Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2017 15:36
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Už druhým rokem máme problémy s kůzlaty. Po narození podáváme Baycox na koksidii a zhruba po měsíci Helmigal. Kůzlata jsou celou dobu u kozy.Na 4 měsících jsou na úrovni 2 měsíců. Všechny kozy rozbory bobků s negativním nálezem. Letos jsme dávali i očkování proti Klostrídiím. Kozy jsou venku na pastvě, dostávají oves, ječmen a i seno( když je deštivo ). Může mít třeba klostridiová nákaza v ranném věku kůzlete vliv na růst? Má někdo podobnou zkušenost? Máme burské kozy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.7.2017 16:03

Nevím, nemám vůbec zkušenost s očkováním, ale napadá mě otázka (která někomu možná bude připadat nemístná) - a nemůže být příčina právě opačná, tedy v tom očkování, které je pro zvířata zátěž? Berte to jen jako téma k diskusi, ne radu.

24.7.2017 17:40
JaninaV

XXX.XXX.68.66

U dvou kůzlat jsme měli Klostridiovou nákazu. Byly přeléčeny antibiotiky a pak všechny očkovány.

24.7.2017 17:41
moonika

XXX.XXX.174.24

Očkovanie na to vplyv nebude mať však aj tak pani píše že očkovali tento rok ale už druhý rok majú problém. Vššetky rozbory s negatívnym nálezom to znie dosť nereálne, kde ste dávali robiť rozbor?

24.7.2017 17:42
ančovička1

XXX.XXX.220.126

Souhlasím s p.oreb1, někdy méně bývá více, letos budu odčervovat dvě mladé kozičky až teď ve 3měsících, tříměsíční kozlíky jsme už zabili, měli 26-30 kg živé váhy...ale každý musí přihlédnout ke svým chovatelským podmínkám a hlavně bych se ohledně očkování prvně poradila s veterinářem, jestli je to nutné..my jsme to, co píšete, nikdy neočkovali...

24.7.2017 17:47
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Je to 2 měsíce zpět. Kozy chováme 12let bez problémů. Za poslední dva roky jsme přišli o chovného kozla. nevím jestli napíšu správně- stronglidy. Odčervujeme po rozboru-každé kozy zvlášť. Měli jsme koksidie. Teď po odčervení měli výsledky max. +.

24.7.2017 17:49
JaninaV

XXX.XXX.68.66

Tak asi očkování provádí veterinář ne?

24.7.2017 18:06
moonika

XXX.XXX.174.24

JaninaV napsal(a):

To "Všechny kozy rozbory bobků s negativním nálezem." ste mysleli bakteriologický rozbor bobkov na klostrídie či na parazitologický?
Kozľatá mali kokcídie? po odčervení ok, to myslíte odčervenie hlíst alebo ste dali niečo proti kokcídiám a potom už boli rozbory ok? Mám v tom guláš :D (lebo kokcídie vedia pribrzdiť rast).

24.7.2017 18:29
ančovička1

XXX.XXX.220.126

JaninaV napsal(a):

V zadání nepíšete, že jsou kůzlata nakažena...na dřívějším vlákně KOSTRIDIE se o tomto onemocnění pojednává podrobněji, ale každé střevní onemocnění zpomalí růst nejen kůzlat, sníží příjem potravy, jedno s druhým, hodně záleží na příjmu mléka, pokud ho koza má málo, kůzlata mají slabší obranyschopnost.

24.7.2017 18:51
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak ja furt jeste nevim jestli klostridie nebo kokcidie.. protoze ackoliv to podobne zni neni to to same... nebo oboje... osobne mam pocit ze mate zaneradenou pastvinu a spatny management chovu... zvirata bych stahla na suche... odcervovala bych pred porodem ivermectinem... to je mozne nejpozdeji 28 dni pred porodem. jestli tyhle kuzlata vypadaj mizerne zlikvidujte je... prectete si neco o odcervovani... halmigal pokud vam tohle doporucil veterinar tak zmente veterinare. snazte si najit ucinejsi odcervovak kozam davat preventivne neco jak na ty kokcidie tak na traveni... / dubova kura, pelynek atd...

