Pred 14- ti dny se nasi zakrsle kozene narodili poprve ctyrcata..vzdycky mela max.trojcata, proto jsem z toho mela hlavu v pejru, aby mrnouse dokazala uzivit..byla jsrm pripravena dokrmovat, ale kozena v poho uzivi prcky sama..zacala jsem ji i vice prikrmovat, aby mela z ceho tvorit mleko..dostava mix kukurice, jecmene, ovesnych vlocek a lneneho seminka..k dispozici nonstop seno, voda, mineralni liz a pastva..jenze ted, posledni dva dny, koze silene nabehlo vemeno..je plne k prasknuti..lekla jsem se zanetu, ale vemeno nehreje, struky jsou pruchozi, mleko tece, je bez zapachu..prckum zacala utikat, vola je na krmeni o dost mene casteji..briska maji ale plna, takze asi dostatecne..pochopila bych, ze cca tak v mesici stari veku kuzlat uz je bude pomalu od vemene odhanet, ale proc je omezuje uz tak brzy? Jsou to jeji ctvrta kuzlata a nikdy se takhle nechovala..vcera jsem ji vecer po krmeni malym podrzela, aby ji co nejvic vypili, tlamicky meli cely od mlicka, ale dlouho nepili, takze briska meli asi nacpany a sli skotacit..dnes je vemeno jeste vetsi, koza chodi s uplne roztazenyma nohama, vubec ji s tim nejde chodit..co s tim? Zavrit ji na noc do pristresku, aby meli prcci ji vetsi sanci poradne vypit? Nebo vysadit prikrm a nechat jen na sene a na trave pridelem bez moznosti celidenni pastvy? Foto mohu navecer dodat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Vysaďte příkrm a podojte ji nebo z toho bude mít zánět. Urychleně.
Uplně bych příkrm nevysazoval, ale dost bych ho omezil, jinak souhlas s oreb, co nejdřív vydojit a klidně uplně dosucha, mrňousům hned mléko zas začne tvořit. A pak hlídat a jen co bude vemeno zas plné, tak oddojovat.
napsal(a):
Uplně bych příkrm nevysazoval, ale dost bych ho omezil, jinak souhlas s oreb, co nejdřív vydojit a klidně uplně dosucha, mrňousům hned mléko zas začne tvořit. A pak hlídat a jen co bude vemeno zas plné, tak oddojovat.
Kostěji, máte pravdu, aby z toho nezačala mít náhle málo energie a ketózu. To jsem nedomyslela.
Haha, Canko...já řeším úplně opačný problém - extra prázdné vemeno
canka
napsal(a):
Hhippie prijdte k nam na pocuc Hned jak dorazim domu z prace, zkusim podojit, ale bude to boj..je to zakrslice, takze pidi struky a hlavne na dojeni neni zvykla..prikrm omezim jen na ovesne vlocky, travu budu sekat na pridel..na to dojeni jsem zvedava..
Držím pěsti, ať vyhrajete vy a ne koza
Dadu: nojo, jenže já jí mám na 2. nebo 3. laktaci...teda, říkal předchozí majitel... Já jí mám 1,5 roku a kupovala jsem jí jako dospělou, mladou kozu... do huby jsem se jí, pravda, nekoukala...je to pouliční směska. Ale jinak dobrá dojnice. Jen jí to vemeno pořád neumím naplnit
dadu
napsal(a):
Držím pěsti, ať vyhrajete vy a ne koza
Dadu tak bohužel v dojení vyhrála koza . Je to mazel a vlezdoprdelka, ale jak jsem si jí přivázala a začala masírovat vemínko, aby si na to trochu zvykla, bylo zle..kopala, bojovala, vyskakovala...já už úplně propocená, ale nevzdávala jsem to..bohužel nepustila ze struku ani kapku mléka..a to jsem se fakt snažila..jenže za ty pidi ciciny to vůbec nejde, nebo už jsem to prostě z dob praxí na škole zapomněla . takže jsem jí chuděru vystreslou uklidnila, přistavila ji k prckům a ty sáli a sáli..vždycky jsem to střídala, nejdřív první dva, pak další dva...ale to byl zase boj ty druhý dvě od kozy držet dál..k všeobecné spokojenosti se prcci nacpali, koze se i řekla bych ulevilo, vemínko pěkně měkké...já propocená, jak kdybych byla hodinu v sauně . Po cca hoďce prcky nechala sama napít, asi se jí opravdu ulevilo, i když ze začátku, když začali pít, výrazně protestovala..ještě, že nemáme žádný sousedy, protože kdyby tohle divadlo někdo viděl, nevím, co si pomyslí..vypadalo to asi jako kozí rvačka, chvíli vítěz člověk, chvílí koza
V pohodě, Canko, já jsem zrovna dneska zase pacifikovala útočnýho berana, co tu nově mám. Taky, když ho zrovna rvu na zem ze skoro zlomenym vazem a pak mu "stojim" na přísunu vzduchu, si říkám, kdy na mě někdo vyběhne. Já na rozdíl od vás mám kolemjdoucích docela dost. Na druhou stranu - on u toho ani nepípne. Pokud zrovna do něčeho neřeže palicí, že chce rozmlátit mě... Nechala bych ty dobráky, co mazlej berany od mala, na chvíli s tímhle grázlem ve výběhu... myslím, že by jim došlo, jak to s nimi je... úplnej mazlík, než se vám zdá, že už je dostatečně podrbanej a jemu se zdá, že máte drbat ještě... pak vám to vysvětlí se 4metrovým rozeběhem... To teda zažívám prvně. Měla jsem trkací kozu i trkacího (ale nerohatého) berana, ale teď na ně s láskou vzpomínám...
Tak Hhippie to te obdivuji, jakou mas trpelivost..ja mam svyho kozla od mala a zasadne jsem ho prave proto, aby nebyl hnusny, vubec nemazlila jako kozy..nekdy mi ho bylo lito, ale dneska po skoro 3 letech vim, ze to bylo jedine dobre..nemusim se bat se ohnout a otocit se k nemu zady, kdyz mu sbiram misku od zradla, nebo vlezt za nim do pristresku vymenit mu vodu..ani, kdyz se kozy prskaji..sice na me v obdobi rije furt mele hubou, ale nikdy si nic nedovolil..lidi, co si ode me cca dva roky zpatky kupovali kuzle kozlika, se me ptali, jestli ho musi kastrovat, kdyz to bude mazlik a sekacka..rikala jsem jim, ze jestli z nej chteji mit mazlika, tak urcite vykastrovat co nejdriv..dopadlo to tak, ze kozla nevykastrovali, jeste mi volali, jaky je to fesak a jak je hodny a ze jsem zbytecne s kastraci strasila..pak mi prisel jen email s tim, ze kozel natrkal jejich dceru tak, ze ji zlomil zebro..obdivuji vas, ze se takhle nedate a chcete mu to vysvetlit..to se divim, ze vas jeste sousefi nenarkli z tyrani .Kdyby jo, pozvete je do ohrady na zkusenou
Dadu to neni vubec spatny napad s tim oddojenim pri piti..ted byla cela v kreci, takhle by mohla byt v klidu, kdyz budu nenapadna..uvidim, jak bude rano kozena vypadat..furt mi ale nejde do hlavy, ze nasadila tolik mleka, ale dava jim pit min a min..
Canko...nojo, to je vysněný plemeno, který se nedá sehnat, tak jsem holt šla i do problémů, o kterých jsem věděla. Doufám, že ho brzy budu moct zase poslat dál. Třeba se zas najde další odvážlivec, co jeho touha bude silnější než rozum
Jinak já mám "na mazlíka" u školky oba kluky kastráty - skopce a hňupa. A naprostá spokojenost. Skopec je plachý, hňup je rohatý pes na vodítko...kdyby mohl, byl by to klasický "gaučák" :)
Já se vyléčila z hlazení beranů až tak, že jsem "přišla" o hodného nekonfliktního berana kvůli jednomu dni na adventních trzích... byl po palici hlazen a hlazen, a když přišel zpátky do stáda, začal nastupovat na lidi... až z něj byly ty nejdražší steaky, co jsem kdy jedla od tý doby držím berany bezkontaktní. Prostě jen odlapit na ošetření a zase vykopnout do stáda. Víc ani pamlsek do huby. Choděj na kýbl, nasypu do žlabu a tahám si z chumlu koho potřebuji. Optimální řešení pro malá stáda nás hobbíků
Jinak k Tvé koze - to by mě taky zajímalo, co jí k tomu vedlo, jestli jsi nezměnila nijak management...