Bojujeme se zánětem vemene a abscesem u kozy. Prosím poraďte!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.6.2017 14:36
monikafris

XXX.XXX.155.121

Dobrý den, pročítala jsem tady diskuze a hledala radu. Avšak asi jsem tady na tak rozsáhlý problém nenarazila. Koncem léta 2015 jsem si pronajala od místního farmáře kozu jako kamarádku ke koni. Koza byla po kůzlatech, ještě dojila asi 1l denně z jednoho struku a ve druhém měla zánět. Mléko z něho bylo mírně růžové. To jsem denně vydojila a vylila. Na majitele jsem se s tímto problém obrátila, že jestli by se to nemělo řešit, ale ten zřejmě do kozy nechtěl investosat a nezdálo se mu to nějak závažné. Pak jsme se rozhodli kozu odkoupit. Veterinářovi jsem popsala problém a ten když zjistil, že nechceme dále chovat a dojit mléko, rozhodl, že je to zbytečné s tím cokoliv dělat. Kozu jsem zasušila. Další léto se jí oba struky nalily. Opět jsem ze zdravého struku dojila mléko, ale ze druhého už čirou červenou tekutinu. Dojila jsem každý den. Pak jsem ji chtěla zasušit, ale také i přeléčit. Po konzultaci s vetem jsem jí dávala Orbenin antibiotika přímo do vemínka. Žádná změna však nenastala. Tak jsem zkusila zasušovací Orbenin. Stejně se jí po 14 dnech vemeno nalilo. Tak jsem to znovu vydojila, Byla to hustá tekutina a v ní sražené krvavé hrudky ( vydojování bylo obtížné) a znovu aplikovala Orbenin zasušovací. A pak se po několika dnech vytvořil ze zadu na vemeni absces. Boule velká jako menší jablko. Volala jsem hned veta. Říkal, že když to praskne, tak je velká pravděpodobnost, že se do toho dostane tatanus. Takže ještě 2x injekce proti tetanu. Asi za měsíc to prasklo. Vypadalo to, že se to vyhojí, ale asi za 10dní to s kozou šlo z kopce. Měla bolest a nechtěla jít do výběhu. Stála a hleděla do prázdna. Dostala injekcí atb. Trochu se zbrchala. Vet. za ní jezdil picht každý den 5 dní po sobě atb. Absces stále není vyhojený. Jde vidět, že je tam stále menší boule. Vemínko jsem vydojila. Vypadalo, že je plné, ale vydojila jsem jen trochu červené tekutiny. Aplikovala jsem znovu zasušovací Orbenin. Vemínko je napuchl, takové tuhé. Ještě jsem jí to namazala višňákem, ale sehnala jsem v lékárně jen nějaký řídký.Koza má bolesti. Vlastně již skoro rok má ve vemínku krvavou tekutinu. Naštěstí žere, ale je vyhublá. Chcem ji zachránit a mít ji jako dalšího člena zvířecí rodiny. Nepotřebujeme ani kůzlata ani mléko. Chceme jen hodnou zdravou kozu, která netrpí bolestmi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2017 15:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak to popisujete, tak to je na pobyt na veterinární klinice, kde rozumějí kozám. Možná rozříznout, vyčistit, prostě operace v anestezii. To nebude levné, vím jen o klinice při veterinární fakultě v Brně. Ale blbé je, že budou prázdniny, protože kdyby to bylo ve školním roce, možná by část nákladů převzali jako výukové. Takhle by to asi bylo za plnou cenu, ale chtělo by to domluvit, osobně mám s nimi nejlepší zkušenosti.

8.6.2017 18:22
roklanka

XXX.XXX.45.126

Jsem laik, ale pokud nepomohla atb píchaná, tak byla špatně zvolená. Vámi aplikovaná atb do vemene neznám, znám jen Tetra Deltu, která se aplikuje do vemene, po vydojení a ideálně ještě před zasušením. Nemám tolik zkušeností s takovou mastitidou, jen jednu, ale po píchnutých širokospektrých atb, vydojení a aplikaci tetradelty (nejednou) se polovina vemene zasušila, téměř dvě laktace nebyla funkční, až třetí laktaci se funkce vrátila a koza dojila jako před tím. Kůzlata mít nemusíte ale některé kozy přesto nalijí na jaře mléko.

12.6.2017 13:42
monikafris

XXX.XXX.155.121

Děkuji za Vaše odpovědi! Teď mi sem chodí nová mladá paní veterinářka. Pojala léčbu důkladně. Změřila teplotu, zvážili jsme kozu, dala injekci proti otoku vemene, snížení bolestivosti. Dále jsme nasadili enzymy a homeopatika. Dnes byl odebrán vzorek z vemene a zaslán do německé laboratoře. Dále se bude léčba vyvíjet podle výsledků. Kozičce se trochu ulevilo. Tak snad se nám to podaří vyléčit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík