Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AnnyZ

14.6.2017 00:13
AnnyZ

XXX.XXX.92.43

Dobrý den, prosím o radu. Mám kozičku,1,5roku, kupovala jsem ji s tím, že byla v lednu u kozla. Bohužel však namísto aby kynula, posledních 14dnů ztrácí, spíše ji začínají lézt zádové kosti, bříško nemá, vemínko se jí také netvoří. Podle termínu by měla být 14dnů do porodu. Zatímco všechny ostatní kozy si užívají celodenní pastvy, ona defacto zelené vůbec nežere, neviděla jsem ji na trávě ani nepamatuji. Přijímá jen seno, jádro. Celkově je "smutná", není apatická, ale není veselá. Drží se spíše bokem. Stolici má normální. Můj vet je nedostupný, přijede příští týden. Co mohu dělat do té doby? Dá se něčím nastartovat? Kozí lékárničku mám plnou, ale co použít? Děkuji všem za poznatky.

14.6.2017 07:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Kdy jste odcervovala... mrknete na sliznice oka podle famacha testu...

14.6.2017 09:06
roklanka

XXX.XXX.45.126

Jak píše Lilo, pak bych jí sebrala jádro a jako první, bych jí dala pivo, ráno a večer.

14.6.2017 13:52
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj... nasledovaly by kroky jak pise Roklanka... musite zjistit zda ji dobre funguje traveni... bachor ma kraaasne vrnet piskat, prelevat se.. ne v nem cvachtat... take je viditelne jak pracuje na leve strane kozy a koza musi prezvykovat sednete si opodal a sledujte jeslti vyhazuje zvejkance jestli se bachor hybe... no a hlavne jakmile koza hodi tehle stav tak jednejte hned... odcervit dusledne bude na snade... podat neco na podporu traveni take...

AnnyZ

15.6.2017 00:52
AnnyZ

XXX.XXX.92.43

Děkuji všem za rady. Bohužel stalo se dnes čeho jsem se obávala. Kozena ač nebyla vůbec vidět březí, tak ráno porodila předčasně (o 3 týdny) kůzlátko. Proto to spadlé břicho tento týden. Našla jsem ho ráno v obalech, prochladlé, sice plakalo, ale bezvládné, paznehty měkké. Bohužel kozena vůbec nebyla na porod připravená, tedy vůbec neměla vemínko. Podali jsme mu kolostrum od jiné kozy, ale bohužel mladé to nedalo. Těžko říci, člověk si to vyčítá, kdybych je našla dříve, zahřála, podala mlezivo... jenže co příroda? No jo kdyby kdyby. Podle mně hlavně byl problém v tom, že byla připuštěna brzy, v jednom roce, předchozí majitelka o příliš uspěchala. Ale to už se nedozvíme, ale člověka to hrozně mrzí... však to určitě znáte :(.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2017 11:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevyčítejte si to. Myslím, že kupovat březí kozu není moc dobré vzhledem k tomu, jakým stresem musí projít. Když je jí 1,5 roku, není moc mladá na porod, ale potřebovala by stabilní zázemí, což není jen krmivo a střecha nad hlavou, ale i stádo nebo kozy, na které byla zvyklá. Mohlo to být docela klidně tím. Je lepší koupit si kozičku jako kůzle, třeba i větší až v létě nebo k podzimu a nechat ji adaptovat na změnu a pak ji připustit. Příští rok už to nejspíš zvládne, ani nebudete vědět jak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík