Jirka05

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
jsem 16.letý student. Doma chovám pro radost pár českých strakáču a malé stádečko ovcí (3ks). Vše se snažím financovat sám, ale jelikož jsem student tak nemám pravidelný zdroj příjmu. Pouze to co si vydělám přes prázdniny na brigádě. Jenže i to nestačí. Kdyby mě rodiče nezafinancovaly oplocení pastviny pro ovce tak je asi nemám. +další... momentálně jsem musel koupit ohradník na přehradění pasviny na jednotlivé části jedná se asi celkem o 0,5ha. Což mě vyšlo fakt na docela dost peněz. Skoro mi ani nic nezbylo. A to co zbylo je tak taky není moc že si sotva mohu koupit něco pro sebe abych si udělala radost i sám sobě. A tak se obracím na Vás ale asi bezúspěšně. Je nějaká možnost výdělku či přivýdělku k ovcím? Z prodeje jehňat to asi úplně nepůjde budeme rádi když budou alespoň pro nás. Na dotace nemám nárok jelikož nemám celý 1ha a potřebný počet ks ovcí.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Všem děkuji za jakékoliv příspěvky...
Jirka05
napsal(a):
Dobrý den,
jsem 16.letý student. Doma chovám pro radost pár českých strakáču a malé stádečko ovcí (3ks). Vše se snažím financovat sám, ale jelikož jsem student tak nemám pravidelný zdroj příjmu. Pouze to co si vydělám přes prázdniny na brigádě. Jenže i to nestačí. Kdyby mě rodiče nezafinancovaly oplocení pastviny pro ovce tak je asi nemám. +další... momentálně jsem musel koupit ohradník na přehradění pasviny na jednotlivé části jedná se asi celkem o 0,5ha. Což mě vyšlo fakt na docela dost peněz. Skoro mi ani nic nezbylo. A to co zbylo je tak taky není moc že si sotva mohu koupit něco pro sebe abych si udělala radost i sám sobě. A tak se obracím na Vás ale asi bezúspěšně. Je nějaká možnost výdělku či přivýdělku k ovcím? Z prodeje jehňat to asi úplně nepůjde budeme rádi když budou alespoň pro nás. Na dotace nemám nárok jelikož nemám celý 1ha a potřebný počet ks ovcí.
V podstatě jste si odpověděl sám. Je to koníček asi jako když někdo sbírá známky.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
přezdívka
napsal(a):
V podstatě jste si odpověděl sám. Je to koníček asi jako když někdo sbírá známky.
Takže asi to asi nejspíš nepůjde... myslel jsem si to ALE DĚKUJI.
A co ti strakáči?jako chovný pár...nevím jak a čím krmíte, jaké máte vrhy...ale u mě si kříženci BU na sebe vydělaj plus něco navíc...práce je radost a čas je přesčas...
Se 3 ovečkami a necelým ha toho moc nevymyslíte...dotace je nad půl ha jako na plochu a ovce neřešíte...,..mít čistokr. s pop se vám taky nevyplatí...a mléčné plemeno?náročná práce...kvůli trochu sýra pro kamarády-studenty...
.no můžete se na nich naučit stříhat tady stále někdo volá po střihačích ...a nebo si zpracovávat vlnu a třeba plstit...už mě nic asi nenapadá
Jak píše přezdívka, je to koníček...pokud máte jehňata pro svou spotřebu tak si spočítejte kolik by jste za ně zaplatil, taky jestli je budete mít přez zimu tak zase spočítejte krmení, sůl...a v nejhorším veterináře...někdy je plus, někdy mínus
asi jsem vám nepomohla...ale jestli vás to baví...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nakupte korunovy dluhopisy prece...
Zkus prodávat králíci maso to by ti mohlo nějakou korunu donést, minimalizuj náklady na nákup krmiv a podle možností rozšíř chov abys měl přebytky které bys mohl zpeněžit. Jestliže nemůžeš prodávat jehňata z duvodu jejich nedostatku dalsi možnosti jsou jak psal kolega výš. Mléko (sýry atd.) vlna(výrobky z ní) služba(vypasani pozemku za nějaký finanční obnos). Kamarád bere dotaci na chovného berana ale neznám podrobnosti. Ještě je možnost chovat národní plemeno ovci na které je možné brát take nějaké dotace. Možnosti jsou otázka jaké má člověk možnosti v okoli a co může využít. Podle mě je nejjednodušší prodávat jehňata popřípadě jejich maso.

Kralici vyjdou sul nul za naklady. Jestli ovcem nemas zakazniky z vyssich vrstev ktery na korunu nekoukaj. Cena za kterou se na tebe lidi nekoukaj skrz prsty je cca 130kc. Ale jestli se nudou kopes do zadku tak jdi do toho, lepsi nez vysedavat v knajpe, u kompu nebo lovit na telefonu pikace. Hlavne si dej pozor s jakou cenou, cekoholi, zacnes.

Čs je hoby plemeno, krásný králíci, ale pomalejc rostou a u kresebných králíků je hodně jedinců do chovu nepoužitelných + mlynáři. Pokud si chceš přivydělat prodejem, přejdi na jiný plemeno nebo zkus mezi sebou dvě plemena křížit a využij heterozní efekt. Náklady si pokryješ, ale záleží na tom jak dokážeš nakupovat krmiva a to už je spíš o kontaktech. Nepřežeň to s množstvím zvířat, přestaneš zvládat čištění, rázem ti to začne chcípat a plánované přebytky zakopeš do hnoje.
napsal(a):
Kralici vyjdou sul nul za naklady. Jestli ovcem nemas zakazniky z vyssich vrstev ktery na korunu nekoukaj. Cena za kterou se na tebe lidi nekoukaj skrz prsty je cca 130kc. Ale jestli se nudou kopes do zadku tak jdi do toho, lepsi nez vysedavat v knajpe, u kompu nebo lovit na telefonu pikace. Hlavne si dej pozor s jakou cenou, cekoholi, zacnes.
Taktak, když jsem ještě bydlela u Prahy, tak poptávka králíků hodně převyšovala nabídku, prodávali jsme za 150 kč / kg a pořád stála fronta a nebylo možné nikdy všechny zájemce uspokojit. To jsem měla králíky na granulích, aby byl výkrm rychlejší. Dnes - na Vysočině, nemá smysl králíky ani nabízet, výkrm probíhá jen na seně + lehce jádra a králíky jíme jen my + rodina a občasně slouží králičí maso jako "protislužba" za něco jiného tady místním..
Vyrov. hospodareni

XXX.XXX.8.132
Já jsem schopen králíka vyměnit za med, nebo nabídnu plato vajec. Ale jinak ani prodávat nechci, protože peníz který by vyjádřil skutečnou hodnotu nikdo nepustí (i když třeba v Brně v Kauflandu jsem nedávno viděl že cena vajec je 3.17-3.67 Kč za kus, za prťavá M-ka, od slepic krmených kdo ví čím). Takže radši mít jen tolik kolik člověk stihne spotřebovat a kolik s tím chce mít práce. I tak musíš něco prodat, abys měl alespoň na krmivo, ty říkáš na oplocení,...
Co se jehňat týká, třeba kamarád má každý rok tak čtyři. Z toho dvě padnou na dokoupení sena (včetně sousedům za sekání). Někdy to dělá tak, že dá napůl s vepřovým do klobás a ty prý lidi berou vždy, klidně za 200 Kč/kg a tak má asi i nějaký zisk. Já bych to za míň peněz taky nenabízel, protože to bych to raději sežral sám, a jak znám jeho, tak beztak většinu spotřebuje přímo on sám s rodinou.

Možná bys moh začít včelařit, kamarád má včely a med prodá bez problémů a za slušnou cenu, ale jsou tam náklady do začátku. Prý se teď vypisují dotace pro začínající včelaře, tak tím by to šlo srazit.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Možná bys moh začít včelařit, kamarád má včely a med prodá bez problémů a za slušnou cenu, ale jsou tam náklady do začátku. Prý se teď vypisují dotace pro začínající včelaře, tak tím by to šlo srazit.
No právě... do začátku jenomže to musíte koupit (což bude minimálně 20tis.) a pak vám oni na to že jim pošlete faktury že jste to fakt koupil dají tu dotaci nebo alespoň takt jsem o tom někde četl co je na tom pravdy nevím
-
králíky krmím senem, ječmenem z naší produkce (chováme ještě prasata) takže náklady na krmivo téměř nulové. Ale problém je ten že nemám na ty králíky skoro vůbec odbyt když někomu řeknu 150Kč/1kg tak se každý ušklíbne a jde dál. Jenže když dám 90Kč/1kg tak to bych prodělal a to už nemá cenu. Špíše králíky rozdávám jako "úplatky" např. momentálně mi paní nabídla louku na usušení sena atd...
-
Na jehněčí maso bych odběr měl (už se mě ptali lidi jestli budu prodávat než se měli narodit) ale jelikož ovce nezabřezly nejspíše špatný beran takže nemám nic... snad letošní připouštění bude úspěšné... koupil jsem nového berana. Ale přemýšlím o plemeníkovi na kterého bych bral dotaci ale ten zase stojí majlant který budu mít až po brigádě o prázdinách. Přemýšlím o romanovském beranovi, mám ovce kříženky merino, vřesovka. Abych docíli více jehňat. Ale časem chci přejít na čisté romanovky.

Jirka05
napsal(a):
No právě... do začátku jenomže to musíte koupit (což bude minimálně 20tis.) a pak vám oni na to že jim pošlete faktury že jste to fakt koupil dají tu dotaci nebo alespoň takt jsem o tom někde četl co je na tom pravdy nevím
-
králíky krmím senem, ječmenem z naší produkce (chováme ještě prasata) takže náklady na krmivo téměř nulové. Ale problém je ten že nemám na ty králíky skoro vůbec odbyt když někomu řeknu 150Kč/1kg tak se každý ušklíbne a jde dál. Jenže když dám 90Kč/1kg tak to bych prodělal a to už nemá cenu. Špíše králíky rozdávám jako "úplatky" např. momentálně mi paní nabídla louku na usušení sena atd...
-
Na jehněčí maso bych odběr měl (už se mě ptali lidi jestli budu prodávat než se měli narodit) ale jelikož ovce nezabřezly nejspíše špatný beran takže nemám nic... snad letošní připouštění bude úspěšné... koupil jsem nového berana. Ale přemýšlím o plemeníkovi na kterého bych bral dotaci ale ten zase stojí majlant který budu mít až po brigádě o prázdinách. Přemýšlím o romanovském beranovi, mám ovce kříženky merino, vřesovka. Abych docíli více jehňat. Ale časem chci přejít na čisté romanovky.
Po romanovském beranovi NEBUDE víc jehňat. plodnost ovlivňuje matka. To by sis musel po tom romanovském beranovi nechat jehnice a ty by pak měly více jehňat.
Na ty tvoje kříženky pořiď spíš něco zmasilého, ať ta jehňata jsou k jídlu.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Po romanovském beranovi NEBUDE víc jehňat. plodnost ovlivňuje matka. To by sis musel po tom romanovském beranovi nechat jehnice a ty by pak měly více jehňat.
Na ty tvoje kříženky pořiď spíš něco zmasilého, ať ta jehňata jsou k jídlu.
Momentálně máme od jedné paní jehně 4měsíční... nějakého křížence tak snad se povede a budou jehnata. Nebo jaké plemeno máte na myslí. Aby se dal sehnat plemeník a pobírat příspěvek na krmný den.

Jirka05
napsal(a):
Momentálně máme od jedné paní jehně 4měsíční... nějakého křížence tak snad se povede a budou jehnata. Nebo jaké plemeno máte na myslí. Aby se dal sehnat plemeník a pobírat příspěvek na krmný den.
Suffolka, vyskákaného staršího plemeníka seženete jednoduše.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
To sice ano, ale většinou už jsou roztrkané.A to se tvrdí všeobecně o beranech suffolk že jsou agresivnější.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Nebo přemýšlím o beranu Vřesovky.

Jirka05
napsal(a):
Nebo přemýšlím o beranu Vřesovky.
No a co s vřesůvkami?
to je hobby plemeno. vy přemýšlíte, jak to udělat, aby z těch zvířat byla taky nějaká koruna.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Takže ten suffolk je asi nejlepší.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
A ještě se chci zeptat jak je to s těma dotacemi (respektive příspěvek na krmný den) na toho berana. Co všechno pro to musím udělat abych ji dostal. Udělat 1x ročně krve to vím... to si platím sám když nejsem v KU? a popř. kolik to je. Ale co dalšího. Odčervení popř. očkování je taky samozdřejmostí. Je ale něco co musím udělat proto abych dostal ty dotace. Táta mi pořád tvrdí že dotace sice dostanu ale pořád pro to budu muset něco udělat. předem děkuji za odpověď.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Jako například to ničím doložit nebo co atd... dostanu je i když mám 3ks ovcí kříženky a budu mít toho berana plemenného?

Vresovka: nekdo je UUUDAJNE ochotnej dat za jehne vresovky az o pulku vetsi cenu nez za "normalni" masny jehne. Videl jsem tady inzerat tak jsem psal jestli to mysli vazne, mysli. Ze je to stejny jako divocina a lidi si libujou. Takze proc ne, akorat musite sehnat stejny blazny ktery koupej. Ja jsem s predstavama o nejakym zazracnym vydelku z ovci skoncil. Zkrouhnul jsem vloni pocty z nekolika duvodu. Letos jdou vsechny dve jehnata dal do chovu. Za rok nadelam klobasy jelikoz mame kravu a na mlice jde veprovy uzasne rychle. Rozhodne to nebudu nikomu "cpat" pod cenou. I kdyby zbytek meli pozrat psi. Zase o to dyl nam vydrzej kdyz nebudou na granulich.
Já Teda nevím jaká je cena jehněčího a kuzleciho, ale pro nás je třeba naprosto nesehnatelné. Dala bych za maso asi celkem dost na můj vkus. Stejně tak za mořské kvalitní ryby a ostatní masa. Mít furt dokola kuře, prase, hovězí je prostě nuda.
Kéž by tu byl někdo kdo prodává takové kvalitní maso.

Jsme tady vsichni, lina huba holy nestesti :).

U me 50kc/kg zivy hmostnosti + 200kc za praci. Vyteznost jehant je okolo 50%. Kraliky mame po 130kg v mrtvym. Kurata si delame jen pro sebe, kruty taky.) Morsky potvory zatim ne e, ale takovej losos by nebyl spatnej.

Chudej kraj. Asi jste z bohatyho kraje. Hovezi mame svoje taky to neprodavame.

No vidite to. Urcite se vam nekdo ozve.

Mno, já mám za jehněčí / kůzlečí 160 Kč / kg, když to porazíme a pomůžeme zpracovat my. Takže práce započítána.
Jinak když prodávám v živém, nevážím. Každé jehně je rostlé jinak.
Králíka jsem měla 200 Kč / kg. Je o ně velký zájem. Ale těch moc nezbývá. Nechce se mi to vykrmovat půl roku. Takže raději prodávám jako chovné jedince (čistokrevní z rodičů s PP) po 200 Kč mladé, kolem 400 Kč odrostlé.
Zájem je většinou větší než jsem schopná pokrýt. Neinzeruji. Ale prodávám jen přebytky, nechovám na prodej.
Jsme v blízkosti Phy, takže asi nejsilnější kupní potenciál.
Dřív jsme měli i vlastní pstruhy, ale když se spočítají náklady na násadek a granule, tak je to nesmysl. Chtěla jsem krmit játry z divočiny, co se nespotřebují (táta myslivec), ale moc o to nestáli, navíc piplačka s krájením na malé kousíčky, takže jsme stejně museli kupovat konvenční žrádla, což je pak nesmysl, pokud to na nákladech nestojí o moc míň než si zajít pro pstruha čerstvého (cca 2 km od nás jsou sádky s kdečím kapry počínaje, jesestery konče). Navíc co je pro nás nejdůležitější, je to, čím se krmí... a pokud máme možnost krmit jen průmyslovými krmivy, stejně, jako ty sádky, pak je kvalita masa nejspíš prakticky stejná... jediný rozdíl je ta práce navíc s tím... máme přepad ze studně, čtvrt vteřinového litru vody ze skal, takže luxus, navíc zůstává celý rok při 11-13 stupních a dobře okysličená, ale co naplat, když je maso stejně drahé a stejně (ne)zdravé jako ze sádek...

Nejlelpsi pstruh je zpod korenu :).
Janae

XXX.XXX.185.2
napsal(a):
Mno, já mám za jehněčí / kůzlečí 160 Kč / kg, když to porazíme a pomůžeme zpracovat my. Takže práce započítána.
Jinak když prodávám v živém, nevážím. Každé jehně je rostlé jinak.
Králíka jsem měla 200 Kč / kg. Je o ně velký zájem. Ale těch moc nezbývá. Nechce se mi to vykrmovat půl roku. Takže raději prodávám jako chovné jedince (čistokrevní z rodičů s PP) po 200 Kč mladé, kolem 400 Kč odrostlé.
Zájem je většinou větší než jsem schopná pokrýt. Neinzeruji. Ale prodávám jen přebytky, nechovám na prodej.
Jsme v blízkosti Phy, takže asi nejsilnější kupní potenciál.
Dřív jsme měli i vlastní pstruhy, ale když se spočítají náklady na násadek a granule, tak je to nesmysl. Chtěla jsem krmit játry z divočiny, co se nespotřebují (táta myslivec), ale moc o to nestáli, navíc piplačka s krájením na malé kousíčky, takže jsme stejně museli kupovat konvenční žrádla, což je pak nesmysl, pokud to na nákladech nestojí o moc míň než si zajít pro pstruha čerstvého (cca 2 km od nás jsou sádky s kdečím kapry počínaje, jesestery konče). Navíc co je pro nás nejdůležitější, je to, čím se krmí... a pokud máme možnost krmit jen průmyslovými krmivy, stejně, jako ty sádky, pak je kvalita masa nejspíš prakticky stejná... jediný rozdíl je ta práce navíc s tím... máme přepad ze studně, čtvrt vteřinového litru vody ze skal, takže luxus, navíc zůstává celý rok při 11-13 stupních a dobře okysličená, ale co naplat, když je maso stejně drahé a stejně (ne)zdravé jako ze sádek...
Zrovna pstruzi se nechají vykrmit v pohodě. Násada se nechá sehnat skutečně za pár korun už odrostlejší, akorát to nebude u Prahy. Játry krmíme, hodím je na vteřinku do mixéru, nic nekrájím, takto spotřebujeme veškerý masné přebytky nebo i umírající a čerstvě mrtvé velké ryby z rybníka - zbytky po vydře.
Malé násadě krmení melem na masovém strojku.
Dáváme jim sraženou krev z různých porážek.
U pstruhů máme plevelné ryby, které se vytřou, tzn zase krmení.
Večer pstruzi vychytávají komáry nad sádkou.
Občas děti pošlu načeřenit nějaké plevelné rybky jako krmení.
Popravdě to s krmením nepřeháníme, když nic není, tak pstruhy nekrmíme a přírůstky mají slušný.
Granule dáváme jen hrst denně pro naší radost, když se začne vřít voda, je to krása, tak nějak si představuji piraně.
Momentálně máme kolem 60 pstruhů "jídelní" a větší velikosti. Děláme to pouze pro sebe, neprodáváme.
Pstruh pouze na granulích má jiné maso, nedobré.
Jediná výhoda granulí je, že tzv "pstruh lososovitý" má červenou barvu masa. Naši pstruzi vybledli.
Janae