25.7.2017 09:12
roklanka

XXX.XXX.46.126

Proč po narození podáváte Baycox proboha? Nevidím jediný důvod k jeho podání a stejně tak i k odčervováku v měsíci života, pokud to není nezbytně nutné. Nepíšete, jak krmíte matky před porody. Koza by měla mít k dispozici seno celoročně a ne jenom když je deštivo.

25.7.2017 09:24
nemide

XXX.XXX.153.94

Mám dvě hnědé kozičky půlroční, koupili jsme je 4 měsíční, chovatelka je vůbec nepouštěla ven, čím krmila nevím, ale pít od kozy je nechala už nějakou dobu jen jednou denně. Já je pasu, k tomu mají seno, mačkaný oves, ječmen, pšeničné otruby, sladový květ, různé větvičky, sůl, minerálky nechtějí. Nejsem si jistá kolik mám toho jádra dávat. Kozičky se mi zdají malé, moc tady nevyrostly. Vážila jsem je až teď, po přesunu ne. Jedna má 25 a druhá 20kg. Zdá se mi to málo.

25.7.2017 09:37
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak ono to je slozite... jednou az budete chovat kozy par let zjistite v cem byl zakopanej pes... zalezi na genetickych predpokladech rodicu, na dobe narozeni na slunicku na vyzive... s tim jak slunicko slabne i rustovy schopnosti zacinaji stagnovat..take ne vsechno je vhodne do chovu... a kdyz to mate bez popu tak co pak chcete.

25.7.2017 11:07

Klostridiová infekce v raném věku buď vůbec neproběhne, nebo jsou kmeny klostridií, které umí infekci i novorozenců, jenže to končí v naprosté většině případů rychlým úhynem.

25.7.2017 13:03
nemide

XXX.XXX.153.94

lilo napsal(a):
Tak ono to je slozite... jednou az budete chovat kozy par let zjistite v cem byl zakopanej pes... zalezi na genetickych predpokladech rodicu, na dobe narozeni na slunicku na vyzive... s tim jak slunicko slabne i rustovy schopnosti zacinaji stagnovat..take ne vsechno je vhodne do chovu... a kdyz to mate bez popu tak co pak chcete.

Tak jestli je to reakce na můj příspěvek o dvou hnědých kozičkách, narodily se na konci ledna, do konce května byly v tmavším chlívku v malým kotci, jsou s nárokem na POP, táta velkej, máma tak střední velikost. Jestli si myslíte, že jen kozičky z plemenného chovu jsou nej, tak jste na velkým omylu. Navštívili jsme několik takových chovů a kozičky nic moc. Nenechají kůzlatům ani mlezivo, radši ho prodávají a mléko zpracovávají, kozy vydojí a kůzlata nechají jen párkrát cucnout, odstavují předčasně. Pěkný kůzlata si každý nechá pro sebe, prodávají jen to co by si sami do chovu nezařadili. Je problém sehnat pěkný kozičky.

25.7.2017 13:05
přezdívka

XXX.XXX.105.195

nemide napsal(a):
Mám dvě hnědé kozičky půlroční, koupili jsme je 4 měsíční, chovatelka je vůbec nepouštěla ven, čím krmila nevím, ale pít od kozy je nechala už nějakou dobu jen jednou denně. Já je pasu, k tomu mají seno, mačkaný oves, ječmen, pšeničné otruby, sladový květ, různé větvičky, sůl, minerálky nechtějí. Nejsem si jistá kolik mám toho jádra dávat. Kozičky se mi zdají malé, moc tady nevyrostly. Vážila jsem je až teď, po přesunu ne. Jedna má 25 a druhá 20kg. Zdá se mi to málo.

Pokud jsou bez PP, tak v rámci lidové tvořivosti v tom může být nakříženo cokoliv. Třeba i holandská nebo kamerunka a ty jsou podstatně menší. A vyštěpit se něco může třeba i za několik generací.

25.7.2017 13:16
nemide

XXX.XXX.153.94

přezdívka napsal(a):
Pokud jsou bez PP, tak v rámci lidové tvořivosti v tom může být nakříženo cokoliv. Třeba i holandská nebo kamerunka a ty jsou podstatně menší. A vyštěpit se něco může třeba i za několik generací.

Právě, že jsou s nárokem na POP, píšu to o příspěvek výš.

25.7.2017 15:14
přezdívka

XXX.XXX.105.195

nemide napsal(a):
Tak jestli je to reakce na můj příspěvek o dvou hnědých kozičkách, narodily se na konci ledna, do konce května byly v tmavším chlívku v malým kotci, jsou s nárokem na POP, táta velkej, máma tak střední velikost. Jestli si myslíte, že jen kozičky z plemenného chovu jsou nej, tak jste na velkým omylu. Navštívili jsme několik takových chovů a kozičky nic moc. Nenechají kůzlatům ani mlezivo, radši ho prodávají a mléko zpracovávají, kozy vydojí a kůzlata nechají jen párkrát cucnout, odstavují předčasně. Pěkný kůzlata si každý nechá pro sebe, prodávají jen to co by si sami do chovu nezařadili. Je problém sehnat pěkný kozičky.

Aha, tak tenhle příspěvek jsem nějak nezaregistrovala. Pokud máte představu, co chcete koupit, tak za tím musíte jít. Nenechat se ukecat při první příležitosti. Záleží taky kolik jste ochotná za pěknou kozičku zaplatit. Neříkám, že to je váš případ, ale setkala jsem se s chovatelem, krerý chtěl ER, ale platit tak za II. To je potom těžký.

25.7.2017 15:52
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak je kupovat az po prohlidce slechtitelem protoze narok na pop jeste neznamena ze pop skutecne dostane... prave ze vim ze ne vsechno je urceno na chov... mnohdy se vyplati koupit kozu starsi rocni protoze tam muzete predpokladat ze si ji prodavajici chtel nechat a uz je na ni videt jestli je nebo neni vhodna... pripadne zvire ktere pop ma a z toho si zacit chov...

26.7.2017 11:18
roklanka

XXX.XXX.46.123

nemide napsal(a):

To se vám nezdá, dle váhy malé jsou. Mám tu stejně staré a mají +- 30 kg, jsou zavřené, ven půjdou až koncem července, kdy zavřu kozla. Mám jen jednu pastvinu a od té doby, co mi 4 měsíční prskající se kozička prošla pletivem za kozlem, už neriskuju. Není to tím, že byly zavřené v chlívku.je to krmením. Taky prodám přebytek mleziva, pokud je koza dobrá dojnice, není jediný rozumný důvod, proč ho neprodat. Kůzlata takové 5-6 lt vemeno nevypijí.Neznám malochov, kde by po narození odstavili kůzlata, to je praxe velkochovů. Rozumní chovatelé, které je chov živí, odstavují na noc kůzlata ve dvou měsících na noc a ranní mléko je jejich a přes den jsou kůzlata s matkami. Odstavují zpravidla ve třech měsících.Odstavené budoucí plemenice mléko dostávají dodnes, stejně jako příkrmy, seno a nasekanou trávu.

26.7.2017 12:29
přezdívka

XXX.XXX.105.195

nemide napsal(a):

Potřebovala jsem dohnat váhu u berana na klasifikaci, aby měl povinnou minimální váhu. Tak jsem si sestavila tuhle směs. Hrnek vojtěškových úsušků, zalít asi 3 hrnky vody a nechat nabobtnat. Potom do toho zamíchat hrnek sladového květu, lžíci vitamixu, lžičku plastinu. Na žlab půl kbelíku ovsa s hrubě šrotovaným ječmenem a na to tu vlhčenou směs. Pár dní to trvalo, než si zvykli, ale potom se děli věci. Potřebovala jsem dohnat asi 3 kg a nakonec jich bylo ještě 3 kg navíc. Dávala jsem to asi 10 zvířatům, protože sám odmítal žrát vůbec. Jak byl ve stádě, tak se předháněli, aby náhodou některý neměl víc. To jsem dávala večer, ráno dostávali jenom suchou směs ovsa a šrotu.

Jestli jste se těšili na kůzlata, tak počkejte do příštího roku. Letos bych je asi nepřipouštěla. I když do konce roku je ještě 5 měsíců tj 150 dní a kdyby nabíraly jenom 10 dkg denně, tak těch 40 kg na připopuštění mít budou.

26.7.2017 12:29
nemide

XXX.XXX.153.94

roklanka napsal(a):
To se vám nezdá, dle váhy malé jsou. Mám tu stejně staré a mají +- 30 kg, jsou zavřené, ven půjdou až koncem července, kdy zavřu kozla. Mám jen jednu pastvinu a od té doby, co mi 4 měsíční prskající se kozička prošla pletivem za kozlem, už neriskuju. Není to tím, že byly zavřené v chlívku.je to krmením. Taky prodám přebytek mleziva, pokud je koza dobrá dojnice, není jediný rozumný důvod, proč ho neprodat. Kůzlata takové 5-6 lt vemeno nevypijí.Neznám malochov, kde by po narození odstavili kůzlata, to je praxe velkochovů. Rozumní chovatelé, které je chov živí, odstavují na noc kůzlata ve dvou měsících na noc a ranní mléko je jejich a přes den jsou kůzlata s matkami. Odstavují zpravidla ve třech měsících.Odstavené budoucí plemenice mléko dostávají dodnes, stejně jako příkrmy, seno a nasekanou trávu.

+-30kg je co? to může být 25 stejně jako 35kg. Kozičky na chov by měly rozhodně být bez omezování u matky do 4 měsíce a hlavně pohyb na vzduchu. Ne stát ve hnoji v tmavým chlívku a čekat u sena a kbelíku s vodou v kterým plavou bobky, až jestli na ně ve vemenu po vydojení zůstane hrníček mléka. Nepsala jsem, že byly odstavený po narození. Jak jsem psala navštívili jsme několik chovů, ale byla jsem zklamaná. Holt si musíme počkat na vlastní odchov.No uvidíme.

26.7.2017 12:35
nemide

XXX.XXX.153.94

přezdívka napsal(a):
Potřebovala jsem dohnat váhu u berana na klasifikaci, aby měl povinnou minimální váhu. Tak jsem si sestavila tuhle směs. Hrnek vojtěškových úsušků, zalít asi 3 hrnky vody a nechat nabobtnat. Potom do toho zamíchat hrnek sladového květu, lžíci vitamixu, lžičku plastinu. Na žlab půl kbelíku ovsa s hrubě šrotovaným ječmenem a na to tu vlhčenou směs. Pár dní to trvalo, než si zvykli, ale potom se děli věci. Potřebovala jsem dohnat asi 3 kg a nakonec jich bylo ještě 3 kg navíc. Dávala jsem to asi 10 zvířatům, protože sám odmítal žrát vůbec. Jak byl ve stádě, tak se předháněli, aby náhodou některý neměl víc. To jsem dávala večer, ráno dostávali jenom suchou směs ovsa a šrotu.

Jestli jste se těšili na kůzlata, tak počkejte do příštího roku. Letos bych je asi nepřipouštěla. I když do konce roku je ještě 5 měsíců tj 150 dní a kdyby nabíraly jenom 10 dkg denně, tak těch 40 kg na připopuštění mít budou.

Tak to jsem potřebovala slyšet, tedy číst , zkusím, zrovna jsem se pídila kde tady seženu vojtěžkový úsušky. Dnes jsem jim poprvé namočila směs, ale odmítly to, mršky. Ne, letos jsem je nechtěla rozhodně připouštět. prostě mi jen připadalo, že jsou pořád stejný, tak jsem je zvážila. A teď mi připadají menší a menší

26.7.2017 12:51
Massaro

XXX.XXX.108.98

nemide napsal(a):
+-30kg je co? to může být 25 stejně jako 35kg. Kozičky na chov by měly rozhodně být bez omezování u matky do 4 měsíce a hlavně pohyb na vzduchu. Ne stát ve hnoji v tmavým chlívku a čekat u sena a kbelíku s vodou v kterým plavou bobky, až jestli na ně ve vemenu po vydojení zůstane hrníček mléka. Nepsala jsem, že byly odstavený po narození. Jak jsem psala navštívili jsme několik chovů, ale byla jsem zklamaná. Holt si musíme počkat na vlastní odchov.No uvidíme.

A nemyslíte, ze kdyby to bylo 25, tak by Roklanka napsala +-25?

26.7.2017 19:25
roklanka

XXX.XXX.46.123

nemide napsal(a):

29 - 31. Evidentně víte o chovu víc než já. Mám jednu kozičku s matkou a je stejně velká jako ty tři odstavené ve třech měsících. Jediný rozdél je, že ty tři jsou daleko více socializované a s matkou je divoška.

27.7.2017 09:59
nemide

XXX.XXX.153.94

roklanka napsal(a):
29 - 31. Evidentně víte o chovu víc než já. Mám jednu kozičku s matkou a je stejně velká jako ty tři odstavené ve třech měsících. Jediný rozdél je, že ty tři jsou daleko více socializované a s matkou je divoška.

Možná vím, možná nevím
znala jsem chov, kde byla jedna koza jako druhá, takové akorát a kozičky určené k chovu, ty co si chovatelé chtěly nechat, ale i ty určené na prodej, byly s matkami 24h až do 4 měsíce.

27.7.2017 10:03

No já teda zírám, protože před nějakým časem jsem tu psala, že si myslím, že by kůzlata měla být pod matkou určitě 3 měsíce, klidně i víc. A dočkala jsem se velmi nevrlých odpovědí v tom smyslu, že přece se to tak nedá dělat, protože je potřeba dojit, že si to přece nikdo nemůže dovolit. Já mám kozičky z února půl dne pod matkou ještě teď a v její společnosti celý den.

27.7.2017 12:24
profesor1

XXX.XXX.192.98

Moje dvě kozy si kůzlata odstavují samy. Jedna dokonce už ve dvou měsícich +/-. Osobně mě to štve, protože mám raději větší kůzlata než o 2 litry mléka denně víc.

Kůzlata chovaná od narození 4 měsíce v tmavém chlívku, případně ještě kvůli dojení omezovaná v pití mléka od maminy bych do chovu asi nezařadil. Možná dorostou, ale až tak ve třech letech.

27.7.2017 12:25
nemide

XXX.XXX.153.94

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No já teda zírám, protože před nějakým časem jsem tu psala, že si myslím, že by kůzlata měla být pod matkou určitě 3 měsíce, klidně i víc. A dočkala jsem se velmi nevrlých odpovědí v tom smyslu, že přece se to tak nedá dělat, protože je potřeba dojit, že si to přece nikdo nemůže dovolit. Já mám kozičky z února půl dne pod matkou ještě teď a v její společnosti celý den.

No tak je pravda, že kdo potřebuje mléko na výrobu sýrů, nemůže nechat kůzlatům vypít všechno mléko, ale pokud chci kozičky do chovu, tak je podle mně potřeba je nechat pít jak je jim libo, neomezovat
ale spousta chovatelů radši krmí sušákem...

27.7.2017 13:47
moonika

XXX.XXX.180.182

nemide napsal(a):
No tak je pravda, že kdo potřebuje mléko na výrobu sýrů, nemůže nechat kůzlatům vypít všechno mléko, ale pokud chci kozičky do chovu, tak je podle mně potřeba je nechat pít jak je jim libo, neomezovat
ale spousta chovatelů radši krmí sušákem...

Keď je mama dobrá dojka, bohate stačia kozičke nejaké dva litre denne a nejaké dva či viac sa dá oddojiť(prelepovať alebo na noc oddelovať) Napr. táto moja koza na fotke, tú mama odstavila v 10týždňoch keď mala len 18kg, (+pripustila som ju v 7mesiacoch )a nijako ju to neukrátilo, je to fakt veľká koza. Podiel na tom mala určite kvalitná strava po odstave +že netrpela parazitmi, takže rýchlo rástla a mocnela práve po odstave, vtedy sa viac rozožrala. Takže si nemyslím že je nutné nechávať ich piť jak je libo, a s čistým svedomím u dobrých matiek môžete oddojovať. Podľa mňa, je to len môj názor, nie je dobré aby pili dlhodobo dajme tomu 4litre lebo ich to tak nenúti žrať inú pre trávenie užitočnú stravu. Mala som tu teraz jednu kozičku ktorá mala 3,5mesiaca a ešte pila 3l denne, rástla pekne ale žrala seno a zelené odosť menej ako rovesníčka ktorú mama skoro odstavila.

27.7.2017 14:05

moonika napsal(a):
Keď je mama dobrá dojka, bohate stačia kozičke nejaké dva litre denne a nejaké dva či viac sa dá oddojiť(prelepovať alebo na noc oddelovať) Napr. táto moja koza na fotke, tú mama odstavila v 10týždňoch keď mala len 18kg, (+pripustila som ju v 7mesiacoch )a nijako ju to neukrátilo, je to fakt veľká koza. Podiel na tom mala určite kvalitná strava po odstave +že netrpela parazitmi, takže rýchlo rástla a mocnela práve po odstave, vtedy sa viac rozožrala. Takže si nemyslím že je nutné nechávať ich piť jak je libo, a s čistým svedomím u dobrých matiek môžete oddojovať. Podľa mňa, je to len môj názor, nie je dobré aby pili dlhodobo dajme tomu 4litre lebo ich to tak nenúti žrať inú pre trávenie užitočnú stravu. Mala som tu teraz jednu kozičku ktorá mala 3,5mesiaca a ešte pila 3l denne, rástla pekne ale žrala seno a zelené odosť menej ako rovesníčka ktorú mama skoro odstavila.

Koza je moc pěkná, podle klabonosu má AN předky, ne? Ono toho mléka, které vypijí, není nikdy 4 l, ta větší kůzlata už to berou jen jako zpestření, takže u staršího kůzlete nikdy nepřevažuje mléčná strava, ale je to bílkovinný doplněk a ochrana před nemocemi a parazity. Aspoň tak to beru já. Některá koza odstaví kůzle už ve dvou měsících, ale většinou je to až po 3. měsíci a všimla jsem si taky, že kozlíci se drží na mléku víc než kozičky. Ale nemusí to být pravidlo.

27.7.2017 14:11
moonika

XXX.XXX.180.182

Jj polovičná AN, ale pri odstave mala biednych 18kg a potom až začala rapídne rásť. No ja som mala aj také prípady že som oddelila 3mes kozičku ktorá mala vyše mesiaca vemeno iba pre seba a zistila som že denne vypila 4l To potom odľa mňa nežerie ani dostatok ostatnej užitočnej stravy lebo hento musí riadne zasýtiť... (A prilepšovať sa dá aj po odstave srvátkou, tá je podľa mňa kvalitnejšia ako sušáky).

27.7.2017 14:31
nemide

XXX.XXX.153.94

Tak je fakt, že některá koza kůzlatům podrží chvilku, nechá je párkrát cucnout a uteče jim, jiná bude držet i kdyby jí měly vemeno utrhnout , teď ale nevím co je dobře
jednou jsme měli kozu, nebyla nijak veliká, spíš drobnější, bezrohá, normálně spíš ne moc průbojná, ale jakmile porodila, tři dny se držela s kůzlatama někde v rohu. Kdybych jí tam nenosila žrádlo a vodu, snad by ani nežrala. Pak už chodila ke žlabu, ale kůzlata táhla sebou, troufla si zahnat i rohatou dominantní kozu, jakmile se na její kůzlátka jen podívala. Držela jim i když měla od nich pokousaný cecky do krve. Většinou měla kozlíky, takže jsem jí je dlouho nenechávala.

27.7.2017 14:34

No to byla potvora malá, třeba byla líná žvýkat . Syrovátku jsem taky dávala, ale přestala jsem. Pokud jsem dělala sýry ze sladkého mléka bez zákysu, bylo to dobré, ale většinou dělám čerstvý nebo jiné sýry se zákysem a to snášejí špatně. Měla jsem s tím jednou takové problémy, že už nechci riskovat.

27.7.2017 14:39
moonika

XXX.XXX.180.182

No to byla potvora malá, třeba byla líná žvýkat . Syrovátku jsem taky dávala, ale přestala jsem. Pokud jsem dělala sýry ze sladkého mléka bez zákysu, bylo to dobré, ale většinou dělám čerstvý nebo jiné sýry se zákysem a to snášejí špatně. Měla jsem s tím jednou takové problémy, že už nechci riskovat.

Prifúkli sa? raz sa mi to stalo, ale to dostala viac. odvtedy dávam opatrne každej zvlášť, ked ma napadne... a všetky to aj tak nechcú, iba mladšie kozy.

27.7.2017 15:02
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Je zvláštní, že ze dvou slov - jsou zavřené - hned poznáte, že to znamená "stát ve hnoji v tmavým chlívku a čekat u sena a kbelíku s vodou v kterým plavou bobky"
Já mám kůzlata taky zavřená (nemám hotové oplocení pastviny a přístřešek) a rozhodně nestojí v hnoji, už vůbec ne v tmavým chlívku, k senu mají trávu, větve z ovocných stromů, vrbu, topinambury, večer příkrm (ječmen, ovesné vločky, vojtěška, řepné pelety, jablečné výlisky, melasa, pivovarské kvasnice, vitamíny) a v kbelíku s vodou žádné bobky neplavou (a když náhodou tam přes den nějaký utrousí, tak to až tak smrtelné není, protože každý večer kbelík myju a vodu dávám čerstvou)...
Když kozička přišla, bylo to vyžle s hrubou matnou srstí, dnes je krásná, hladká a lesklá.
Takže není "zavřít" jako "zavřít"

27.7.2017 15:15

moonika napsal(a):
Prifúkli sa? raz sa mi to stalo, ale to dostala viac. odvtedy dávam opatrne každej zvlášť, ked ma napadne... a všetky to aj tak nechcú, iba mladšie kozy.

Jo, nafoukly se. Ono je to dost těžké dávat každé zvlášť, když je jich víc. Takže opravdu měly toho moc. U nás taky všechny nechtějí. A syrovátku máte jen ze sladkého sýra nebo dáváte i z toho se zákysem?

27.7.2017 16:10
moonika

XXX.XXX.180.182

Jo, nafoukly se. Ono je to dost těžké dávat každé zvlášť, když je jich víc. Takže opravdu měly toho moc. U nás taky všechny nechtějí. A syrovátku máte jen ze sladkého sýra nebo dáváte i z toho se zákysem?

Ja robím farmára, oštiepky a tvaroh a tam vždy dávam kultúru, takže ak ju dávam hne´d je sladká ak na druhý deň tak kyslá. dávam aj aj ale každej zvlášť.

27.7.2017 16:17
nemide

XXX.XXX.153.94

xchipsy napsal(a):
Je zvláštní, že ze dvou slov - jsou zavřené - hned poznáte, že to znamená "stát ve hnoji v tmavým chlívku a čekat u sena a kbelíku s vodou v kterým plavou bobky"
Já mám kůzlata taky zavřená (nemám hotové oplocení pastviny a přístřešek) a rozhodně nestojí v hnoji, už vůbec ne v tmavým chlívku, k senu mají trávu, větve z ovocných stromů, vrbu, topinambury, večer příkrm (ječmen, ovesné vločky, vojtěška, řepné pelety, jablečné výlisky, melasa, pivovarské kvasnice, vitamíny) a v kbelíku s vodou žádné bobky neplavou (a když náhodou tam přes den nějaký utrousí, tak to až tak smrtelné není, protože každý večer kbelík myju a vodu dávám čerstvou)...
Když kozička přišla, bylo to vyžle s hrubou matnou srstí, dnes je krásná, hladká a lesklá.
Takže není "zavřít" jako "zavřít"

A kdo Vám řekl, že jsem psala o Vás?
kdybych to neviděla na vlastní oči, tak to sem psát nebudu
paní nás zavedla do chlíva s malýma neprůhlednýma okýnkama, uprostřed na kabelu jedna úsporná žárovka, která momentálně nesvítila, hned nám tlačila do uší jaký má nádherný kozy, protože má kvalitní krmení. V malých kotcích, na půlmetrový vrstvě mokrýho hnoje (tekla z něj močůvka na chodbu) 5-6 skoro ročních, ale malých, drobných, ustrašených koziček.Nacpaly se do kouta, ani jsem nedokázala říct kolik jich tam je, jaká tam byla tma. A prý vyberte si, Když jsem řekla, že nic nevidím, aby nám je vytáhla ven na světlo, tak dvě, ty větší strčila do vedlejšího, stejně tmavýho kotce. Nakonec jsme nekoupili s tím, že jsou malý. Paní byla naštvaná a hudrovala, že ona nemá čas, aby se s nima piplala a mléko potřebuje na výrobu, to prý si musíme jít kozičky koupit u nějaký babky, která má jednu kozu a kůzlata krmí krupičnou kaší. A je to chovatelka koz s POP. No tak hlavně, že do nás hustila jaký mají její kozy kvalitní krmení... tak tam jsme nekoupili. Koupili jsme jinde a jak je vidět moc jsme si nepomohli

27.7.2017 18:00
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Neříkám, že jste psala o mě, ale na příspěvek roklanky "To se vám nezdá, dle váhy malé jsou. Mám tu stejně staré a mají +- 30 kg, jsou zavřené, ven půjdou až koncem července, kdy zavřu kozla. Mám jen jednu pastvinu a od té doby, co mi 4 měsíční prskající se kozička prošla pletivem za kozlem, už neriskuju. Není to tím, že byly zavřené v chlívku.je to krmením." jste reagovala "+-30kg je co? to může být 25 stejně jako 35kg. Kozičky na chov by měly rozhodně být bez omezování u matky do 4 měsíce a hlavně pohyb na vzduchu. Ne stát ve hnoji v tmavým chlívku a čekat u sena a kbelíku s vodou v kterým plavou bobky, až jestli na ně ve vemenu po vydojení zůstane hrníček mléka." Z čehož vyznělo (možná jen mě, asi jsem na to nějak háklivá že zavřená = chudáci v bordelu skoro týraní...
Pokud jste to myslela tak, že jste mluvila o svých kozách, resp. o podmínkách, že kterých jste je přivezla, tak se omlouvám

27.7.2017 21:19
nemide

XXX.XXX.153.94

xchipsy napsal(a):
Neříkám, že jste psala o mě, ale na příspěvek roklanky "To se vám nezdá, dle váhy malé jsou. Mám tu stejně staré a mají +- 30 kg, jsou zavřené, ven půjdou až koncem července, kdy zavřu kozla. Mám jen jednu pastvinu a od té doby, co mi 4 měsíční prskající se kozička prošla pletivem za kozlem, už neriskuju. Není to tím, že byly zavřené v chlívku.je to krmením." jste reagovala "+-30kg je co? to může být 25 stejně jako 35kg. Kozičky na chov by měly rozhodně být bez omezování u matky do 4 měsíce a hlavně pohyb na vzduchu. Ne stát ve hnoji v tmavým chlívku a čekat u sena a kbelíku s vodou v kterým plavou bobky, až jestli na ně ve vemenu po vydojení zůstane hrníček mléka." Z čehož vyznělo (možná jen mě, asi jsem na to nějak háklivá že zavřená = chudáci v bordelu skoro týraní...
Pokud jste to myslela tak, že jste mluvila o svých kozách, resp. o podmínkách, že kterých jste je přivezla, tak se omlouvám

Psala jsem o podmínkách, který jsem viděla na několika hospodářstvích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík