Zdravím, mám ovečku a oteklá ji čelist, jednou je otok bodový, podruhé ztuhlý... veterinář ke mně jezdí a neví co s ní...sem z toho špatnej, furt ji píchá antibiotika a hormony a nic se nelepší... pravidelně odčervujem, ale na diskusích jsem tak nějak vyčetl že by to mohli být červi, na to vet moc neslyší, přikládám foto...v otoků nemá ani hnis, ani vodu, ani krev... díky za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

duvenblutmami
napsal(a):
Zdravím, mám ovečku a oteklá ji čelist, jednou je otok bodový, podruhé ztuhlý... veterinář ke mně jezdí a neví co s ní...sem z toho špatnej, furt ji píchá antibiotika a hormony a nic se nelepší... pravidelně odčervujem, ale na diskusích jsem tak nějak vyčetl že by to mohli být červi, na to vet moc neslyší, přikládám foto...v otoků nemá ani hnis, ani vodu, ani krev... díky za každou radu.
No, asi takhle.
tyhle otoky vznikají, když je ve tkáních hromadí tkáňový mok.
proč se hromadí?
možná je nemocné srdce - u ovcí nepravděpodobné.
nebo má málo bílkovin v krvi - proč? možná jí selhávají ledviny, ale to je u ovcí nepravděpodobné. nebo ztrácí bílkoviny ze střeva? to u ovcí umí někteří parazitičtí červi. nebo ztrácí krev - i s bílkovinami? to umí zase jiní parazitičtí červi. nebo jí selhávají játra? to se u ovcí taky občas děje z různých důvodů a ano, zase to umí parazitičtí červi, v tomto případě larvy motolic.
napsal(a):
No, asi takhle.
tyhle otoky vznikají, když je ve tkáních hromadí tkáňový mok.
proč se hromadí?
možná je nemocné srdce - u ovcí nepravděpodobné.
nebo má málo bílkovin v krvi - proč? možná jí selhávají ledviny, ale to je u ovcí nepravděpodobné. nebo ztrácí bílkoviny ze střeva? to u ovcí umí někteří parazitičtí červi. nebo ztrácí krev - i s bílkovinami? to umí zase jiní parazitičtí červi. nebo jí selhávají játra? to se u ovcí taky občas děje z různých důvodů a ano, zase to umí parazitičtí červi, v tomto případě larvy motolic.
Díky moc, to sem myslel že mám dobrýho veta, čuměl na ni jak puk a nic z toho.
duvenblutmami
napsal(a):
Díky moc, to sem myslel že mám dobrýho veta, čuměl na ni jak puk a nic z toho.
Môžete ho poučiť tým čo vám odpovedala bodlinka, ktorá je veterinárka. Snáď už to bude brať vážnejšie. Skontrolujte sliznice asi budú veľmi bledé. V tom prípade odčervite niečím univerzálnym a ak možno iným ako bežne dávate. ale než odčervíte odoberte ešte bobky na rozbor. Lebo ak by mala motolice, tak bežné odčervováky vezmú len niektoré štádiá(mám dojem že len dospelé) a niektoré odčervováky motolice vôbec nezasiahnu.

Nekdo si chtel na vas vydelat deckam na darky :).

Nemela, pro nemocny kusy to chce mit karantenu bokem, nejlip chlivek, kterej pak muzete vykydat.