Denny033

XXX.XXX.125.1
Dobrý den
letos jsem začal s chovem ovcí, koupil jsem si dvě jehňata, berany na ''sečení'' pozemku a musím říct že jim to jde skvěle. Bohužel jsem je bral od jednoho pána, který o stádo moc nepečoval a protože začínám, neuvědomil jsem si dost věcí, které by zkušeného chovatele měli odradit od koupi. Nejen, že berani neměli utupírované ocasy, ale nejsou ani kastrovaní a měli mezi paznehty hnis. Nohy jsem ji přeléčil a už krasně běhaj, zároveň jsem jim vystříhal vlnu kolem zadku aby tam měli pořád čisto a zatím je vše v pořádku, jsou zdravý a rostou jak z vody, ale bohužel nejsou kastrovaní. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli když je zabiju na podzim, jestli se bude maso dat jíst? Nebo bude smrdět jako třeba a staršího kozla?
Děkuji za všechny rady a odpovědi.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Denny033
napsal(a):
Dobrý den
letos jsem začal s chovem ovcí, koupil jsem si dvě jehňata, berany na ''sečení'' pozemku a musím říct že jim to jde skvěle. Bohužel jsem je bral od jednoho pána, který o stádo moc nepečoval a protože začínám, neuvědomil jsem si dost věcí, které by zkušeného chovatele měli odradit od koupi. Nejen, že berani neměli utupírované ocasy, ale nejsou ani kastrovaní a měli mezi paznehty hnis. Nohy jsem ji přeléčil a už krasně běhaj, zároveň jsem jim vystříhal vlnu kolem zadku aby tam měli pořád čisto a zatím je vše v pořádku, jsou zdravý a rostou jak z vody, ale bohužel nejsou kastrovaní. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli když je zabiju na podzim, jestli se bude maso dat jíst? Nebo bude smrdět jako třeba a staršího kozla?
Děkuji za všechny rady a odpovědi.
Ono u beránků není až tak obvyklé plošně vše kastrovat, stejně tak se často ocasy u "živých sekaček" nezkracují. Zahnisané paznehty jsou špatně, ale v tom oststním bych pochybení prodávajícího neviděla. Nekastrovaní kozli smrdí, nekastrovaní berani nee, maso je chuťově stejné z kastráta i nekastráta. Takže toho se nebojte, navíc pokud budete porážet na podzim, ještě furt to budou "jehňata" a v tom věku by pravděpodobně ještě nebylo cítit ani maso z nekastrovaného kozlíka. Alespoň tedy my, když jsme zabíjeli nekastrované kozlíky kolem cca 9 měsíce věku, ještě cítit nebyli. Bát se toho nemusíte
No to "tupirovani" ocasu mi prijde jako dost legracni predstava.. . vyznam slova tupirovat je trochu jiny... smrad a chut zalezi na jedinci samotnem, na zpusobu zabiti na delce vyveseni a dalsich malickostech... na podzim bych je nezabijela... bud ted pred nastupem rije a nebo az po ni... v zime nebo v predjari... z jednoho prosteho duvodu... na podzim budou vyzrani a ztucneli a tam uz by to v tom sadle poznat byt mohlo.. take si usetrite vyrezavani velkeho mnozstvi loje.