Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2017 11:04
stafhaf

XXX.XXX.210.131

Rád bych se zeptal na pár otázek ohledně chovu ovcí. Jsem v tomhle naprostý amatér, potřebuji posoudit, zda to bude hlavně pro ovce dávat smysl. Krom masa chci zkusit, co mi ovce provedou s kvalitou trávy a pozemku, do budoucna (po přestěhování) nevylučuji chov.

1) jak je to s dohledem/kontrolou ovcí na pozemku?
Nebydlím přímo tam, kde by se ovce pásly, mám to cca 15 minut autem na opačné straně města. Pravidelně bývám na chalupě o víkendech a jezdím tam i cca třikrát týdně před/po práci, abych tam podělal, co je třeba. Kousek ode mě bydlí celoročně strýc, není problém, aby tam každý večer skočil omrknout, zda je vše ok.
Zvažuji cca 3 ovce/jehňata na spásání trávy jaro - podzim, pak porazit na maso. V mém okolí jsou lidé, kteří to takto praktikují běžně a bez problémů, stejně tak lidé, kteří mě od toho odrazují (zvíře podleze, přeskočí, uvízne, požerou psi,...). Jaký máte názor?

2) jaká je minimální výměra pro tři ovečky?
Ovce bych nejraději vypustil na dva pozemky nedaleko chalupy, vyhovují totiž umístěním. Výměra je ale od 700 do 1000 metrů, což mi přijde jako totální minimum. Byť není problém přihodit posečenou trávu z jiného pozemku, nebo doplnit i během léta seno. Pokud je to špatný nápad, lze umístit na samostatné pozemky cca 2500m, nebo vyhradit plochu na louce cca 7000m. Tyto pozemky jsou ale od chalupy dál.

3) jaké oplocení při podmínkách viz. výše?
Ohradník? Plot z odkorů, lesního pletiva?

4) jak zjistit kvalitu trávy, složení?
Dřív jsme chovali krávy, které baštily trávu bez problémů. Má smysl si louku nějak přiosít nějakou pasteveckou směsí, atd.?

Celé je to o tom, že mám nějaké louky, lesy a postupně se o to začínám starat. Čtyřicítka na krku, malé děti a byť si postesknu, že se na chalupě nadřu, na druhou stranu si tam u té práce tak nějak odpočinu. Jehněčinu si dokážu koupit, králíka taky, ale tak nějak cítím, že bych chtěl zkusit i něco vlastního chovat. Na druhou stranu jsem díky hospodářské minulosti pra/rodičů zvyklý myslet i na pohodu zvířat a pokud by to pro ně znamenalo problém, dám si pohov.

Bekkky

1.9.2017 16:57
Bekkky

XXX.XXX.98.246

To je hodně komplexní dotaz na trhu je několik knih o chovu ovcí a koz. Dost často jsem na ně narazila i v knihovnách. Tam je vše na co se zde ptáte. Dle mého by všechny výměry dohromady měly ovcím stačit a můžete dobře pastviny střídat, to je hodně důležité kvůli parazitům a kvalitě paznehtů. Ale rozhodně si o tom něco přečtěte. Většina chovatelů poradí co sami vyzkoušeli, ale možností je mnoho a v knize je najdete a můžete si vybrat to co se hodí pro vaše podmínky. A také leccos ukáže praxe. Ale v každém případě jsou ovce a kozy fajn.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2017 23:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Napsal jste to pěkně - konkrétní dotaz, který má hlavu a patu. Ale jak psala nademnou, je to tak obsáhlé téma, že Vám to tady asi nikdo řádně nezodpoví.

Pokud zvažujete pořídit ovečky, tak si přes zimu něco nastudujte a na jaře prostě nějaké pořiďte a uvidíte, co to udělá. Na iFauně díky kolonce "Vyhledat" můžete pod různými hesly pohledat mnoho užitečných (ale i zbytečných) rad. Vždycky je to o tom z toho vyzobat, co je napasovatelné na Vaše podmínky a potřeby a prostě vyzkoušet. Dřív se nedozvíte, jestli to bude fungovat a Vám vyhovovat.

Co se oplocení týče, tak pokud nemáte nějaké enormní množství černé zvěře v okolí, zkuste prostě nejlevnější variantu - dřevěné kůly nebo plastové tyčky a lanka (minimálně 4 řady nad sebou, zdroj nejméně kolem 4J - taky se vše dá vyčíst tady v diskusích) - a prostě na jednu sezonu kupte pár jehňat a uvidíte, jak to zvládáte, co všechno to obnáší a jestli by to oboustranně vyhovovalo (Vám i zvířatům, resp. i Vaší rodině... ono se to nezdá, ale i pár jehňat dokáže sežrat nejen soustu trávy, ale hlavně spoustu času a peněz...). Ovcí se počítá cca 8 - 12 ks na 1 ha - ovce s odchovem. Při jehňatech počítejte tak 1 jehně na 1000 m2, ale je to hodně relativní - závisí na kvalitě pastviny, typu jehněte, atp. Jehňata samozřejmě od 2 ks - samotné nechovat! Na podzim porazíte a přes zimu si rozmyslíte, jeslti na jaře pořídíte už třeba jehnice s nepříbuzným beranem a zkusíte to s chovem. Pokud máte těch 7tis. m2 a k tomu další pozemky na střídání pastvin (skrze začervení a obnovy porostu, aby se nespásalo až na drn a tráva nebyla stresována = špatná kvalita obsažených látek), tak bych se nebála mít třeba 3 ovečky a berana. Je možné, že někdy nebudou stíhat, jindy bude třeba je třeba přemístit ještě někam jinam nebo přisekat na přechodnou dobu sucha... to uvidíte sám.

Asi nemá moc cenu tady řešit cobykdyby, ale prostě si něco nastudovat, začít konat a postupně si vyhledávat informace, které zrovna v tu danou chvíli budete potřebovat.

Hodně štěstí.

2.9.2017 08:52
stafhaf

XXX.XXX.210.131

Díky za reakce.
Různá témata jsem tu pročítal, něco rozumů pobral:)
Ted je právě ještě dost času na to, abych si případně připravil podmínky na jaro, tak zjišťuju maximum informací.
Pokud má ještě někdo něco k tématu, směle do toho!

Přidejte reakci

Přidat smajlík