Majdavé

XXX.XXX.128.2
Dobrý den, chci koupit kozu dojenou. Dáva 1-1,5litru denne. Zajímá me zda je to dobre množství četla jsem ze se u některých koz pohybuje denní nadoj kolem3-5 litrů ale z praxe jsem se nikdy s takovým množstvím nesetkala. Kazdej kdo z mého okolí dojí tak má max 1,5litru denne při dojení ráno večer. Jsem z toho zmatena a nevím cemu verit a jak se teda rozhodnout ohledně koupě.
Kamilko

XXX.XXX.79.111
Ano,1,5 l denne je malo ale produkcia mlieka zavisi od viacerych faktorov, hlavne krmenie, ale aj zdravotny stav, vek zvieraťa, plemeno atd
????

XXX.XXX.94.77
Opravdu je to málo, chovám obyčejné bílé kozy a nádoj je na druhé laktaci ke 4 litrům denně, loni 3 litry od každé. Kozičky jsem koupila za 1000 kč. Tak raději vybírejte.
Majdavé

XXX.XXX.128.2
Je bez pop kříženec asi a stári 4roky.. Kolik melanu kulatý nevím chtěla bych připustit hned jak to půjde aby nebyla sama. Vyčetla jsem nějaké řady jak zlepšit krmení. Ale problém je že v inzerci ne a ne najít to nějakou co dojí.
Effi

XXX.XXX.155.25
Moja nadoji denne cca 4 litri. Kríženec slovenskej bielej kratkosrstej.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Majdavé
napsal(a):
Dobrý den, chci koupit kozu dojenou. Dáva 1-1,5litru denne. Zajímá me zda je to dobre množství četla jsem ze se u některých koz pohybuje denní nadoj kolem3-5 litrů ale z praxe jsem se nikdy s takovým množstvím nesetkala. Kazdej kdo z mého okolí dojí tak má max 1,5litru denne při dojení ráno večer. Jsem z toho zmatena a nevím cemu verit a jak se teda rozhodnout ohledně koupě.
Ono není koza jako koza. kříženec na pár korun, kterého krmíte trávou, prostě přebornice nebude. protože jednak na to nemá genetický potenciál, jednak jí na tu užitkovost nenakrmíte.
Majdavé

XXX.XXX.128.2
napsal(a):
Ono není koza jako koza. kříženec na pár korun, kterého krmíte trávou, prostě přebornice nebude. protože jednak na to nemá genetický potenciál, jednak jí na tu užitkovost nenakrmíte.
Jasně to chápu, ale jsem schopna investovat do pořízení max 1500 a nechci kuzle chtěla bych aby už byla rozdojená. Vím že mám nejspíš moc nároků a málo peněz. Ale začínám a nevím jestli v tom budu pokračovat jestli třeba za rok neřeknu ze si radeji koupím už produkty hotove... Chci to prostě zkusit pozemky mam ale oplocení taky nebude zadarmo takže zatím jsem oplatil a tak 1000m2 s tím ze podle toho jak me to chytne budu plotit další a třeba i pořizovat další kvalitnější kusy... Nemůžu po okolí nic najít ktera by dojila aspoň ten litr. Chtěla bych si zkusit vyrobit sýry a tak hrozne me ta výroba láka. Ale co je nejpodstatnější nepoznám proste kozu od pohledu ktera by mela potenciál na dostatek mléka jsem nezkušena. Četla jsem ze podle veminka ale něco jiného je čist a pak realita.
Majdavé

XXX.XXX.128.2
Takže ji teda brát nemam?

Majdavé
napsal(a):
Jasně to chápu, ale jsem schopna investovat do pořízení max 1500 a nechci kuzle chtěla bych aby už byla rozdojená. Vím že mám nejspíš moc nároků a málo peněz. Ale začínám a nevím jestli v tom budu pokračovat jestli třeba za rok neřeknu ze si radeji koupím už produkty hotove... Chci to prostě zkusit pozemky mam ale oplocení taky nebude zadarmo takže zatím jsem oplatil a tak 1000m2 s tím ze podle toho jak me to chytne budu plotit další a třeba i pořizovat další kvalitnější kusy... Nemůžu po okolí nic najít ktera by dojila aspoň ten litr. Chtěla bych si zkusit vyrobit sýry a tak hrozne me ta výroba láka. Ale co je nejpodstatnější nepoznám proste kozu od pohledu ktera by mela potenciál na dostatek mléka jsem nezkušena. Četla jsem ze podle veminka ale něco jiného je čist a pak realita.
Ale tak na vyzkoušení, proč ne. ale prostě to berte tak, že nějaká extra dojka to nebude.
ono i logicky, rozdojenou dobrou dojnici vám za pár korun nikdo neprodá.
Nehledě na to, že i tu výrobu sýrů se musíte naučit a pokud vylejete 1,5 litru nepovedeného, tak vás to sice naštve, ale ne tolik, jako kdyby to byly 4 litry... - Poznatek z vlastní zkušenosti Když byli moji synové menší, tak nám 1,5 - 2l denně na vaření stačily. Teď mi stačí 1,5 litru - občas si udělám sýr, jinak podělím pesana a slepice a spokojenost na všech stranách
Nebylo by lepší, koupit si na nějaké farmě kozí mléko a zkusit si ten sýr udělat? Za 1500, -, když budete mít kliku, koupíte malou kozičku po dobré dojnici a budete ještě chvíli čekat na mléko. Laktační křivka stoupá zpravidla pozvolně. Takže na první laktaci se topit v mléku nebudete.
Koupit si rozdojenou údernici za takové peníze je asi tak pravděpodobná, jako výhra ve sportce.
Před pár lety jsem k takové koze přišla a na kozičky po ní je pořadník
majdave

XXX.XXX.128.2
axroth
napsal(a):
Hlavně se tu nikdo nezmínil o tom, že když uvažujete o pořízení koz, tak podle zákona musíte mít minimálně dvě.
Ano ano kozy by byly dvě jsem schopná dát 1500 za kus.
Někdo výš tu psal, že bych si mohla na zkoušku zkusit koupit za těch 1500 mléko... jasně no mohla ale když jsem se poptávala tak chtějí 55Kč za litr... pořádně ani nevím jaká je spotřeba mléka na konkrétní sýr a ani jakým sýrem pro začátek začínat. Na to jsem zatím nekoukala. Jde mi taky o to, že mám pozemek který potřebuju nějak udržovat a nemám na něj techniku, jedná se pozemky starého ovocného sadu asi 4500 m2 stromy jsou už takřka vyžilé moc úrody nedávají, loni jsem měla víc než jindy, což jsou 3plastové přepravky jablek :D to není mnoho z asi 20stromů, jsou už prostě vyžilé a některé i polámané a sekat to zahradní sekačkou nejde, a lítat po takové ploše s křoviňákem nemám náladu. Zatím jsem ohradila asi 1500-2000m2 postupně bych jim to zvětšila na celou plochu.
Je mi jasný, že mi nikdo nedá dojnici s 6litry, ale kolem sebe neznám nikoho kdo by měl takovou kozu, každej kdo má tak má tak max ten litr denně. Takže o těch velkých nádojích čtu jen tady nebo v jiných diskuzích ale realitu jsem ještě neměla šanci nikde vidět.
Kozu jsem nakonec po přečtení vašich příspěvků prve, nekoupila, když jste mi napsali že je to na hranici rentability že jí budu živit... A hledám teda dál, ale co v inzercích píšou že dojí je prodané, zasušených nebo nedojících, či kůzlat hafec.
majdave

XXX.XXX.128.2
Za kolik jste tedy vy koupili ty své kozy co dobře dojí? A kde jste je hledali v inzerci? Nebo jste jezdili po chovatelých? A nebo jste si koupili kůzlata a čekali rok a půl dva než dají první kůzlata a pak teprve mléko?
Vím jistě, že množit je nechci, proto nechci ani kůzle a chtěla bych rovnou kozu co už dojí... Mám strach z množení, četla jsem že u koz jsou porody komplikovaný, nevím nikde o kozlovi a ani nevím kdy se kozy prskají. Jsem prostě amater co to chce zkusit a rád se pomazlí se zvířetem a zároveň se aspoň užitečným způsobem zbavím trávy. Navíc jsem moc úzkostlivá a asi by mi i vadilo následně kůzlata dávat pryč aby se měli dobře a nešli na pekáč-ačkoliv je to běžná věc. Prostě co se u mě narodí tak jsem v tomhle ohledu moc úzkoprsá a než slyšet že je někdo snědl, to nene :D :D a navíc co bych si počala s případnýma kozlíkama kdyby se narodili místo koziček. Pokud by mě to bavilo tak bych max tak ty 4dospělé kozy, víc určitě ne. Vyžaduje to péči a já jsem pintlich a vše potřebuju mít tip top, takže raději dám veškerý komfort 2-4kozám než jich mít hotový stádo který bych nebyla schopná ani pak nikomu prodat...
Ale bez pripúšťania to nejde.Dobrá dojka vám po pôrode vydrží celkom dobre dojit dva roky potom to dosť klesá. Môže sa vám podariť zohnať v lete alebo na jeseň dcéry po priemerných dojkách, ak budú urastené, dosť veľké, môžete v zime pripustiť, takže by ste tak dlho nečakali. V chove si človek pomaly vypestuje trpezlivosť:) Ja som zopár kôz zohnala na jeseň, cca 8-9mesačné, lacno, okolo 40e mám dojem, aj som ich pripustila takže na jar už rodili. Ak by vám niekto cudzí len tak predal akože dobrú práve dojacu dojku, hľadala by som za tým vždy nejaký zádrhel aj keď aj zázraky sa občas dejú:) Tiež mám jednu kúpenú asi ako 7ročnú 5litrovku mám dojem za 50e, pani rušila chov, bolo to na jeseň keď ešte dojila 2,5l. Je to aj o šťastí, ale ak je problém investovať viac ako 50e tak čo potom ak bude treba zavolať veterinára, tam tie sumy občas nebývajú nízke.
majdave

XXX.XXX.128.2
Voloďa
napsal(a):
Nechcem vám brať ilúzie, ale ak si myslíte, že ten váš sad vám vypasú kozy, tak to určite nie.
Pokiaľ potrebujete "živú kosačku" kúpte si radšej ovce. Na jar dve jahnence do jesene vypásať, na jeseň zarezať.
Máte vypasený sad a aj kvalitné mäsko.
Nechci nic zabíjet a k ovcim nějak nemám vztah přijde mi na obtíž řešitel navrch ještě stříhání...
majdave

XXX.XXX.128.2
moonika
napsal(a):
Ale bez pripúšťania to nejde.Dobrá dojka vám po pôrode vydrží celkom dobre dojit dva roky potom to dosť klesá. Môže sa vám podariť zohnať v lete alebo na jeseň dcéry po priemerných dojkách, ak budú urastené, dosť veľké, môžete v zime pripustiť, takže by ste tak dlho nečakali. V chove si človek pomaly vypestuje trpezlivosť:) Ja som zopár kôz zohnala na jeseň, cca 8-9mesačné, lacno, okolo 40e mám dojem, aj som ich pripustila takže na jar už rodili. Ak by vám niekto cudzí len tak predal akože dobrú práve dojacu dojku, hľadala by som za tým vždy nejaký zádrhel aj keď aj zázraky sa občas dejú:) Tiež mám jednu kúpenú asi ako 7ročnú 5litrovku mám dojem za 50e, pani rušila chov, bolo to na jeseň keď ešte dojila 2,5l. Je to aj o šťastí, ale ak je problém investovať viac ako 50e tak čo potom ak bude treba zavolať veterinára, tam tie sumy občas nebývajú nízke.
S veterinarem počítám ale nechce se mi investovat horouci šumu neb vím jistě že kdybych prodávala tak nikdy za více nikdo nekoupi... Před časem jsem mela Burske kozy s pop hloupe jsem si myslela že když prodám ze za stejnou cenu. Bohužel jsem se jich nemohla zbavit ani za nic nakonec jsem šla s cenou o 70%nižší než jsem koupila a i tak byl problém sehnat kupce. Takže se mi po tech zkušenostech nechce investovat do koupe vysokou cenu a obejdu se i bez pop. Tehdy jsem je dala pryc kvůli pozemku který jsem prodala.
Co mě ale zajima pisete ze nebude dojít když nebude Mít kolem dokola kuzlata jak je tedy možné ze kamarádky koza mela kuzlata 1x a už je to 5let zpátky a stále doji den ne 1,5litru? A druha koza kuzlata neměla a přesto pustila mléko den ne cca700ml?
majdave
napsal(a):
S veterinarem počítám ale nechce se mi investovat horouci šumu neb vím jistě že kdybych prodávala tak nikdy za více nikdo nekoupi... Před časem jsem mela Burske kozy s pop hloupe jsem si myslela že když prodám ze za stejnou cenu. Bohužel jsem se jich nemohla zbavit ani za nic nakonec jsem šla s cenou o 70%nižší než jsem koupila a i tak byl problém sehnat kupce. Takže se mi po tech zkušenostech nechce investovat do koupe vysokou cenu a obejdu se i bez pop. Tehdy jsem je dala pryc kvůli pozemku který jsem prodala.
Co mě ale zajima pisete ze nebude dojít když nebude Mít kolem dokola kuzlata jak je tedy možné ze kamarádky koza mela kuzlata 1x a už je to 5let zpátky a stále doji den ne 1,5litru? A druha koza kuzlata neměla a přesto pustila mléko den ne cca700ml?
Napr koza ktorá po odstave po druhom pôrode dávala 4,5l, v ďalšom roku bez pripustenia dávala v lete cca o liter menej, v ďalšom zas o liter menej. Ale ak vám stačí trocha mlieka tak by nemal byť problém možno aj pri doživotnom dojení po jednom pôrode :) aj keď kto vie ako by to bolo s kvalitou mlieka, ak si mliečna žlaza roky ani na pár mesiacov "neodpočinie". Známi keď sa kozám s capom akosi nezadarilo a oni to zistili až keď boli zasušené, tak ich normálne potom na zelenom zasa rozdojili, ale to sa stáva skôr lepším dojkám a dobrú dojku v laktácii vám ťažko niekto predá a ešte lacno.