Kdy dospívá ovečka texel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.11.2017 13:56
Liduša

XXX.XXX.59.114

Dobrý den,
prosím o radu ohledně ovečky texel. V dubnu se nám narodila, na začátku října jsme do stáda pustili berana a zajímalo by mě, zda je již zralá na obskočení, případně, kdy to je již vhodné, aby jehně v pořádku donosila. Děkuji za radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2017 13:58

No... uvidite. Pul roku je malo. Ptat jste se mela driv.

13.11.2017 14:05
Liduša

XXX.XXX.59.114

Děkuji za odpověď. Ono ani tak nezáleží, kdy se ptám, jako spíš na tom, kdy se ovečka narodila. V kolika měsících teda myslíte, že by byla schopná připuštění?

13.11.2017 14:07

Liduša napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu ohledně ovečky texel. V dubnu se nám narodila, na začátku října jsme do stáda pustili berana a zajímalo by mě, zda je již zralá na obskočení, případně, kdy to je již vhodné, aby jehně v pořádku donosila. Děkuji za radu.

Jehnice se připouští, když mají 70% velikosti dospělého zvířete.

Bohužel mezi pohlavní a chovatelskou dospělostí je několik měsíců, kdy je ovce už plodná a beran ji může skočit, ale je to ještě zcela nevhodné.

No a protože berana ve stádě už máte, pozdě bycha honit.

Za takovýma pak jezdím k těžkým porodům. Předčasně zapuštěné jehnice a kozy suverénně vedou.

13.11.2017 14:12

Bodlinka vam to napsala spravne. Me se nechtelo to moc rozvadet a nechat vas v tom zjara vymachat. Jsem zlej :) Prvnicky kdyz jsou pekny tak jsem na ne poustel berana co nejdyl to slo. Vloni to byl konec prosince nebo zacatek ledna. Letos mam 4 adeptky a beran k nim pujde az po novym roce.

14.11.2017 09:19
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Liduša napsal(a):
Dobrý den,

Tak za předpokladu, že se narodila 1.dubna tak na začátku října, kdy jste pustila berana do stáda ji bylo max. půl roku, jak psal Mastnacek.Takže možná i méně.
Předností u pl. texel je ranost, ale stejně až 7-8měs. pokud mají váhu 45-50kg při dobrém chovu!
Uvádí se, že 35%se bahní v prvním roce.
Já bych připouštěla až další rok, nechat ji dorůst a dospět se vyplatí, zvláště jestli máte čistokrevnou texlu.
Několik let jsme měli berany celoročně ve stádu i s jehničkama, ty nám v prvním roce nikdy nezabřezli, byly to kříženky SF a ML...ale nespoléhala bych na to.

14.11.2017 10:49
Liduša

XXX.XXX.59.114

Děkuji všem za rady. Prostě už to teď musím nechat na přírodě a uvidím.

14.11.2017 11:30
Massaro

XXX.XXX.109.6

Jamarov napsal(a):
Tak za předpokladu, že se narodila 1.dubna tak na začátku října, kdy jste pustila berana do stáda ji bylo max. půl roku, jak psal Mastnacek.Takže možná i méně.
Předností u pl. texel je ranost, ale stejně až 7-8měs. pokud mají váhu 45-50kg při dobrém chovu!
Uvádí se, že 35%se bahní v prvním roce.
Já bych připouštěla až další rok, nechat ji dorůst a dospět se vyplatí, zvláště jestli máte čistokrevnou texlu.
Několik let jsme měli berany celoročně ve stádu i s jehničkama, ty nám v prvním roce nikdy nezabřezli, byly to kříženky SF a ML...ale nespoléhala bych na to.

Připouštět až další rok - ano i ne.
Moje loňská, resp. letošní zkušenost. Koupil jsem jehnici s POP, v dobré víře jsem ji připouštěl až druhou sezónu, aby pěkně dorostla. No a hned na první březosti výhřez pochvy, porod průšvih, který ani včas dorazivší veterinář nezachránil. Nakonec z ovce, která mě stála mě 3tis. + 2 zimy krmení, odčervení a stříhání - bylo 0 jehňat a jako bonus jsme ji se zmíněným veterinářem museli utratit. Z tohoto pohledu je čekání na další připouštěcí sezónu zbytečný luxus a risk, osobně už to dělat nebudu.

14.11.2017 11:33

A ted babo rad :) ono asi zalezi na tolika vecech, ale rozhodne takhle mladou bych nepripoustel. Nechal bych to na prosinec.

14.11.2017 11:36
Massaro

XXX.XXX.110.33

O tom žádná, těch 8 měsíců bych jí dal

14.11.2017 11:45
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Massaro napsal(a):
Moje loňská, resp. letošní zkušenost. Koupil jsem jehnici s POP, v dobré víře jsem ji připouštěl až druhou sezónu, aby pěkně dorostla. No a hned na první březosti výhřez pochvy, porod průšvih, který ani včas dorazivší veterinář nezachránil. Nakonec z ovce, která mě stála mě 3tis. + 2 zimy krmení, odčervení a stříhání - bylo 0 jehňat a jako bonus jsme ji se zmíněným veterinářem museli utratit. Z tohoto pohledu je čekání na další připouštěcí sezónu zbytečný luxus a risk, osobně už to dělat nebudu.

Hmmm...opravdu záleží na mnoha věcech, děkuji za zkušenost, budu doufat, že holky to nepotká...
Někdy ty nejvíc nadějný jsou nakonec propadák.

14.11.2017 11:54

Tak do tohodle bych se asi měl vložit, protože s texlama nějaké zkušenosti mám, teď na zimu tu budu mít už asi 50 kusů a pár let už je chovám.
Ano souhlasím s tím, že připouštět by se mělo to co dosáhne 70% velikosti matky a je jedno jestli to je ovce nebo koza, ale co se texelek týče tak už po všelijakých pokusech a excesech jsem dal na rady dlouholetých chovatelů texelek a i když mi Konrád třeba říká ať už je připustím, že jsou narostlé, tak stejně už čekám do dalšího roku a nenechám se nikým zviklat. Ty jehnice co byly na podzim nejvíc narostlé a vypadaly fakt pěkně jsem třeba k beranovi pustil a ty menší jsem nechal dorůst do dalšího roku. Po pár letech vidím, že ty menší, se kterejma jsem počkal a připouštěl je až v roce a půl jsou teď větší, statnější a maj lepší jehňata.
Massaro: z jehné ovce průkaznou statistiku neuděláte.
Texelky maj blbý hlavy, velké nadočnicové oblouky a nejsou výjimkou jehňata s porodní váhou k 8kg a to se z nedorostlých jehnic špatně dostává ven.
Za mě tedy u texelek platí: V prvním roce nepřipouštět a pokud se to někomu ekonomicky nelíbí, tak ať chová něco jiného.

14.11.2017 11:58

Prvnička s jehnětem o porodní váze 7,8kg. Nechtěl bych to z ní tahat o rok dřív.

14.11.2017 12:06

Nemel bys takovou vyradit z chovu? :) Neni to moc extenzivni :).

14.11.2017 12:19
Jamarov

XXX.XXX.88.248

To je důvod proč čekám, krásně dorostly
Cena je vyšší a poptávka je velká.

14.11.2017 12:27
Massaro

XXX.XXX.110.33

Já z toho taky nechci dělat statistické závěry. Uvedl jsem to jako další pohled na věc . Ono je to taky v tom, kdy jsou jehňata rozená. U nás se bahní od začátku února a takové jehnice není problém v listopadu, prosinci připustit.

14.11.2017 14:15
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Massaro napsal(a):

To, že měla výhřez nemá s věkem připouštění nic společného. To se prostě tak někdy stane. A ani sami vetrináři pořádně nevědí proč. Uvádí se - vícečetná březost, velká jehňata, nedostatek pohybu, nedostatek minerálů a vitamínů. A teď mě řekněte po čem to bylo u vás. Pokud vyhnala jenom pochvu a ne dělohu, tak bych ji nechala a dala ji ještě jednu šanci. Taky se říká, že když už jednou výhřez byl, že je na další březosti zase - moje zkušenost je, že to není pravda.

14.11.2017 14:32

No a taky se tvrdi ze je to dedicny :).

14.11.2017 15:33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No a taky se tvrdi ze je to dedicny :).

Před 7 lety ty výhřezy pochvy mělo u nás na kravíně strašně moc krav a pořád to dělalo problémy. Pak nastoupila zootechnička, nedostudovaná veterinářka a řekla že to je dědičný a že nic od takových krav nepustí dál do chovu a teď po 7 letech se to stává tak jedný krávě ročně. Takže pokud 120 krav budem brát jako dost velký statistický vzorek, tak na tom něco bude.

14.11.2017 16:02

Nemel bys takovou vyradit z chovu? :) Neni to moc extenzivni :).

Letos rodila poprvé a byl to průserový porod a zároveň taková rarita. Šlo o to, že mi měsíc před termínem vyzmetala dvojčata, poté nalila vemeno a já jí ho jen pohmatem hlídal ať nedostane zánět. Nemusel jsem to nijak řešit, vemeno zas opadlo. Pak po měsíci začala nalejvat vemeno zas a já najednou zjistil že rodí. Jo byl jsem z toho překvapenej, protože jsem nečekal, že v ní po vyzmetanejch dvojčatech něco zůstalo. Rodila a rodila a pořád nikde žádná noha, tak jsem k ní po čase přišel, sáhnul do ní, jehně mělo pokrčené přední nohy, tak jsem je srovnal a protože jsem viděl, že to je nějaký obr, tak jsem to z ní začal tahat. No nešlo to, rozmasírovával jsem krček a všechno okolo ať se to trochu povolí, možná jsem jí píchal i nějaký senziblex, ale to si teď nejsem uplně už jistej, ale to je víceméně jedno. Nemohl jsem to vytáhnout, nohama jsem se o ní zapíral, abych jí celou netahal po zemi když jsem tahal jehně a nakonec jsem z ní jehně po velkém boji dostal. Jehně ale nejevilo známky života, nedejchalo. Vylezl jsem s ním ze chlíva, čapnul ho za zadní nohy a odstředil jsem ho, aby mu z dejchacích cest vyšly ven ty humusy co tam bejvaj. Pak jsem ho začal resuscitovat a snažil jsem se ho rozdejchat. Po minutě co jsem do něj dýchal, se konečně samo nadechlo, ale jen jednou a pak zas nic, tak jsem resuscitoval dál a po chvíli se zas nadechlo a nádech dokonce jednou zopakovalo. Říkám mu, hele hajzle ty mi tady nechcípneš a pokračoval jsem s resuscitací dál. A když potřetí zalapalo po dechu, tak pak už se nastartovalo a začalo dejchat samo. Beránek to byl. Bahnice mi nechtěla vstávat a tak jsem do něj sondou nalil půl litru mleziva, hodil jí ho pod hubu a řekl jim "děcka snažte se, teď to je na vás." Asi po 4 hodinách od porodu se ovce zvedla, a vzorně se o malého starala. V pořádku ho odchovala. Teď si nejsem jistej jestli jsem ho už porazil, nebo jestli tu ještě je, ale na pekáči je nebo na něj půjde určitě. A bahnice má u sebe v kartě velkej vykřičník s otazníkem. Jen co by měla blbej i 2. porod teď na jaře, tak bez milosti pujde pod kudlu. Jehnicím první špatné porody toleruju, ale další už ne.

14.11.2017 16:10

Massaro napsal(a):
Já z toho taky nechci dělat statistické závěry. Uvedl jsem to jako další pohled na věc . Ono je to taky v tom, kdy jsou jehňata rozená. U nás se bahní od začátku února a takové jehnice není problém v listopadu, prosinci připustit.

Já právě kupoval každoročně všechny jehnice co se tady rodily u jednoho chovatele kus odsud. Jemu se to rodilo na začátku února a já připouštím koncem listopadu. Takže moje jehnice jsem nikdy připouštět nechtěl, ale u těch od něho jsem se právě rozmýšlel a právě i ty mi ukázaly že i u 10 měsíců staré texelky je lepší počkat.

14.11.2017 17:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Před 7 lety ty výhřezy pochvy mělo u nás na kravíně strašně moc krav a pořád to dělalo problémy. Pak nastoupila zootechnička, nedostudovaná veterinářka a řekla že to je dědičný a že nic od takových krav nepustí dál do chovu a teď po 7 letech se to stává tak jedný krávě ročně. Takže pokud 120 krav budem brát jako dost velký statistický vzorek, tak na tom něco bude.

Možná měla paní zootechnička pravdu. Vzpomenete si co se ještě s jejím nástupem změnilo? Krmení, jiné minerální směsi, a jiný poměr senáže, siláže sena...atd. Před 20 lety jsem pracovala v kravíně - vazná 56 asi 3 roky a pamatuji se na jeden výhřez pochvy, jeden výhřez dělohy. V létě zelené a seno, v zimě siláž a seno. Samozřejmě šrot a pro krávy po otelení ještě MEGAPRO. Minerálka byla jenom někdy. To jsme měli větší problémy se záněty vemene.

14.11.2017 17:23
Massaro

XXX.XXX.48.238

přezdívka napsal(a):
To, že měla výhřez nemá s věkem připouštění nic společného. To se prostě tak někdy stane. A ani sami vetrináři pořádně nevědí proč. Uvádí se - vícečetná březost, velká jehňata, nedostatek pohybu, nedostatek minerálů a vitamínů. A teď mě řekněte po čem to bylo u vás. Pokud vyhnala jenom pochvu a ne dělohu, tak bych ji nechala a dala ji ještě jednu šanci. Taky se říká, že když už jednou výhřez byl, že je na další březosti zase - moje zkušenost je, že to není pravda.

Já nedávám do souvislosti věk a výhřez, to se omlouvám, pokud to tak vyznělo. Důvod výhřezu neznám, za 10 let chovu cca 10 ks základního stáda se mi to nestalo, nic jsem neměnil. Šanci dostat nemohla, jehňata jsme z ní prostě nedostali, císař mi přišel vzhledem k neperspektivnosti k dalšímu chovu neadekvátní řešení. Tak holt dostala injekci na ukončení trápení.
Ještě k mému prvnímu příspěvku a co jsem tím chtěl říct: nechat dorůst ano, ale nechávat připuštění až na další rok může mít taky výsledek takový, že ze 2 let opečovávaného zvířete není užitek žádný. Což je v takto málem užitkovém chovu znát.

14.11.2017 17:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Bohužel i to je realita. Někdy se daří a jindy ne. Chovám ovce víc ja 30 let a pořád si netroufnu říct, že o nich vím všechno.

14.11.2017 18:45

Massaro napsal(a):
Já nedávám do souvislosti věk a výhřez, to se omlouvám, pokud to tak vyznělo. Důvod výhřezu neznám, za 10 let chovu cca 10 ks základního stáda se mi to nestalo, nic jsem neměnil. Šanci dostat nemohla, jehňata jsme z ní prostě nedostali, císař mi přišel vzhledem k neperspektivnosti k dalšímu chovu neadekvátní řešení. Tak holt dostala injekci na ukončení trápení.
Ještě k mému prvnímu příspěvku a co jsem tím chtěl říct: nechat dorůst ano, ale nechávat připuštění až na další rok může mít taky výsledek takový, že ze 2 let opečovávaného zvířete není užitek žádný. Což je v takto málem užitkovém chovu znát.

Ovci dávat injekci na ukončení trápení? Jako jo, na jednu stranu proč ne, ale po píchnutym "téčku" bych ji ani psům nedával a pokud v sobě neměla nic s OL tak se mohla prostě klasicky porazit a sníst lidma. Jo maso by nemělo kvůli porodem způsobené hormonální diskotéce takovou kvalitu jako v jiný čas, ale právě takovéhle jsou vhodné třeba do těch klobás, kde se to smíchá se všim možnym a rozdíl nepoznáte. A i kdyby to člověk jíst nechtěl, tak se to dá porazit a zkrmit psům, ale píchat v takovém případě injekci, to slyším poprvé.

14.11.2017 19:01

přezdívka napsal(a):
Možná měla paní zootechnička pravdu. Vzpomenete si co se ještě s jejím nástupem změnilo? Krmení, jiné minerální směsi, a jiný poměr senáže, siláže sena...atd. Před 20 lety jsem pracovala v kravíně - vazná 56 asi 3 roky a pamatuji se na jeden výhřez pochvy, jeden výhřez dělohy. V létě zelené a seno, v zimě siláž a seno. Samozřejmě šrot a pro krávy po otelení ještě MEGAPRO. Minerálka byla jenom někdy. To jsme měli větší problémy se záněty vemene.

Kromě týhle její selekce kde rozhodovala po čem se budou nechávat jalovice do chovu a co se prodá, tu 3 roky chodila za hlavním zootechnikem jak ocásek a k ničemu jí pořádně nepustili. Všechno ostatní mají na starosti jiní a ty si do toho nenechají kecat. No, abych jí nekřivdil, tak se angažovala v tom, aby se snížila úmrtnost telat lajdáckou péčí ošetřovatelů a volali jsme si jí k těžším porodům, když se nám nechtělo to tahat bez pomoci druhého. Po 3 letech se vzchopila, vyhádala si zavření jednoho dojného chlíva a rozjela tam polomasný program na kravách, co na prvnim teleti měly málo mlíka a nebyly perspektivní pro mléčný průmysl ale furt v dobré kondici na to, aby se jen tak posílaly na jatka. Tak se na ně hodili masný bejci a tyhle krávy s telatama tu přes pastevní sezonu vypásají místa pro traktory špatně přístupné, které jsou zároveň moc daleko od dojných chlívů.

14.11.2017 19:16

Ovci dávat injekci na ukončení trápení? Jako jo, na jednu stranu proč ne, ale po píchnutym "téčku" bych ji ani psům nedával a pokud v sobě neměla nic s OL tak se mohla prostě klasicky porazit a sníst lidma. Jo maso by nemělo kvůli porodem způsobené hormonální diskotéce takovou kvalitu jako v jiný čas, ale právě takovéhle jsou vhodné třeba do těch klobás, kde se to smíchá se všim možnym a rozdíl nepoznáte. A i kdyby to člověk jíst nechtěl, tak se to dá porazit a zkrmit psům, ale píchat v takovém případě injekci, to slyším poprvé.

Jo, taky čumím.

V takových případech prostě majiteli doporučím okamžitou porážku a ani tomu zvířeti nic nedávám, aby bylo poživatelné a taky že je.

Kdybych ho utratila, tak co? majitel zaplatí drogy a navíc ještě kafinu.

14.11.2017 20:10
Massaro

XXX.XXX.205.119

Nevím, mně by se jíst vysokobřezí ovci, ve které jsou mrtvá jehňata, eklovalo. A to si myslím, že nejsem žádná cíťa. Jo a injekce byla zdarma, vet je tak trochu kamarád.

14.11.2017 20:17

Massaro napsal(a):
Nevím, mně by se jíst vysokobřezí ovci, ve které jsou mrtvá jehňata, eklovalo. A to si myslím, že nejsem žádná cíťa. Jo a injekce byla zdarma, vet je tak trochu kamarád.

No ale kafina zadarmo nebyla.

když se vám to ekluje jíst, tak takovou ovci poraženou můžete nakrmit psům. s injekcí ani to ne.

14.11.2017 20:19

Dobrý, to beru, že se to člověku nebude chtít jíst, však to píšu, mně by to nevadilo, ale co pak s tím když se injekce píchne? Zakopat jí někde? Platit kafinu? Nebylo by lepší jí střelit a dát psům a jestli psy nemáte tak jí dát třeba sousedovic psům?
Já si před pár lety porážel vysokobřezí ovci, protože jí praskla hráz a to byly panečku klobásy.

14.11.2017 20:42

Maaankote, netahejte to z nej co s ni proved. Kdo hospodari uz nejakej patek tak vi ze mensi zvire krasne poslouzi treba pod brambory... porad s tou kafilerkou budete prudit :) Aby se vam nevratila v lovecaku takova zdechlina.).

14.11.2017 21:17

Teda, Kubo, upřímně... to je teda fakt humus, jíst zvíře v takovymhle stavu.
Každopádně pro psy jak dělaná

15.11.2017 00:14
Massaro

XXX.XXX.205.119

Psy nemám, mastnackovi, i když se naše názory většinou míjí, děkuji Míru zdar!

15.11.2017 04:00

Teda, Kubo, upřímně... to je teda fakt humus, jíst zvíře v takovymhle stavu.
Každopádně pro psy jak dělaná

Co oko nevidí srdce neželí, nebo tak nějak se to říká? A víš kolik kravskejch prvotelek jde na jatka hned po porodu, nebo ještě během porodu? A poznáš to pak v obchodě?

15.11.2017 06:07

Massaro, Masnacek: Mně je uplně jedno jak se zvíře zlikviduje, jestli jde do kafiny, nebo jestli pod drn, to tu vůbec neřeším, do toho nehodlám nikomu kecat, taky jsem jich pár pohřbil, ale jen mi to příjde prostě škoda, že když už se to zabije, nebo to samo chcípne že se to dál nevyužije, to je celé a po tý injekci bych to právě nedával ani pod brambory. Kafinou nechávám odvážet léčivem napěchovaná zvířata, který nechci by se dostaly do půdního ekosystemu, nebo zkrátka kde by hrozilo, že je něco vyhrabe a sežere.
Hhippie: už mi nejde upravit poslední příspěvek, ale něco mi říká, že asi jen tak nějaké maso z obchodu, které by mohlo být i od takových zvířat asi moc nekupuješ

15.11.2017 06:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak že ty léčiva posíláš brojlerům, pejskařům do konzerv a ekosystému přes kafinu
Jsou experti, kteří přestárlá zvířata připustí a pak zabijí, prý je pak maso měkčí. Naštěstí nemám nouzi a moje slepice a hafík by si s případným úhynem při bahnění poradili, ale jinak na tom mase ze zabitého při bahnění nevidím nic špatného. Jen že se musí dříve zpracovat, kvůli těm nepřirozeným procesům před zabitím. Jak píše Kuba - kdyby jsme věděli co kupujeme a jíme......

15.11.2017 07:24

Já doufám že ne, ale jestli je můj názor špatný, tak se mi klidně vysmějte Snad se toho v kafině dost zničí při těch jejich tlakových sterilizacích a následných separací. V jejich technologii zpracování se ale moc nevyznám. A z kafiny snad už nechodí nic pro hospodářská zvířata. Takže brojleři by nic dostat neměli. Snad jen pro nepotravinová zvířata, takže ano pro psy, kočky,...
Ale pokud tam náhodou něco zůstává, nebo nějakou chybou v procesu tam zůstane, tak tam toho je kdyžtak mnohem míň, než když si to koncentrovaný dáš na metr čtvereční.

15.11.2017 07:35

Mno, právě proto přeci chováme svoje maso, abychom si mohli vybírat jeho kvalitu, ne?

15.11.2017 07:42

Přesně tak Veroniko. Nějak jsme se odchýlili od tématu.
Takže zpět na moje milované texelky!

15.11.2017 08:37

profesor1 napsal(a):
Tak že ty léčiva posíláš brojlerům, pejskařům do konzerv a ekosystému přes kafinu
Jsou experti, kteří přestárlá zvířata připustí a pak zabijí, prý je pak maso měkčí. Naštěstí nemám nouzi a moje slepice a hafík by si s případným úhynem při bahnění poradili, ale jinak na tom mase ze zabitého při bahnění nevidím nic špatného. Jen že se musí dříve zpracovat, kvůli těm nepřirozeným procesům před zabitím. Jak píše Kuba - kdyby jsme věděli co kupujeme a jíme......

Profesore,

rozlišujte prosím různé kategorie vedlejších živočišných produktů

Uhynulé či utracené hospodářské zvíře je minimálně dvojka. Přežvýkavec má v sobě SRM, a nikdo se s ním pitvat nebude, takže půjde celý jako jednička. No a tahle kategorie se dál vůbec nezpracovává, masokostní tuk se použije jako palivo pro kafilerii a moučka se spálí ve spalovně.

15.11.2017 08:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

Už BDH. Dneska už je to určitě jinak než před dvaceti lety. Já na tuhle likvidaci používám HsKŽ. A co jde využít, tak se likviduje pomocí SaHF.

15.11.2017 08:58

Jeste ze pani neceka na odpoved na dotaz a ovecku ma uz predcasne obskocenou :) Takhle by si mohla myslet ze ji ma radsi poslat do kafilerky

15.11.2017 09:10
profesor1

XXX.XXX.192.98

No vzhledem k tomu že jste paní 13.11. poradil škodolibě, ač byl Světový den laskavosti! tak musí být připravena na všechno.
Pro tazatelku - mladé jehnice žabřezávají v 90% později než dospělé ovce. Už je ale listopad, tak už pravděpodobnost zabřeznutí je velká. Pokud necháte jehnici dozrát do příští sezóny a nebudete ji nějak extra přikrmovat, lépeřečeno nepřikrmovat v době pasení vůbec, tak by to bylo lepší.

15.11.2017 09:13

Kdyby se pani zeptala kdy pustit a ne ze oznami ze uz pustila a jestli to neni blbe, tak bych odpovedel jinak. Takhle se to nabizelo. Pozde bycha honit.

15.11.2017 09:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Paní psala že pustila do stáda berana, ale nepsala že ve stádě má i tu jehnici. Ptala se kdy- v jakém stáří je vhodné mladušu připustit.
A co že to chcete honit?

15.11.2017 09:31

No ja nevim me to prislo od zacatku ze proste pustila berana ke vsem a myslim ze to i pak potvrdila vetou Děkuji všem za rady. Prostě už to teď musím nechat na přírodě a uvidím.
Klidek...

15.11.2017 10:06
Jamarov

XXX.XXX.88.248

No ja nevim me to prislo od zacatku ze proste pustila berana ke vsem a myslim ze to i pak potvrdila vetou Děkuji všem za rady. Prostě už to teď musím nechat na přírodě a uvidím.
Klidek...

No, zadavatelka se ptala, kdy je texla zralá na obskočení...taky jsem pochopila, že už ji má ve stádě, vaši stručnou odpověď, ale nepochopila, když odpověděla : že ani nezáleží na tom kdy se ptá, ale kdy se jehnička narodila...takže prostě půl roku ji bylo
Možná ji beran vynechá a bude se věnovat dospělejm, pokud je obskočená, bude třeba rodit od 10-12měs...paní pak podle zkušenosti sama vyhodnotí, zda příště oddělit nebo to nechat být.

15.11.2017 10:25

Tak teď je otázka spíš co s tím.
S kamarádkou jsem tohle nedávno řešil u předčasně připuštěnejch koz které zdrhly ke kozlovi. Chtěla jim hned píchnout oestrophan nebo něco takového, tak jsem jí brzdil, ať aspoň počká jestli náhodou nepříjde další říje, ať to do nich nepíchá zbytečně, ale protože se prskat nezačaly, tak se to z nich v ranném stádiu vyzmetalo. A je klid už i pořádný plot.
A podívejte se na některé chovy masnejch krav. Tam to vyzmetávání z jalovic je celkem běžný jev.

15.11.2017 10:31
profesor1

XXX.XXX.192.98

Uffff, to se mě ulevilo. Ještě že máme tu chemii a všechno dobře dopadlo!

15.11.2017 10:33

Profesore přelož mi prosím ty zkratky co si tu dnes použil

15.11.2017 10:54

profesor1 napsal(a):
Uffff, to se mě ulevilo. Ještě že máme tu chemii a všechno dobře dopadlo!

Ještě že.

Ono ale když jedu k těžkému porodu, který fakt končívá císařem nebo krmení pro psa, prostě není to o tom, že srovnám nožky, ale jehně či kůzle je prostě absolutně větší než porodní cesty a ven to prostě nejde, tak jsou to v 99% jehnice a kozy, co u berana či kozla neměly co dělat. Protože prostě ve chvíli porodu jsou to pořád prckové a proto to z nich nejde ven.

Takže je každého volba, jestli lepší chemka nebo o ten kus přijít. Nehledě na to, že i když to dobře dopadne a matka přežije, do dalšího chovu je neperspektivní, protože většinou stejně nedorostou.

15.11.2017 11:09
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já bych ji oddělil, to, že je tam několik týdnů beran, nemusí nutně znamenat,
že už je připuštěná. Třeba se beran věnoval nejdříve dospělým samicím.
Třeba ta mladá ještě není připuštěná, ale za týden by být mohla.
Nikdy není pozdě a tenhle laxní přístup (no už to tak teda nechám) nesnáším.

15.11.2017 11:15

Souhlasím s Bodlinkou a jen ještě řeknu to, nebo bych to zkrátka shrnul tak, že prostě nejlepší je to chovat bez chemie, ale když už se něco stane, že se něco malého připustí, tak je lepší po chemii sáhnout a vyzmetat to ven, než pak řešit problémy u porodu. A Právě texlové jsou těžkými porody známí a právě proto u nich všichni přední chovatelé čekají s připouštěním do dalšího roku. A pokud někdo chce experimentovat s tím, že by mladé texel jehnice připouštěl v prvním roce života, ale někdy pozdějc než základní stádo, tak mu samozřejmě nebráním i když mi to nepříjde rozumné, protože by to pak chtělo i kvůli jinejm nárokům na krmení v různých fázích březosti je od sebe oddělit a krmit každou skupinu zvlášť, čímž ale zas narušujete hierarchii stáda. A hned to může narušit i odčervovací a očkovací program, taky termín střiže a pod.
Mimo to Texelky maj ze všech plemen ovcí asi nejsilnější anestrus, takže času na nějaké kdovíjaké vymýšlení moc není.

15.11.2017 11:20

Abych to jeste otevrel... jak to je u ovci kdyz teda ovci pripoustite ve vic jak roce, narostla je tou dobou jak dospela nebo i vic... jalovice kdyz ztucni tak ma problem. U ovci to neplati? Zrovna treba u tech texlu kdyz je to masnak?

15.11.2017 11:30

Souhlasím s Bodlinkou a jen ještě řeknu to, nebo bych to zkrátka shrnul tak, že prostě nejlepší je to chovat bez chemie, ale když už se něco stane, že se něco malého připustí, tak je lepší po chemii sáhnout a vyzmetat to ven, než pak řešit problémy u porodu. A Právě texlové jsou těžkými porody známí a právě proto u nich všichni přední chovatelé čekají s připouštěním do dalšího roku. A pokud někdo chce experimentovat s tím, že by mladé texel jehnice připouštěl v prvním roce života, ale někdy pozdějc než základní stádo, tak mu samozřejmě nebráním i když mi to nepříjde rozumné, protože by to pak chtělo i kvůli jinejm nárokům na krmení v různých fázích březosti je od sebe oddělit a krmit každou skupinu zvlášť, čímž ale zas narušujete hierarchii stáda. A hned to může narušit i odčervovací a očkovací program, taky termín střiže a pod.
Mimo to Texelky maj ze všech plemen ovcí asi nejsilnější anestrus, takže času na nějaké kdovíjaké vymýšlení moc není.

Mno, ono když mám v ruce knihu o nemocech ovcí psanou pro podmínky velké británie nebo nového zélandu, tam se člověk dozví věcí... tím chci říct, ano, tyhle ty zahraniční specializované velkochovy to tak dělají. dokonce jsou ovce rozřazené do skupin i podle toho, jestli nosí jedno, dvě nebo vícero plodů. jenže prostě když mám mega stádo, tak není problém mít 90 jehnic oddělených od starších bahnic a ty rozšouplé podle počtu plodů s tím, že každá z těch skupin má odlišnou krmnou dávku a různý úkony se dělají v různé dny.

15.11.2017 11:44

Bodlinka: Tak jasně, ale já mluvím o klasickém českém chovu. V těch velkochovech si to rozhážou do skupin a každá má svůj management a svoje krmení. Já tu mluvím právě o tom, že klasický Český farmář většinou nemá podmínky pro to, aby si volal veterináře nadvakrát kvůli očkování před porody, aby si bral 2 dovolené na 2 různé termíny porodů a podobně...

15.11.2017 11:47
Liduša

XXX.XXX.59.114

No, tak hezky jste se tady všichni rozepsali, že si mi do toho už nechce zasahovat, nějak se nám to zvrhlo. Dle vašich reakcí a komentářů už začínám shánět nejbližší kafinu . A nebo přemýšlím dát ji na zimu do mražáku a měla bych vyřešeno.

15.11.2017 11:48

Z nej ji pak ale na jare nevytahnete a nevyzenete na pastvu...

15.11.2017 12:18
přezdívka

XXX.XXX.105.195

15.11.2017 14:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

Profesore přelož mi prosím ty zkratky co si tu dnes použil

Až mě vy dva odborníci přeložíte co to je... že má v sobě přežvýkavec SRM a že má texl anestrus! ? ? ?
Pište normálně pro hnojaře, a né abych musel stále gúúúglovat. Zlaté kopyta u ovcí
Ale že jsi to ty tak :

Už BDH. Dneska už je to určitě jinak než před dvaceti lety. Já na tuhle likvidaci používám HsKŽ. A co jde využít, tak se likviduje pomocí SaHF.

= Už BuduDržetHubu. Dneska už je to určitě jinak než před dvaceti lety. Já na tuhle likvidaci používám Hnůj s Kalifornskýma Žížalama. A co jde využít, tak se likviduje pomocí Slepic a HaFíka.

Bodlinko, já chápu že je to horší když je těžký porod, ale když on to Kuba píše tak suveréjně, jako kdyby to byla pohoda.... " nic se neděje, prostě se počká 21 dnů a šup injekci oestrophanu na potrat... no a jede se dál.

Mě se ještě nestalo, aby ¨mladá prvnička měla nějaké slůně které bych nevytáhl. Bývají to buď nedochůdčata, nebo prckové.
Ale říkám - chápu, ale jsem proti

15.11.2017 15:02

Profesorskej to je fakt, co jsem mel bud moje prvnicky nebo koupeny tak nikdy nemely telata jako x lety bahnice. Problem jsem mel u zwartblesky to ale nebylo tele ale spis sama noha sama ruka, dlouhy ale hubeny.

15.11.2017 17:20

No tak pokud si googlil tak víš že SRM je Specifický Rizikový Materiál. Doufám že se teda nepletu, to jsem musel googlit, to jsem nevěděl a ten můj anestus je prostě klidové období mezi každoročními říjemi, prostě a jednoduše u ovcí se silým anestrusem (nebo anestrem? nevím jak se to skloňuje) nemáš v roce moc měsíců kdy se ti budou říjet. S tímhle slovem se setkávám docela často, nepříjde mi jako něco moc odborného, ale ok, budu tu psát tak, aby to i Profesorskej chápal A děkuju za vysvětlení tvých zkratek. Ptal jsem se na ně strýčka Googla a ani on mi neprozradil co znamenaj. Tzn jsi chytřejší než on! A s tím vyzmetáním oestrophanem... Nemělo to znít nějak suveréně, sice ho pícháme jak na běžícím pásu, ale ne na vyzmetávání ale z různých jiných důvodů. A právě pokud už se má použít na vyzmetání, tak jsem to nechtěl jen tak do zvířat střílet od boku, ale chtěl jsem počkat jestli se kozy začnou prskat nebo ne, ať se to do nich kdyžtak nepíchá zbytečně. Samotnýmu se mi tohle řešení nelíbí, ale víc se mi nelíbí to, když v noci jedu odasistovat nějakého císaře. A tím nemyslím to, že musím vylézt z mého brlohu, ale to, že vidím přesně to, co Bodlinka popisuje.

15.11.2017 17:42
honzapm

XXX.XXX.182.25

Já myslel, že Už BDH znamená Už BuDu Hodný.

16.11.2017 15:58
Bekkky

XXX.XXX.250.180

Souhlasím, my jsme nakonec právě z těchto důvodů od nich upustili. Při užitkovém křížení se nám nedařilo to vše časově vychytat. A to že je třeba, aby byly jehnice pořádně narostlé, je naprosto bez diskuse. Bo mají prostě velký hlavy jehňata.
Ještě pozn. k původnímu dotazu. Pokud beran není také Texel, jehnice sice asi nedoroste, ale nemusí být takový problém s porodem. Nějak jsem nečetla, jakého je beran plemene.

Přidejte reakci

Přidat smajlík