fatcy

XXX.XXX.164.210
Prosim o radu, snazila jsem se nasbirat informace, docetla jsem se z ceho sestavit krmnou davku, ale nevim, v jakem pomeru, po pripade nasmerovani na nejaky odborny clanek. K dispozici mam jecmen, vojteskove granule, psenicke otruby. Samozrejmosti je seno a mineralni lis. Koza ted dostava jen psenicne otruby, kozu kupuji, pomalu bych rada presla na "hodnotnejsi" krmivo pro zvyseni produkce mleka.
Majdavé

XXX.XXX.15.145
Také by mě zajimalo čim zvysit produkci? A jaky je zhruba průměrný denní nadoj u ceske bílé kozy? HlEda la jsem ale informace se dost rozchází. A pak taky me zajímá jestli 4 léta koza není už stara na připuštění? Začínám s chovem.
Honza a Heďa

XXX.XXX.132.104
Pro začátek Ječmen smíchejte s ovsem a přidejte jen trochu těch granulí, třeba 50% 50% a granule trošku. S granulemi a ječmenem zkušenosti nemám, já krmím ovsem s troškou sojových bobů, ke kterým jsem se náhodou dostal. Asi jen do 5% dávky jim dám. Ale i s ovsem si dobře vystačí. Je dost bohatý na bílkoviny, ale ty granule a soja by byly vždy super přidávat.
S kozou je to těžké, když bude mít dost bujný porost na vyžrání, tak bude mít mléka dost. Oves produkci zvýší. Když vynecháte seno na týden, snížíte výtěžnost sýru. Každopádně, při správném krmení, potřebujete minimálně 1l mléka od kozy, jinak se Vám nevyplatí ji živit. Už litr je málo, to má sotva na své náklady, přičemž teda práci nesmíte počítat. Já mám teď stádo druhým rokem a správné krmení se na nich začíná projevovat až teď po dalších kůzlatech, kdy mají průměrně 2-3 l mléka na kozu. Je i taková, co má litrů 5, ale to je spíš štěstí, najít takovou, ale čekáme co se z nich vyvrbí, zatím máme jen hrubé odhady.
Honza a Heďa

XXX.XXX.132.104
A 4 letá je nejlepší, kůzlata už měla a má dlouhý život před sebou. Dobře ji krmte a za rok se budete divit, ale už letos musí mít aspoň 1,5 litru.