Ivet222

XXX.XXX.2.49
Dobrý den ráno jsem šla vytáhnout kozy a jedno kůzle nemohlo chodit, přišla jsem za ním po dvouch hodinách. Leží, nehýbe se, skřípe zubama a mečí, nemá žádnou pěnu u huby ani tvrdé břicho. příjde mi že nemá sádnou sílu, nepije nesnaží se jíst, jestli už není pozdě Nejsme si vědomi toho, že by něco špatného snědlo, nevíte někdo co mu může být?
Ivet222

XXX.XXX.2.49
Nepřežilo kdyby se nám to někdy zase stalo, co to může být? My jsme to tipovali na tu otravu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ivet222
napsal(a):
Nepřežilo kdyby se nám to někdy zase stalo, co to může být? My jsme to tipovali na tu otravu.
Příčina úhynu se stanovuje zásadně pitvou, nikoliv tipem. Možností je dost a otravu bych dala až na poslední místo, protože tam se tráví buď všechny kozy, nebo vůdkyně stáda, která k dobrotě nikoho nepustí. U kůzlat je mnohem pravděpodobnější enterotoxémie nebo různé katastrofy v dutině břišní jako je neprůchodnost či zauzlení.
Je to jak píše Bodlinka. Pokud chcete poradit, musíte napsat alespoň věk, čím je krmené, teplotu. U tympanie nemusí jít pěna, ani nemusí být nafouklé. Děje se to u kůzlat mezi 2-3 měsícem, zpravidla umělě krmenými (ale stalo se mi to u plně kojených). Jak se začnou rozjíždět žaludky, může vzniknout problém.Zprvu nářek, posléze ulehnutí a konec jde dost rychle. Pokud je to pěna, olej pomůže téměř zázračně. Ale příčin může být daleko víc.
Ivet222

XXX.XXX.2.49
Krmené senem, ječmenem, opadané jablka žrali všechny kozy a sem tam si cucalo ještě od mámy mléko. Věk kůzlete byl 7 měsícu. No podle toho co čtu tak při enterotoxémii má zvíře křeče, obloukovitý prohnutí trupu a hlavou zvrácenou dozadu či plovavé pohyby končetin. Tohle všechno kůzle dělalo cca hodinu před uhynutím.
Ivet222

XXX.XXX.2.49
lilo
napsal(a):
Melo prujem?
Tuhe bobky rozhodne nemelo.

Ivet222
napsal(a):
Krmené senem, ječmenem, opadané jablka žrali všechny kozy a sem tam si cucalo ještě od mámy mléko. Věk kůzlete byl 7 měsícu. No podle toho co čtu tak při enterotoxémii má zvíře křeče, obloukovitý prohnutí trupu a hlavou zvrácenou dozadu či plovavé pohyby končetin. Tohle všechno kůzle dělalo cca hodinu před uhynutím.
" obloukovitý prohnutí trupu a hlavou zvrácenou dozadu či plovavé pohyby končetin"
Jenže to není žádný specifický příznak pro nic, ale prostě blížící se konec. Když zvíře umírá, vypadá takhle.

Jen co budete pročítat příznaky všelijakých nemocí, tak je u svého kůzlete určitě uvidíte, ony se v zásadě moc neliší. domluvte si s vetem pitvu ať víte co se stalo. Případně si kůzle otevřte sama a prozkoumejte ho, třeba na něco příjdete.
Ivet222

XXX.XXX.2.49
Dobrá, děkuji moc všem za rady a názory. Mějte se hezky