XXX.XXX.185.2
Tedysek
napsal(a):
To abych začala kopat na zahradě další jezírko... My máme jen karásky a koi co nejsou k jídlu a to co se prodává v krámě mi už ani psi nežerou. To asi pak nebude ani žádná hitparáda.
Důležitá je chladná voda. Nevím, jestli by se jezírko nepřehřívalo.
A taky pozor na přívalové deště a zakalení vody, na to jsou taky pstruzi háklivý.
Jinak směle do toho, mi máme velké koiáky a karasy u pstruhů, kupodivu je nechávaj na pokoji, ale jejich jikry a případný plůdek nemá šanci.
Janae
napsal(a):
Důležitá je chladná voda. Nevím, jestli by se jezírko nepřehřívalo.
A taky pozor na přívalové deště a zakalení vody, na to jsou taky pstruzi háklivý.
Jinak směle do toho, mi máme velké koiáky a karasy u pstruhů, kupodivu je nechávaj na pokoji, ale jejich jikry a případný plůdek nemá šanci.
Nám se jezírko nepřehřívá a navíc pravidelně dopouštíme (vodou z jezírka se nejlépe zalévají kytky). Jednou bude ještě větší a hl. koupací jezírko. Tam by třeba něco šlo. :).
Jirka015

XXX.XXX.89.231
Jirka05
napsal(a):
A ještě se chci zeptat jak je to s těma dotacemi (respektive příspěvek na krmný den) na toho berana. Co všechno pro to musím udělat abych ji dostal. Udělat 1x ročně krve to vím... to si platím sám když nejsem v KU? a popř. kolik to je. Ale co dalšího. Odčervení popř. očkování je taky samozdřejmostí. Je ale něco co musím udělat proto abych dostal ty dotace. Táta mi pořád tvrdí že dotace sice dostanu ale pořád pro to budu muset něco udělat. předem děkuji za odpověď.
Posouvám... Všem děkuji za další odpověď

Tedysek
napsal(a):
Nám se jezírko nepřehřívá a navíc pravidelně dopouštíme (vodou z jezírka se nejlépe zalévají kytky). Jednou bude ještě větší a hl. koupací jezírko. Tam by třeba něco šlo. :).
Nejen teplota, ale i množství kyslíku je zásadní pro chov pstruhů...
Janae: tak děkuji zapodporu. Třeba se jednou zase hecnem, vyčistíme to a zkusíme odznova... pro násadu jezdíme k Mělníku... mají i v těch "našich" sádkách tady, ale to je extra pálka. Nejdražší na tom všem je ten kyslík do pytle :(.
Jirka015

XXX.XXX.89.231
Jamarov
napsal(a):
Tak vidíte...nakonec vám to tu vymysleli můžete začít kopat jezírko
No kdyby bylo kde klidně na zahradě už máme bazén a pergolu.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Jamarov
napsal(a):
Tak využijte bazén
Janae

XXX.XXX.185.2
Před lety nabízel Babiš zdarma krokodýli z nějakého projektu, co mu nevydělával. Měli jsme chuť si jednoho vzít a zatočit tak s vydrou.
Třeba nabídka trvá, přece jenom zakladatel je student a peněz nemá nazbyt, proč je vyhazovat za žraloka, když může mít zdarma krokodýla.
A taková pedikúra krokodýlem...
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Tedysek
napsal(a):
Schválně že zvědavosti, kolik se pohybuje cena za jehněčí a kuzleci?
Já tady na jižní Moravě (Vyškovsko) kupuju stažené a vykuchané cca 10kg kůzle za 750. Takže prakticky zadarmo.
Holt někdo je rád, že se toho zbaví a nemusí to jíst celý rok.
Kdo by prodal poražené, stažené a vykuchané jehně, které by nebylo vcelku (půlky jsou OK, to už zvládnu), jsem ještě neobjevila. Třeba časem, pak dám vědět, kolik to stálo.
Accuracy
napsal(a):
Já tady na jižní Moravě (Vyškovsko) kupuju stažené a vykuchané cca 10kg kůzle za 750. Takže prakticky zadarmo.
Holt někdo je rád, že se toho zbaví a nemusí to jíst celý rok.
Kdo by prodal poražené, stažené a vykuchané jehně, které by nebylo vcelku (půlky jsou OK, to už zvládnu), jsem ještě neobjevila. Třeba časem, pak dám vědět, kolik to stálo.
To je na druhém konci světa. Ale moc hezká cena. Fakt za hubičku. :).

Dotace na plemenného berana dostanete i když budete mít malý počet ovcí a kříženky...Jsou to dotace na krmné dny plemeníka. V KU ale být musíte, jinak by jste žádné dotace nedostal. Kontrola užitkovosti stojí 600 Kč za roj, dotace Vám přijde vždy již ponížená i tuto částku.

Jirka05
napsal(a):
Dotace na plemenného berana dostanete i když budete mít malý počet ovcí a kříženky...Jsou to dotace na krmné dny plemeníka. V KU ale být musíte, jinak by jste žádné dotace nedostal. Kontrola užitkovosti stojí 600 Kč za roj, dotace Vám přijde vždy již ponížená i tuto částku. Krevní odběry jsou státní zakázka, ty neplatíte.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Aha já jsem právě kdesi četl že dotace na plemenného berana dostanu i když nejsem v KU... jelikož když mám 3 ovce nemohu být v KU je to až od 5ks.

Jirka05
napsal(a):
Aha já jsem právě kdesi četl že dotace na plemenného berana dostanu i když nejsem v KU... jelikož když mám 3 ovce nemohu být v KU je to až od 5ks.
Dotaci na plemenného berana dostanete, pokud jste choval v uplynulém roce plemenného berana s PP na svém hospodářství a s KU to nemá nic společného.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Dotaci na plemenného berana dostanete, pokud jste choval v uplynulém roce plemenného berana s PP na svém hospodářství a s KU to nemá nic společného.
Děkuji také jsem si to myslel akorát mě gasy třošku zmátl/a.

Ale ten plemenný beran musí být v KU.Smlouva o kontrole užitkovosti se dost často podepisuje již na NT při nákupu. Pokud koupíte berana jinde než na NT, tak řeknete šlechtiteli a ten Vám smlouvy k podepsání. Když nebudete mít berana v KU, nebudete mít nárok na dotaci na krmné dny. Pokud mi nevěříte, zavolejte si na SCHOk a tam Vám řeknou to samé.

Jirka05
napsal(a):
Ale KU na berana, a KU na jehnice, to jsou dvě úplně odlišné věci. S jehnicemi v ní být nemusíte, s beranem ale ano, pokud na něj chcete dotace na krmné dny. Dotace Vám pak přijde ponížena o tu částku co se za KU platí.

napsal(a):
Psala jsem o KU na berana, bez ní na dotace na něj na krmné dny není nárok. V KU musí být každý plemeník, to nemá s KU co je na jehnice vůbec nic společného.

Jirka05
napsal(a):
U KU u plemeníka je jedno, kolik máte jehnic. Můžete mít dokonce jen toho plemeníka a jehnice žádné, a přesto dotaci na plemeníka na krmné dny dostanete.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Aha tak to pak jo já myslel že to musí být na celý chov.
Jirka05
napsal(a):
To jste četl správně. Na dotaci na plemenného berana na krmný den NEMUSÍTE být v KU. KU je už od 3 kusů. Teď jde o to co tím sledujete. U plemen, která jsou rozšířená je potřeba mít pro produkci plemenných jehnic 5 ks ovcí a pro produkci plemenných beranů 10 ks ovcí. Potom jsou tzv. málopočetná plemena. Tam tyto počty neplatí.

Jirka05
napsal(a):
Aha tak to pak jo já myslel že to musí být na celý chov.
Ne, nemusí. Když máte plemenného berana, musíte mít se SCHOK také smlouvu o kontrole užitkovosti, ale ta se týká pouze toho plemeníka. Za tu KU u berana platíte SCHOKu těch 600 Kč za rok, ty se pak odečtou z té dotace. Bez podepsání této smlouvy o KU u plemeníka by jste na ty dotace neměl nárok.

přezdívka
napsal(a):
To jste četl správně. Na dotaci na plemenného berana na krmný den NEMUSÍTE být v KU. KU je už od 3 kusů. Teď jde o to co tím sledujete. U plemen, která jsou rozšířená je potřeba mít pro produkci plemenných jehnic 5 ks ovcí a pro produkci plemenných beranů 10 ks ovcí. Potom jsou tzv. málopočetná plemena. Tam tyto počty neplatí.
Řeč je o KU u plemeníka, ne jehnic. Mícháte hrušky s jablkama, s plemeníkem v KU být musíte, tedy pokud pak chcete dotace na krmné dny. S jehnicemi tam být nemusíte, můžete mít klidně kříženky, nebo nižší počet zvířat, zde úplně o jinou KU a jiné dotace.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Psal jsem i email na SCHOK asi ve čtvrtek ale ještě jsem nedostal odpověď. Uvidíme třeba v pondělí.
napsal(a):
Řeč je o KU u plemeníka, ne jehnic. Mícháte hrušky s jablkama, s plemeníkem v KU být musíte, tedy pokud pak chcete dotace na krmné dny. S jehnicemi tam být nemusíte, můžete mít klidně kříženky, nebo nižší počet zvířat, zde úplně o jinou KU a jiné dotace.
Máte to pomíchané vy. Píšu, že beran musí být plemenný, tj musí být z chovu v KU a projít bonitací. Potom ho musí chovatel nechat zapsat do plemenné knihy. Jak byste prosím chtěla mít berana v KU a ovce mimo KU. Když si chovatel takového berana koupí na svoje kříženky a nechce dělat KU, tak nemusí, ale na dotaci na krmné dny má nárok.

Pomíchané nemám nic, už 4 roky beru dotace na krmné dny, tak asi vím o čem píšu

Na dotaci na krmné dny má nárok, pokud má se SCHOK podepsanou smlouvu a ta mu z dotace strhne každý rok 600 Kč, za KUS. Pokud to takto mít nebudete, žádné dotace na krmné dny nedostanete. Končím tuto debatu, jaksi to nikam nevede

Oprava : 600 Kč za KU ( ne Kus, to mi tam dopsal telefon).
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Jeden pán od kterého mám domluveného berana mi psal na e-mail toto cituji: "Dobrý večer, s dotacemi je to jednoduché.Musíte mít registrované hospodářství, u plemeníka se každý rok odebere vzorek krve na brucelozu a maedi-visnu(tzv.kontrola zdraví) tento odběr zabezpečí Váš veterinář a nestojí Vás to nic maximálně ampule do kterých to doktor odebere(pár korun).dále Vás musí mít na starosti nějaký šlechtitel(šlechtitele poradím), ten o beranovi na Vašem stádě ví a papíry na dotace zasílá vždy začátkem září ty následně vyplníte zašlete na určenou adresu a peníze Vám přijdou na účet cca polovina prosince.Pokud máte zvířata s POP je dobré je zařadit do kontroly užitkovosti a zdraví(nutnost 5bahnic), kontrolu provádí ten samý šlechtitel co má na starost berana(kontrola je vlastně vážení jehnat ve stáří 100dní)... dotační období začíná 01.09.17.Dotace jsou 17kčx365dní z toho si šlechtitel vezme 500kč + DPH.".

Ano, tak to je. Jen ta suma za krmný den se rok od roku mění, není to vždy těch 17 Kč. A těch 500 plus DPH je těch 600 Kč co si z toho SCHOK strhává za KU u plemeníka, ty si nebere konkrétně šlechtitel
Jirka05
napsal(a):
Jeden pán od kterého mám domluveného berana mi psal na e-mail toto cituji: "Dobrý večer, s dotacemi je to jednoduché.Musíte mít registrované hospodářství, u plemeníka se každý rok odebere vzorek krve na brucelozu a maedi-visnu(tzv.kontrola zdraví) tento odběr zabezpečí Váš veterinář a nestojí Vás to nic maximálně ampule do kterých to doktor odebere(pár korun).dále Vás musí mít na starosti nějaký šlechtitel(šlechtitele poradím), ten o beranovi na Vašem stádě ví a papíry na dotace zasílá vždy začátkem září ty následně vyplníte zašlete na určenou adresu a peníze Vám přijdou na účet cca polovina prosince.Pokud máte zvířata s POP je dobré je zařadit do kontroly užitkovosti a zdraví(nutnost 5bahnic), kontrolu provádí ten samý šlechtitel co má na starost berana(kontrola je vlastně vážení jehnat ve stáří 100dní)... dotační období začíná 01.09.17.Dotace jsou 17kčx365dní z toho si šlechtitel vezme 500kč + DPH.".
Dotace 17 Kč je uvedeno, že je to částka do 17 kč. Loňský rok byla vyplacena v plné výši. Roky předtím to byla asi polovina.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
napsal(a):
Ano, tak to je. Jen ta suma za krmný den se rok od roku mění, není to vždy těch 17 Kč. A těch 500 plus DPH je těch 600 Kč co si z toho SCHOK strhává za KU u plemeníka, ty si nebere konkrétně šlechtitel
Ano já to pochopil hned Vy jste se tu dohadovala... ale což už

Ale já to samé psala od začátku, takže nějak nechápu tuto Vaší poznámku Asi jste četl něco jiného.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Jirka05

XXX.XXX.89.231
přezdívka
napsal(a):
Zase vedle jak ta jedle. Částka 600 Kč se neplatí za KU, ale je to administrativní poplatek za vyřízení dotace a za správnost zpracování podkladů.
Nechtěl jsem se spaní hádat že nemá pravdu ale tak snad když jste jí to takto napsala už to pochopí.
xchipsy
napsal(a):
Jirko, teď se chováte dost jako balík Nejdřív nevíte spoustu věcí, pořád jen "myslel jsem...kdesi jsem četl..." a když si paní dá tu námahu a vysvětluje vám to, tak z vás nakonec vypadne "vy jste se tu dohadovala"... To je teda hodně neslušné.
Kdo se neptá, nic se nedozví. Možná na začátku této diskuze toho moc nevěděl a tak rozhodil sítě a začal lovit informace. Za ten týden se mohl ledacos dovědět. Nebo potom je druhá možnost, že nás tady tahal za fusekli a smál se nám. To bohužel nezjistíme. Tyhle informace poslouží i jiným chovatelům, kteří si to přečtou.
No, tak vzhledem k tomu, že např. příspěvek "Aha tak to pak jo JÁ MYSLEL že to musí být na celý chov"... byl napsán včera, tak za ten týden se očividně moc nedozvěděl. Ale hlavně že se předvedl v příspěvku "Nechtěl jsem se spaní hádat že nemá pravdu" - jako pardon, ale takové chování mi opravdu vadí. Když něco nevím a zeptám se, tak pak nedělám machra, že vlastně všechno vím, ale až na základě toho, že někdo napsal něco jiného...

Každopádně přezdívka má pravdu.Podle toho se Jirka může řádit. gasy si to popletla, ale to se občas stane.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Takto se omlouvám pokud jsem se někoho dotkl. Mezitím než zde bylo vše napsáno a vysvětleno tak jsem mailoval s pánem který mě to vše do detailu vysvětlil jak to má být dobře takže jsem to od něj už pak pochopil. KAŽDÝ JEDNOU NĚJAK ZAČÍNAL AŤ UŽ S ÚSPĚCHEM ČI NEÚSPĚCHEM. KAŽDÝ ZAČÁTEK JE TVRDÁ DŘINA A BOJ NEŽ SE VŠECHNO POTŘEBNÉ DOZVÍM A PROTO SE PTÁM.

To máte pravdu. Ale to, že pohovoříte s jedním člověkem vážně neznamená, že máte veškeré potřebné know-how Ty zkušenosti budete sbírat celý život a ty chovatelské obzvlášť... zvířata Vám ukážou, že ikdyž už budete mít pocit, že chovu rozumíte a jen tak něco Vás nepřekvapí, vyvedou Vás z omylu
Jirka05

XXX.XXX.89.231
To máte pravdu překvapí Vás ze dne na den... momentálně taky řeším problém s jednou bahnicí. Už to na ní pozoruji cca 3dny. Začala jakoby "kašlat" (zní to jako i když člověk kašle). Vždy se pase a pak nadzdvihne hlavu cca 30cm nad zem a začne "kašlat" zakašle cca 3-5x a pak už dobré ale někdy se stane že i třeba 5min dobré a pak znova. Vet je mino ČR bude k dispozici až v sobotu. Tak chci alespoň pokud je nějak možné "zasáhnout". Mám jí dát něco na podporu trávení? např. toto? https://www.rajkrmiv.cz/vitaminy-a-mineraly-pro-zvirata/uni-ruminal-plv-170g poř. co jiného a jak dávkovat děkuji za odpověď.
Jirka05
napsal(a):
To máte pravdu překvapí Vás ze dne na den... momentálně taky řeším problém s jednou bahnicí. Už to na ní pozoruji cca 3dny. Začala jakoby "kašlat" (zní to jako i když člověk kašle). Vždy se pase a pak nadzdvihne hlavu cca 30cm nad zem a začne "kašlat" zakašle cca 3-5x a pak už dobré ale někdy se stane že i třeba 5min dobré a pak znova. Vet je mino ČR bude k dispozici až v sobotu. Tak chci alespoň pokud je nějak možné "zasáhnout". Mám jí dát něco na podporu trávení? např. toto? https://www.rajkrmiv.cz/vitaminy-a-mineraly-pro-zvirata/uni-ruminal-plv-170g poř. co jiného a jak dávkovat děkuji za odpověď.
Možná radši odčervit, aby to náhodou nebyli plicní červi.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
Odčervoval jsem když šly ven poslední týden v dubnu. Aldifal 2,5%. dávku pokud si dobře pamatuji 12-13ml na kus. Mám teda radši odčervit? Mám ale zbytek na cca 1kus. Stačí jen tuto?
Jirka05
napsal(a):
Odčervoval jsem když šly ven poslední týden v dubnu. Aldifal 2,5%. dávku pokud si dobře pamatuji 12-13ml na kus. Mám teda radši odčervit? Mám ale zbytek na cca 1kus. Stačí jen tuto?
Nojo, jenomže už je červen. Znova a nebojte se dát víc. Třeba dvojnásonou dávku. Nic se jim nestane. Je to lepší, než dát míň. Pokud se dá míň, tak to nezabije všechny breberky a ty co přežijí si udělají rezistenci.
Jirka05

XXX.XXX.89.231
A mohu jim dát to samé odčervovadlo (aldifal 2,5%)? A nebo si říct u veta. o jinej.

Jo, aldifal.