Kozí chovatel na odstřel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2017 17:53
dad

XXX.XXX.225.133

Zdravím všechny přispívající.
Píšu o sobě a podivném chovu který praktikuji již dvanáct let. Začal jsem s bílými, teť mám podílovky s AN.
Koza má dávat mléko těm co nemůžou mít krávu. Odstavuji na osmi týdnech (18 - 24 Kg), odhlašuji do sedmého měsíce (v mase 16 - 24 Kg). Holky dojí do pěti litrů na třetí laktaci. Dej koze do dršťky, koza ti dá do dížky.
Odčervení jen když přivezeme nového plemeníka a tomu nevyjde koprolka. Jinak kozí dieta. Poslední výsledky vlasovka +, ostatní neg. To považuji za zhoršení stavu. Nejlevnější vet je řezník.
Stále se učím. Až nyní jsem dostal odvahu a píšu sem. Různé diskuze však sleduji dlouhodobě abych se poučil z chyb jiných. Proto jsem měl strach. Některé příspěvky jsou dost osobní. Letos jsem měl ale také dost osobních názorů od těch co si na jaře vybrali 3/4 mladých a pak nic. Možná by se tedy měl změnit i můj přístup k chovu.
Na dotazy budu odpovídat asi se zpožděním. Proto mějte strpení.
David.

7.9.2017 18:28
lilo

XXX.XXX.201.210

No a co tim chcte rict? to je spatne nebo dobre... proc na odstrel... od vas by se mohli lidi ucit.. no a ted jeste nerozumim tomu ohledne tech osobnich nazoru co si na jare vybrali... a proc menit pristup k chovu... ja vim ze znim mozna hloupe... ale jednoznacne se ve vasem prispevku ztracim...

7.9.2017 22:44
igor

XXX.XXX.96.23

lilo napsal(a):
No a co tim chcte rict? to je spatne nebo dobre... proc na odstrel... od vas by se mohli lidi ucit.. no a ted jeste nerozumim tomu ohledne tech osobnich nazoru co si na jare vybrali... a proc menit pristup k chovu... ja vim ze znim mozna hloupe... ale jednoznacne se ve vasem prispevku ztracim...

I já - četl jsem to třikrát a nechápu...

9.9.2017 17:53
dad

XXX.XXX.225.133

Dobrý den.
Omlouvám se za nesrozumitelnost.
Letos mi dost lidí vynadalo, že neodčervuju, že odstavuju už ve dvou měsících, že blbě krmím, že chci peníze za ustájení, že to co jsem tu vytvořil je málo a mělo by být zadarmo.
A taky jsem dostal berle a splín.
A ještě tu vypadám jako blbec !
Jak se dá tohle vlákno zrušit ?
David.

9.9.2017 19:05
moonika

XXX.XXX.168.163

dad napsal(a):
Dobrý den.
Omlouvám se za nesrozumitelnost.
Letos mi dost lidí vynadalo, že neodčervuju, že odstavuju už ve dvou měsících, že blbě krmím, že chci peníze za ustájení, že to co jsem tu vytvořil je málo a mělo by být zadarmo.
A taky jsem dostal berle a splín.
A ještě tu vypadám jako blbec !
Jak se dá tohle vlákno zrušit ?
David.

Nevypadáte ako blbec: Len to nejak upresnite, prečo na odstrel. To že má niekto pripomienky...každý si našiel v chove svoju cestičku a vizitkou či na to ide dobre je kondícia zdravie zvierat. Takže by som sa nenechala rozhádzať prípadnými mudrlantmi a kritikmi
To že sa vyskytla vlasovka nie je nič nezvyčajné, je to bežný parazit, len ho treba držať pod kontrolou. Pokiaľ sa vám dosiaľ darilo aj skoro bez odčervovania o to lepšie, Ale vlasovku by som rezníkom neriešila, jedine ak u náchylnejšej kozy ktorá by s ňou pravidelne bojovala viac ako iné.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2017 19:05

Nerušte ho, Davide

Jen jste to prostě napsal tak, že nikdo nevěděl, "co tím chtěl básník říci", tedy proč jste to vlákno zadával. Víte? Nikdo na Vás nenadával, nikdo Vám nic nevyčítal.
Každý máme svůj způsob chovu a jestli je to dobře, nebo špatně, těžko posuzovat. Pokud jsou zvířata zdravá, spokojená a evidentně prosperují, chovatel jimi nikoho neobtěžuje, tak je nejspíš všechno v naprostém pořádku. Takže kašlete na ty, co se do Vás navážejí - třeba je to jen klasická česká závist. Víme tu asi všichni, jak dokážou takovíhle lidi otravovat život, ale jistě jsou v životě daleko horší věci, na které by si měl člověk schovat energii a ne ji plýtvat pro takovéhle "okolí".

Hodně štěstí!

9.9.2017 19:06
moonika

XXX.XXX.168.163

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nerušte ho, Davide

Jen jste to prostě napsal tak, že nikdo nevěděl, "co tím chtěl básník říci", tedy proč jste to vlákno zadával. Víte? Nikdo na Vás nenadával, nikdo Vám nic nevyčítal.
Každý máme svůj způsob chovu a jestli je to dobře, nebo špatně, těžko posuzovat. Pokud jsou zvířata zdravá, spokojená a evidentně prosperují, chovatel jimi nikoho neobtěžuje, tak je nejspíš všechno v naprostém pořádku. Takže kašlete na ty, co se do Vás navážejí - třeba je to jen klasická česká závist. Víme tu asi všichni, jak dokážou takovíhle lidi otravovat život, ale jistě jsou v životě daleko horší věci, na které by si měl člověk schovat energii a ne ji plýtvat pro takovéhle "okolí".

Hodně štěstí!

Napísali sme v rovnakej dobe to isté inými slovami :).

9.9.2017 19:11

Moni: Koukala jsem. Tak asi na tom něco bude

10.9.2017 08:15
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Na mne to působí tak, že děláte to nejlepší, co v současné době dokážete. A někdo vám do toho stále nejapně kriticky kecá. A jednoho dne toho máte plný brejle, tak si normálně potřebujete pokecat s lidma jako vy, jako my. Každý potřebuje občas slyšet, že to dělá dobře, že dělá co může, že občas se něco holt nevyvede. Ale poučíme se z chyb a jede se dál. To je život, krásnej, pestrej, občas těžkej život chovatele. Držím pěsti nám všem ať se daří a nedejme se odradit.

10.9.2017 09:21
lilo

XXX.XXX.201.210

Aha tak uz to chapu lepe... hele rika se ze kdyz cert se.re tak na jednu hromadu... zkratka toho obcas clovek dostane vic nez je schopnej svymi silami unest...na druhou stranu je to zlvastni ale vsechno je presne tak jak ma byt a je to tak spravne i kdyz to je treba neco spatneho... protoze co nas nezabije to nas posili... pocit vyhoreni ma obcas kazdej z nas... no tak zlikvidujte prebytky a zustante s tim nelepsim co mate... pokud stracite pocit radosti proc to nezmenit... neosekat a nebudovat jinak... clovek vetsinou sam nejlepe vi jak... tak hodne stesti.

10.9.2017 09:30
roklanka

XXX.XXX.46.80

Milý Davide, dokud se o vás mluví, žijete, až se mluvit přestane, už tu nebudete. Chováte pro svou radost, či zisk a ne pro jiné, takže pokud vám to dělá radost, proč si to nechat zošklivit. Lidí, co přesně ví jak na to je mnoho, málo jich je, co o tom nemluví a konají. A jen ukázaná platí, kecy jsou na h...o.

10.9.2017 13:22
igor

XXX.XXX.96.23

Tak jsem to konečně pochopil:)

Davide, klid. Chovej, jak ti to vyhovuje a na lidský řeči nedej. Napíšu ti o sobě, ale já jsem "netradiční chovatel" :) - mám místo a čas jen na 4 kusy základního stáda, dělám přísný negativní výběr.

Držím už cca 20 let krušnohorky. Mají chlív se zádveřím, ale bez vrat, takže můžou jít dovnitř nebo být ve výběhu (ani ne 2 tis. metrů) jak jim to vyhovuje. Výběh je dokola obrostlý starými stromy (smrky, borovice, jasany, javory, dub). Jsou na senu ad libitum, když není psí počasí tak jsou denně hodinu-dvě na pastvě (chodím s nima - je to dobrý relax po práci). Neošetřuju jim paznehty (ochodí si to na kamenech) a neodčervuju (pelyněk, vratič, tis, přeslička atp. jim musí stačit) a co se s tím nepopasuje, to musí jít pod nůž. Stejně tak kozy, které od druhé laktace (u prvniček nejsem tak radikální - dávám jim šanci) potřebujou jakoukoliv pomoc při kozlení, při péči o kůzle atp. Dodávám jen liz, a v nocích, kdy jde mráz pod deset stupňů, dostanou trochu ječmene nebo ovsa na zahřátí. Vyřazuju i kozy, které mají opakovaně jedináčky anebo mnohočetné vrhy. Tohle všechno musí jít z chovu na talíř. Tak jednou za dva roky dělám koprolku - spíš jen pro ten pocit, na kozenách je jejich stav vidět:)

Jde mi o odolné, extenzivně chované, zdravé a samostatné kozy. Nejde mi primárně o mlíko (jasně že ho zužitkuju), ale o rozšíření krušnohorek, takže kozičky neodstavuju a na podzim jdou do chovu (nejlepší zůstanou doma, slabší můžou jít potěšit někoho jiného). Vím, že se takhle připravuju u každé kozičky o 500 l mlíka, ale je to moje volba. Kozlíci jdou skoro všichni pod nůž, jak přestane pastva. Po třetí laktaci mezi kozama dělám průběr - vyřazuju nejhorší kusy - ty nejdou pod nůž, prodávám je dál, abych měl místo na lepší:)

Dělám si "KU" sám pro sebe - zkušebně oddělím kůzlata od matek vždycky na konci měsíce na jeden den, abych měl kontrolní nádoj (denně jim pomáháme večer od přebytků, abysme měli mlíko pro sebe). Průměrně se dostávám na 4 litry na kozu a den - myslím, že na senu a pastvě bez jádra to není špatný výkon. U špičkových kusů se pomalu dostávám k 4,5 litru na den. Měl jsem jednu kozu, která na třetí laktaci měla skoro 6 litrů denně, a další tři laktace držela skoro 5 litrů denně.

Když od mne chce někdo odstavenou kozičku, dostane ji za 1000 Kč, když chce někdo koupit prověřenou matku po třetí laktaci, může dostat kozu, která nejde moc pod 4 litry denního nádoje za 2000-3000 Kč. Je to mladé, ale prověřené zvíře s dobrou užitkovostí a deseti letma před sebou. Cenu určuju podle souvislostí (chování, péče o mladé, výše nádoje) a kdo nechce, může jít jinam.

Opakovaně mi lidi donesou, že jsem žid, který neví, co kozu chtít, že jsem lakota protože neprodám to nejlepší, někdo že někde koupil kozu za 500 korun atp. - no, s tím jsem se naučil žít. Křížence s kamerunkama anebo burákama ať si prodává kdo chce za co chce.

Davide, držím palce a klííd :)

Igor.

10.9.2017 13:31
igor

XXX.XXX.96.23

To jsem se nějak rozepsal...

10.9.2017 15:43
dad

XXX.XXX.225.133

Děkuju
David.

11.9.2017 10:44

U mne je to v mnohém stejné jako u igora, i když mám koz podstatně víc. Ale názory a způsob chovu máme převážně shodné. Myslela jsem si minulý rok, že už nezvládnu útoky lidí, jejichž životní postoj je otravovat druhé. No, přežila jsem to, kozy taky. I když se mě pokoušeli otrávit psychicky a kozy fyzicky, přežili (jsou tam i kozlové, proto nepíšu přežily ) jsme to a máme víc síly a uznání než dřív. Ten problém je totiž především problémem těch lidí, kteří někoho otravují, oni mají toho červa v hlavě a dnem nocí vymýšlejí, jak někomu ublížit. Vy si ho tam nenechte nasadit a držte se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík