Ahojte, máte skúsenosť s jej pestovaním? Bielkovín obsahuje cca ako lucerka, ale navyše obsahuje aj dosť kondenzovaného tanínu ktorý je dobrý ako prevencia tympanií, pomáha lepšie využiť bielkoviny z krmiva a navyše má antihelmintický účinok. Lístky sa vraj nedrolia ako u sušenej lucerky. Pripadá mi to ako naša menšia domáca verzia sericey:) (Občas je v lúčnych zmesiach ale v malom percente)
Problém je že neviem nájsť nikde že by sa samostatne predávalo osivo, neviete náhodou kde by sa dalo zohnať? :) Vďaka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajímavá rostlina, jen uvažuji, že sklizeň na píci asi nebude jednoduchá, bude se to motat do sekačky. Ale kdybyste to sehnala a zkusila pěstovat, dejte vědět, jak to u nás roste, jestli to nevymizí brzy jako vojtěška a jestli to vůbec kozy žerou. Nebo možná o tom víte něco víc.
napsal(a):
Https://semillascantueso.com/shop/producto/hedysarum-coronarium.
napsal(a):
Zajímavá rostlina, jen uvažuji, že sklizeň na píci asi nebude jednoduchá, bude se to motat do sekačky. Ale kdybyste to sehnala a zkusila pěstovat, dejte vědět, jak to u nás roste, jestli to nevymizí brzy jako vojtěška a jestli to vůbec kozy žerou. Nebo možná o tom víte něco víc.
Že sa tým kŕmia ovce, kozy aj dobytok, pestuje sa dva roky. Zistím viac. (Ja by som to chcela vysiať sólo ako sa pestuje lucerka).
moonika
napsal(a):
Natrafila som aj na starší inzerát kde niekto predával malé balíky sekernice ako krmivo a veľmi ju ospevoval.
Ale ponúkal to ako kopyšník ligrus takže to asi poplietol, ten názov a asi myslel na vičenec ligrus vikolistý tiež nie je na zahodenie.
Inak toto je super stránka kŕmnych rastlín(o.i.) a dosť podrobne tam vypisujú zloženie aj obsah tanínu
https://www.feedipedia.org/node/703#tables.
moonika
napsal(a):
Ale ponúkal to ako kopyšník ligrus takže to asi poplietol, ten názov a asi myslel na vičenec ligrus vikolistý tiež nie je na zahodenie.
Inak toto je super stránka kŕmnych rastlín(o.i.) a dosť podrobne tam vypisujú zloženie aj obsah tanínu
https://www.feedipedia.org/node/703#tables.
Dokonca tam obsahy tanínu píšu trojmo, v čerstvej rastline, v sene a v silážovanej. Podobné sú aj vičenec a ladenec.

Díky za odkaz, dokonce to jde přepnout na češtinu.
napsal(a):
Https://semillascantueso.com/shop/producto/hedysarum-coronarium.
Hups, tak s tímhle nehnu, angličtina je pro mně španělské vesnice