Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Přemysl005

29.8.2017 17:14
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
prosím zkušenější mám 5ovcí a 1berana. A chtěl bych se zeptat čím se dají ovce v době pastviny přikrmovat denně, aby mi nezatloustli. Můžu jím dávat odměrku cca 2,5l celého ovsa + nakrájená mrkev, řepa, giganti-kedblubna + občas ještě tvrdý chleba, a 3kávové lžičky NutriMixu? Mají k dispozici seno+vodu+liz (v černé bedínce) a obyč. bílou kostku soli. Tráva už moc neroste. Proto chci přikrmovat. Všem moc děkuji za odpověď Přemysl.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2017 17:40

Přemysl005 napsal(a):
Dobrý den,
prosím zkušenější mám 5ovcí a 1berana. A chtěl bych se zeptat čím se dají ovce v době pastviny přikrmovat denně, aby mi nezatloustli. Můžu jím dávat odměrku cca 2,5l celého ovsa + nakrájená mrkev, řepa, giganti-kedblubna + občas ještě tvrdý chleba, a 3kávové lžičky NutriMixu? Mají k dispozici seno+vodu+liz (v černé bedínce) a obyč. bílou kostku soli. Tráva už moc neroste. Proto chci přikrmovat. Všem moc děkuji za odpověď Přemysl.

Pokud nemáte trávu, přikrmuje se senem. Tečka.

Jádro v této době pouze na flushing.

Přemysl005

29.8.2017 18:30
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud nemáte trávu, přikrmuje se senem. Tečka.

Jádro v této době pouze na flushing.

Dobře a co to je ten flushing.?

Přemysl005

29.8.2017 18:38
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

A berana už máme u ovcí.

29.8.2017 22:07
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Vyražte s kosou či bubnovkou do okolí, k sousedům, apod.Můžete denně přikrmovat nasekaným zeleným. Na seno je brzy, ovce vidí kolem zelené a na seno nemají chuť.

Bekkky

30.8.2017 12:38
Bekkky

XXX.XXX.106.92

Ahoj, záleží na plemeni. Každopádně s přikrmováním začít postupně. Pokud je beran ve stádě, jsou ovce asi už březí a v ovsa bych nedávala více než čtvrt kila na ovci a dohlédla bych aby si to vzájemně nevyžraly. Více přikrmovat až v poslední třetině březosti. S mrkví atd. také postupně a raději odpoledne po senu. Pozor, pokud zaprší a začne ještě růst tráva, pak je lepší ubrat mrkve a brukve. Tak ovcím zdar

31.8.2017 06:20
ustulina

XXX.XXX.22.113

"Více přikrmovat až v poslední třetině březosti."
Jo, to se pak můžete těšit na bezvadný porody... :(
Jestli začít víc přikrmovat, tak až když jsou jehňata venku.

31.8.2017 08:28

Na to panujou ruzny nazory. Nejlepsi je asi to, pripoustet ovce ktrery jsou jak koule- ne ale diky vlne. jinak se pak uz moc nedozene a ke konci uz vubec, vrazi se to do jehnat a ovce zustane jaka byla a pak bude "hezkej" porod.

Bekkky

31.8.2017 11:38
Bekkky

XXX.XXX.106.154

Je třeba mít krmnou dávku vypočtenou, pak se vyhnete ketóze, jehňata budou primerena.

Bekkky

31.8.2017 12:51
Bekkky

XXX.XXX.106.154

Ještě poznámka, myslím, že se Přemysl dotazoval na náhradu trávy jiným krmením a nejde tedy vyloženě o přikrmování a zvyšování krmné dávky. Tenhle problém mám taky, jsme v suché oblasti.

31.8.2017 13:35

Dřív se krmily i kozy a ovce přes zimu slámou a k tomu jehličnaté větve. Akorát že ty naše kozí potvory si na slámu tak leda lehnou, do huby by to nevzaly, jak jsou rozmlsané. Musely by být aspoň týden opravdu jen na té slámě, žádné seno, pak by to asi začaly žrát, a možná s chutí.

