Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.7.2017 16:54

Zdravím,
nedávno jsem si pořídila kozy a poněkud jsem nákup uspěchala. Koupila jsem kozu s měsíční kozičkou s tím, že je to koza menšího vzrůstu na první laktaci a ať od ní nečekám zázraky. No a dnes když jsem si tak v hlavě sumírovala, co mi paní majitelka o nich řekla, mi došlo, že kozena musela být připuštěná už v půl roce. Tolik tedy k jejímu malému vzrůstu . No, pěkně mě to štve, že mi to v tu chvíli nedošlo, to bych kozu nebrala.

K věci - zajímalo by mě, jak mi to ovlivní kozy do budoucna, především tedy malou kozičku. Té je teď půl roku, už je skoro stejně veliká jako máma. Co mám čekat, bude také menší nebo to na ní nebude mít vliv? Původně jsem ji chtěla zkusit v 10 měsících připustit a kdyby se povedla kozička, tak si ji nechat, ale popravdě si říkám, bůhví jestli ona sama není z příbuzenské plemenitby, protože nepředpokládám, že by připouštění v půl roce bylo úmyslné...

Prosím o názory zkušených. Paní majitelku se mi již kontaktovat opravdu nechce, protože to bych asi nebyla příliš slušná...

26.7.2017 18:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Záleží co to je za plemeno a po čem kozička je. Když je v půl roce jako máma, tak to je docela dobré znamení, že z ní vyroste mohutnější zvíře - nebo teda zvíře normální velikosti, pokud je matka podtržená. Musí se sledovat nejen věk, ale i váha. minimum pro připouštění je 35 - 40 kg. Podle plemene. A bylo by dobré, aby byla starší než 7 měsíců. A když počkáte déle, tak jenom dobře.

26.7.2017 20:05
ChoKoz

XXX.XXX.224.243

Chovatelka, která nechá připustit půlroční kůzle, by slovy mého muže, měla dostat ráno po ní, večer do ní.

26.7.2017 21:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Pockat dele... prvni laktace je vetsinou nic moc... mam neco podobneho moje prvni koza byla take takovej zmr.d... a ted je to skoro 4 litrova laktovatelka rodi dvoj troj a jednou mela i ctyrcata... na druhem roce se srovnala... ovsem prvni kuzlatko po ni jsem si nenechala na taliri bylo take dobre.

26.7.2017 21:18
moonika

XXX.XXX.180.182

Mám jednu fakt drobnú kozu, narodili sa ako mikrokozliatko čo som nechápala lebo mala veľkých rodičov a v druhom roku jej mama porodila normálne veľké dcéry, nič zakrslé. Tú krpatú som pripustila až v druhom roku ale stále je drobná, nikdy som takú malú dospelú kozu nemala, napriek tomu dáva na prvej laktácii 3litre a je v kondícii, zdravá, ani ju ešte nebolo treba odčerviť.
Uvidíte ako vám dojí, ale dala by som jej šancu... To že je koza drobná neznamená že nemôže byť dobrá dojka. Hlavne potrebuje kvalitnú výživu prípadne ju skôr zasušte.
Inak mám kozu prvý x pripustenú v 7mesiacoch a je jej obrovský kus, nijako ju to nezabrzdilo. Keď sa pritrafilo obskočenie v 6mes. nie je to ideálne ale ani katastrofa, pokiaľ zviera súčasne nezbrzdia aj parazity alebo kokcídie. A koza rastie cca 3roky.

26.7.2017 21:30
roklanka

XXX.XXX.46.123

Já bych to zase neviděla tak černě, pokud jde o národní plemeno. Pokud jde o nubiji, nebo burku, je to horší, ale nikoliv ztracené.Pokud se ptáte na názor, je dobrépřidat buď fotku, nebo napsat plemeno.

27.7.2017 19:53

roklanka napsal(a):
Já bych to zase neviděla tak černě, pokud jde o národní plemeno. Pokud jde o nubiji, nebo burku, je to horší, ale nikoliv ztracené.Pokud se ptáte na názor, je dobrépřidat buď fotku, nebo napsat plemeno.

No, já tomu říkám "koza vesnická", údajně čtvrtinová AN, z té má asi jenom kresbu na hlavě a nohách, jinak je černá. Je to taková mutantka, krátký nohy, obří hlava. Dcera je pravý opak, pěkná malá hlava, dlouhý nohy. Ta by měla být po AN kozlovi, na té hlavě je to trochu vidět.

Díky všem za reakce, jsem ráda, že i přesto to může být dobré. Kozy u nás určitě zůstanou, my jsme takový azyl (kdybyste viděli naše slepice...), spíš mě zajímal výhled do budoucna. Dnes už píšu s chladnou hlavou a říkám si, že je možná chyba u mě, přeci jen jsme ten prodej řešily v rychlosti, třeba jsem se jen přeslechla a spletla to já... (tak nedávám foto, nerada bych někoho hanila)

Jinak koza mi po odstavení dojila slabší litr denně, za to ale opravdu výborného mléka. No momentálně bojujeme s parazity tak nenadojíme skoro nic.

Ještě jednou díky za odpovědi.

27.7.2017 21:04
kastef

XXX.XXX.138.131

No já bych neházela flintu do žita, kozka to do 3 let ještě dotáhne a na mléce ještě na dalších laktacích přidá.
Kor jste za ni dala nějakou menší částku, určitě se vám to trošku vrátí v mlíku kor jak ho má dobré.Když berete křížence, tak si zas nemůžete klást podmínky.Koza může mít zakrslé předky a proto ty kratší nožky.

28.7.2017 09:15
roklanka

XXX.XXX.46.0

Mám tu kozu, která sice nebyla podražená, ale v prvním roce života bojovala statečně s vlasovkou, další rok jí zlomila jiná koza nohu, nedorostla velikosti své matky, která byla statná údernice. Takže je to malá, drobná koza s nižším nádojem, dává nádherný kůzlata.Její dcera si vydojila ER hned na první laktaci a v půlroce jí přerostla.Prostě pokud to má koza v genech, projeví se to.

28.7.2017 09:25

Prostě pokud to má koza v genech, projeví se to.

Taky si tohle rikam u ovci. I kdyz beran nema ve 100% dnech 60 kilo, muze to bejt z mnoha pricin ale DNA je DNA.

Přidejte reakci

Přidat smajlík