Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lumpikt

6.5.2017 21:46
lumpikt

XXX.XXX.92.43

Již několik týdnů zachraňuji burského kozla. Je to asi takhle. Byl mi půjčen kozel ke kozám, měl se moc fajn. Leden, únor velké mrazy a protože kozel bydlel sám v boudě a já ho měl s osmi kozama ve zděném chlívku majitel nespěchal s vracením. Co se ale nestalo - kozel začal hubnout. Okamžitě jsem kontaktoval majitele, ten mne ubezpečoval, že odčervoval. Tak jsem pro jistotu kozla oddělil od koz. Myslel jsem si, že mu třeba nedají pořádně nažrat. A kupodivu se kozel zlepšil. Někdy koncem března kozel na boku a nemůže vstát. To už jsem mezi tím začal studovat co všechno by mu mohlo být. Tak či tak jsem volal veterináře ten píchnul na odčervení a nějaké vitamíny. Kozel opět ožil a dobrý - týden pak znova stejný scénář. Kontaktoval jsem jiného veta vzal co mu bylo podáno a jel do ordinace. Kozel už byl opravdu hubený doktor píchnul opět nějaké vitamíny, k posílení k chuti k jídlu. Sám jsem si vyžádal něco na kokcidiózu a dával pět dní Sulfaxol. Počkal jsem tři týdny a poslal bobky SVÚ. To už jsem měl nastudováno kde co a znal i diagnózu (nastudovanou). No a vyšetřením se i potvrdila - kokcidióza na pět vykřičníků. Znovu jsem tedy vyhledal veta, on objednal lék na kokcidiózu (cena 2100, -) Tolzesyn. Teď chci počkat tři týdny pošlu znovu na kopr. Co ale potřebuji. Je mi jasné, že takto postižené zvíře má poškozeno tenké střevo. Nechci se bavit o utracení zvířete - chci ho - proto potřebuji pár rad, jak to udělat ať se ten příjem živin zlepší. Nebudu vám psát čím krmím - chcci vaše rady a pak písnu zda to dělám. Prostě potřebuji aby kozel ztloustl. A dostal se do kondice. Děkuji všem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2017 22:23

Za mě, nemyslím si, že za problémy vašeho kozla může kokcidióza. ne takhle dlouho. kokcidióza má totiž jednu zásadní vlastnost, a to je vznik imunity. proto obvykle nezpůsobuje žádné potíže dospělému zvířeti, protože už to překonalo jako malé a je imunní. a pokud se zvíře setká s nemocí jako dospělé, taky si vytvoří imunitu a to poměrně rychle.

takže v podstatě není možné, aby vám od února do května chřadlo zvíře kvůli kokcidióze. spíš to bude tak, že kozel má nějaký jiný problém a kokcidie jen využívají situace a zhoršují stav zvířete. pokud má průjem nebo bolesti břicha. pokud ne, tak je to v podstatě náhodný nález, který vám vadí tím, že vám zamořuje prostředí pro kůzlata.

lumpikt

6.5.2017 22:26
lumpikt

XXX.XXX.92.43

Ne nemá průjem, bobky v pohodě, žádná krev. Ale jaký problém?

6.5.2017 22:31

lumpikt napsal(a):
Ne nemá průjem, bobky v pohodě, žádná krev. Ale jaký problém?

Jakýkoliv jiný.

prostě že najdete v trusu kokcidie ještě neznamená, že jsou ony problémem choroby. a kokcidie neumí dělat dlouhotrvající onemocnění. i kdyby měl kozel v únoru těžkou klinickou kokcidiózu s krvavým průjmem, jakmile by přežil, teď už by musel být fit, nebo téměř fit.

lumpikt

6.5.2017 22:35
lumpikt

XXX.XXX.92.43

Začervený není, koprologie jeden nebo dva křížky nebo vůbec nic. Co dál? Bolesti břicha žádné, teplota není, pořád si myslím, že má malou chuť k jídlu - potřeboval bych ho rozežrat. Co radíte jinak - rozbor krve?

6.5.2017 22:46

lumpikt napsal(a):
Začervený není, koprologie jeden nebo dva křížky nebo vůbec nic. Co dál? Bolesti břicha žádné, teplota není, pořád si myslím, že má malou chuť k jídlu - potřeboval bych ho rozežrat. Co radíte jinak - rozbor krve?

Opravdu ho ostatní kozy pustí ke žrádlu? jak je staré to zvíře? nemá problém se zuby? nemá problém s paznehty či s pohybem obecně? tím bych asi začala.

rozbor krve, no, něco můžou napovědět mikroprvky, jestli třeba není podvyživený, něco možná krevní obraz, ale asi si od toho neslibujte zázraky. příčin chřadnutí bez průjmu je spoustu možných, ale ty nejprofláklejší, jako jsou abscesy někde v těle, chronický zánět pobřišnice nebo paratuberkulóza, to se stejně určuje nejlíp pitvou. Poslouchal ho někdy někdo fonendoskopem? třeba i pasteurelóza a chronický zápal plic umí chřadnutí zvířete.

7.5.2017 08:16
moonika

XXX.XXX.128.109

A čo to presne bolo na tie 1-2 krížiky v rozbore? Anemiu nemá?(sliznice-FAMACHA)
Zvláštne je to krátke zlepšenie po odčervení(ale to mohlo) byť tými vitamínmi súčasne dodanými.
Nenapíšete predsa len čím kŕmite?
Ostatné kozy sú fit?

7.5.2017 08:41
moonika

XXX.XXX.128.109

moonika napsal(a):
A čo to presne bolo na tie 1-2 krížiky v rozbore? Anemiu nemá?(sliznice-FAMACHA)
Zvláštne je to krátke zlepšenie po odčervení(ale to mohlo) byť tými vitamínmi súčasne dodanými.
Nenapíšete predsa len čím kŕmite?
Ostatné kozy sú fit?

Lebo si viem predstaviť že kozel bol začervený, nedostatočne odčervený alebo s rezistenciou na tú látku ktorou ste odčervili, mohlo čiastočne zabrať ale stále sú tam, keďže ste ich tam pod odčervení nejaké mali(aj keď to už mohli byť nové nazbierané na pastve) ak by to bola napr,.tá vlasovka, bol by slabý z anémie(píšete že od slabosti ležal na boku). Ale takisto je veľmi pravdepodobné čo píše bodlinka, kiež by to bol ten jednoduchší scenár-parazity.

lumpikt

7.5.2017 09:18
lumpikt

XXX.XXX.92.43

Nejprve děkuji všem - na otázky, ano vet ho poslouchal, řekl že je vše v pořádku.
Čím krmím - seno, voda, oves, vojtěškové granule, hrstka zelené trávy, kopřivy mleté, poprášit kvasnicema, a občas i takové energetické granule pro telata. Opakuju průjem nemá, je už dlouho oddělený. Stáří kozla je dva roky.

lumpikt

7.5.2017 09:22
lumpikt

XXX.XXX.92.43

Muellerius capilaris +
Trichocephalus +
vajíčka GIN +

ostatní negativní a Eimerie jsem psal pět !

lumpikt

7.5.2017 09:28
lumpikt

XXX.XXX.92.43

Odčervený injekčně dvakrát v rozmezí 1 týdne. Pokaždé jinou látkou. Paznehty udělány v pohodě, zuby - koukal jsem nic, ale dneska prohlédnu pořádně. Sliznice jednou pěkně růžové, jednou světlé. Anémie - znamená to dodat železo?

Jen takový nápad

7.5.2017 11:50
Jen takový nápad

XXX.XXX.219.211

Nechcete se do krmení pouštět, ale... Bodlinka přesně popsala jak to s kokcidiózou je. Ale nebyla zmíněna jedna věc. A to, že ve své (původní a asi i současné) snaze "kozla vykrmit" (možná se vám hubený jen zdál) mu můžete způsobit takovou újmu, že se právě ty kokcídie rozhojní a kozel jim podléhá (později, již poškozen, pak pravděpodobně i jinak celkově strádá).

Přidejte reakci

Přidat smajlík