Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2017 10:59
Skyrra

XXX.XXX.234.18

Potrebujem poradiť. Napadlo mi od niekoho požičať kozu na spasenie pozemku. Mám svahový a kaskádový veľký pozemok, na veľa miest sa nedá dostať kosačkou. Avšak ide o to, že mi všade rastie aj zimozeleň menšia, po česky barvínek menší. Zrejme ho tu niekto pár rokov dozadu vysadil a on sa rozmnožil úplne všade. Je nemožné sa ho zbaviť, vytvára veľké kobercové trsy a korene sú hlboké a bohato rozkonárené. Jednoducho po vytrhnutí jednej rastlinky vyrástlo na jej mieste 10 ďalších.
Niečo sa mi marí, že je jedovatý a preto polemizujem nad tým či by požičanej koze neublížil. Viem, že kozy nie sú hlúpe a inštinktívne vedia čo je jedovaté a čo nie, ale pri tomto si nie som istá.
Máte s tým nejaké skúsenosti?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2017 14:17
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli je jedovatý nevím. Kozy ho žerou a nic zvláštního jsem na nich nepozorovala.

21.7.2017 17:46
Skyrra

XXX.XXX.234.18

Ďakujem za Vašu skúsenosť, už sa toho teda až tak neobávam.
Mrkla som na článok z wiki -
"Barvínky obsahují malé množství alkaloidů a jsou mírně jedovaté. Průměrný obsah alkaloidů v nati barvínku menšího je asi 0,3%. Mezi alkaloidy byl identifikován vinkamin, pervincin, isovinkamin, vinkamidin, vinkaminorein a vinkaleukoblastin. Z dalších látek obsahuje barvínek menší saponiny, třísloviny, pektin, hořčiny (vincin), flavonoly a kyselinu ursolovou.".

Přidejte reakci

Přidat smajlík