Gabina1985

XXX.XXX.76.90
Dnes ráno jsem šla krmit ovce, ale jedna ležela a nechce vstávat, normálně žere, ale musím jí to donést.Vcera večer byla v pohodě, chodila i žrala.Jsou ji cca 3 roky a před 6 týdny poprvé rodila jehně, porod byl bez problémů.Průjem taky nemá.Veta jsem volala, ale může přijet až v neděli. Nevíte čím to může být?A jak jí pomoct?Děkuji za rady a zkušenosti.
Bekkky

XXX.XXX.114.236
Ketoza, nebo odvápnění, má hodně méka? Co je to za plemeno?
Veterináře radši rychle, u ketozy je šance tak do tří dnů, když s tím něco uděláte. Při odvápnění je třeba píchnout kalcium, opakovaně.
Zvedejte ji, masírujte nohy, postavte a nechte opřenou o zeď nebo plot, když to jde.
Starý recept na ketozu je slabé pivo s hroznovým cukrem, melasou nebo medem. Ale je to bez záruky.Funguje to někdy v počátečním stádiu... Ráno a večer 0,5 litru cca... Případně B komplex...2x2tbl. Asi se tím nic nezkazí, pokud není vet.
Možná něco při ketoze na játra poradí bylinkáři...
Gabina1985
napsal(a):
Dnes ráno jsem šla krmit ovce, ale jedna ležela a nechce vstávat, normálně žere, ale musím jí to donést.Vcera večer byla v pohodě, chodila i žrala.Jsou ji cca 3 roky a před 6 týdny poprvé rodila jehně, porod byl bez problémů.Průjem taky nemá.Veta jsem volala, ale může přijet až v neděli. Nevíte čím to může být?A jak jí pomoct?Děkuji za rady a zkušenosti.
Chce to vyměnit veterináře. Tohle je stav, kdy to nesnese žádný odklad.Zkuste se s ním domluvit, aby vám prodal třeba nějaké léky, které jí dáte sami. Potom je ještě možnost naložit ovci do kufru auta a k tomu veterináři ji zavést, tak jako tam ostatní vozí své chlupaté miláčky.