Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

terca582

8.10.2017 08:27
terca582

XXX.XXX.51.137

Dobry den, pes vyhrabal zazimovaneho malinkeho jezecka. Ze svych tukovych zasob zimu neprezije. Mam ho nejak vzbudit nebo procitne, kdyz budou dochazet tukove zasoby? Ted je v krabici doma v chladnejsi mistnost, cca 16°C. Nebo ho mam dat do vetsiho tepla a on se probere? Diky moc za radu.

Bekkky

8.10.2017 13:50
Bekkky

XXX.XXX.251.229

Zkuste stránky Klubu chovatelů ježků. Syn kdysi dle jejich řad zachránil několik malých.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2017 22:10

Zvažte ho a jestli má alespoň 750g, přežije. Jestli ne, dejte mu do klece vodu a kočičí konnzervu nebo syrové libové maso, v teple se probudí sám. Ale jestli ho vyhrabal pes, může být poraněný, nechala bych ho zkontolovat veterinářem. Taky mají dost blech a klíšťat, to taky musíte vyřešit. Dřív jsme měli přez zimu ježků doma i víc, ale přiznám se, že dneska už je nosím do stanice pro divoká zvířata, postarají se tam o ně líp.

Accuracy

9.10.2017 10:07
Accuracy

XXX.XXX.1.226

Ježek přežije čtvrtkilový i menší, záleží na kondici a na tom, jak dobře se o sebe umí postarat. Jestli váží těch 250 g, nahrňte mu někde kupku listí nebo slámy a když bude trošku tepleji, položte ho tam, on se sám zahrabe a postará; nebo ho dejte na kompost, pokud ho v zimě neplánujete přehazovat. I kdyby od kupky chtěl odejít, nechte ho, ví, co dělá.
Jestli je opravdu malinký, zkusila bych ten klub, jak píše Bekkky.

9.10.2017 12:40

Podle ochranářů by měl mít ježek kilo, aby určitě přežil. Menší ježky je lepší donést do záchranné stanice, která je v každém kraji. Na netu to nejspíš najdete. Nejde o to, že ho vyhrabal, takový ježeček by asi stejně nepřežil, ale tam je krmí do té váhy, při které přežít jsou schopní, a pak je zazimují.

9.10.2017 12:49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podle ochranářů by měl mít ježek kilo, aby určitě přežil. Menší ježky je lepší donést do záchranné stanice, která je v každém kraji. Na netu to nejspíš najdete. Nejde o to, že ho vyhrabal, takový ježeček by asi stejně nepřežil, ale tam je krmí do té váhy, při které přežít jsou schopní, a pak je zazimují.

Kilo záleží na tom kdy. je začátek října

9.10.2017 13:16

No právě, na zimu prý potřebují mít kilo, asi je to zjednodušené, ale teď už toho moc nenaberou. Aspoň tak jsem to četla v nějakém manuálu na zacházení s ježky. U nás jsou samí velcí, takže nemám zkušenost, jen co jsem tam četla.

10.10.2017 09:44

Shodou okolností jsem dnes vyhrábla zpod balíku sena nějakou jakohliněnou kouli a on to byl ježek. Byl pěkný velký, ale podle váhy tak 3/4 kg. Čili to kilo, co jsem psala, že by měl mít, se mi taky nějak nezdá, to už bude mít tak několikaletý ježek. Bodlinka má nejspíš pravdu, ale já bych tu váhu k přežití snížila na půl kila,20 dkg se mi zdá strašně málo .

11.10.2017 21:15

Nevím, informace o 750g mám od paní, která měla v Praze záchranou stanici pro ježky, ještě za komunistů. Vím že ježkům se hodně věnovala a přišlo mi že ví co říká, ale na druhou stranu, dnešní zimy nejsou co dřív a třeba opravdu přežijí i takhle malí, ale 250g mi přijde málo.

11.10.2017 21:19

Ta hmotnost k přežijí hodně záleží na tom, kdy ježka vážíte. Začátek října je něco jinýho než konec listopadu, ono ještě bude teplo a ježci ještě do zimy mají šanci přibrat. Jinak viz

http://www.zvirevnouzi.cz/zvireci-poradna/jezci/.

11.10.2017 21:24

Teď jsem taky našla adresu, je tam ještě podrobnější popis
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/nasli-jsme-jezka-co-s-nim-mame-delat.

Bekkky

11.10.2017 22:04
Bekkky

XXX.XXX.65.105

Syn s ježky postupoval přibližně dle následujícího návodu:

http://www.ochranazvirat.cz/662/czech/clanek/nalezli-jste-jezka-a-chcete-mu-pomoci-/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík