Novozelandanka

XXX.XXX.17.110
Dobry den, chtela bych vas poprosit o radu, mame na farme jehne, ted je mu cca 2,5 tydne. prisel o matku, je na umele strave. posledni 3 dny ma prujmy, hlenovite,1.den kdyz jsme ho dostali k nam byla i krev, ted uz ne. kdyz kali, coz je cca kazdou pul hodinu, narika. celkove je zeslably. rano po vylacneni cca 10 hodin je to nejlepsi. pije dobre, zadne nechutenstvi. ale ted uz ani neustoji celou dobu u krmeni. polehava a spi ale je slaby. na doporuceni jsem davala lzicku manukoveho medu v teple vode. myslim ze vubec nedostal kolostrum, ani umele v praskove podobe. ja ho bohuzel dostala az posledni 4 dny. vcera mel nafoukle brisko. dnes je to lepsi ale celkove je hodne zeslably. nemate nejaky tip jak mu pomoci? co by se jeste dalo pridat? vycetla jsem ze cerne uhli ale nevim jestli je to bezpecne. moc dekuji za odpoved. Karolina.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych ho dal na pekáč, ale to asi slyšet nechcete. Černého uhlí se nebojte, ale tady už to bude chtít asi větší kalibr. Dal bych jehně klidně na ATB a vysadil mlíko a dal ho na nějakou protiprůjmovou náhražku.V případě krmení mlíkem bych hodně hlídal teplotu, hodně lidí to podceňuje a pak se diví že jim zvířata serou.

Novozelandanka
napsal(a):
Dobry den, chtela bych vas poprosit o radu, mame na farme jehne, ted je mu cca 2,5 tydne. prisel o matku, je na umele strave. posledni 3 dny ma prujmy, hlenovite,1.den kdyz jsme ho dostali k nam byla i krev, ted uz ne. kdyz kali, coz je cca kazdou pul hodinu, narika. celkove je zeslably. rano po vylacneni cca 10 hodin je to nejlepsi. pije dobre, zadne nechutenstvi. ale ted uz ani neustoji celou dobu u krmeni. polehava a spi ale je slaby. na doporuceni jsem davala lzicku manukoveho medu v teple vode. myslim ze vubec nedostal kolostrum, ani umele v praskove podobe. ja ho bohuzel dostala az posledni 4 dny. vcera mel nafoukle brisko. dnes je to lepsi ale celkove je hodne zeslably. nemate nejaky tip jak mu pomoci? co by se jeste dalo pridat? vycetla jsem ze cerne uhli ale nevim jestli je to bezpecne. moc dekuji za odpoved. Karolina.
Jestli nedostal mlezivo, tak to nedá, ani kdybyste se rozkrájela. konec, tečka.

Pokud dostal mlezivo, tak má šanci jen a pouze, pokud k tomu zavoláte takového tajemného člověka, veterinář se to jmenuje, myslím.
Novozelandanka

XXX.XXX.17.110
Jsme na Novem Zelandu, zvire jsme zachranili a zavolat si tady veterinare neni na me ale na soucasnem majiteli, tedy majitelich farmy. ja se jen snazim delat maximum abych ho zachranila. svuj sarkasmus si prosim schovejte pro jine situace. dekuji za reakce.

Novozelandanka
napsal(a):
Jsme na Novem Zelandu, zvire jsme zachranili a zavolat si tady veterinare neni na me ale na soucasnem majiteli, tedy majitelich farmy. ja se jen snazim delat maximum abych ho zachranila. svuj sarkasmus si prosim schovejte pro jine situace. dekuji za reakce.
Tak v tom případě nůž.
nezlobte se na mě, ale sarkasmus na místě je, pokud se slabé několikadenní bezkolostrální jehně pokoušíte léčit manuka medem, tak ho prostě neléčíte a pokud ho nehodláte léčit, tak ho utraťte. už kvůli tomu zvířeti, víte?

Černé uhlí je fajn, ale v tomto případě je to jako se ptát: hoří mi střecha, hasiče si nemůžu dovolit zavolat, ale na internetu jsem četla, že proti ohni funguje voda, mohu použít konvičku na zalévání květin?
Novozelandanka

XXX.XXX.17.110
Zvire neni moje. staram se o nej kdyz nejsem v praci, nemam pravo rozhodovat o utraceni. jedine co jsem chtela je pokusit se ziskat nekde uzitecnou radu, jen necekat co bude jako vsichni okolo. vy evidentne stale nerozumit tomu co tady pisu, nebo jaka je situace, misto toho me tady odsuzujete a pisete prirovnani s konvickami. snazila jsem se ziskat radu, zda nekdo nevi neco vic, nez co jsem vycetla na internetu abych zvireti mohla pomoci. evidentne jedine, co se zde ted resi je prirovnavani, konvicky a ohynky a to opravdu nepotrebuji. dekuji za vas cas straveny u psani odpovedi. rikala jsem si ze za zeptani nic nedam, ted vidim ze uz jen se zeptat nejspis bylo spatne. hezky den.
Novozelandanka

XXX.XXX.17.110
Jeste k romu mlezivu, nevime zda jej dostal nebo ne. sousednimu farmari poslo nekolik ovci, nezvlad by se postarat o vsechns jehnata, proto mu mistni lide okolo ( i majitele farmy kde jsme) nabidli pomoc. to ze ho nedostal je tedy jen nase domenka.
Accuracy

XXX.XXX.1.226
Je to jednoduché.
Pokud dostalo kolostrum, volejte veterináři. Nelze-li nebo pokud nedostalo kolostrum, volejte řezníka.
Na tom nic jiného nevymyslíte. Bez adekvátní diagnózy a následné léčby to zvíře pojde, neboť je dle všeho ve vážném zdravotním stavu, který se zhoršuje. Tak to prostě je.
Komunikujte s majitelem, je-li ochoten zavolat veta či jehně odporazit. Osobně vsázím na řezníka, z toho, co popisujete, má dost zdravých jehňat, o která má péče větší smysl, nicméně chcípnout toho chudáka snad nenechá.
Tak Bodlinka i Accuracy napsali vše podstatné, byť se vám to nelíbí. Pokud tam veterináře nemáte nebo na něj nemáte peníze nebo bůhvíproč ho prostě zavolat nechcete, tak to zvíře netrapte nějakými pokusy o léčbu - když nevíte, CO léčit a JAK léčit. Byť si to mnoho "chovatelů" odmítá přiznat, tak často největší pomocí je (bohužel) zvíře zabít...
Bekkky

XXX.XXX.252.222
Co dodat, pokud ještě žije a máte možnost sehnat kolostrum od krávy dejte mu to na půl s umělým mlékem, nebo ho podstrčte pod jinou čerstvě obahněnou ovcí a tu přidržet aby netrkala a zkontrolujte zda pije (vrtí ocáskem). Ale moc šancí nemá. Z nejhoršího ho může dostat injekce glukózy ale myslete i na to, že může být trvale slabé a opakovaně nemocné a že jen odložíte problém na později.
Bekkky

XXX.XXX.248.99
Ještě poznámka, pokud jsou jehněti dva týdny, nejspíš nějaké kolostrum dostalo, protože normálně nepřežijí 3 - 4dny.