Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2017 10:24
Tedysek

XXX.XXX.35.61

Zdravím, chtěla bych na jaře koupit el ohradník. Budou v něm ve výsledku kozy a ovce a za dva roky snad i kráva. A jelikož o ohradníku Netuším nic, tak se ptám - jaký?
Jde o pozemek 2000m2. Koza by to neměla přeskočit, ovce by to neměla projít a kráva... No měla by vydržet v ohradě. co jsem tam pochopila, tak buď je ohradník na autobaterii nebo přímo do proudu. No a na pozemku tam proud natažený zatím není. Takže nejlépe na nějakou tu baterii. Proud tam bude tak za 5 let. Az se vedle do stodoly bude tahat i voda. No a poslední požadavek, aby se s ním dalo i hnout. Kdyby náhodou se mi podařilo se domluvit s někým že by se tam mohla zvířata past tak aby šla ohrada přesunout. Existuje něco co by moje požadavky splnilo nebo se mám poohlédnout po možnostech pevných ohrad? A pokud pevná ohrada, jak vysoká by měla být pro tyhle tři druhy zvířat? Díky moc za rady :).

25.11.2017 12:28
dad

XXX.XXX.225.133

Mám AKO 4J, na pevnou ohradu doporučuju pastevní pletivo 120 cm a dovnitř min tři řady lanka (drátu) jako ochrana pletiva, ven dobrovolně jednu řadu lanka jako ochrana proti sousedům (psům)
velmi mobilní jsou sítě, ale je to pro zvířátka co již el. ohradník znají a respektují
kombinace je možná
koza je to nejhorší pro ohradník, navyklé kravce by stačily plastové sloupky a dvě řady lanka plus zdroj 0,5J.

25.11.2017 14:06
Tedysek

XXX.XXX.35.61

Takže na náš pozemek pevnou dřevěnou ohradu a do ní 3 lanka el ohradníku a z venku třeba 0,5m daleko ještě jedno lanko?
A přesouvat ohradník až když to budou zvířata respektovat...
Děkuji. Ještě mrknu na ten ohradník Aku 4J.

25.11.2017 14:08
Tedysek

XXX.XXX.35.61

A ještě jakou vysku mám zvolit? To asi bude záležet hlavně na té koze... Tak nevím 1,8m nebo víc?
Já mám 162cm, tak aby šla otvírat brána.

25.11.2017 21:32
dad

XXX.XXX.225.133

Pevnou ohradou myslím takovou, kterou nebudete stěhovat , z ní se za pomocí branek můžete vydat do mobilních ohrad po okolí
pletivo kvůli malým psům co podeběhnou spodní vodič a když dojde elektrika tak jen tak domácí nevylezou
dovnitř předsadit cca 15 - 20 cm izolátory s vodiči, aby koza nemohla ničit (opírat se) pletivo, odstup vodičů cca 30 cm
z venku stačí to samé, aby nemohli predátoři až k plotu (nemusí být nutné)
výška pletiva 120 cm, stačí i 1 m, hlavně ji k plotu nedávejte nic na co může vylézt, prodejci mají pěkné obrázky s doporučeními pro jednotlivá zvířata + konfigurátor.

25.11.2017 21:51
Tedysek

XXX.XXX.35.61

dad napsal(a):
Pevnou ohradou myslím takovou, kterou nebudete stěhovat , z ní se za pomocí branek můžete vydat do mobilních ohrad po okolí
pletivo kvůli malým psům co podeběhnou spodní vodič a když dojde elektrika tak jen tak domácí nevylezou
dovnitř předsadit cca 15 - 20 cm izolátory s vodiči, aby koza nemohla ničit (opírat se) pletivo, odstup vodičů cca 30 cm
z venku stačí to samé, aby nemohli predátoři až k plotu (nemusí být nutné)
výška pletiva 120 cm, stačí i 1 m, hlavně ji k plotu nedávejte nic na co může vylézt, prodejci mají pěkné obrázky s doporučeními pro jednotlivá zvířata + konfigurátor.

120cm koza přeskočí jak nic ne? A blbý dotaz, jediný predátor k nám leze a to kanec. Toho to udrží, ne?
Mrknu na obrázky, z toho to nejlépe pochopím a snad i vyberu. Děkuji moc :).

25.11.2017 21:56
dad

XXX.XXX.225.133

Když nemá důvod tak ne, jak koza tak kanec se nenechají zbytečně tlouct, většinou jim stačí dvě tři rány na začátku a pak když jsou v klidu tak plně respektují i subtilnější variantu ohradníku.

25.11.2017 21:57
Tedysek

XXX.XXX.35.61

Děkuji :) no mám zas co provádět o volno. :).

10.7.2018 18:54
chovatel_17

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
s kterým lankem máte dobré zkušenosti co se životnosti, respektu ovcí i lesní zvěře a viditelnosti pro lidi i zvířata samotná týče.A které by jste doporučili více. Pro oplocení pastviny od 0,5 - 2ha. Ohrada bude pro ovce ve 4 - 5 řadách a bude mobilní. A napájená solárním panelem a zdrojem 5J. Momentálně používám toto lanko v odkazu níže, ale chci vyzkoušet zase jiné. Předem děkuji.

používám toto:
https://www.driml-napajecky.cz/cz/elektricke-ohradniky/vodiva-lana/euro-lanko-pe-13-100m-400m-oe-3mm-bilo-zluto-zelene-3x-0-25mm-pocinovana-med-pevnost-120-kg-12986.html

(1) https://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3-mm-extra-mix

(2) https://www.kamir.cz/polyetylenove-lanko-pro-elektricke-ohradniky-extra-mix-blue-3-mm.

11.7.2018 13:24
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Zdravím, mám zkušenost s č.2 od Kamíra. Mám ohradu s dvěma vodiči a v tom stádečko krav hned u lesa. Za rok jsem jen 2x našel přerušený vodič a to vždy v místě spojky (ty drahé Litz nebo jak se to jmenuje). Častěji jsem našel zlomenou plastovou tyčku.
Jsem s nimi max. spokojenej i lesní zvěř už mi to snad pokouší narušovat méně často.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2018 13:50

Tedysek napsal(a):
Zdravím, chtěla bych na jaře koupit el ohradník. Budou v něm ve výsledku kozy a ovce a za dva roky snad i kráva. A jelikož o ohradníku Netuším nic, tak se ptám - jaký?
Jde o pozemek 2000m2. Koza by to neměla přeskočit, ovce by to neměla projít a kráva... No měla by vydržet v ohradě. co jsem tam pochopila, tak buď je ohradník na autobaterii nebo přímo do proudu. No a na pozemku tam proud natažený zatím není. Takže nejlépe na nějakou tu baterii. Proud tam bude tak za 5 let. Az se vedle do stodoly bude tahat i voda. No a poslední požadavek, aby se s ním dalo i hnout. Kdyby náhodou se mi podařilo se domluvit s někým že by se tam mohla zvířata past tak aby šla ohrada přesunout. Existuje něco co by moje požadavky splnilo nebo se mám poohlédnout po možnostech pevných ohrad? A pokud pevná ohrada, jak vysoká by měla být pro tyhle tři druhy zvířat? Díky moc za rady :).

2000 m2 s ovcemi, kozami a krávou?

To je MALÉ.

To není pastvina, spíš takový mini výběh, ze kterého udělají měsíční krajinu. Bude to potřebovat pořádnou pevnou ohradu, protože zvláště ty kozy v tom prostě nebudou chtít být.

11.7.2018 14:08
PavelIV

XXX.XXX.132.149

Bodlinka:
ten link je půl roku starý, já reagoval na včerejší dotaz Chovatel_17.

22.7.2018 11:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Prosím "kozaře" o doporučení, v jaké výšce natáhnout lanka ohradníku pro kozy. Ohrada má pevné sloupy, zvenčí lesnické pletivo (výška cirka 170cm) a k tomu bude zevnitř ta elektrika, ale nějak se nemůžu dopídit "správné" výšky
Co jsem různě hledala, všude se píše (/nebo je na obrázcích) první = spodní řada ve výšce 20cm - to mi přijde ale při kombinaci s pletivem zbytečně nízko, to bych pořád běhala se sekačkou, aby to nebylo zarostlé v trávě...
Můžu udělat 4 řady lanka. Díky za rady, v jaké výšce to tedy dát... (momentálně to bude pro dvě dospělé kozy, později snad i s kůzlaty smajlík

22.7.2018 13:18

xchipsy: ono jde hodně o to, jaké pletivo a s jakými oky máte, taky jde o to co za traviny a jak moc jich pod lankama máte, jaký máte zdroj ohradníku. On neexistuje univerzální model. Existují pletiva kterými kozy neprotáhnou hlavy, existují zdroje ohradníku, které omezí svůj výkon pokud se do toho zvíře zamotá...
Osobně nedporučuju rohaté kozy v pletivu s předsazenym ohradníkem, ani v pastevních el. sítích. Mám s tím jen špatné zkušenosti, ale nepopírám, že jinde to fungovat může.

22.7.2018 17:37
dad

XXX.XXX.225.133

xchipsy - u obyč poplast pletiva mám tři řady 30,60,90, na kůzlata je to skoro málo, vedle je oborové pletivo a čtyři řady 25,50,75,100 a tam je to pro kůzlata (podle mně) lepší, kozy mám rohaté i bez rohů, na přehrazení nám sítě a do té se mi zamotala jen jednou bezrohá koza, zdroj má 4 J a používám pozink drát 2,2 mm, jestli budu za rok stavět další tak jedu bez pletiva pět řad 20,40,60,90,120 spodní drát je na čivavy a jorkšíry,.

23.7.2018 08:52
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
xchipsy: ono jde hodně o to, jaké pletivo a s jakými oky máte, taky jde o to co za traviny a jak moc jich pod lankama máte, jaký máte zdroj ohradníku. On neexistuje univerzální model. Existují pletiva kterými kozy neprotáhnou hlavy, existují zdroje ohradníku, které omezí svůj výkon pokud se do toho zvíře zamotá...
Osobně nedporučuju rohaté kozy v pletivu s předsazenym ohradníkem, ani v pastevních el. sítích. Mám s tím jen špatné zkušenosti, ale nepopírám, že jinde to fungovat může.

Pletivo je lesní uzlíkové pletivo 160 cm / 19 drátů - viz obrázek dole

Traviny, no je to taková všehochuť, původně to byla nějaká pastvinová směs bez jetelovin, dnes už je to prorostlé lebedou, heřmánkem, kopřivou...taková džungle smajlík Roste to všude, takže i pod budoucím ohradníkem... (resp. pod nynějším stávajícím z pásek - je to původne výběh pro koně). Stejně to asi kvůli pletivu budu muset pořešit nějakou štěrkovou pěšinkou, protože by to prorůstalo plotem a tam ani sekačka nepomůže...
Ohrada je cirka 950 m2, čtverec.

Zdroj je od zde doporučovaného pána - viz obrázek dole

Lanko z Kamíru,3mm - viz obrázek dole

Kozy jsou rohaté, obyčejné hnědky, rok a půl staré.

23.7.2018 08:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

dad napsal(a):
xchipsy - u obyč poplast pletiva mám tři řady 30,60,90, na kůzlata je to skoro málo, vedle je oborové pletivo a čtyři řady 25,50,75,100 a tam je to pro kůzlata (podle mně) lepší, kozy mám rohaté i bez rohů, na přehrazení nám sítě a do té se mi zamotala jen jednou bezrohá koza, zdroj má 4 J a používám pozink drát 2,2 mm, jestli budu za rok stavět další tak jedu bez pletiva pět řad 20,40,60,90,120 spodní drát je na čivavy a jorkšíry,.

No já tam to pletivo chci dát nejen proto, aby se kozy nedostaly ven, ale hlavně aby se nic nedostalo k nim - bohužel hned vedle je rybníček a v létě tam půl vsi chodí koupat psy a fakt se nechci dočkat toho, že mi tam nějaký nevychovanec bude nahánět kozeny po ohradě
A jde mi právě o to, jak vysoko dát tu nejspodnější řadu, abych tam nemusela co tři dny běhat s kosou nebo sekačkou, protože to bude zarůstat...

23.7.2018 13:19

Jo takhle...
hele mám pletivo asi uplně stejný a uvnitř ohrady mám 2 lanka před pletivem na 20cm distančních izolátorech.
A vzhledem k tomu, že mi za pletivem rostou stromy a keře, tak aby se kozy nesnažily na ně dostat, tak první lanko (odspodu) mám až nějakejch asi 66cm vysoko. Prostě v prvním širším místě pletiva a to druhé o kus výš. No, než to tu nějak popisovat tak radši to domaluju do obrázku.

Ale jak říkám, je to proto, aby mi kozy po pletivu nešplhaly a neprostrkovaly hlavy.
Pokud bys chtěla dávat elektriku ještě z vnější strany proti predátorům (psům), tak tam bych to dal níž, aby středně velký pes to měl ve výšce hlavy.

23.7.2018 13:19

jo zapomněl jsem vložit ten obrázek, tady je:.

23.7.2018 13:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jo zapomněl jsem vložit ten obrázek, tady je:.

Díky moc, to je přesně to, o co mi šlo smajlík Lanka je 500 metrů, takže jak jsem psala, můžu klidně udělat čtyři řady, zvenčí doufám že by ty psy apod. odradil už ten plot, ale možná by stálo za úvahu to tam dát... Z jedné strany je plot souseda, tak tam to není třeba, z druhé je ohrada pro koně, tam bude mít kůň "svoje" pásky, třetí je směrem do pole a solidně zarostlá šípky a podobným "luxusním materiálem" který se teď chystám trochu zkulturnit křoviňákem no a čtvrtá je zcela volná, ale zase dál od toho rybníka, takže možná by ten plot zvnějšku stačil na odrazení predátora smajlík Koně mi nikdy nahánět nezkoušeli, no ale zase koza je menší a tím pádem možná lákavější cíl...(kór potom kůzlata)
Současná ohrada má kůly průměr cca 20-25cm, takže si myslím, že by izolátory mohly stačit obyč (tedy nepředsazené), protože i tak bude lanko těch min 25 cm od plotu (který bude vně ohrady)
Toho se právě bojím nejvíc, aby na to nezkoušely skákat a lozit po tom, když vidím, jak vysoko jsou schopné s odrazem o zeď vyskočit v chlívě, tak si nejsem jistá, zda těch 160cm bude stačit ale zas doufám, že nejsou totální blbky a když jim to párkrát nakope, že dají pokoj... (navíc v chlívě se nudí, venku budou mít prostor a "zábavu", tak snad nebudou mít důvod vymýšlet blbosti...).

23.7.2018 14:19

Jo, pokud máš jen obyčejnej čtverec nebo obdelník a na každym rohu máš pletivo vně ohrady, a pokud budeš mít pletivo dost naplé, aby mezi kůly nebylo zvlněné, tak to půjde i s obyč izolátorama. Já mám v ohradě několik rohů jak směrem dovnitř tak ven, tak i proto musím mít distanční izolátory.
Každipádně počítej s tím, že ono pletivo je vždycky tak dobře uzemněno, že jen co by se ti někde dotklo lanko pletiva, tak se ti veškerý napětí hned uzemní a na lankách budeš mít nulu.
A na jakýkoliv luxusní kozí materiál za pletivem fakt pozor, koza umlácená ohradníkem s hlavou skrz oko pletiva není nic co by chtěl chovatel v ohradě najít.

Přidejte reakci

Přidat smajlík