Přemysl005

31.8.2017 14:11
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Dřív se krmily i kozy a ovce přes zimu slámou a k tomu jehličnaté větve. Akorát že ty naše kozí potvory si na slámu tak leda lehnou, do huby by to nevzaly, jak jsou rozmlsané. Musely by být aspoň týden opravdu jen na té slámě, žádné seno, pak by to asi začaly žrát, a možná s chutí.

Děkuji, Normálně dát do krmelce do boudy? Vím že když jsem dával ovce domu na zimu nechal jsem jím ve stodole mezi nimi celý balík slámy a že si moc nevšímali sena ale spíše vybírali slámu z balíku. Než si to přebrali a nastlali pod sebe spotřeba sena byla minimální. Zkusím to namíchat seno a slámu a uvidím. Mě jde o období cca- 14dní -3týdnu jelikož já magor jsem myslel že si vystačí s trávou a na půdu jsem dal volně ložené otavy na první seno (seno sečeno červen a otavy před 14dny a minulý týden). Takže jsem si neoddělal potřebné množství.Nechal jsem si cca 1 vak sena (velký pytel) Obsékám jim i meze ale ráno jsem jim nasekl celý krmelec a dnes před hoďkou když jsem tam byl. Prázdno. Snad už konečně zaprší hlásí od zítřka tak snad. :).

31.8.2017 14:32

Jestli Vám tu slámu žerou, tak máte velkou výhodu. Máte po starosti. Dejte jim místo sena do krmelce slámu. Asi bych jim to nemíchala se senem, ale je to na Vás.

Přemysl005

31.8.2017 16:06
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Dal jsem jím do krmelce balík slámy a zbytek sena k tomu až vyžerou seno mají už jen slámu . Ale vypadalo to že žerou. Uvidíme zítra až je půjdu ráno kontrolovat pak napíšu jak jim to chutná.

31.8.2017 17:54
Massaro

XXX.XXX.205.119

Tu slámu máte z nestříkaného porostu?

Přemysl005

31.8.2017 19:41
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Massaro napsal(a):
Tu slámu máte z nestříkaného porostu?

NN pole bylo stříkáno proti plevelu.

Přemysl005

31.8.2017 19:42
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Ale i minulý rok dostaly do stodoly balík z pole který byl chem. ošetřovaný a v pohodě.

1.9.2017 11:02
Massaro

XXX.XXX.109.6

Já nevím, mně by to v pohodě nepřišlo...Když už si něco dělám doma pro svůj užitek, tak se snažím, aby to bylo tak nějak "přírodně".

Přemysl005

1.9.2017 11:12
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Massaro napsal(a):
Já nevím, mně by to v pohodě nepřišlo...Když už si něco dělám doma pro svůj užitek, tak se snažím, aby to bylo tak nějak "přírodně".

Ať si to každý dělá jak chce. Já dělám obilí i na prodej a bez chemie by to bylo zaplevelený a znečištění že by to nikdo nechtěl a ani ve výkupu by mi to nevzaly.

1.9.2017 11:54
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Máme pět ovcí a berana suffolk. Práve proto, že maso jehňat jíme my a naši psi, ovce co nejvíce paseme na přilehlých zahradách, ohrazených pastvinách, kde se nic ničím neošetřuje. Seno sušíme sami na rozloze 6000 m, první seč a otavu, sekáme bubnovkou, obracíme hráběmi, odvážíme terrou. Celkem nám to letos zabralo 6 dní. Bylo příhodné počasí. V okolí jen pastviny pro krávy, pole až dál. Ovce chováme pro radost i užitek, dokrmujeme jen pár týdnů po narození jehňat, mačkaný oves, ten je, bohužel, zřejmě z ošetřovaného porostu. Chováme i králíky, krmíme tráva, seno, směs ječmen, oves, natě zelenin z naší zahrady. Chov mne baví, ale chováme prioritně proto, aby naše strava byla co nejméně zatížena chemikáliemi. Za zahradě pěstujeme vše jedlé, co vás napadne. To je náš způsob, každý má, pochopitelně svůj. Letos jsme od ovcí měli osm jehňat, sedm beránků a jednu jehničku, poprvé žádný úhyn. Odčervujeme několikrát ročně. Chováme s celoročním přístupem ven, při bahnění chouly. Letos manžel postavil novou salaš. U králíků jsme měli v březnu mor, neočkovali jsme, . Takže pak jsem dala naočkovat, co se dá dělat, někdy je nutné ustoupit. Se ztrátami i tak počítám. Králík je choulostivé zvíře. Vím, že lidé, co bydlí v paneláku, toto dělat nemohou, ale my ano, tak proč si nedopřát zdravé jídlo. Naše zvířata mají krásný život a rychlou smrt. Zužitkujeme je kompletně, co ne my, to psi. Kůže dnes přišly vydělané ze Snahy Brtnice. Mějte krásný den.

1.9.2017 12:37
Massaro

XXX.XXX.36.160

Můžu se zeptat, na kolik vás přišlo vydělání těch kůží?

Přemysl005

1.9.2017 13:09
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Massaro napsal(a):
Můžu se zeptat, na kolik vás přišlo vydělání těch kůží?

My jsme také posílali 3ks kůží do Brtnice a celkem nás to stálo cca 1800Kč. Ale jen jsme si počkaly než vám pošlou zpět hotové kůže trvá to cca 4měs. prý musí naplnit 200 kusu kůží.

Bekkky

1.9.2017 13:56
Bekkky

XXX.XXX.98.246

S chemií je to těžké, pokud v sousedství vašich pastvin někdo pěstuje technické plodiny, asi se jí nedá vyhnout. Přikrmujeme mrkví a někdy je z konvenčního hospodářství a někdy z bio. No a ovce radši tu konvenční... Je šťavnatější a křehčí. Osobně bych ráda viděla, že ta bio jim chutná více, ale bohužel... A sucho je třeba překlenout tak, aby neztrácely na váze.

1.9.2017 16:09
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Záleží na ploše kůží. Po stažení každou kůži nasolíme půl kilem soli, přehodíme přes břevno, necháme vyschnout, nejdříve venku, pak na půdě, několik měsíců. Pak zašleme do Brtnice. Obratem přijde potvrzení. Tentokrát vydělání trvalo tři měsíce. Cena včetně DPH poštovného balného 2200 kč. Jsou krásné a hlavně, z našich lonských jehňat. Vložím foto.

1.9.2017 16:47
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Bekkky napsal(a):
S chemií je to těžké, pokud v sousedství vašich pastvin někdo pěstuje technické plodiny, asi se jí nedá vyhnout. Přikrmujeme mrkví a někdy je z konvenčního hospodářství a někdy z bio. No a ovce radši tu konvenční... Je šťavnatější a křehčí. Osobně bych ráda viděla, že ta bio jim chutná více, ale bohužel... A sucho je třeba překlenout tak, aby neztrácely na váze.

Ty jo, tak to je jasné, že při tomto množství ovcí nebudete s kosou obíhat pangejty. :D Ale zadavatel je malochovatel jako my. Pět ovcí beran. To je, myslím, naprosto odlišné. Jak způsob chovu, tak účel, proč chováte. Jistě ne pro vaši potřebu. :D.

Přemysl005

1.9.2017 18:58
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

JanaKostelec napsal(a):
Ty jo, tak to je jasné, že při tomto množství ovcí nebudete s kosou obíhat pangejty. :D Ale zadavatel je malochovatel jako my. Pět ovcí beran. To je, myslím, naprosto odlišné. Jak způsob chovu, tak účel, proč chováte. Jistě ne pro vaši potřebu. :D.

Paní Jano jakou máte výměru pastviny pro těch Vašich 6 oveček pokud se tedy mohu zeptat, předem děkuji za odpověď Přemek.

Bekkky

1.9.2017 20:28
Bekkky

XXX.XXX.98.246

Paní Jano, chtěla jsem tou fotkou naznačit, že existuje spousta způsobů, jak ovce krmit. Znám třeba ovčín, kde se přikrmuje jablečnou drtí z lisování mostů. Je to o tom, že každý, ať už má několik milovaných oveček a nebo větší stádo může vychytat krmnou dávku aby jim nic nechybělo. A že když je málo trávy jde to částečně nahradit i jinak než jen senem, které jim v létě prostě nejede.

1.9.2017 23:01
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Přemysl005 napsal(a):
Paní Jano jakou máte výměru pastviny pro těch Vašich 6 oveček pokud se tedy mohu zeptat, předem děkuji za odpověď Přemek.

Máme celkem tři pastviny. Jedna je náš sad,2500m, druhá je sad souseda přes ulici,2000m, třetí je pronajatá louka u rybníka, kterou jsme oplotili 5000m. Letos jsme zatím upásli naše chovné stádo i pět jehňat, která jsme si nechali na zabití. Pastviny střídáme, obě stádečka nejsou pohromadě. Dále máme 4000m, kde sušíme. Již třetí rok je poměrně sucho.2015 byl nejhorší. Naše oveny, pokud je v sadě ovoce, jedí vše, pomalu přivykají, jak padá a pak pro ně není problém ani velké množství švestek. Letos, bohužel, není ovoce žádné.

1.9.2017 23:04
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Ještě jsem zapoměla napsat, že ovenám dovezu vše, co vypleju a posekám v zeleninové zahradě, ta má 900m, pokud je sušeji, nesekáme sekačkou, ale necháme povyrůst a posekáme kosou pro oveny. Sekačkou jen pěšiny. Máme takovou přírodní zahradu. :D.

Přemysl005

6.9.2017 18:17
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

Tak jsem trošku neměl čas se ozvat... jak mi ovce baští tu slámu. Je vidět když fakt nemají co pást (dostávají 2x denně čerstvou sečenou trávu z okolní louky) tak i slámu si dají rádi. Teď jsem sehnal pár balíku (malé hranaté) sena. Tak jim to míchám ze slámou ale jinak i na slámu si zvykly a žraly ji samostatnou. Doposud měly jen samostatnou slámu.

7.9.2017 09:36

Přemysl005 napsal(a):
Tak jsem trošku neměl čas se ozvat... jak mi ovce baští tu slámu. Je vidět když fakt nemají co pást (dostávají 2x denně čerstvou sečenou trávu z okolní louky) tak i slámu si dají rádi. Teď jsem sehnal pár balíku (malé hranaté) sena. Tak jim to míchám ze slámou ale jinak i na slámu si zvykly a žraly ji samostatnou. Doposud měly jen samostatnou slámu.

Já jsem to zkusila s kozami, když mi na jaře došlo seno. Nabídl mi pán, co chová krávy, slámu, že s ní taky krmí. Jenže kozy si s ní podestlaly a nežraly ji. Ale je fakt, že jsem neměla nervy a srdce jim nedat nic, tak jsem honem sehnala seno. Bylo strašné, spíš stará sušina než opravdové seno, ale to žraly líp. Kdybych je nechala o hladu, asi by jim nezbylo nic jiného, než tu slámu sežrat, ale jsem měkota. Nevím taky, jak by to bylo výživově, dlouhodobě by jim to asi nestačilo samotné.

7.9.2017 12:23
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tak domnívám se, že na podzim před připouštěním, by se ovce měly dostat do nejlepší kondice. Tedy logicky potřebují dostatečné a kvalitní krmivo. To je pastva, sekání tam, kde je kvalitní píce, kvalitní seno, jadrné krmivo přiměřeně. Pokud pomalu navyknou na spadané ovoce a zeleninu(sekám jim i přebytečné okurky, cukety) také fajn. Minerální a solný liz. Sláma nemá takřka žádnou výživovou hodnotu. Pokud mluvíme o záchovné krmné dávce, jistě se dá použít. Ale na podzim a v zimě nám jde o produkční dávku. Krmit ovce kvalitně až když čekají jehňata je pozdě. Jehňata naberou velikost a jsou pak těžké porody. To jsou moje názory vzniklé praxí, životem se zvířaty. Pokud bych neměla dostatečné možnosti kvalitní pastvy a zdroj sena, snížila bych početní stav stádečka. :).

7.9.2017 12:25

Tak tak, slama to je nouzovka nejvetsi a kdyby to melo bejt dva roky po sobe, tak s chovem skoncim nez takovy "ojeba vani" :).

7.9.2017 13:41

Taky se mi seno nezdá dobré na normální krmení, ale stane se, že člověk přijde nějakým způsobem o seno nebo je zima delší než obvykle atd. atd. Může se stát leccos a sláma se dá sehnat skoro vždycky. Že je to vlastně jen objemné krmivo, aby měla zvířata plný bachor, to vím, ale čím tedy NAVÍC krmí býky na výkrm a krávy na dojení, když jim dávají slámu? Něco jim musí přidávat, jinak by jim to po výživové stránce nemohlo stačit. Vím, že v některých zemích v Asii, kde nesuší seno, krmí přežvýkavce slámou a vojtěškou nebo jetelem nebo třeba řepkovou slámou po lisování. U nás má zemědělec slámu, ale jetele minimum. Čili co jim asi dává?

7.9.2017 14:11
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tak pročetla jsem různé elaboráty na netu o krmení ovcí a sláma je opravdu jen záchovné krmivo. Nepojdou, ale rozmnožovat se kvalitně nemohou. Také v době laktace je to pro ně velmi nebezpečné. Tak je to logické. Týká se všech bytostí na planetě. Pokud přelom červenec srpen málo trávy kvůli suchu, obsíkáme kdeco, dáváme větve listnáčů s listím, seno. Seno vezmou až nakonec. Ale je to jen na krátkou dobu. Přikrmit. Pak zas dorostla tráva na jiné pastvině. Teď je jídla dost. O dostatek sena se staráme v červnu a červenci. Dá se to spočítat. Nebo snížit počet zvířat.

7.9.2017 15:45

Jistě, Jani, to je jasné, ale ptala jsem se, co asi dává ten zemědělec ke slámě, protože jí krmí. Nemá pro krávy a býky seno, to prodává mně pro kozy a jiným pro koně. Přesto ty býky zřejmě vykrmí. Neříkám, že máme svým zvířatům dávat místo sena slámu. Pokud víte, že máte teď krizi, máte zvířata, která si ceníte, nebudete je snad hned porážet, protože Vám chybí seno na tři neděle. Jinak na to koukáte, když máte stejně většinu zvířat na porážku, pak je lepší je v takové situaci porazit.

Přemysl005

7.9.2017 17:23
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

JanaKostelec napsal(a):
Tak domnívám se, že na podzim před připouštěním, by se ovce měly dostat do nejlepší kondice. Tedy logicky potřebují dostatečné a kvalitní krmivo. To je pastva, sekání tam, kde je kvalitní píce, kvalitní seno, jadrné krmivo přiměřeně. Pokud pomalu navyknou na spadané ovoce a zeleninu(sekám jim i přebytečné okurky, cukety) také fajn. Minerální a solný liz. Sláma nemá takřka žádnou výživovou hodnotu. Pokud mluvíme o záchovné krmné dávce, jistě se dá použít. Ale na podzim a v zimě nám jde o produkční dávku. Krmit ovce kvalitně až když čekají jehňata je pozdě. Jehňata naberou velikost a jsou pak těžké porody. To jsou moje názory vzniklé praxí, životem se zvířaty. Pokud bych neměla dostatečné možnosti kvalitní pastvy a zdroj sena, snížila bych početní stav stádečka. :).

Nebojte se seno mají taky ale pro měnší spotřebu to míchám i s tou slámou. Mám plemenné ovce s PoP to by byly drahé klobásy .

8.9.2017 07:33
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jistě, Jani, to je jasné, ale ptala jsem se, co asi dává ten zemědělec ke slámě, protože jí krmí. Nemá pro krávy a býky seno, to prodává mně pro kozy a jiným pro koně. Přesto ty býky zřejmě vykrmí. Neříkám, že máme svým zvířatům dávat místo sena slámu. Pokud víte, že máte teď krizi, máte zvířata, která si ceníte, nebudete je snad hned porážet, protože Vám chybí seno na tři neděle. Jinak na to koukáte, když máte stejně většinu zvířat na porážku, pak je lepší je v takové situaci porazit.

Kolem roku 1985 se zkoušelo výkrm krmit polystyrénem + močovina + nevím co.... V paměti mě utkvěly jen ty první dvě složky. To by byla dobrůtka. I když ta močovina se přidává možná dodnes.

8.9.2017 07:55
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Tady je fajn článek o výživě, součástí je i krmná sláma. http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/chov-ovci-obecne/zaklady-vyzivy-ovci.html Pane Přemysle, jaké plemeno ovcí chováte?

8.9.2017 10:39

JanaKostelec napsal(a):
Tady je fajn článek o výživě, součástí je i krmná sláma. http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/chov-ovci-obecne/zaklady-vyzivy-ovci.html Pane Přemysle, jaké plemeno ovcí chováte?

Jo, to je fajn pomůcka, co jste poslala. Tohle jsou takové celkem přirozené kombinace se slámou.

Obávám se ovšem, že ty býky krmí spíš tou močovinou. Polystyren byl asi jako výplň žaludku. Hrůza, fakt by lidi měli na takové maso velkou chuť, kdyby to věděli.

8.9.2017 10:45

Dneska se vysokoužitkovému skotu krmí hlavně kukuřičná siláž. seno tak max na chuť suchostojným dojnicím.

ale jede se na siláži a k tomu poměrně značné množství jadrných krmiv. vlastně nejvíc jádra, který bachor ještě vydrží. a stejně bývají dojnice v chronické acidóze.

sláma se skotu nedává skoro vůbec, ale nedá se to úplně srovnávat, ovce má v porovnání s krávou delší střeva a z málo kvalitního krmení si vezme mnohem víc, na obsah živin je výrazně méně náročná.

8.9.2017 10:47

Močovina v malém množství slouží jako zdroj dusíku a může být levnější než bílkovinná krmiva. ale má spoustu nevýhod, dá se předávkovat a je z toho hniloba bachoru a tak. jednu dobu to byl velký hit, ale tak nějak tiše to zmizelo. dnes se jede na bypass proteiny a tak.

8.9.2017 11:16

Prima, bodlinko, hned jste mě donutila použít google a zjistit něco o tom, co píšete: http://naschov.cz/chranene-bilkoviny-ve-vyzive-dojnic/.
Zajímavé. Na druhou stranu taky odpuzující. Přece jen se mi nelíbí, že bych kozy nebo ovce krmila krevní, rybí nebo péřovou moučkou. Všechno má svoje a zvyšování užitkovosti za každou cenu nefandím. Fandím přirozenosti, která přinese i nějaký užitek a málo starostí o zdraví naše i zvířat.
Takže radši méně mléka a menší zvířata, ale normálně krmená. A s tím asi souhlasí většina z nás.

8.9.2017 11:26

Prima, bodlinko, hned jste mě donutila použít google a zjistit něco o tom, co píšete: http://naschov.cz/chranene-bilkoviny-ve-vyzive-dojnic/.
Zajímavé. Na druhou stranu taky odpuzující. Přece jen se mi nelíbí, že bych kozy nebo ovce krmila krevní, rybí nebo péřovou moučkou. Všechno má svoje a zvyšování užitkovosti za každou cenu nefandím. Fandím přirozenosti, která přinese i nějaký užitek a málo starostí o zdraví naše i zvířat.
Takže radši méně mléka a menší zvířata, ale normálně krmená. A s tím asi souhlasí většina z nás.

Zrovna tyhle jsou málo stravitelné a kvůli legislativě se může použít tak max to peří. to má jedinou výhodu, je levné a všude je ho dost, takže kdyby to uměly kravičky zpracovat, bylo by to super, ale to se moc nedaří. nejvíc se jede ta sója a kukuřičný gluten. výpalky když jsou, bavlník u nás spíš ne.

ale ono, no, normálně krmená. kdybyste vzala holštýnku a po otelení jí vyhnala na pastvu s příkrmem senem, tak poměrně rychle zdechne. to jsou zvířata, co dojí klidně 60 litrů mléka denně a budou to množství dojit i z vlastních tělesných rezerv, to není tak, že nenakrmíte, tak nepodojíte. naopak, jedním z největších problémů v krmivářství skotu je jak nakrmit krávu během rozdojování, protože má po porodu ještě zcvrklý bachor a potřebné množství krmiva se jí tam těžko vejde, energii můžete přidávat jen do nějaké míry, protože pak zase pozor acidóza, takže proto všechny tyhle chráněné bílkoviny a chráněné tuky. to je snaha dostat do té krávy koncentrovanou energii, která ale bachor úplně nepoloží.

8.9.2017 11:28

No a když chtějí levný mlíko, tak jsou potřeba vysokoužitkové krávy. jedna vysokoužitková kráva vyjde v produkci levněji než dvě tři normální.

prý, teda. mě by víc dávalo smysl, kdyby se chovaly krávy, co sice dojí polovic, ale v kravíně stojí klidně po desátém, dvanáctém teleti, co se holštýnce nestane.

8.9.2017 11:36

No a když chtějí levný mlíko, tak jsou potřeba vysokoužitkové krávy. jedna vysokoužitková kráva vyjde v produkci levněji než dvě tři normální.

prý, teda. mě by víc dávalo smysl, kdyby se chovaly krávy, co sice dojí polovic, ale v kravíně stojí klidně po desátém, dvanáctém teleti, co se holštýnce nestane.

Mně ten smysl taky dává to, co píšete v tom druhém odstavci. Šlechtit jen pro zvyšování užitkovosti, příp. především pro ně, je scestné, myslím si. Prostě se to někde negativně projeví, chybí rovnováha. Ale to už je zase další téma.
Každopádně díky za informace.

Přemysl005

8.9.2017 15:21
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

JanaKostelec napsal(a):

Chovám Vřesové ovce.

8.9.2017 16:33
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Přemysl005 napsal(a):
Chovám Vřesové ovce.

A to je podstatný rozdíl mezi námi, my chováme suffolk a kříženec zwarbles suffolk. Masné plemeno.

Přemysl005

8.9.2017 17:32
Přemysl005

XXX.XXX.89.231

JanaKostelec napsal(a):
A to je podstatný rozdíl mezi námi, my chováme suffolk a kříženec zwarbles suffolk. Masné plemeno.

Ano to je

17.10.2017 09:33
dad

XXX.XXX.225.133

Dneska se vysokoužitkovému skotu krmí hlavně kukuřičná siláž. seno tak max na chuť suchostojným dojnicím.

ale jede se na siláži a k tomu poměrně značné množství jadrných krmiv. vlastně nejvíc jádra, který bachor ještě vydrží. a stejně bývají dojnice v chronické acidóze.

sláma se skotu nedává skoro vůbec, ale nedá se to úplně srovnávat, ovce má v porovnání s krávou delší střeva a z málo kvalitního krmení si vezme mnohem víc, na obsah živin je výrazně méně náročná.

Pro malá plemena krav v kombinovaném chovu je denní dávka 1 sena / 30 siláž - senáž / 2 jádra / 2,5 slámy na vytření huby a podestýlku. Uvedeno v Kg, zdroj - oběžník veterináře z roku 1978. Dnes při zvýšené produkci mléka bude dávka jádra podle obsahu výživných látek tak na dvaapůl násobku uvedeného.
Do krmných vozů se také sypaly premixi, řepné řízky, různé zbytky z okolních výroben. Vše počítal krmivář. Dojnice byly rozděleny do skupin podle výkonosti. Podle toho byly počítané dávky a poměry. Dost věda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík