise neco jineho tak me zajima jak to je realne.Ja nepotrebuju velkochov spis jde o to nesekat jak blazen a kdyz je moznost tak je preci jen hezci pohled kdyz travu zkracuji ovce nez spocenej a nastvanej majitel se sekackou.A jak rikate pohled na male jehnata k nezaplaceni.Proto take premyslim nad ovcemi.A je mi jedno jestli tam budou dve nebo 15.Kdyz na to misto se vejdou jen 2 aby ten travnik byl vyuzitej a ne jen hlina tak budou dve.Nejde o penize kazdou korunu rozhodne nepocitame me slo trochu o to ze to vypadá lip kdyz tam je zvire a kdyz se priblizne vykryji naklady s prodejem jehnat tak dobrej bonus k tomu
I tak dekuji za radu.

Mattyssek
napsal(a):
No to budu sekat zbytek zahrady coz bych musel stejne.Ale o 1200 m2 min coz sezerou ty ovce.Ja mam jeste dalsich 2100m2 zbytek zahrady.
Ovcím ale nemůžete dát trávu z koše sekačky.

Mattyssek
napsal(a):
Jo to mate pravdu z toho bych seno neudelal.
Takze 1200m2 normal travniku zadny golfovy nebo tak neco na 2 nevystaci?Plus nejake lehke dokrmovani?
Normál trávník je na krmení fakt pitomej. se podívejte, jak to roste pomalu, v porovnání s loukou. nebo možná vy takové věci nezkoumáte, ale mám takový trávník a kromě toho obrážím různé příkopy s kosou a ten rozdíl je obrovský. za týden pěkného počasí v květnu je trávník, teda zahradní trávník, prostě "nesekaný", není to trávník ze žurnálu. ale postavím na něm ohrádku s morčatama a během dne jí pětkrát přestavím jinam, protože je vypaseno. a když bude dobrý počasí a myši budou venku celý den několik dní po sobě, tak mám za týden problém, kam ohrádku postavit, protože všude je tak málo trávy, že to, co dorostlo za ten týden vydrží morčatům k pastvě tak hodinu a to sotva, a kdybych je tam nechala dýl, zničí drn. A to jsou morčata, ne ovce.
No ale když sekám venku opravdovou trávu, ne speciální vyšlechtěné zahradní odrůdy, které jsou šlechtěné na to, aby dělaly hustý drn a MÁLO ROSTLY, tak za týden už poznám kde jsem sekala jen podle tupých konců listů. Prostě v květnu jsem schopná vysekávat jedno místo pořád dokola a myši mají neustále plné žaludky.
V suchém létě chodím kolem potoků a než nasekám potřebné množství, je to vopruz. A na trávník nemá cenu nic dávat, leda jako "letnění" v tom smyslu, že venku se na myši líp kropí zahradní hadicí, aby se neuvařili.
Asi takhle.

Jestli chcete, aby ta vaše vyhrazená plocha uživila ty dvě ovce, tak tam musíte mít bezpodmínečně jinou trávu. Ta hodnota zatížení pastviny je spočítaná na vysokoprodukční porost. Takže pastevní směs s hnojením a nejlépe se zaléváním v době sucha.

Furt dokola. Loni jsem s takovym sekackarem vybehnul.1000m normalni louky na jednu ovci. A k tomu si drzte palce at prsi. Nic mensiho nema vyznam testovat.

Mattyssek
napsal(a):
Aha.No zalevani neni problem stejne to zalevam ze studny takze to jsem delal i doted.No takze to nema smysl je tam davat?
No, nemá. Pokud je tam zahradní travní směs, tak fakt ne. To má s trávou společného jen to, že je to zelené. Ale produkce zelené hmoty je minimální. Celé šlechtění těch odrůd je stavěné na tom, aby byla minimální. Což je super, protože to posekáte jednou za týden a vejde se vám to do košů u sekačky.
Jedna ovce sežere DENNĚ 6 - 10 kg zelené hmoty.
Když v sobotu posekáte, máte nasekáno metrák trávy?

napsal(a):
Ovcím ale nemůžete dát trávu z koše sekačky.
Proč ne?

napsal(a):
Proč ne?
Jsou to moc krátká stébla. velmi rychle se to zapařuje. navíc krátká stébla dělají brekule s bachorovou motilitou i mikroflórou. je to fajn recept na nadmutí nebo jiné poruchy trávení.

To zapaření bych brala, o zbytku jsem takto nepřemýšlela. My právě "přilepšujeme" nasekanou trávou, samozřejmě hlídám zapaření. Vždy s chutí sežrali a vždy bez problému.

napsal(a):
To zapaření bych brala, o zbytku jsem takto nepřemýšlela. My právě "přilepšujeme" nasekanou trávou, samozřejmě hlídám zapaření. Vždy s chutí sežrali a vždy bez problému.
No tak že se "nikdy nic nestalo" celkem nic neznamená. pravděpodobnost, že se stane, je prostě vyšší než při jiném způsobu krmení a to výrazně. sekačková tráva je jedna z "učebnicových" příčina nadmutí. ale stejně jako se nenadme každé zvíře vždycky když sežere jetel, mokrý porost, namrzlý porost, zapařené zelené, nahnilé okopaniny a já nevím co ještě, nenadme se každá ovce co požere zbytky ze sekačky. ale ono se vám ty rizikové faktory sčítají a pak je to souhra vlivů. sekačková tráva + jemnější seno nebo hladové zvíře, nebo sekačková tráva + pohnojený trávník, takže více živin v té trávě, nebo sekačková tráva + mokrý porost. a protože člověk seká trávu obvykle o víkendu, nadmou se vám v neděli, tak snad máte ochotného veterináře

JJ, veterináře máme ochotného
Jsem nechtěla aby to vyznělo, že obhajuji krmení "sekačkovou trávo" Jen konstatování
Disponuji obdobnou plochou jako zadavatel, jedná se o klasickou mezofilní louku (traviny, bylinky...-ovsík, lipnice, řebříček, jitrocel, pampeliška, atd.), nikoli anglický trávník.
Zvažuji pořídit od známé dvě 3 měsíční jehňata na dobu asi 4 měsíců, pak porážka, či prodej... Mohou se 2 jehňata 3-7 měsíců +- reálně na této ploše uživit, pokud bych neřešila extrémní výkyvy počasí? Přídavek jádra by nebyl problém...
(Samozřejmě, když to stačit nebude, mohu trávu přisekat, či rozšířit ohradu, což bych z určitých důvodů nerada. Opravdu nemíním nechat ovce hladovět. Spíš jde o to, že pokud by sečení trávy mělo být časté, pak v tuto chvíli nejsem přesvědčena, že bych za těchto okolností jehňata chtěla pořizovat...) Proto prosím a děkuji za názory.

A umite cist?

mustela.erminea
napsal(a):
Disponuji obdobnou plochou jako zadavatel, jedná se o klasickou mezofilní louku (traviny, bylinky...-ovsík, lipnice, řebříček, jitrocel, pampeliška, atd.), nikoli anglický trávník.
Zvažuji pořídit od známé dvě 3 měsíční jehňata na dobu asi 4 měsíců, pak porážka, či prodej... Mohou se 2 jehňata 3-7 měsíců +- reálně na této ploše uživit, pokud bych neřešila extrémní výkyvy počasí? Přídavek jádra by nebyl problém...
(Samozřejmě, když to stačit nebude, mohu trávu přisekat, či rozšířit ohradu, což bych z určitých důvodů nerada. Opravdu nemíním nechat ovce hladovět. Spíš jde o to, že pokud by sečení trávy mělo být časté, pak v tuto chvíli nejsem přesvědčena, že bych za těchto okolností jehňata chtěla pořizovat...) Proto prosím a děkuji za názory.
Mělo by jim to stačit.
Pokud nebude, tak budete přikrmovat, nebo porazíte dřív, když s tím dopředu počítáte.

Já si myslím, že na tak malou výměru by kdyžtak stálo za úvahu tam dát jiné plemeno. Nějaké kamerunky, nebo ouessantky, nebo prostě něco malého. Pán si určitě někde přečetl, že plemeno suffolk má hodně masa, ale takové zvíře se musí taky pořádně nakrmit, což je na takové ploše nereálné.

Vždyť ten druhý dotaz od mustela nebyl konkrétní.
Jo, je to pravda, Kubo, taky bych dala jiné než masné plemeno.

Kdyby se to neresilo aspon tejden, ale takhle...
napsal(a):
Mělo by jim to stačit.
Pokud nebude, tak budete přikrmovat, nebo porazíte dřív, když s tím dopředu počítáte.
Děkuji za konstruktivní názor.
Ad mastnacek: Číst umím, děkuji za optání. Problém je, že výše zmíněné odpovědi se bohužel dost rozcházejí. Např. přezdívka a profesor píšou, že ano, jiní, že ne. Navíc zadavatel řeší CELOROČNÍ chov ovcí na dané ploše. Tam tedy vyplývá, že spíše ne. Proto jsem se tedy dovolila zeptat, zda alespoň pro jehňata na 4 měsíce přes léto ano...
Navíc pro mě, jako úplného začátečníka fakt není jednoduché se v té diskuzi zorientovat. Proto se raději znova optám, a pro vás budu za negramota, než abych něco špatně pochopila a zvířata to pak odnesla. Přeji hezký zbytek dne.
mustela.erminea
napsal(a):
Přeji krásný den, máme sad se starými ovocnými stromy, jablka, švestky, hrušky. Velikost 1400 m. V dubnu dvě jehňata koupit, jedno se jmenovalo Říjen a druhé Listopad. Tráva jim vždy stačila. Cokoliv spadlo ze stromů, snědli. Zvykali se pomalu, takže žádné trávicí problémy neměli. Švestky jedli celé, pecky pak při přežvykování vyplivovali. Sad byl krásně uklizen, sem tam jsem shrabala bobky pod stromy. Přístřešek, kam chodí v dešti a za velkého slunce tam máme, ale není nutný. Jsou tam přece stromy. Voda liz. Stačilo jim to vždy. Pak jsme chov zvětšili, toto máme jako zimní výběh, máme 5 bahnic, berana, letos osm jehnat. Máme další dvě pastviny. Takže věřím, že vám to na dvě jehnata vystačí, moje zkušenost. Dokrmovat jsme nemuseli. Při tomto typu chovu na maso jen přes léto jsme ani veta nepotřebovali, jehnata byla odčervená, než k nám došla a na podzim šla pod kudlu. Za mne doporučuji. Plemeno máme suffolk. Jádro jsme jim nedávali, tvrdý chleba ano. Moc jim chutná a pěkně k vám přiběhnou. Jen pár kousků pro chut, ale nemusíte. Jeden rok bylo ohromné moře švestek a maso mělo pak švestkovou příchut. Opravdu. Tento chov byl opravdu bezproblémový. Pustte se do toho bez obav. Seno jsme jim zakládali, ale nežrali ho, přes léto. Takže stačí pár košů sena, jen kvůli vláknině, kdyby měli chut. Vyfotím vám sad i pastvinu, kde je naše stádo nyní. :).

přezdívka
napsal(a):
A to budete chtět odchovávat i jehňata? V průměru se počítá s odchovem 1,7 jehněte na bahnici a to je jako jedna ovce. Na ten prostor co uvádíte tak 2 ovce a berana jenom v období připouštění a pak šup s ním do mrazáku. A když bude sucho a neporoste tráva, tak objíždět různé meze a sekat jim trávu do krmelce.
Pro mustela.erminea: i prezdivka tam temer jasne pise ze dve ovce ale jen s pridrenejma usima kdyz trava neporoste. U jehnat na maso je to jednoduchy, kdyz trava nebude, obe zabijete. Jestli mate vydatnou louku, poridte klidne tri, jak uvidite ze trava zacina nestihat, tak jedno rohnete. Prehanim do jiny ohrady jakmile vidim ze trava "bledne". Mam ohrady s vymerama okolo 2000m nekde min nekde vic je to ve strani blbe se to meri. Kusu mam 4 dopely a tri jehnata. Vsechno zravy plemena.

Mastňáčku, vsadím se, že nevíš, co je žravý plemeno!
Ty walliserky žerou jak muj poník! Normálně mám už teď vyžranou ohradu (půlhektar krásný úživný trávy), co mi normálně stačil pro zvířata až do července... měla jsem vždycky 3 ovce (2 bahnice, skopec) s odchovem + 2 minikozy. Letos mám skopce, bahnici + 2 jehňata a 2 walliserky + 2 minikozy a už maj vyžráno a musim přehánět... to je masakr! Jakože ne na drn, ale už se mi to přestává líbit.. tak 6 cm tráva.
Zlatý zwartbly!