Jednou za čas se někdo zeptá, tak tady čerstvá zkušenost ...
Máme tady kolem městečka pár hektarů obecních pastvin (bejvalejch), na kterých se nikomu nevyplatí hospodařit a tak jdou do kopru i se spoustou vzácnejch kytek a hmyzáků, co na nich vegetují. Konečně jsem se dokopal k tomu, že je nějak dáme do kupy. A protože se na tom fakt uživit nedá, ale práce je tam tři pr...e, že si na to prachy někde seženem, nejsme másla, ne?
No, MŽP vyhlásilo OPŽP, ze SF EU to proplácí SFŽP a když se budete držet PRŽaPu a vlezete se do NOO, schválí vám to AOPK ČR, tak máte možná šanci.
V podstatě jde o to, vyřezat nálety, pást a kosit nedopasky.
Předchozí větu jsme v rámci projektové žádosti byli nuceni roztáhnout na 10 stran A4 a k tomu dodat dalších 30 ks různých vyjádření, povolení, stanovisek a souhlasů. K některým z nich byla samozřejmě potřebná další stanoviska a souhlasy.
Tři různé rozpočty nepočítám.
Takže tak.
Pointu to vlastně nemá .
Sem si to prostě chtěl vyzkoušet, no...
Uživatel s deaktivovaným účtem

By jeden blil...
Tome, tuším o čem mluvíš. Pro mě jen zkoušenosti se stavbou stanů pro školku, na TPP, byla prakticky na rok a půl práce s vyjednáváním na veškerých možných úřadech až v Praze (protože ty lokální, které to běžně vyřizují, na to najednou neměly kompetence...)...
Takže jak to nakonec dopadlo?
PavelB.

XXX.XXX.230.5
V těch zkratkách jsem se ztratil. To jako, že jde dostat nějaký prachy na odstranění náletů z pastviny? To mě zajímá, už jsem si pár hektarů za svý vyčistil a ještě mě nějaký čekají.
To Hippie:
Těžko říct, v pátek se podává žádost, odborně ji budem mít jak normálně "na výjimečné úrovni" (ohne sranda), akorát jestli nám neutečou nějaký ty vyjadřovačky.
Bude to vypadat tak, že ve čtvrtek dostaneme souhlas posledního vlastníka pozemků, s tím pak půjdeme za památkářema, kteří nám do pátku vystaví souhlas a můžeme to začít bouchta do on-line grantovýho formuláře . Mají v programu mrtě prachů, které nikdo nechce (že by to papírování?...) a je to docela průser, páč by je museli vracet, tak vyhodnocování půjde rychleji - bude jim to trvat "jenom" 3 měsíce. Tak pokud to podáme, tak můžem od ledna čerpat, respektive dělat a oni nám to pak, když nic nepose.em proplatí.
To PavelB: No, pokud máš pozemky v ZCHÚ (PP, PR, CHKO, NP) a jsou na nich nějaké ty ZCHD, tak by to mohla proplatit AOPK, nebo patřičný KÚ, mimo ZCHÚ možná něco málo od ZA v rámci PRV .
Přeloženo do češtiny to znamená, že pokud máte pozemky v chráněných územích a jsou na nich chráněné druhy, tak za určitých podmínek by to mohla proplatit Agentura ochrany přírody a krajiny, nebo patřičný krajský úřad.
Pokud tomu tak není, tak Zemědělská agentura, nebo SZIF v rámci zemědělských dotací na podporu rozvoje zemědělských podniků v rámci Podpory rozvoje venkova.
PavelB.

XXX.XXX.132.149
Díky, zkusím zjistit na AOPK.
PavelB.

XXX.XXX.132.149
Tak jsem se díval na web AOPK, asi jsem bez šance. Jsem v ptačí oblasti Natura2000 a možná by to šlo vymyslet na ochranu chřástala, ale nikdo ho v okolí neviděl ani neslyšel (podle myslivců). Kromě toho pak AEO na ochranu chřástala není zajímavý, jelikož mám druhově bohaté pastviny (o 15€/ha víc).
Ale díky za informace.
No, zonace váám moc nepomůže. Klidně můžete mít na pozemcích dost hustý kytky, o kterých myslivci (zvláštní, že?) nebudou mít ani páru, nebo bozobratlé. Tyhle informace jsou v neveřejné nálezové databázi.
Pokud byste chtěl nějaké prachy na výřezy, nejlepšíje na AOPK napsat, říct jim, že máte zarstlý pastviny, jestli to nejsou třeba plochy, který by oni rádi obnovili, dát jim katastrální čísla parcel, třeba to klapne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ach jo, tohle me uz trosku zavani spekulanstvim. Proc to nenechas prirodni suceksi? :).
Mno, jestli je volba (neříkám, že je) mezi "buďto mi na to dají", nebo "nechám zarůst" druhově bohaté pastviny s výskytem (např.) silně ohrožených druhů, tak je to naprosto legitimní.
To, že nám od tý doby co Máři Terezie zakázala pastvu v lese furt přibývá toho zeleného svinstva je pěkný, ale extenzivně obhospodařované louky a pastviny jsou jedněmi z nejohroženějších přírodních prostředí v Evropě.