Zdravím vespolek,
máte někdo zkušenosti, jakou první ochranu (jestli nějakou) mi dává výstražná dopravní značka Pozor skot? Když mi utečou zvířata ze zajištěné ohrady a díky jejich pohybu po silnici vznikne nějaká škoda (bouračka, sražený cyklista...) a dojde k soudu, dává mi tahle značka nějakou ochranu? A lá "Je tam značka, měl jste zpomalit a očekávat zvýšený pohyb hospodářských zvířat". Nebo tak něco...
Nějak nikde nemůžu najít žádný výklad, k čemu tahle značka prakticky je...
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na otázku ti neodpovím a také by mě odpověď zajímala. Jen upřesním, že to není značka pozor skot, ale je to výstražná značka č. A 13 "Zvířata" - upozorňuje na místo nebo úsek pozemní komunikace, kde může docházet k častému výskytu domácích zvířat.
honzapm
napsal(a):
Prakticky značka slouží k tomu, aby účastník silničního provozu zpomalil,
zbystřil a chránil tak zdraví své i svých blízkých.
Vy, jako chovatel, máte mít vždy svá zvířata řádně zabezpečená
a žádná značka z vás nesnímá 100% zodpovědnost na škodu vaším
zvířetem způsobenou.
Můj prvotní dotaz byl samozřejmě vyhnaný do extrému
Takže chápu dobře, že jde o značku, která umožňuje chránit sebe v okoloprojíždějících autech? A pokud ji bude okoloprojíždějící ignorovat, ale bude dodržovat předpisy (např.90 mimo obec), je pro něj vše v pořádku?
A ze stejné série výstražných značek je např. Pozor srna. A když srazím kdekoli srnu, kor když je to označené, měla bych ji myslivcům zaplatit; zároveň pokud srnčí sežere úrodu, jsou za to zodpovědní myslivci a měli by škodu zemědělcům uhradit. Teď už jsem do toho zamotaná úplně...
Vedra

XXX.XXX.13.145
89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník
§ 2934
Slouží-li domácí zvíře vlastníku k výkonu povolání či k jiné výdělečné činnosti nebo k obživě, anebo slouží-li jako pomocník pro osobu se zdravotním postižením, zprostí se vlastník povinnosti k náhradě, prokáže-li, že při dozoru nad zvířetem nezanedbal potřebnou pečlivost, anebo že by škoda vznikla i při vynaložení potřebné pečlivosti. Za týchž podmínek se povinnosti k náhradě zprostí i ten, komu vlastník zvíře svěřil.