Jedovatost bylin pro kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jana Klímová

28.8.2017 15:04
Jana Klímová

XXX.XXX.45.63

Dobrý den, vypásáme s ovcemi a kozami letos nový prostor a objevila jsem tam poměrně velké množství různých bylin. Většina jedovatá pro člověka není tak doufám, že ani pro přežvýkavce, ale co vím tak lilek černý a ostrožka stračka pro člověka jedovaté jsou. Lilek je tam jen sem tam když ho potkám tak ho vytrhávám, ale ostrožky je tam obrovské množství a kozy se na ni vrhli celkem s chutí, tak jsem je raději hned přehnala jinam. Nevíte někdo jestli je pro kozy jedovatá? Nebo ji schválně vyhledaly aby se přírodně odčervily? Jinak jsem tam ještě našla vlčí máky, nyní ve stavu tvorby malých makoviček a chrpu, u těch si taky nejsem jistá jestli jim neuškodí. Předem děkuji za odpovědi.
Pěkný den
Jana Klímová.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2017 19:59

Jana Klímová: Moc asi nepomůžu, ale řeknu toto: Nejsem žádný botanik, poznám jen pár rostlin a tak pasu na všem a nijak to neřeším. Jsem toho názoru, že pokud na pastvině není vysloveně tis, nebo rododendron a zvířata jsou na tak velký pastvině, že si můžou vybírat co sežerou, tak že se neotráví i když ty jedovatý byliny žerou. Odčervováky jsou vlastně taky jedy, ale v rozumné míře to pomáhá, zabije to jen něco a né celý zvíře.

Jediné co mi tu udělalo problém na jednom zvířeti ze sta byla třezalka. Bílý kozlík se mi po ní na hlavě, hlavně na uších osypal puchejřema a strupama a tak sel předčasně na pekáč. Ale to snad není jedem, ale fotosenzitivitou.

28.8.2017 23:23

lilo napsal(a):
Http://fle.czu.cz/~hejcman/Prednasky/Ekologie_rostlin7_Jedovate_rostliny.pdf...
dost zajimavy odkaz...

Zajímavé, díky za zveřejnění tady. Ale naštěstí kozy jsou fakt chytré, skoro nic se jich myslím netýká. Dospělá koza opravdu jedovaté rostliny obvykle nesežere. A některé rostliny tady z těch jsou jen mírně jedovaté, pasou se na nich běžně bez potíží. A třeba plody dřišťálu nebo mahonie jím já taky, nic jsem nepozorovala a dosud žiju .

29.8.2017 08:39
lilo

XXX.XXX.201.210

No zratka s oveckama bych byla trosku opatrnejsi...kozu zabije vetsinou jen jeji vlastni vynalezavost a hamiznost - nenazranost pred konkurenci soudruzek... ony jsou tak chytre az jsou vlastne sobe nebezpecne... protoze jsou take dost pitome.

29.8.2017 09:15

lilo napsal(a):
No zratka s oveckama bych byla trosku opatrnejsi...kozu zabije vetsinou jen jeji vlastni vynalezavost a hamiznost - nenazranost pred konkurenci soudruzek... ony jsou tak chytre az jsou vlastne sobe nebezpecne... protoze jsou take dost pitome.

S ovcemi zkušenost nemám, ale na kozy a jejich chytrost nedám dopustit. Ani když dojím, což je jediná chvíle, kdy dostávají otruby (nedávám žádný šrot ani jiné obiloviny, jen seno a pastva), si kozy nevezmou víc, než je pro ně právě dobré. Klidně nechají, pokud třeba měly předtím nějaké ovoce a nemuselo by jim to dohromady prospět, i když ty otruby mají rády a mohly by dostat i přidáno, jen aby stály. Prostě, lilo, na kozy mi nesahejte .

29.8.2017 09:40
lilo

XXX.XXX.201.210

Oreb hele tak co by jste rekla tomu ze se vam dva dny po sobe koza snazi zabit granulemi pro prase a suchym chlebem... ze kvuli tomu prvne vytrkne branku a otevre dvoje dvere jedny do chliva a druhe do kotelny... oboje s otviranim k sobe... ja si z prvu myslela ze jsem fakt uplne blba... a ze jsem je spatne zabezpecila nebo nechala otevreno... prdlajs druhej den sla po tom samem ovsem ze sveho chlivku takze jen jedna branka a jedny dvere... a kdyby jste premyslela nad tim co stoji za jejich uruputnosti? zavislost na jadre... bohuzel mi doslo a dodavatel je mimo na dovolene... tak jsem zjistila ze mam doma ninjakozy... vseobecne jedna je obr silna, druha je obr mrstna a treti a vsechny tri jsou obr zrave zvlast kdyz jim ta obr silna stoji za zadkem to pak luxuji s nadmernym sacim vykonem.

29.8.2017 12:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Kozy jsou chytré, ale někdy jsou totálně blbé Já mám třeba na příkrm dva super kyblíky. Koupila jsem je s velkým nadšením, moc se mi líbilo, že je možné je zavěsit - takže mám na dubové stěny přišroubovaný kus trámku - a že mají "ucho", takže se mi dobře nosí. Nejdřív dám vždycky kozám a pak jdu po další práci - jenže než nakrmím a vykydám u prasat, tak mají děvčata sežráno a tudíž začnou vymýšlet hovadiny. Že si vyskočí na ty kyblíky, to by mi nevadilo. Že je trkáním a postrkáváním sundají z toho trámku, budiž. Ale že si ho ta mladší a menší navleče za to kovové ucho na krk... To už je moc Ale dobře, tak jsem jí ohnula přední nohu, vyndala z kýble a vyvlíkla z krku. No neudělá za půl hodiny totéž se stejným kyblíkem, co mají na vodu? Takže jsem ji znovu vyprostila a považovala záležitost za vyřízenou. A kozu za poučenou. Jdu krmit druhý den, pak k čuníkům... Když se vracím s prázdným kolečkem, slyším od koz divný rachot. Nakouknu - samozřejmě, Kira má zase kýbl od žrádla kolem krku ...
To, že jsem pro změnu té starší asi čtyřikrát vytahovala hlavu z jeslí ani snad nebudu zmiňovat (jsou obě rohaté, takže "dovnitř" jí to šlo dobře, ale ven už to nezvládla). To je spíš moje chyba, jesle zdědily po koňovi a mezery jsou 10cm, což je holt na ty rohy buď moc, nebo málo. Už jsem nechtěla riskovat, že se tam zapasuje když zrovna nebudu po ruce a najdu ji oběšenou, tak jsem tam pro sichr přidrátovala kus kari stítě. K její cti budiž zmíněno, že ačkoli je jinak plachá a prchá jak antilopa, tak mě nechala v klidu přijít a sáhnout na ni a nezačala se zmítat ve snaze utéct. A že nikdy nevyváděla psí kusy, ale trpělivě čekala s hlavou v jeslích, až ji někdo přijde zachránit...

29.8.2017 17:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Jsou vynalezave ale naprosto pitome... s tim koncim diskuzi protoze tech kousku ktere vyvadeji a nad kterejma mi zustava rozum stat uz fakt neni ke komentari... to je totiz pomalu uz na celou knihu veselych a trpkych historek o sebezprovodeni se ze sveta.

29.8.2017 23:13

Lilo, xchipsy: naprosto stejné zkušenosti!

30.8.2017 08:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mé zkušenosti jsou trošičku jiné. Pokud má koza dostatečný prostor na vyřádění se a na nažrání se dle její chuti, tak jsou celkem pohodářky. Navíc velice rychle dokáže koza pochopit " povel" NESMÍŠ. Možná dříve než pes. Kůzlata se učí od mamin, tak že jestli je mamina pohodářka, tak i kůzle se velmi rychle zklidní. S tou pažravostí u obilnin zkušenost nemám, ale pokud pamlsek-rohlík upadne na místo kde je čerstvě načůráno, případně mezi čerstvé bobky, tak si toho nevšimnou. Zkušenosti mám ale s ovocem, kdy jej mají např. v současnosti kolik chtějí a přesto se jím nepřežerou, ani žádné problémy díky němu nikdy (zatím) neměly. Taky se mě ještě nikdy nepustily do kůry stromů, jen okusují větvičky a listy. Jestli je ale zavřená na dvorku- v chlívku, třeba jen na noc, tak se nedivte že se nudí.
Kozu odnaučím strkat hlavů tam kam nemám dřív než ovci. Tak že naprasto pitomé nejsou.
Teď mě napadá -jaký pán, ...

30.8.2017 10:30

No já mám právě takové zkušenosti jako profesor1.

30.8.2017 11:25

xchipsy napsal(a):
Tuto je ten kyblík:.

Taky se mi stalo, že koza chodila se kbelíkem na krku. A dokud viděla, ani jí to nevadilo, ale pak se kbelík nějak nasadil na její hlavu a zakryl jí výhled. Nedivočila, spíš z toho byla rozpačitá. Nejkrásnější je, že se snaží v případě nouze pomoct jedna druhé. A když to neumí, čekají, až přijdu a nebo mě dokonce za tou postiženou vedou, abych jí pomohla, když to zrovna nevidím na první pohled. Tomu pitomost vůbec neříkám.

30.8.2017 11:46
moonika

XXX.XXX.214.29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky se mi stalo, že koza chodila se kbelíkem na krku. A dokud viděla, ani jí to nevadilo, ale pak se kbelík nějak nasadil na její hlavu a zakryl jí výhled. Nedivočila, spíš z toho byla rozpačitá. Nejkrásnější je, že se snaží v případě nouze pomoct jedna druhé. A když to neumí, čekají, až přijdu a nebo mě dokonce za tou postiženou vedou, abych jí pomohla, když to zrovna nevidím na první pohled. Tomu pitomost vůbec neříkám.

To sa až človeku nechce veriť, krása... ako napríklad sa snažili si pomôcť?
Ja som vzájomnú pomoc medzi nepríbuznými kozami zažila asi len raz u starej kozy ktorá počula že sa do senníka asi 10m od nej vzadu na dvore zaseklo kozľa(nebolo jej)a táto stará Mica mi tu začala robiť veľký rámus až ma to vyhnalo von kuknúť čo sa deje a to ma upozorňovala na kozľa ktoré mečalo vzadu, ktoré by som ja inak nepočula:) Hneď ako som vyšla von a poriešila tak sa upokojila:).

30.8.2017 12:10
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Myslím si, že kdyby ho měla jen kolem krku, tak by možná byla i spokojená Ale ona byla tak "šikovná", že do něj strčila i jednu nohu a to už byl celkem problém protože se jí s ním špatně chodilo jen po třech... Už přemýšlím nad nějakou variantou západky nebo obrtlíku, která by ten kýbl na tom trámku fixovala. A nebo sundat to ucho, což se mi ale moc nechce

30.8.2017 12:18

moonika napsal(a):
To sa až človeku nechce veriť, krása... ako napríklad sa snažili si pomôcť?
Ja som vzájomnú pomoc medzi nepríbuznými kozami zažila asi len raz u starej kozy ktorá počula že sa do senníka asi 10m od nej vzadu na dvore zaseklo kozľa(nebolo jej)a táto stará Mica mi tu začala robiť veľký rámus až ma to vyhnalo von kuknúť čo sa deje a to ma upozorňovala na kozľa ktoré mečalo vzadu, ktoré by som ja inak nepočula:) Hneď ako som vyšla von a poriešila tak sa upokojila:).

No právě třeba s tím kbelíkem. Opatrně do něj šťouchaly, jestli to nepůjde dolů. Nebo když se dostala hlava kozy do krmelce a ven nešla. To zase chodili dva kozlové pořád okolo a zkoušeli, jestli se to nějak nehne. Lidi by to dělali jinak, ale kozy nemají ručičky, tak jim toho moc nezbývá. Uřízla jsem tu laťku pilkou, ale ti kozli by to asi nejradši udělali sami, kdyby jim to šlo. Stáli u mě a dívali se mi celou dobu přes rameno, co a jak dělám. Fakt legrace.
Nebo se mi líbí, když má nějaká blbou náladu a chce jinou trkat. Tu protivnou se snaží sněm koz, obvykle tak dvě tři, od toho trkání odvrátit, tlačí ji na druhou stranu, jako kdyby jí domlouvaly, ať se nepere. Někdy to samozřejmě nepomůže, ale chtějí mít ve stádu klid. Asi když jsou jen dvě nebo tři kozy, je to jinak, ale já tu už mám opravdové kozí společenství a je to moc zajímavé.

30.8.2017 13:22

Ještě i to, že třeba když se "ztratí" kůzle, hledá ho půlka stáda. Ono je nakonec někde zalezlé a spí, ale matku utěšují a pomáhají hledat. A když jí kůzle odejde a ona je smutná, taky jí vyjadřují soucit.
Téma jedovatosti bylin jsem nějak převedla jinam, ale třeba přijdeme na to, jak se tam vrátit .

30.8.2017 13:49
moonika

XXX.XXX.214.29

Ještě i to, že třeba když se "ztratí" kůzle, hledá ho půlka stáda. Ono je nakonec někde zalezlé a spí, ale matku utěšují a pomáhají hledat. A když jí kůzle odejde a ona je smutná, taky jí vyjadřují soucit.
Téma jedovatosti bylin jsem nějak převedla jinam, ale třeba přijdeme na to, jak se tam vrátit .

No u tých vašich kôz to spoločné fungovanie bude asi súvisieť s tým že tam tam máte všetko rodiny? No a cez odovzdávanie info v rámci rodiny :D alebo starších členiek stáda mladším sa možno vrátime k jedovatosti bylín :D videla som video kde staršia skúsená chovatelka opisovala situáciu ako sa jej kozy jeden rok priotrávili z nejakého kríka, a že sledovala ako v ďalšom roku keď sa tam dostali s mladými, tak nejak od neho mladé odpudili, nepamätám si už presne ako im to "odovzdali", ale proste sa im vyhli staré čo mali skúsenosť aj ich mladé. To video tu niekde bolo na ifaune, len bolo v angličtine.

30.8.2017 13:56
moonika

XXX.XXX.214.29

A keď už hovoríme o tých vedrách :D oni to asi nosia miesto kabelky :D.

30.8.2017 14:20

moonika napsal(a):
A keď už hovoríme o tých vedrách :D oni to asi nosia miesto kabelky :D.

Kdyby to bylo s dírkovaným víkem a vodou uvnitř, mohly by to mít na osvěžení .
Ano, já mám čtyři rodiny, každou v několika generacích a učí s všechno od sebe navzájem. Nejhorší jsou fakt puberťáci, ti nechtějí poslouchat a všechno vědí líp než matky, takže ti se nejspíš přiotráví.

Bekkky

30.8.2017 14:46
Bekkky

XXX.XXX.106.92

Pro ovce a kozy je jedovatá bylina starček přímětnik, způsobuje poškození jater, kromě rododendronů a tisu také břečťan ve větším množství. Třezalka a rdesno hadí kořen vyvolávají fotosenzibilitu.( Zvířata mají po konzumaci opuchly obličej s boláky, pokud mají dostatek vody a jsou ve stínu, opět se to zahojí. Je třeba hlídat, aby hmyz nezabral infekci).

Přidejte reakci

Přidat smajlík