5 mesicni kuzle nemuze vstat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2017 15:11
Mikusix

XXX.XXX.198.62

Dobry den,
potrebuji poradit. Ve stredu rano jsme zjistili ze jedna mala AN kozicka nemuze vstat. Je narozena v dubnu, odcervena, zere, pije. Kdyz ji postavim na nohy, tak stoji, udela dva kroky a podlomi se ji nohy. U veterinare jsem s ni byl, ve stredu dostala injekci selenu, zinku a nejaky zivotabudic, dnes jsem tam byl znova, dostala vitamin D. Podle kontroly ji nic neni, ale proste nestoji. Traveni ji jede, bobky normalni. Tak nevim, neresil jste nekdo neco podobnyho? Diky predem za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2017 15:42

Mikusix napsal(a):
Dobry den,
potrebuji poradit. Ve stredu rano jsme zjistili ze jedna mala AN kozicka nemuze vstat. Je narozena v dubnu, odcervena, zere, pije. Kdyz ji postavim na nohy, tak stoji, udela dva kroky a podlomi se ji nohy. U veterinare jsem s ni byl, ve stredu dostala injekci selenu, zinku a nejaky zivotabudic, dnes jsem tam byl znova, dostala vitamin D. Podle kontroly ji nic neni, ale proste nestoji. Traveni ji jede, bobky normalni. Tak nevim, neresil jste nekdo neco podobnyho? Diky predem za rady.

Mno, od středy už jste mohli mít výsledky jak koprologie, tak odběru krve na hladinu jak selenu, tak vápníku, případně jaterních hodnot a vůbec všeho, co by se dalo vymyslet.

ale protože nemáte nic, nezbývá než jí opichovat náhodně vybranými vitamíny a doufat, že vydrží.

23.9.2017 19:31
Mikusix

XXX.XXX.198.62

Mno, protoze nejsem vetrinar, sel jsem za veterinarem a do jeho postupu mu muzu tezko mluvit. Koprologie se delala pred 14dny a na zaklade ni se odcervovalo. Rozbor krve je dobry napad, zeptam se ho jestli to udela.

Snazim se o svoje zvirata starat nejlip jak umim, ale protoze zadny uceny z nebe nespad, verim odbornikum, nebo se zeptam zkusenejsich a rozhodne to nedelam s umyslem delat z kozicky pokusnyho kralika (hm, zajimavy slovni obrat) ac to tak trochu vyznelo.

23.9.2017 19:32
Mikusix

XXX.XXX.198.62

Kazdopadne dekuji za radu.

23.9.2017 22:14
moonika

XXX.XXX.173.105

Skontrolujte sliznite oka či nie je anemická. Aký bol výsledok rozboru a čím ste odčervovali?

23.9.2017 22:34
Mikusix

XXX.XXX.198.62

Prosim muzete to trochu rozvest? O kterou sliznici presne jde a jak ma nebo nema vypadat? Dekuji.

23.9.2017 22:58
roklanka

XXX.XXX.46.30

Odhrnete spodní víčko oka, barva by měla být sitě růžová.

24.9.2017 06:18
moonika

XXX.XXX.162.173

Podľa tejto stupnice skontrolujte(4-5 je u anémie)-A aký bol ten výsledok rozboru?

24.9.2017 20:46
Mikusix

XXX.XXX.198.62

Dekuji za tipy. Na sliznici jsem koukal, podle odstinu je anemicka (5). Jeste jsem byl dopoledne znovu za veterinarem a dal mi pro ni injekce se zelezem a B12. Ten rozbor ukazoval prave parazity i kokcidie, proti prvnimu dostaly Helmigal a pak po tydnu Vkokcin (nevim jestli to pisu spravne). Dalsi koprologii zkusim v tydnu, jestli to uz bude vporadku. Jinak kozicka je furt stejne. Nekolikrat za den ji dojdu postavit, ona se vycura a vykadi, chvili stoji, udela krok a zase lehne, tak ji prisunu k jidlu a vode a normalne ji. Asi nezbyva nez pockat jak to dopadne. Ptal jsem se na krevni testy a vet. mi to rozmluvil ze jsou hodne drahy (v radu tisicu) a ze to v tomhle pripade nema smysl.

24.9.2017 20:50

Mikusix napsal(a):
Dekuji za tipy. Na sliznici jsem koukal, podle odstinu je anemicka (5). Jeste jsem byl dopoledne znovu za veterinarem a dal mi pro ni injekce se zelezem a B12. Ten rozbor ukazoval prave parazity i kokcidie, proti prvnimu dostaly Helmigal a pak po tydnu Vkokcin (nevim jestli to pisu spravne). Dalsi koprologii zkusim v tydnu, jestli to uz bude vporadku. Jinak kozicka je furt stejne. Nekolikrat za den ji dojdu postavit, ona se vycura a vykadi, chvili stoji, udela krok a zase lehne, tak ji prisunu k jidlu a vode a normalne ji. Asi nezbyva nez pockat jak to dopadne. Ptal jsem se na krevni testy a vet. mi to rozmluvil ze jsou hodne drahy (v radu tisicu) a ze to v tomhle pripade nema smysl.

Tisíců?

lol. kolem pětistovky i s odběrem, když si navymýšlím hodně parametrů.

24.9.2017 20:59
Mikusix

XXX.XXX.198.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tisíců?

lol. kolem pětistovky i s odběrem, když si navymýšlím hodně parametrů.

Fakt? Ok, zkusim se zeptat u jineho vet.

24.9.2017 21:45
moonika

XXX.XXX.247.93

5ka to je silná anémia, stav skoro pred smrťou :( z toho tá slabosť...

24.9.2017 21:48

moonika napsal(a):
5ka to je silná anémia, stav skoro pred smrťou :( z toho tá slabosť...

Nebo hodně nízký krevní tlak. jen podle barvy se to nedá říct.

nicméně tohle zvíře už mohlo mít minulý týden spočítané krvinky, změřený vápník, fosfor, zinek i selen a udělanou kontrolní koprologii. nestálo by to víc, než stály zatím naslepo podané vitamíny.

24.9.2017 22:09
moonika

XXX.XXX.247.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebo hodně nízký krevní tlak. jen podle barvy se to nedá říct.

nicméně tohle zvíře už mohlo mít minulý týden spočítané krvinky, změřený vápník, fosfor, zinek i selen a udělanou kontrolní koprologii. nestálo by to víc, než stály zatím naslepo podané vitamíny.

Pani mala snahu, šla vetovi, nie každý vie čo má od veta žiadať, predpokladá že vet poradí čo treba.
V tomto prípade po začervení, pri slabosti a skoro bielych slizniciach je najväčšia pravdepodobnosť že je to anémiou. Ale čo s tým teraz bodlinka?
Niekedy ani to železo s B12 už nepomáha. V poslednej dobe na chov. skupinách som čítala o viac takých prípadoch a stále sa to vlieklo bez zlepšenia(ked sa začalo riešiť až pri bielych sliz.), aj známeho koza rovnaké príznaky, biele sliznice, inj železo B12 elektrolyty a pod. už to nezachránili, okysličovanie už asi nefungovalo.

24.9.2017 22:25

Bodlinko, však víš... ne každý sežene v okolí vůbec veta, který něco ví o kozách a ovcích a navíc je ochotný za nimi zajet... při žádosti o odběr krve může narazit tuplem. Vím, o čem mluvím...

Přidejte reakci

Přidat smajlík